Kováci žiadajú minimálnu mzdu zvýšiť na 607 eur, chystajú zhromaždenie pred Úradom vlády SR

Kováci žiadajú minimálnu mzdu zvýšiť na 607 eur, chystajú zhromaždenie pred Úradom vlády SR

Bratislava 27. septembra 2019 AKTUALIZOVANÉ (SITA/HSP/Foto:TASR-Marko Erd)

 

Odborový zväz (OZ) KOVO žiada, aby sa minimálna mzda od začiatku budúceho roka zvýšila zo súčasných 520 eur na 607 eur. Na podporu tejto požiadavky odborári plánujú budúci týždeň v stredu uskutočniť pred Úradom vlády SR verejné zhromaždenie. Na piatkovej tlačovej besede o tom informoval predseda OZ KOVO Emil Machyna

Na snímke predseda odborového zväzu (OZ) KOVO Emil Machyna

“Chceme tlmočiť vláde, že jej držíme palce, aby rešpektovala aj požiadavky ľudí a brala do úvahy fakt, že ľudia musia byť na prvom mieste,” povedal Machyna. Vláda by podľa neho mala zvážiť, či by sa minimálna mzda od budúceho roka nemala zvýšiť o viac ako 60 eur. Na pochode z Odborárskeho námestia smerom k Úradu vlády SR by sa podľa Machynu mali zúčastniť len odboroví funkcionári z celého Slovenska, ktorých by malo byť okolo 800.

Reklama

Podľa Machynu je okolo zvyšovania minimálnej mzdy veľká hystéria. Zamestnávateľom odkazuje, aby rešpektovali vôľu ľudí. “Sú tlaky na to, aby minimálna mzda nerástla, alebo aby rástla len minimálne,” povedal. Zamestnanci podľa neho potrebujú mať sociálne zázemie. “Kríza môže byť, a musia sa na ňu pripraviť aj zamestnanci, aby krízu preklenuli,” zdôraznil šéf OZ KOVO. Ľudí podľa neho netreba strašiť zhoršujúcimi sa ekonomickými ukazovateľmi. “Budú sa báť a prestanú kupovať,” dodal Machyna.

“Minister Ján Richter určite predloží opätovne na rokovanie vlády svoj pôvodný návrh vo výške 580 eur,” povedal pre agentúru SITA hovorca ministerstva práce a sociálnych vecí Michal Stuška. Ako ďalej uviedol, tento návrh považuje za kompromisný, o čom svedčia aj protichodné vyjadrenia sociálnych partnerov k jeho výške. “Návrh 580 eur je, prirodzene, pripravený opätovne obhajovať, vláda však má právo návrh upraviť,” dodal hovorca.

Reklama

Sociálni partneri sa na výške minimálnej mzdy na rok 2020 na pondelkovom rokovaní tripartity definitívne nedohodli, sumu budúcoročných najnižších hrubých zárobkov tak aj tento rok určí vláda. Na rokovanie vlády tak minister práce predloží vlastný návrh na zvýšenie hrubej minimálnej mzdy zo súčasných 520 eur na 580 eur, teda o o 11,5 %. Vláda však môže schváliť aj inú ako ministrom práce navrhovanú výšku minimálnej mzdy na rok 2020. “Všetci sociálni partneri boli proti, zamestnávatelia chceli menej, odborári viac,” povedal po pondelkovom rokovaní o minimálnej mzde na budúci rok minister práce Ján Richter. Konfederácia odborových zväzov SR presadzovala zvýšenie najnižších hrubých zárobkov na 607,80 eura a zamestnávatelia žiadali minimálnu mzdu upraviť na 552,20 eura.

Národnej banke Slovenska (NBS) sa nepozdáva už zvýšenie minimálnej mzdy na 580 eur. Takéto výrazné zvýšenie minimálnej mzdy by podľa centrálnej banky mohlo negatívne ovplyvniť vývoj zamestnanosti, ako aj ohroziť konkurencieschopnosť, najmä v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou a nižšou mzdovou úrovňou. “Navrhované zvýšenie minimálnej mzdy na úroveň 580 eur je najvyššie za posledných 17 rokov,” upozornila NBS. Podľa banky je potrebné zohľadniť aj aktuálne výraznejšie spomaľovanie rastu hrubého domáceho produktu Slovenska a prehlbovanie negatívnych rizík. “V takomto prostredí by výrazný nárast minimálnej mzdy mohol ekonomický vývoj ďalej znížiť,” uviedla centrálna banka. Rezort práce však pripomienku NBS odmietol. “Zvýšenie minimálnej mzdy v ostatných rokoch sa negatívne neprejavilo na miere nezamestnanosti. Prognózy vývoja ekonomiky boli brané do úvahy pri navrhovaní sumy minimálnej mzdy,” odkázal rezort práce centrálnej banke.

Minimálna mesačná mzda na Slovensku sa od začiatku tohto roka zvýšila zo 480 eur na 520 eur. Najnižší hrubý zárobok za každú odpracovanú hodinu tak stúpol na 2,989 eura z pôvodných 2,759 eura. Čistý príjem zamestnanca pracujúceho za minimálnu mzdu tak oproti vlaňajšku išiel nahor o 27,17 eura na 430,35 eura.

 

Reklama
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali