Magdaléna Kuciaňová z SNS: “Je potrebné rozpočet prehodnocovať tak, aby sa nezabúdalo na ľudí, ktorí celý život pracovali”

Magdaléna Kuciaňová z SNS: “Je potrebné rozpočet prehodnocovať tak, aby sa nezabúdalo na ľudí, ktorí celý život pracovali”

Bratislava 26. apríla 2019 (HSP/Foto:Facebook)

 

Poslankyňa Národnej rady Magdaléna Kuciaňová (SNS) sa pred niekoľkými dňami zúčastnila konferencie týkajúcej sa zvyšovania kvality života občanov a seniorov na Slovensku. Týmto témam sa aktívne venuje aj v parlamente, preto sme sa jej pýtali na aktuálne trendy, nedávne legislatívne zmeny a návrhy do budúcnosti v sociálnej oblasti súvisiace so zvyšovaním životných štandardov

Na snímke Magdaléna Kuciaňová

Nedávno ste sa zúčastnili konferencie o senioroch v Trnave. Aké závery z nej vyplynuli aj v súvislosti s nepriaznivou demografickou  situáciou?

Reklama

Konferencia nebola zameraná len na seniorov, ale vo všeobecnosti na kvalitu života človeka. Kolokvium organizovala Katedra sociálnych služieb a poradenstva FSV UCM v Trnave v spolupráci s Ministerstvom práce, sociálnych vecí a rodiny v Piešťanoch v Hoteli Satelit. Nosnou témou boli Sociálne trendy a vízie v paradigme zvyšovania kvality života človeka so zreteľom na zdravotnú, sociálnu starostlivosť, sociálnu politiku, poradenstvo, starostlivosť a celoživotné vzdelávanie.

Štatistické dáta vypovedajú o tom, že populácia v Európskej únii, vrátane Slovenskej republiky starne. Ak vnímame za nepriaznivú demografickú situáciu starnutie populácie, je potrebné sa pozrieť i na druhú stranu mince. Ľudia sa dožívajú vyššieho veku aj vďaka opatreniam, ktoré sú iniciované zo strany štátu, a ktoré prispievajú k zvyšovaniu kvality života človeka.

Reklama

Z daného stretnutia vyplynulo niekoľko záverov. Spomeňme potrebu intenzívnejšej integrácie zdravotnej starostlivosti a sociálnych služieb či uplatňovanie a ďalšie skvalitňovanie supervízie v sociálnych službách. Kolokvium sa tiež zhodlo na potrebe spracovať dôslednú koncepciu zdravotno-sociálnej starostlivosti v SR, transparentnejšom a efektívnejšom prerozdelení financovania sociálnych služieb, a taktiež na vytváraní menších špecializovaných zariadení komunitného typu. Je potrebné vypracovať memorandum o spolupráci so združením miest a obcí ohľadom odbornej praxe študentov na obecných úradoch a mestských úradoch v odbore Verejná správa a v odbore Sociálne služby a poradenstvo, rovnako tak vypracovať memorandum o spolupráci s Ústredím práce sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR).

 

Čo je podľa vás dôležitejšie z pohľadu štátu, zvyšovať príjmy starobných dôchodcov vo forme vyšších dôchodkov, alebo skôr zabezpečenie lepších zdravotných, sociálnych a iných služieb?

Starobný dôchodca už nemá príjem, ale dôchodok, ktorý predstavuje istú zásluhu za jeho celoživotnú prácu. Rozhodne je dôležité i budovanie, formovanie a skvalitňovanie zdravotných, sociálnych a iných služieb, ktoré budú prospešné pre zvyšovanie kvality života nie len seniorov, ale všetkých občanov.

Človek je bytosť bio-psycho-socio-spirituálna a starostlivosť o občanov by mala byť smerovaná k rozvoju všetkých zložiek, ktoré tvoria jeden celok. Zvyšovanie starobných dôchodkov cez inštitút volarizácie do tohto celku určite patrí.

Reklama

 

Vnímate ako nástroj zvyšovania kvality života seniorov aj špeciálne sociálne opatrenia ako vianočný dôchodok resp. pripravovaný 13.  dôchodok? Alebo je to podľa vás skôr politická téma?

I keď sa táto téma môže zdať politickou, patrí k prínosom pre seniorov. Je potrebné finančný rozpočet prehodnocovať tak, aby sa nezabúdalo na ľudí, ktorí celý život pracovali.

 

Súčasná vláda aj za podpory SNS presadila zastropovanie veku odchodu do dôchodku. Ako to podľa vás to budúcnosti ovplyvní život a životnú úroveň budúcich dôchodcov?

Reklama

Spomenuté zmeny vnímam pozitívne. Určil sa strop, ktorý sa nebude prekračovať a seniori sa nemusia obávať ďalšieho zvyšovania veku odchodu do dôchodku.

Rovnako sa prihliada na ženy matky, ktorým sa podľa počtu vychovaných detí odpočítavajú roky odchodu do dôchodku, čo bolo aj na základe môjho podnetu. Ohľad sa bral pri zastropovaní najmä na ťažko pracujúcich ľudí, ktorí fyzicky nie sú schopní plnohodnotne vykonávať svoju prácu v dôsledku zvyšujúceho sa veku.

 

Často sa hovorí, že na Slovensku chýbajú zariadenia pre seniorov,  domovy dôchodcov či stacionáre. Čo vnímate ako prekážku budovania  nových zariadení?

Domovy dôchodcov v legislatívnej terminológii už neexistujú. Máme domovy sociálnych služieb a zariadenia pre seniorov, kde je občanom poskytovaná celodenná a celoročná služba nie len sociálna, ale i zdravotná. Je potrebné preto skĺbiť sociálnu politiku so zdravotnou.

Štát z rozpočtu poskytuje peniaze cez Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny, cez Ministerstvo financií cez podielové dane a cez iné projekty MPSVaR, a je na obciach, mestách a vyšších územných celkoch akým spôsobom sa vysporiadajú v prospech pomoci občanov, ktorí pomoc nezištne potrebujú.

 

Ktoré prvky v súvislosti so seniormi plánuje SNS v najbližšej budúcnosti otvárať, alebo navrhovať v nich nové legislatívne riešenia? Aké zmeny by podľa vás mohli pomôcť seniorom?

Slovenská národná strana sa bude určite venovať témam, týkajúcich sa podpory kvality života občanov i seniorov. Ťažko načrtnúť momentálne konkrétne opatrenia. Ide o dlhodobý proces, ktorý pozostáva z mnoho stretnutí, rokovaní, hľadaní a navrhovaní vhodných a prospešných opatrení.

Domnievam sa, že naše spoločné úvahy by mali viesť k podpore zdravotných a sociálnych služieb, ktoré sa stanú prospešné nie len pre seniorov, ale pre celú spoločnosť Slovenskej republiky.

Reklama

 

Kde vidíte najväčšie problémy súčasnej generácie seniorov na Slovensku?

Táto oblasť sa nedotýka len štátu. Tu veľký kus práce musia odviesť i samosprávne orgány – obce, mestá, vyššie územné celky. Štát zákonnými ustanoveniami finančne rieši túto situáciu a nie len finančne, ale najmä Zákonom č. 448/2008 Z. z. o sociálnych službách, v rámci ktorého poskytuje z kapitoly rozpočtu MPSVaR príspevok podľa stupňa odkázanosti. Ďalšie riešenia sú v kompetencií miest a obcí.

V záujme rodiny aj štátu by mal byť kladený zreteľ na to aby seniori neboli odsúvaní do úzadia, aby sa podieľali na spoločenskom dianí a aby svoju starobu prežívali aktívne. Týmto príkladom je napr. obec Solčany, kde starosta Ing. Juraj Soboňa vyvíja vysokú iniciatívu v smere k cieľovej skupine seniorov prostredníctvom kultúrnych podujatí a zapájania seniorov do spoločného diania obce, kde sa seniori necítia na príťaž, ale je podporovaná ich aktivizácia.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

17:49

Spojené štáty odložili plány na sankcie voči jednotkám izraelskej armády pre porušovanie ľudských práv v Predjordánsku. Vyplýva to z piatkových informácií televízie ABC News.

17:43

Európska únia poskytne Beninu takmer 50 miliónov eur na podporu bezpečnosti a boj proti terorizmu, uviedol v piatok predseda Európskej rady Charles Michel.

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali