Moskva 7. augusta 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Kardiologička a vedúca vedecká pracovníčka Národného zdravotníckeho výskumného centra preventívneho lekárstva Oľga Molčanovová prehovorila o tom, ako bez liekov môžeme znížiť cholesterol
Odporučila o.i. čiastočne nahradiť maslo ľanovým olejom a tiež na jedálniček pridať rybí tuk, ktorý sa zúčastňuje výmeny cholesterolu, napomáha jeho zužitkovaniu v krvi a dopravuje ho do orgánov a tkanív, ktoré to potrebujú.
Aj podľa slov Molčanovovej zníženiu nadbytku cholesterolu napomáhajú ovsené otruby a samotná ovsená kaša, jablká, citrusové plody a cesnak. Lekárka pritom podotkla, že cholesterol musí prichádzať v rozumnom množstve.
“Môžete napríklad zjesť jedno vajce a 12 gramov masla. Alebo 80 gramov teľacej pečene,” povedala Molčanovová v komentári pre noviny Komsomolskaja pravda.
Ruská dietologička Oľga Dekkerová predtým povedala, že pre zachovanie normálnej úrovne cholesterolu v krvi treba jesť dostatočné množstvo bielkovinových potravín, vylúčiť z jedálnička transtuky a veľa sa hýbať.
Odborníčka uviedla tri dôvody, prečo je cholesterol pre zdravie organizmu veľmi dôležitý:
Potravinový cholesterol podporuje normálny stav sliznice čreva;
Vitamín D sa produkuje z cholesterolu pod vplyvom slnečného svetla;
Z cholesterolu sa produkujú ženské hormóny. Pri jeho nedostatku sa porušuje cyklus, menštruácie sa stávajú nepravidelnými a znižuje sa schopnosť počatia.
“Cholesterol obsahuje každá bunka organizmu. Ak je cholesterolu málo, bude bunkovú membrána defektná. A to môže spôsobiť porušenie výmeny látok,” napísala dietologička na svojom Instagrame.
Podotkla, že 80 percent cholesterolu produkuje pečeň (asi 800 miligramov denne), a ostatných 20 percent (300 až 400 miligramov) získava človek z potravy.