Lunterovi ľudia na BBSK si chceli schváliť sedemtisícové platy. Niektorí úradníci by zarábali viac ako premiér Slovenska

Lunterovi ľudia na BBSK si chceli schváliť sedemtisícové platy. Niektorí úradníci by zarábali viac ako premiér Slovenska

Lučenec 27. marca 2018 (HSP/cas.sk/TASR/Foto:TASR-Branislav Račko)

 

Tí, čo kritizovali ekonomickú stránku vedenia Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) nominantmi ĽSNS v minulom volebnom období, asi nečakali, že nové vedenie kraja si hneď na začiatku mandátu bude chcieť schváliť rozprávkové platy. Na poslednom zasadnutí krajských poslancov v Lučenci sa pokúšali o vysoké zvýšenie platov, ktoré sa mohlo vyšplhať až na úroveň 7000 eur. Informáciu o tom priniesol denník Nový čas ako aj agentúra TASR a informoval o tom aj poslanec Milan Uhrík na sociálnej sieti

Na snímke vpravo predseda BBSK Ján Lunter

Mzdy a odmeny zamestnancov Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) bude od začiatku apríla určovať nový poriadok odmeňovania. Schválili ho poslanci Zastupiteľstva BBSK na svojom pondelkovom (26.3.) výjazdovom rokovaní v Lučenci s tým, že jeho platnosť bude na obdobie jedného kalendárneho roka.

Reklama

Pracovníkom a najmä tým riadiacim sa pod novým županom Jánom Lunterom pracuje a bude pracovať zrejme veľmi dobre. Ich platy majú narásť o tisícky eur. Riaditeľ Úradu Banskobystrického samosprávneho kraja Matúš Hollý predniesol na pondelkovom zasadnutí poslancov v Lučenci nový spôsob odmeňovania zamestnancov úradu, pričom najvýraznejšie zvýšenie sa týkalo práve jeho, keďže podľa pôvodných výpočtov by mohol mesačne poberať plat v približnej výške 7 200 eur.

“Doteraz platný odmeňovací poriadok bol schválený v apríli 2017. Tento poriadok už dnes nezodpovedá aktuálnym potrebám pre efektívne riadenie a ani plne nevyhovuje platnej legislatíve. Preto je potrebné nahradiť ho novým,” priblížil riaditeľ Úradu BBSK Matúš Hollý, ktorý bol jeho predkladateľom.

Reklama

Rozhodujúcimi dôvodmi na zmenu bolo podľa jeho slov zosúladenie minimálnych mzdových nárokov s platnými právnymi predpismi, prispôsobenie mzdových rozpätí a kategórií novej organizačnej štruktúre Úradu BBSK, zvýšenie flexibility a transparentnosti pri odmeňovaní, ako aj zvýšenie konkurencieschopnosti úradu pri nábore nových zamestnancov.
V rozprave však viacerí poslanci poukázali na veľké nerovnomernosti medzi výškou platov riadiacich pracovníkov a bežných zamestnancov.

Niektorí tiež vyjadrili obavy, že v pôvodnom návrhu poriadku boli stanovené príliš vysoké platové stropy a spolu s odmenami by tak platy riadiacich pracovníkov v krajnom prípade mohli dosiahnuť sumy vo výške 5000 až 7000 eur.

Na základe tohto návrhu by však  riaditeľ úradu BBSK, ktorý má mimochodom iba okolo 30 rokov a predtým pracoval práve v jednej z firiem súčasného župana Luntera, mohol ročne zarobiť aj s odmenami neuveriteľných 84 000 EUR. To je dokonca viac ako zarobí samotný predseda kraja.

“Ja nehovorím, že by im ich niekto dal (odmeny, ktoré by spolu s platom činili aj 7 tisíc eur, pozn. red.), ale na papieri to bolo napísané, konštatovala poslankyňa Božena Kováčová, podľa ktorej v tejto veci s vedením BBSK hľadali kompromis. Našli sme ho v tom, že sme obmedzili odmeny riaditeľovi úradu a maximálne odmeny riaditeľom odborov. Takisto sme schválili to, že maximálny plat riaditeľa úradu môže byť najviac 3500 eur,” dodala Kováčová s tým, že viac mu nemôže dať ani predseda BBSK.

Lunter totiž následne  navrhol nový poriadok odmeňovania, podľa ktorého by mali viac zarábať najmä riaditeľ úradu Matúš Hollý a vedúci jednotlivých odborov. S funkciami riaditeľov odborov by bol spojený nárast platu na minimálne 3 350 eur, no niektorí by mohli dostať aj 5 000 mesačne. K tomuto ešte nie sú zarátané navrhované odmeny.

Reklama

Poslanci zároveň zaviazali vedenie kraja, aby do budúceho zastupiteľstva vyčíslilo finančný dosah návrhu, na základe ktorého by sa zvýšil osobný príplatok všetkým 3100 zamestnancom BBSK o sumu 100 eur. “Verím, že na budúce zastupiteľstvo tento návrh dostaneme a rozprúdime diskusiu o tom, akým spôsobom a kedy zamestnancom tieto prostriedky poukážeme na účty,” zakončila Kováčová

S výrazným zvýšením platov nesúhlasili najmä poslanci Smeru-SD a bývalý predseda Marian Kotleba z ĽSNS. „Prišli sme s pripomienkami, pretože priemerný plat v tomto kraji je 900 eur, takže nie je možné, aby manažéri na úrade zarábali 5-tisíc,“ uviedla poslankyňa Božena Kováčová. Pridal sa k nej aj Kotleba, ktorý povedal, že je nepochopiteľné, aby riaditeľ úradu mal 1,6-násobok platu samotného predsedu úradu, a to za podmienok, že vznikajú nové funkcie, takže riaditeľ bude mať menej práce.

Poslanci napokon Lunterovemu riaditeľovi schválili zvýšenie platu na 3500 eur (t.j. navýšenie o 1300 eur) a ostatným manažérom na 3700 eur. Je však zaujímavé, že prvou prioritou, ktorou sa nové vedenie zaoberalo, sú platové otázky, keďže doposiaľ za ich prácou nie sú takmer žiadne konkrétne výsledky.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:17

Netanjahu dal jasne najavo, že Izrael sa nevzdá operácie v Rafahu kvôli obmedzeniu vojenských dodávok zo strany USA.

“Ak budeme musieť bojovať sami, budeme bojovať sami. Už som povedal, že ak budeme musieť, budeme bojovať zubami nechtami. Ale my máme oveľa viac ako nechty a s našou húževnatosťou a s Božou pomocou zvíťazíme. Pred 76 rokmi, vo vojne za nezávislosť, nás bolo málo a našich nepriateľov bolo veľa. Nemali sme žiadne zbrane. Na Izrael bolo uvalené zbrojné embargo. Ale vďaka veľkej statočnosti, hrdinstvu a jednote medzi nami sme zvíťazili,” – povedal predseda izraelskej vlády vo videoposolstve.

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

09:49

 


 

09:10

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dúfa, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom dokážu prekonať svoje nezhody ohľadom vojny v Pásme Gazy.

09:00

Európske spoločnosti, pôsobiace v Číne, hodnotia situáciu na miestnom trhu negatívnejšie ako kedykoľvek predtým. Podiel firiem, ktoré vnímajú svoje vyhliadky na rast v nasledujúcich dvoch rokoch pesimisticky, vzrástol na 23 %, zatiaľ čo v minuloročnom prieskume ich bolo len 9 %.

08:50

Produkcia stavebníctva v marci 2024 tvorila hodnotu 484,3 milióna eur a v porovnaní s minuloročným marcom sa znížila o 9,4 %. Segment stavebníctva tak evidoval jej pokles už štvrtý mesiac po sebe. Po zohľadnení sezónnych vplyvov stavebná produkcia medzimesačne poklesla o 7,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zaostávanie domácej produkcie ovplyvnili medziročné poklesy stavebných prác v dominantnej oblasti odvetvia – v novej výstavbe o 10,2 % a tiež v opravách a údržbe o 4,9 %. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila necelých 90 % celkového výkonu stavebníctva.

08:34

Ceny ropy v piatok ráno pokračovali v raste vďaka signálom ďalšieho zlepšovania podmienok v čínskej ekonomike, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom komodity na svete. Dopyt podporil aj vývoj rokovaní o zastavení bojov medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré zatiaľ nepriniesli konkrétne výsledky.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa o 7.21 h SELČ predával po 79,86 USD (74,41 eura). To bolo o 60 centov alebo 0,76 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 55 centov alebo 0,66 % na 84,43 USD za barel.

08:32

Prejavy agresívneho správania sa verejnosti, nielen voči strážcom prírody, ministerstvo životného prostredia (MŽP) odsudzuje. V reakcii na stredajší (8. 5.) incident v Tatranskom národnom parku (TANAP) to uviedli z odboru komunikácie MŽP. Verejnosť vyzvali, aby sa pri návštevách chránených území riadila platným návštevným poriadkom a rešpektovala pokyny.

07:42

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu, ak by izraelské jednotky začali s rozsiahlou operáciou v meste Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy.

“Momentálne sa o tom diskutuje,” uviedol podľa agentúry DPA Pistorius vo štvrtok večer vo vysielaní televízie ZDF. Dodal, že zodpovednosť za toto rozhodnutie nesie úrad kancelára a ministerstvo zahraničných vecí.

07:30

Hamas v piatok skoro ráno oznámila, že jej delegácia, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru. Hamas dodal, že vývoj rokovaní teraz plne závisí od Izraela. Ako spresnila agentúra AFP, z vyhlásenia Hamasu vyplýva, že jeho delegácia vyjednávačov smeruje do Dauhy po tom, ako Izrael odmietol návrh predložený sprostredkovateľmi a vzniesol proti nemu námietky v niekoľkých hlavných bodoch.

Hamas vo svojom vyhlásení adresovanom iným palestínskym frakciám deklaroval, že naďalej trvá na svojom návrhu. Dodal, že “v súlade s tým je teraz lopta úplne v rukách” Izraela.

07:10

Oceňovaného iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa odsúdil súd v Iráne na osem rokov väzenia, zbičovanie, pokutu a konfiškáciu majetku. Rozsudok bol vynesený tesne pred režisérovou plánovanou cestou na filmový festival v Cannes.

Podľa právnika Babaka Pakniu boli zámienkou pre režisérovo stíhanie a odsúdenie jeho verejné vyhlásenia, ako aj hrané filmy a dokumenty, ktoré vytvoril a ktoré sú podľa súdu “príkladom konšpirácie s úmyslom spáchať zločin proti bezpečnosti krajiny”.

06:50

Michail Mišustin zostane predsedom ruskej vlády. Vladimir Putin predložil Mišustinovu kandidatúru na post predsedu vlády Štátnej dume.

Hlasovanie o potvrdení Mišustina vo funkcii predsedu vlády sa uskutoční dnes.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke výstava Orchidey - skvosty v ríši rastlín v Botanickej záhrade Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali