Kuriak varuje pred krokmi Lengvarského ministerstva: „Nikdy sa nesmie takáto smernica podpísať!“

Kuriak varuje pred krokmi Lengvarského ministerstva: „Nikdy sa nesmie takáto smernica podpísať!“

Bratislava 31. januára 2023 (HSP/Aktuality.sk/Facebook/Foto: TASR – Dano Veselský)

 

Usmernenie, ktoré umožňovalo transrodovým ľuďom zmeniť si údaje v dokladoch aj bez toho, aby museli podstúpiť chirurgický výkon, platilo len pár týždňov. Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský ho po žiadostiach poslancov OĽaNO dočasne pozastavil a pozastavené je už takmer trištvrte roka. Ministerstvo však najnovšie avizuje, že proces beží ďalej a čaká sa na zasadnutie ďalšej komisie, ktorá by mohla veci pohnúť dopredu. Milan Kuriak (OĽaNO) ministrovi adresuje jasný odkaz

Zasadnutie vlády SR v Bratislave
Na snímke Vladimír Lengvarský (nominant OľANO)

Aktuality.sk referujú, že usmernenie nie je ani po ôsmich mesiacoch v platnosti. Lengvarského rezort však tvrdí, že proces beží a nepôjde do stratena. Potrebné štandardné postupy boli podľa rezortu pripravené, ale na komisii, ktorá sa nimi zaoberala, boli voči nim vznesené odborné výhrady.

Reklama

„Tie boli zapracované a na najbližšom zasadnutí komisie bude materiál opätovne predložený na schválenie,“ uviedla hovorkyňa MZ Petra Lániková. Aktuality upozorňujú, že komisia by  mala zasadnúť „v blízkej dobe“. Kto je jej súčasťou, ministerstvo neodpovedalo.

Lániková zopakovala, že po schválení štandardného postupu nadobudne pozastavené usmernenie účinnosť a bude v rovnakom znení.

Reklama

„Schválenie Štandardného postupu pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom nemá vplyv na obsah pozastaveného odborného usmernenia,“ uviedla.

S tým ale značne nesúhlasí poslanec Milan Kuriak (OĽaNO), ktorý adresoval ministrovi Lengvarskemu list s výzvou, aby nepodpísal usmernenie o zmene pohlavia na matrikách. „Nikdy sa nesmie takáto smernica podpísať a uviesť do platnosti,” skonštatoval na sociálnej sieti.

Poslanec dodatočne uviedol aj znenie listu, ktorý prinášame v plnom znení:

Vážený p. minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský,

týmto ako poslanec Národnej rady Slovenskej republiky, Vás žiadam o neschválenie štandardných postupov pre diagnostiku a komplexný manažment zdravotnej starostlivosti o dospelú osobu s transsexualizmom (F64.0) (ďalej len ako „ŠTDP“), ktoré by mali byť schvaľované Komisiou MZ SR pre ŠDTP dňa 15.12.2022. Zároveň Vás žiadam o okamžité zrušenie odborného usmernenia Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky (MZSR) na zjednotenie postupov poskytovania zdravotnej starostlivosti ku zmene pohlavia pred vydaním lekárskeho posudku o zmene pohlavia osoby administratívne evidovaného v matrike, ktoré bolo publikované vo Vestníku MZSR dňa 6. apríla 2022 (ďalej len ako „usmernenie“).

Reklama

Podľa môjho názoru sa prijatím a nadobudnutím účinnosti vyššie uvedených odborných materiálov výrazným spôsobom uľahčí registrácia zmien pohlavia na matričných úradoch, čo pokladám za absolútne neprijateľný postup, ktorý spôsobí len ďalší chaos a úpadok v spoločnosti. Dobre viete, že Slovenská republika je stále vnímaná ako konzervatívna krajina a materiály tohto druhu by mali byť citlivo rokované nielen na úrovni vládnych strán, ale aj odbornej verejnosti, čo sa z môjho pohľadu neudialo.

Okrem toho upozorňujem aj na skutočnosť, že usmernenie obsahuje množstvo nepresností, ktoré vytvárajú priestor na širokú interpretáciu jednotlivých ustanovení, ďalej upozorňujem na absolútnu nepripravenosť právneho poriadku na zmeny, ktoré môžu zmenou pohlavia v oblasti práv a povinností osôb nastať (úprava a prechod rodičovských práv, právo sociálneho zabezpečenia a iné), či absenciu zaručenia trvalosti zmeny.

Záverom od Vás žiadam odpoveď na otázku, ako je možné, že aj napriek predchádzajúcej dohode s koaličnými partnermi bola platnosť usmernenia len pozastavená a celé usmernenie nebolo zrušené? Aktuálny právny stav je totižto taký, že schválením ŠTDP nadobudne účinnosť usmernenie, ktoré po dohode malo byť zrušené a nie len pozastavená jeho účinnosť.

Na túto skutočnosť som Vás osobne upozorňoval e-mailom zo dňa 27.04.2022. P. minister prosím berte na vedomie, že s názormi, ktoré sú obsahom tohto e-mailu vyslovuje súhlas väčšina poslancov klubu OĽaNO. Rovnako apelujem na Váš predchádzajúci politický prísľub, ktorý ste dali jednak premiérovi Hegerovi ako aj koaličným poslancom, že usmernenie bude zrušené.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali