Liberáli tvrdili, že židovský cintorín zničili Kotlebovci, Rostasovci, alternatívne médiá, Slováčikovia nenávidiaci Židov či tradičná biela rodina. Nakoniec sa ukázalo, že páchateľmi boli deti bez rasistického motívu

Liberáli tvrdili, že židovský cintorín zničili Kotlebovci, Rostasovci, alternatívne médiá, Slováčikovia nenávidiaci Židov či tradičná biela rodina. Nakoniec sa ukázalo, že páchateľmi boli deti bez rasistického motívu

Bratislava 21. januára 2020 (HSP/Foto:TASR/Polícia SR)

 

Ak ide o to kopnúť si do svojich pronárodných a konzervatívnych politických oponentov, liberáli na to využijú čokoľvek. Dobrým príkladom je zničenie židovského cintorína v Rajci. Rôzni internetoví “odborníci” či dokonca liberálni novinári už dopredu vedeli kto je za to zodpovedný a prečo to urobil. Nakoniec sa však ukázalo, že páchateľmi boli deti vo veku od 9 – 12 rokov, ktorí sa nevedeli “vpratať do kože” a ich čin nemal rasistický motív

Ilustračné foto

Na židovskom cintoríne v Rajci (okres Žilina) koncom minulého roka poškodili neznámi vandali zhruba dvadsať náhrobných kameňov, väčšinou z konca 19. a prvej polovice 20. storočia.

Reklama

Liberálni pisálkovia na stránkach typu Zomri však nepotrebovali ani policajné vyšetrovanie, ani dôkazy a hneď vedeli kto je vinníkom. Niektorí vinili priamo Kotlebovcov, iní zas tvrdili, že to urobili ich “sfanatizovaní stúpenci.”

Pridali sa aj rôzni liberálni novinári, analytici a odborníci. Samozrejme nechýbal ani liberálny propagandista a novinár Michal Havran, ktorý pre denník SME napísal komentár s názvom “Ale ste si zakopali do hrobov. Ani smrť im nedoprajete. V článku viní za útok celkovo Slovákov, ktorí majú vraj akoby zakorenenú nenávisť voči Židom:

Reklama

“Tam, kde mohli Židia pochovávať svojich mŕtvych, lebo v slovenských mestečkách nemohli ležať v centre, s katolíkmi a evanjelikmi, akoby to vyzeralo, veď by ich rušili, ešte aj po smrti by im prekážali, pretože nám, roduverným Slováčikom a ľudáčikom vždy Židia prekážali, vždy sa nám priečili a po smrti v tom pokračovali.”

Havran tiež vinil kresťanské tradície a bielu rodinu:

“Chcel by som vidieť ich tváre, ako v noci prišli vo vytunovaných Daciach Logan, fejkových bomberách od Číňana v okresnom meste, plní kresťanských tradícií a tradičných myšlienok, z tradičných bielych rodín pred tradičnými bielymi Vianocami, aby sa pomstili mŕtvym, ktorých chybou je, že nezmizli, ako ich rodiny, počas Aktionen, počas deportácií, nezmizli v peci v Nemeckej spolu so stovkami rasovo prenasledovaných a príslušníkmi odboja, ale dovolili si zomrieť tu, v ich vlasti, v ich mestách a nie v Sobibore a Majdanku, ale u nás.”

Ďalší “expert”, konkrétne Daniel Milo z mimovládky Globsec, ktorý je taktiež partnerom podpredsedníčky Progresívneho Slovenska, Ireny Biháriovej, zas nepriamo vinil za incident Tibora Eliota Rostasa:

“A prečo sa to deje dnes? Je to podľa mňa aj výsledok diskusie či prejavov, ktoré sa vynorili i v súvislosti s procesom s Tiborom Eliotom Rostasom či so všeobecnou démonizáciou Židov,“ povedal Milo pre Plus 7 dní

Reklama

Podobne to vidí aj karikaturista denníka N , Shooty. Ten nakreslil kariktúru s názvom “Národovci”, kde sú zobrazené tri osoby pripominajúce skinheadov. Jeden z nich hovorí ” Za Tibiho” (Tibor Eliot Rostas, pozn.red.), druhý zas hovorí: “cítim sa ako národný buditeľ.”

Ďalšia skupina “odborníkov” zas viní alternatévne médiá. Strana OKS, čo je akási odnož v strane SaS vydala takéto stanovisko

Je smutné a nebezpečné, že dnes je antisemitizmus šírený nielen cez sociálne siete a konšpiračné médiá, ale prejavuje sa aj takýmito vandalskými činmi. OKS ostro odsudzuje prejavy antisemitizmu a vandalizmus z neho vychádzajúci.”

Aj podľa sociológa Michala Vašečku išlo v prípadoch vandalizmu aj o spoluzodpovednosť konšpiračných médií. „Tých nezmyslov, ktoré takéto weby šíria, je veľké množstvo. Príkladom je aj nedávne odsúdenie šéfredaktora časopisu Zem a vek Tibora Eliota R. z hanobenia národa a šírenia extrémistických materiálov. To, že Tibor R. dokázal veľa ľudí presvedčiť o svojej nevine, svedčí o nevysporiadaní sa slovenskej spoločnosti s národnou tradíciou,“ uviedol pred časom pre agentúru SITA Vašečka.

Organizácia B’nai B’rith a Židovská náboženská obec v Bratislave boli tiež zhrozené a pobúrené, čo je prirodzené, vzhľadom na zničený cintorín, ale tiež nepočkali na dôkazy a hneď čin označili za dielo extrémistov. “Nazdávame sa, že ide o koordinovanú akciu extrémistických odporcov dobrého občianskeho spolunažívania v našej krajine.”

Reklama

Vyjadrila sa aj liberálna prezidentka Zuzana Čaputová :

“Je to veľmi nebezpečná hra so strachom a vyvolavaním napätia v spoločnosti. Dotknutí sú nielen pozostalí a ich blízki, ale celá židovská komunita, ktorá práve včera zapaľovala prvú sviečku na chanukii,” uviedla prezidentka SR Zuzana Čaputová vo svojom stanovisku.

Nakoniec sa však ukázalo, že je všetko inak. Podľa polície, židovský cintorín v Rajci nezničili žiadni Kotlebovci, Rostasovci, či  antisemiti , ale deti vo veku od 9 do 12 rokov a k činu ich neviedol rasistický motív:

“Policajti z Obvodného oddelenia PZ v Rajci po intenzívnom pátraní odhalili vandalov, ktorí poškodili 20 dobových náhrobných kameňov zo žuly a pieskovca na Židovskom cintoríne v mestskej časti mesta Rajec zv. Skotňa.

Poškodením náhrobných kameňov vznikla škoda vo výške najmenej 5.000,- Eur.

Podozrivými sú piati maloletí chlapci vo veku od 9 do 12 rokov z okresu Žilina. Policajti zároveň zistili, že motívom konania maloletých neboli žiadne znaky rasovej, etnickej, či náboženskej neznášanlivosti, nenávisti voči inej skupine osôb alebo propagácia ideológie, ktorá by smerovala k potláčaniu základných práv a slobôd.

Trestné stíhanie maloletých bude vzhľadom na vek maloletých zastavené,” uviedla Polícia.

Samuel Gdovin

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali