Orbán sa snaží vytvoriť novú formu zriadenia, aby urobil Maďarsko konkurencieschopným

Orbán sa snaží vytvoriť novú formu zriadenia, aby urobil Maďarsko konkurencieschopným

Budapešť/Baile Tusnad 27. júla (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Orbán uvedomiac si, že súčasné zriadenie, ktoré na západe funguje pod označením “demokracia”, nedokáže zabezpečiť prosperitu národného štátu, jeho konkurencieschopnosť a prežitie, zavádza preto režim po vzore prosperujúcich štátov ako je Čína a Rusko. Socialistická opozícia, ktorá priviedla Maďarsko k celkovému úpadku, toto Orbánové rozhodnutie vášnivo kritizuje

Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán v sobotu prejavom v rumunskom Baile Tusnad na 25. letnej univerzite Maďarov opustil hodnotový systém európskej a maďarskej občianskej demokracie. Podľa agentúry MTI to konštatoval predseda opozičnej Maďarskej socialistickej strany (MSZP) József Tóbiás.

Reklama
Na snímke maďarský premiér Viktor Orbán

Líder socialistov, ktorého pred týždňom zvolili delegáti zjazdu za nového predsedu MSZP, vyjadril názor, že zriadenie štátu, centrom ktorého nie je sloboda, smeruje k tomu, že časom vystúpi z rámca demokracie. “Maďarsko potrebuje demokraciu so širšími a silnejšími kontrolnými mechanizmami,” zdôraznil Tóbiás.

Podľa opozičnej strany Spolu-PM (Együtt-PM) Orbán vyhlásením vojny občianskej spoločnosti s odôvodnením, že tá je financovaná zo zahraničia, nasleduje príklad ruského prezidenta Vladimira Putina. “Orbán je žiaľ pomätený, alebo vlastizradca, prípadne oboje. Chce vytvoriť fašistický štát, ktorý búra princípy slobody,” reagovala opozičná Demokratická koalícia expremiéra Ferenca Gyurcsánya.

Reklama

 

Základom Orbánovej filozofie je štát založený na práci, ktorý si bude ctiť kresťanstvo, slobodu a ľudské práva

Základom novej formy zriadenia Maďarska bude štát založený na práci, ktorého charakter nie je liberálny, vyhlásil v rumunskom Baile Tusnad Orbán. Premiér povedal, že vo svete v súčasnosti prebieha súťaž v tom, kto vytvorí štát, ktorý povedie národ k úspechu. “Svet sa dnes pokúša pochopiť systémy, ktoré nie sú západné, nie sú liberálne, možno nie sú ani demokraciami, napriek tomu sú úspešné. Hviezdami analýz sú Singapur, Čína, India, Rusko, či Turecko,” povedal Orbán.

“Pokúšame sa nájsť spôsob zorganizovania spoločnosti, ktorý je odtrhnutý od dogiem a ideológií západnej Európy, pokúšame sa vytvoriť nový maďarský štát, ktorý by bol schopný naše spoločenstvo pripraviť na to, aby sme boli v horizonte nadchádzajúcich desaťročí konkurencieschopní v celosvetovom meradle,” dodal predseda vlády.

Podľa jeho slov je potrebné vzdať sa v zriadení spoločnosti liberálnych princípov a spôsobov. Predchádzajúci liberálny maďarský štát neochránil spoločenský majetok, nezaväzoval vlády, aby uznali, že zahraniční Maďari sú súčasťou maďarského národa, neochránil štát pred zadlžením a rodiny pred “daňovým otroctvom”.

Reklama

“Občania od vedenia krajiny očakávajú, že vytvorí nové zriadenie. Po období liberalizmu by to mal byť štát založený na práci, ktorý si bude ctiť kresťanstvo, slobodu, ľudské práva a bude konkurencieschopný,” podotkol.

 

Jedným z najväčších problémov súčasného štátu, nie len Maďarska, je piata kolóna

Orbán vyjadril názor, že vytvoreniu takejto formy štátu bráni svojská maďarská občianska spoločnosť, v ktorej sú činní politickí aktivisti platení zo zahraničia, ktorí sa snažia prostredníctvom občianskych organizácií presadzovať zahraničné záujmy. “Preto je veľmi správne, že v parlamente začal fungovať výbor, ktorý priebežne sleduje, eviduje a zverejňuje zahraničné aktivity na získanie vplyvu v Maďarsku,” dodal predseda maďarskej vlády.

Piatu kolónu v súčasnosti tvoria najmä rôzni aktivisti (prevážne ľudskoprávni) platení zo zahraničia, ktorí sa snažia formovať verejnú mienku podľa potrieb svojich zahraničných sponzorov. Títo aktivisti sú platení cez mimovládky, nadácie a rôzne fondy zo zahraničia a pracujú často proti záujmom vlastnej krajiny, podľa zadania ich zahraničných mecenášov.

Reklama

Prvou európskou krajinou ktorá sa pokúsila vyriešiť tento problém podkopávania základov svojho štátu v prospech iných krajín, vlastnými občanmi financovanými zahraničnými vládami cez sieť organizácií tretieho sektora je Rusko. Tamojší parlament prijal zákon, podľa ktorého sa mimovládne, takzvané neziskové, treťosektorové organizácie, ktoré sú viac ako z polovice financované z mimoruských zdrojov, musia označovať ak “cudzí agent”. Je to veľmi dôležité kvôli tomu, aby ľuďom, ktorí sú prijímateľmi ich posolstiev, bolo jasné, že tieto ich robia v záujme iného štátu, nie v záujme Ruska, aj keď samozrejme, vždy sú takto prezentované.

V Rusku sa uvažuje, že aj televízie a iné média, financované a vlastnené viac ako z polovice zo zahraničia, sa budú musieť označovať ako “cudzí agent”. Média vlastnené zo zahraničia totiž dávajú ľudskoprávnym “cudzím agentom” financovaným tiež zo zahraničia priestor a v súčinnosti tak spoluformujú verejnú mienku v prospech iných krajín, bez toho, aby si to občania Ruska uvedomovali.

Orbán, uvedomujúc si tento problém, po vzore Putina, preto pripravuje podobné opatrenia.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:59

Ruský prezident Vladimir Putin v piatok vymenoval Michaila Mišustina do funkcie predsedu vlády. Predchádzalo tomu schválenie Štátnou dumou, dolnou komorou parlamentu.

Michail Mišustin
Na snímke ruský premiér Michail Mišustin
17:39

Zamestnancom skupiny spoločností Bukóza Holding v okrese Vranov nad Topľou mešká výplata za mesiac marec. Odborári sa so žiadosťou o pomoc obracajú na premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a jeho vládu. Firma za zlú finančnú situáciu viní bývalého ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského. Ten reaguje, že problémy firme mohli spôsobiť iné okolnosti.

17:33

Americký prezident Joe Biden plánuje nové clá na dovoz z Číny týkajúce sa strategických odvetví, vrátane elektromobilov.

17:32

Spojené štáty v piatok oznámia nový vojenský balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 400 miliónov dolárov (371 miliónov eur). Pod podmienkou anonymity to uviedol americký predstaviteľ.

17:26

Poľsko bude Ukrajine naďalej poskytovať rozsiahlu pomoc, vyhlásil v piatok poľský veľvyslanec na Ukrajine Jarosław Guzy.

17:20

Moslimovia sa v piatok prvýkrát modlili v istanbulskej mešite Kariye, o ktorej prestavbe zo starobylého byzantského chrámu rozhodol turecký prezident Recep Tayipp Erdogan.

17:19

Izraelský bezpečnostný kabinet vo štvrtok večer schválil “mierne rozšíriť” operáciu armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Zároveň nariadil svojim vyjednávačom pokračovať v snahách o uzavretie dohody o výmene rukojemníkov s militantným hnutím Hamas.

17:19

Izraelský pozemný útok v meste Rafah na juhu Pásma Gazy by spôsobil humanitárnu katastrofu. V piatok to vyhlásil generálny tajomník OSN António Guterres po tom, ako vyjednávači opustili mierové rokovania v Káhire bez uzavretia dohody.

17:18

Ruská Štátna duma, dolná komora parlamentu, v piatok odsúhlasila Michaila Mišustina za premiéra krajiny.

16:58

Počet štátnych úradníkov narástol v minulom roku o 567 miest. Mzdové výdavky na nich predstavujú 750 miliónov eur. Upozornil na to v piatok poslanec Národnej rady (NR) SR za SaS Vladimír Ledecký na tlačovej konferencii. Poslanec NR SR za SaS Marián Viskupič sa zas obáva, že prijaté výdavkové limity budú len sľubom.

16:56

Výdavkové limity vyrátané podľa doteraz platného zákona nie je možné porovnávať s limitmi podľa vo štvrtok (9. 5.) schválenej legislatívy. Ich výpočet nie je založený na rovnakom základe a nové limity sú vypočítané inou metodikou, upozornilo v piatok Ministerstvo financií (MF) SR.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali