Praha 25. novembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:TASR/AP-Abdul Muhaimen)
Lekárka Franziska Rubinová povedala v interview pre časopis Focus, ktoré potraviny môžu nahradiť lieky a zlepšiť zdravie. Je presvedčená, že so správnou stravou sa dá vyhnúť mnohým chorobám a nebude potrebné platiť za drahé lieky. Rubinová ale varovala, že v niektorých prípadoch alternatíva liekov neexistuje
Lekárka uviedla desať najzdravších potravín. Jedná sa o ovos, med, zázvor, zemiaky, kapustu, kurkumu, olej, soľ, citrón a cibuľu. Pričom ich nemusíme len jesť, ale môžeme ich využívať aj na obklady a masky.
Črevá potrebujú napríklad ovos a kapustu. Ovos znižuje hladinu cholesterolu a vďaka vláknine prispieva k prevencii rakoviny. Kapusta zase uľahčuje trávenie a je dobrá na zrak.
Ovos ako prostriedok na vonkajšie použitie dobre pôsobí na kožu. Rubinová odporučila jeho použitie pri neurodermatitíde.
Osobitnú pozornosť venovala Franziska Rubinová dezinfekčným vlastnostiam medu a soli.
Podľa jej slov je med nenahraditeľný pri bronchitíde a na obklady s ním pri artróze. Kúpeľ v slanej vode poradila tým, ktorí trpia na dnu.
Lekárka poznamenala, že si nevie predstaviť zimu bez zázvoru. Obzvlášť cenný je jeho povzbudzujúci účinok a pôsobenie na cievy. Z pozitívnych účinkov vyzdvihla Rubinová riedenie krvi, zníženie hladiny cukru a cholesterolu a tiež pomoc pri trávení. Zázvorové obklady sú tiež dobré na obličky.
Rastlinné oleje posilňujú srdce, je presvedčená lekárka. Lyžica olivového oleja posilňuje krvné cievy, ľanový olej zasa zabráni krvným zrazeninám. Tymianový olej sa hodí na masáž hrudníka pri bronchitíde.
Proti bolestiam hlavy poradila Rubinová kávu s citrónom. Tento citrus tiež zmäkčí tvrdú kožu na lakťoch a chodidlách.
Na vyrážky sú dobré medové masky s kurkumou. Vnútorné užívanie kurkumy je dobré proti zápalom. Podľa názoru Rubinovej to umožní znížiť riziko vzniku onkologických chorôb.
Cibuľová polievka je užitočná pri zápale močového mechúra a varené zemiaky pomôžu pri pálení záhy.
“Máme v chladničke lieky na mnoho chorôb,” povedala na záver lekárka.
Zmrzlina ako liek
Sputnik pred časom zverejnil tiež informáciu, že Lekárka najvyššej kategórie a všeobecnej praxe Larisa Alexejevová vysvetlila, ako sa dá pomocou obyčajných potravín zbaviť bolesti v hrdle.
Podľa jej slov koreň sladkého drievka dokáže účinne bojovať proti nepríjemným pocitom v hrdle. Protizápalové vlastnosti tejto rastliny tiež pomáhajú zbaviť sa bolesti mandlí.
Zmrzlina, hoci je to paradoxné, môže v malom množstve pomôcť v boji s angínou, uvádza Alexejevová. “Zmrzlina zbavuje ústnu dutinu baktérií a znižuje napätie, ktoré vzniká pri angíne,” povedala.
Lekárka odporučila ľuďom, ktorých bolí hrdlo, aby jedli banány. Vďaka veľkému obsahu vitamínu C dokážu tieto plody urýchliť proces uzdravovania.
Nemenej užitočná je pre zapálené hrdlo mrkva. Okrem prítomného imunostimulačného vitamínu A pomáha táto zelenina pri hojení slizníc v ústnej dutine.