Majdan vo Venezuele: Kašľú na výsledky volieb a za prezidenta uznajú toho, kto im vyhovuje

Majdan vo Venezuele: Kašľú na výsledky volieb a za prezidenta uznajú toho, kto im vyhovuje

Caracas 26. januára 2019 (HSP/Foto:TASR/AP-Fernando Llano)

 

Majdany pokračujú, ako na bežiacom pase. Po nepokojoch v Gruzínsku (druhé kolo prezidentských volieb 2. decembra 2018) a Arménsku (parlamentné voľby 9. decembra  2018) a po dlhotrvajúcich protestoch „žltých viest” vo Francúzsku to poriadne vrie vo Venezuele. V tejto krajine nepokoje pokračujú už niekoľko rokov a občas, ako aj v ostatných dňoch, to tam vyzerá ako na bojisku

Na snímke protivládni demonštranti

Nová vlna nepokojov sa zdvihla po tom, ako sa súčasný prezident Nicolás Maduro 10. januára ujal druhého prezidentského funkčného obdobia. Mnohé krajiny na svete a domáca opozícia jeho krok označili za nelegitímny, a to aj napriek tomu, že vlani v máji vyhral prezidentské voľby. Opozícia a svetoví demokrati vyhlásili, že voľby boli zmanipulované a Madura neuznávajú. A to aj napriek tomu, že podobné správy o manipuláciách prichádzali počas volieb na Ukrajine, v Gruzínsku, v Arménsku a pod. Kde je pes zakopaný? Je to jednoduché: ak svetovým slniečkarom vyhovuje ten alebo iný prezident či premiér, výsledky volieb uznajú, ale ak nevyhovuje, povedia, že boli sfalšované, a výsledky odmietnu. Jednoduché!

Reklama

A Maduro určite nie je vhodným kandidátom pre svetovú liberalitu a slniečkarstvo. Navyše, vo Venezuele sú gigantické zásoby ropy. Toto nie je chudobná Ukrajina. Je až priveľa vzdialenejších a bližších susedov, ktorí by chceli mať venezuelskú ropu pod kontrolou, a strýčko Sam pociťuje ten najväčší hlad. A keď už svetoví „demokrati“ a slniečkari zorganizovali majdany v oveľa bezvýznamnejších štátoch, ako Ukrajina či Gruzínsko a Arménsko, niet sa čomu čudovať, že to už roky vrie vo Venezuele. „Objednávatelia a dodávatelia prác“ sú všeobecne známi. „Projektová dokumentácia“ je rovnaká.

Scenár je klasický, preverený, odskúšaný, spoľahlivo fungujúci. V krajine sa vyvoláva chaos, všemožne sa podporuje opozícia, ktorá sa po uchopení moci odvďačí svojim pomocníkom a budúcim pánom a hurá – venezuelská ropa potečie tým správnym smerom. Podľa tohto scenáru sa bezproblémovo podarilo nainštalovať do čela štátu poslušné figúrky na Ukrajine, v Gruzínsku, Arménsku a pod. Kde to nejde s menším krviprelievaním, zariadia väčšie, ako to bolo v Afganistane, Iraku, Líbyi, Sýrii a pod. Venezuela má na výber iba dva varianty: nezákonný štátny prevrat alebo občianska vojna, ale v každom prípade na čelo krajiny sa má postaviť marionetka vhodná pre “demokratov”.

Reklama

A takáto marionetka – zhodou náhod predseda venezuelského Národného zhromaždenia a opozičný vodca Juan Guaidó sa v stredu pred zhromaždeným davom svojich podporovateľov vyhlásil sa dočasného prezidenta Venezuely. Podčiarkol, že formálne preberá zodpovednosti šéfa výkonnej moci. A kto by sa čudoval? „Vhodného kandidáta“ hneď uznal Donald Trump, Nemecko, niektoré latinskoamerické a európske krajiny. Je to „vyhovujúci“ kandidát.

Politický chaos panuje vnútri krajiny, Biely dom navyše podsúva aj právny. Nekompromisný Donald označil Madura za nelegitímneho prezidenta a vyhlásil, že Národné zhromaždenie Venezuely na čele so samozvaným prezidentom Guaidóom je naopak jedinou legitímnou vládnou inštitúciou. Zasa: kto mi vyhovuje, toho označím za legitímneho…
A to aj napriek tomu, že venezuelský Najvyšší súd zbavil ešte v roku 2017 Národné zhromaždenie všetkých právomocí. Opozíciou vedené Národné zhromaždenie napriek tomu zasadá a prijíma rozhodnutia, ktoré však ihneď anuluje Najvyšší súd. Skrátka, cirkus, ale, povedzme, taký pochmúrnejší cirkus…

Navyše sa pridal aj diplomatický americko-venezuelský pingpong. Bezpochyby Nicolás Maduro si uvedomuje, že práve Washington je hnacím motorom tých „božích mlynov“, ktoré môžu zomlieť celú jeho vládu a uskutočniť „majdan“ v krajine, a preto vystrčil hlavu zo zákopov a pokúsil sa zorganizovať menší protiútok. V stredu oznámil, že jeho vláda prerušuje diplomatické vzťahy s USA a americkým diplomatom poskytol 72 hodín na to, aby opustili krajinu. Vo štvrtok nariadil zatvorenie venezuelského veľvyslanectva a konzulátov v USA a návrat venezuelských diplomatov do vlasti.

Reakcia USA bola celkom očakávaná: nikto a nikdy nebude rozkazovať Washingtonu! Samotný prezident Trump a viacerí najvyšší predstavitelia USA jednohlásne vyhlásili, že na túto požiadavku „nelegitímneho“ prezidenta kašlú a žiaden americký diplomat Venezuelu neopustí. Klasika: Washington robí iba to, čo uzná za vhodné, a kašle na diplomaciu, mienku svetovej verejnosti, všeobecne uznané pravidla hry a iné „zbytočnosti“.

Napriek tomu americká vláda predsa len nariadila vo štvrtok niektorým svojim diplomatom vo Venezuele opustiť túto krajinu, odôvodnila to zabezpečením ich bezpečnosti. Americké ministerstvo zahraničných vecí vysvetlilo, že krajinu opustia menej významní diplomati a personál ambasády. Minister zahraničných vecí USA Mike Pompeo prízvukoval, že Maduro nemá kompetencie na to, aby prerušil diplomatické vzťahy so Spojenými štátmi a vyhostil amerických diplomatov, lebo, ako podčiarkol, „Spojené štáty neuznávajú Madurov režim ako vládu Venezuely.“ Skrátka zasa: robíme, čo chceme, uznáme, koho chceme.

Reklama

Nikolása Madura podporilo niekoľko vlád – Ruska, Mexika, Bolívie, Číny, Iránu, Kuby, Nikaraguy, Turecka a pod. Tieto krajiny vyzývajú, aby sa Maduro a predstavitelia opozície stretli za rokovacím stolom a nepripustili krvavý „majdan“ v krajine. Svetoví analytici a médiá poukazujú na to, že situáciu vo Venezuele najviac ovplyvnia dva faktory. Záleží na tom, či sa Madurovi podarí udržať kontrolu nad armádou a políciou, v opačnom prípade hrozí chaos, štátny prevrat alebo aj občianska vojna.

Takisto sa situácia môže vyvíjať podľa horších alebo aj katastrofických scenárov v závislosti od toho, ako sa zachovajú USA. Budú používať iba politický a hospodársky nátlak na Madura a jeho spojencov a podporovať opozíciu, alebo sa odhodlajú aj k vojenskej intervencii, čo v  prípade tradičnej známej „mierumilovnej“ politiky Bieleho domu by nebolo žiadnym prekvapením.

Zatiaľ Washington urobil prvý krok, ktorý dá sa označiť, ako sondovanie situácie: vo štvrtok požiadal o zasadnutie Bezpečnostnej rady OSN. Zistí, aký postoj voči situácii vo Venezuele zaujímajú viaceré krajiny, a potom sa rozhodne, ako bude konať. To však, že v žiadnom prípade nemieni uznať legitimitu súčasného prezidenta Madura a bude pokračovať v majdanizácii Venezuely, je nad slnko jasné.

Svetová demokracia na čele s USA už dlhé roky používa rovnaké nástroje: dvojité štandardy a trojitý meter. Legitimita, zákonnosť, objektivita, právo a iné málo podstatné somariny sa nechávajú bokom, keď ide o „priority a národné záujmy“. Sfalšované výsledky volieb a volebné podvody vadia iba v prípade, ak sa na čelo vlády alebo štátu tej alebo inej krajiny dostane človek, ktorý „nevyhovuje“. Na druhej strane tie isté nedostatky vôbec nevadia, ak najvyššie funkcie v tom alebo inom štáte obsadia tí „správni“ ľudia, ktorí vyhovujú Washingtonu, Berlínu, Parížu, Bruselu a pod.

Krvavý štátny prevrat a neonacistická vláda v Kyjeve je o´key a sehr gut. Falšovanie výsledkov volieb v Gruzínsku a Arménsku je zanedbateľná maličkosť. Podobný hriech vo Venezuele je katastrofa, kriminál a niečo neprípustné. Svetoví demokrati ihneď uznali novú  kyjevskú vládu, ktorú po krvavom štátnom prevrate fakticky zvolilo jednoduchým hlasovaním zopár tisíc radikálov na námestí Nezávislosti. Ostatných takmer 50 miliónov obyvateľov bolo „zbytočných“. Venezuelská vláda zvolená v priebehu legitímnych volieb je však, podľa nich, nezákonná. Môžeme opakovať donekonečna: platia dvojité metre – demokrati uznajú iba tých, ktorí im vyhovujú, a kašlú na také bezvýznamné veci, ako zákon, právo a vôľa ľudu.

Reklama

Majdan vo Venezuele bude určite pokračovať ešte dlhé roky – ako na Ukrajine, v Gruzínsku, Arménsku, a nedajboh, v takom rozsahu, ako v Sýrii, Afganistane, Iraku, Líbyi a pod. Maduro určite má pevnejšiu vôľu, ako Janukovič, ale pociťuje aj mnohonásobne väčší nátlak zo strany blízkeho „mierumilovného“ suseda – Washingtonu. Ustojí?

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali