Politici z SNS, ĽSNS, Sme rodina, OĽaNO, KDH, KDŽP podporili pochod za život. Žiaden “Bod zlomu” u PS, Petrík či Beňovej: “Interrupcie Slovensku neškodia”

Politici z SNS, ĽSNS, Sme rodina, OĽaNO, KDH, KDŽP podporili pochod za život. Žiaden “Bod zlomu” u PS, Petrík či Beňovej: “Interrupcie Slovensku neškodia”

Bratislava 23. septembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Alexandra Čunderlíková/Facebook)

 

Včera sa v Bratislave konal 3. Národný pochod za život. Hlavným cieľom podujatia bolo odkázať, že zákony majú chrániť život každého človeka – aj nenarodeného dieťaťa. Organizátori hovoria, že predbežne sa pochodu zúčastnilo približne 50 tisíc ľudí. V skutočnosti ich však bolo určite viac,  lebo dav bol taký veľký, že by hravo zaplnili Námestie SNP, na ktorom keď protestovalo Slušné Slovensko, médiá hovorili o 100 tisícoch… Pochod prišli podporiť aj politici

Účastníci s transparentom počas 3. ročníka podujatia Národný pochod za život na Námestí 1. mája v Bratislave

Požiadavkou organizátorov Národného pochodu za život je odstránenie diskriminácie nenarodených detí. Bratislavský arcibiskup a organizátor podujatia Stanislav Zvolenský v úvodnom príhovore pochválil návštevníkov pochodu, že svojou účasťou ukázali, že život berú ako nenahraditeľný dar.

Reklama

Organizátori pochodu vyzvali verejných činiteľov, poslancov Národnej SR, vládu SR, prezidentku SR a štátne inštitúcie, aby zrušili zákonom zavedené rozdeľovanie ľudí na hodných života a nehodných života hranicou 12 týždňov tehotenstva a tým absolútne chránili ľudský život od počatia po prirodzenú smrť. Takisto by podľa nich mali chrániť jedinečné postavenie manželstva muža a ženy ako nenahraditeľného zväzku, mali by sa zaviazať neustále zlepšovať zákony smerom k takému ekonomickému a sociálnemu stavu, ktorý vyzdvihne spoločensky zodpovedné rodiny otvorené mať viac detí. Výzva smerovala aj k aktívnej podpore inštitúcií, ktoré sú zamerané na pomoc rodinám v núdzi a tehotným matkám a ich deťom a prispeli k vytvoreniu účinnej siete pomoci. Kompetentných rovnako žiadajú, aby vyjadrili nesúhlas s takými dokumentmi medzinárodných organizácií, ktoré v Slovenskej republike zasahujú do ústavných hodnôt manželstva, rodiny, rovnosti medzi mužmi a ženami a práva rodičov na výchovu svojich detí.

Zmenu slovenskej legislatívy v prospech ochrany života a proti diskriminácii nenarodených detí obsahujú aj štyri v parlamente predložené poslanecké návrhy zákonov. Tie predložili poslanci OĽaNO, Sme rodina, Ľudová strana Naše Slovensko a nezávislý poslanec Richard Vašečka. Organizátori pochodu podporujú všetky a ešte pred hlasovaním o návrhoch zákonov výzvu doručia poslancom Národnej rady SR.

Reklama

 

SNS: Ochrana života a rodiny je prioritou v čase rozmachu neoliberalizmu

Strana SNS poďakoval každému, kto včera prišiel do hlavného mesta, aby podporili život vo všetkých jeho podobách. “Národniari sa pripojili ku kultúre života už predvčerom podpisom Memoranda za život a dnes osobnou účasťou v bratislavských uliciach. Našou úlohou je spájať kresťanské a národné sily, aby sme zastavili škodlivý neoliberalizmus.”

Na snímke predseda a členovia strany SNS

 

KDŽP: Všetky práva, ktoré naše zákony a svet ponúka môžeme čerpať až potom, ako sme sa narodili

Reklama

Hnutie KDŽP-Kresťanská demokracia – Život a prosperita, ktoré nedávno podpísalo s SNS Memorandum za život a vlasť so stranou, ocenilo myšlienku celého pochodu, ale aj skutočnosť, že také množstvo ľudí prišlo pokorne a s odhodlaním, bez najmenšieho konfliktu, svedčiť, že všetky práva, ktoré naše zákony a svet ponúka môžeme čerpať až potom, ako sme sa narodili.

“Žiaden živý človek nemá právo rozhodovať o tom, či sa niekto narodí. Len Boh je pánom života. Žiaden človek nevlastní život druhého. Pochod bol výborne zorganizovaný a na všetkých, ktorí sa ho zúčastnili môžeme byť právom hrdí. Je škoda, že niektorí aj pri takejto priam až posvätnej akcii tu mali potrebu napriek výzve biskupov pretláčať politiku, rozdávať letáky, otravovať straníckymi zástavami. Ďakujeme a život zvíťazí. Kto je na strane života je na dobrej a víťaznej strane. Je smutné, že z troch ústavných činiteľov sa ho zúčastnil len Andrej Danko.”

 

Sme rodina: Naši poslanci dnes vyjadrili svoj názor, ktorým jasne hovoria ÁNO ŽIVOTU

Pochod za život podporili ako súkromné osoby aj členovia hnutia Sme rodina, ktorí sa ho zúčastnili spolu so svojimi rodinami zúčastnili. Ochranu života sa rozhodli v strane podporiť aj prostredníctvom zákona, ktorý na septembrovú schôdzu predložili poslanci Milan Krajniak a Jozef Lukáč.

Reklama

Cieľom ich návrhu zákona je zavedenie podmienky pristúpenia k interrupcii do 7. týždňa, teda ešte pred prvým tlkotom srdca. O návrhu zákona o umelom prerušení tehotenstva by sa malo hlasovať už tento utorok o 17.00 hodine.

“Sme si však vedomí, že každý má na túto citlivú problematiku vlastný názor, preto naše hnutie v otázkach ohľadne ochrany života dáva poslancom pri hlasovaniach voľnú ruku a každý z poslancov hlasuje vo svojom najlepšom svedomí a vedomí ,” píše Sme rodina v príspevku.

Na snímke poslanci za stranu Sme rodina, ktorí prišli podporiť Pochod za život

 

KDH: Dôstojne, hrdo, pokojne, s radosťou sme sa zúčastnili Pochodu za život

Pochod podporili aj KDH-áci , spolu so svojim predsedom Alojzom Hlinom. “Je mi cťou byť predsedom takéhoto spoločenstva. Muži v modrých oblekoch, ženy v kostýmoch, v šatách. Našim spoločným rozlišovacím znakom bola len nenápadná šatka bledomodrej farby.
Dôstojne, hrdo, pokojne, s radosťou sme sa zúčastnili Pochodu za život. My sme za život,” prehlásili v príspevku na sociálnej sieti.

Na snímke členovi KDH počas Pochodu za život

“My chceme chrániť tých, čo sa ešte nenarodili a za svoje životy viditeľne pochodovať nemôžu,” napísala k pochodu členka KDH Eva Grey.

Národný pochod podporil aj člen KDH Jozef Mikloško.

Na snímke Jozef Mikloško a bratislavský pomocný biskup Jozef Haľko

 

Pochod podporili aj členovia OĽaNO

Pochodu sa zúčastnili aj líder OĽaNO Igor Matovič, Erika Jurinová a Eduard Heger. Heger spolu s jeho stranícky kolegom a poslancom parlamentu Gáborom Grendelom spolu v sobotu odohrali aj futbalový “Zápas o život”, ktorý odohrali aj poslanci SNS, KDH a Sme rodina.

Reklama
Na snímke poslanci OĽaNO- Igor Matovič, Erika Jurinová a Eduard Heger, počas Pochodu za život

“Heslo “za najmenších z nás” je veľmi symbolické. Vždy by sme mali vedieť vychádzať ku slabším a chrániť tých, ktorí sa nevedia ochrániť sami,” napísal v príspevku príspevku Eduard Heger.

 

ĽSNS: Ďakujeme, všetkým členom a sympatizantom ĽSNS, ktorí podporili Národný pochod za život

3. Národný pochod za život podporili aj poslanci ĽSNS, ale aj ich sympatizanti. Strana okrem tejto podpory, predložila do parlament aj vlastný návrh zákona na sprísnenie interrupcií.

Účastníci s vlajkami Slovenska a politickej strany Kotleba – Ľudová strana Naše Slovensko (uprostred) počas 3. ročníka podujatia Národný pochod za život na Námestí slobody v Bratislave

 

Reklama

Národná koalícia: Podporili sme správnu vec 

Národný pochod za život podporila aj mimoparlamentná Národná koalícia a jej hlavný predstavitelia Peter Sokol a Slavěna Vorobelová. “Dnes sme podporili správnu vec.”

Na snímke účastníci Pochodu za život Peter Sokol a Slavěna Vorobelová (Národná koalícia)

 

PS: Interrupcie Slovensku neškodia

Nie všetci politici si však myslia, že je potrebné sprísňovať interrupcie. Pochod za život nepodporila napríklad strana PS, ktorá zastáva ten názor, že práve zákaz interrupcií je to, čo škodí.

Reklama

“Škodí nielen ženám a ich plodom, ale využívanie tejto citlivej témy prispieva k spoločenským rozbrojom.PSF platforma ani PS nie je ZA interrupcie ale je PROTI ich zákazu. Pretože zákazom sa problém zďaleka nerieši.”

 

Simona Petrík: Hovorím áno rodine a životu, nie zákazom

Poslankyňa Simona Petrík, ktorá je členkou Spolu, si myslí, že ľudia, ktorí sa zúčastnili Národného pochodu za život, majú na to plné právo. No ona je presvedčená, že zákazy, ktoré títo ľudia požadujú, nikdy nič dobré nepriniesli.

“Moja dcérka a manžel sú pre mňa všetkým. Aj keď som vyťažená a niekedy mám deň vypočítaný na minúty, nič nie je pre mňa dôležitejšie ako moja rodina. Hodnotu rodiny a života si neskutočne vážim. Na druhej strane si veľmi vážim ešte jednu hodnotu – slobodu. Slobodu voľby. V našom zlomovom volebnom programe BOD ZLOMU preto myslíme rovnako na rodiny ako aj na právo žien slobodne sa rozhodnúť.”

 

Monika Beňová: Som za život. Som za život, v ktorom sa ženám nebudú upierať práva na ich rozhodnutia. Som za zachovanie súčasnej legislatívy pri umelom prerušení tehotenstva

Reklama

Eurposlankyňa Monika Beňová (Smer-SD) zdieľa podobný názor ako Simona Petrík. “Som za život. Lebo každá žena a každá mama je za život. Zároveň som však za rešpekt na právo voľby. Voľby ženy. Voľby za život a budúcnosť.”

Beňová píše, že v takýchto prípade keď sa žena rozhodne pre potrat, ide o jej rozhodnutie, ktoré je pre ňu psychicky a aj fyzicky náročné. “Ale keď takéto rozhodnutie spraví, nemá byť ostrakizovaná či zatracovaná, nemá byť odkázaná na anjeličkárov či vyhľadanie zákroku v inej krajine. A už vôbec nesúhlasím s tým, aby sme do tejto témy vnášali ako akúsi otrasnú “poľahčujúcu okolnosť” znásilnenie. Je to neprijateľné zo všetkých hľadísk témy. Ženy si zaslúžia úctu a rešpekt a dôveru. Dôveru v ich schopnosť prijať rozhodnutie. Úlohou štátu a teda aj NR SR je vytvoriť im pre život také podmienky, ktoré ich v ich rozhodnutiach nebudú limitovať ekonomicky či sociálne,” dodáva.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali