Kotlebova strana porušuje zákony, tvrdí aktivista Dragun: “Nehlásili žiadne stavebné zmeny pri úprave rodinného domu na sídlo strany”. Uhrík: “Veď zatiaľ len maľujeme”

Kotlebova strana porušuje zákony, tvrdí aktivista Dragun: “Nehlásili žiadne stavebné zmeny pri úprave rodinného domu na sídlo strany”. Uhrík: “Veď zatiaľ len maľujeme”

Bratislava 7. novembra 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto: screenshot youtube)

 

Inštitút reaguje na nedávne medializované vyjadrenia čelných predstaviteľov strany ohľadom stavby, ktorú strana kúpila za 200.000 eur a mala by slúžiť ako jej sídlo

Na snímke Marian Kotleba pred rodinným domom, ktorý nedávno strana odkúpila ako nové sídlo strany
Na snímke Marian Kotleba pred rodinným domom, ktorý nedávno strana odkúpila ako nové sídlo strany

Politická strana Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS) Mariana Kotlebu údajne porušuje platné zákony a slovenskú legislatívu. Tvrdí to Inštitút pre rozvoj Bratislavského kraja (IRBK) v súvislosti s rodinným domom, ktorý parlamentná strana kúpila v auguste tohto roka v Banskej Bystrici a má ho využívať ako svoje sídlo. “Buď je Marian Kotleba klamár a rodinný dom využíva na bývanie, alebo porušuje zákon,” uviedol na dnešnej tlačovej besede Miroslav Dragun, riaditeľ IRBK.

Reklama

Inštitút týmto reaguje na nedávne medializované vyjadrenia čelných predstaviteľov strany ohľadom stavby, ktorú strana kúpila za 200.000 eur a mala by slúžiť ako jej sídlo. Podľa nich sa majú v objekte prestavovať miestnosti a vykonávať stavebné úpravy. V tejto súvislosti sa inštitút obrátil na mesto Banská Bystrica so žiadosťou o informáciu, či strana požiadala o stavebné povolenie, prípade či podala ohlášku na vykonanie drobných stavebných prác v zmysle stavebného zákona. “Mesto nám 25. 10. odpovedalo, že strana nič takéto nespravila a taktiež nepožiadala o zmenu využitia stavby rodinného domu,” konštatuje Dragun.

Z toho teda podľa neho vyplýva, že strana má aj podľa údajov z listu vlastníctva zakúpený rodinný dom s troma bytovými jednotkami, ktorý je však podľa zákona určený výhradne na bývanie. Zároveň upozorňuje, že ak je stavba využívaná na iné, napr. kancelárske či administratívne priestory v rozpore s kolaudačným rozhodnutím alebo stavebným povolením, hrozí subjektu podľa zákona pokuta do 166.000 eur. Preto inštitút požiadal o vykonanie stavebného dohľadu, ktorý banskobystrický primátor Ján Nosko nariadil na 23. novembra o 9.00 h.

Reklama

“Dovoľujeme si požiadať primátora, aby ak sa všetky veci potvrdia, že (strana) nepredloží projektovú dokumentáciu overenú stavebným úradom a doklad o zmene užívania stavby, žiadame, aby jej bola udelená pokuta v maximálnej výške,” zdôrazňuje Dragun s tým, že parlamentná strana by mala byť prvá, ktorá dodržiava zákony.

Inštitút sa zároveň plánuje obrátiť aj na generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára. Má totiž podozrenie aj v súvislosti s možného krátenia miestnej dane. Argumentuje tým, že podľa platného zákona sa v súvislosti s rodinným domom platí daň vo výške 0,3 eur za štvorcový meter, v prípade kancelárskych priestorov je to 3,6 eur za štvorcový meter. Strana podľa Draguna platí údajne nižšiu sumu, pričom by mala platiť tú vyššiu.

“Vyzerá to tak, že porušuje zákon, že okráda obyvateľov Banskobystrického kraja, ale aj obyvateľov celého Slovenska. Nie je možné, aby jedna strana bohapusto zneužívala legislatívu SR a okrádala ľudí,” podotýka Dragun s tým, že nie je možné, aby “postavičky” ako Marian Kotleba, Milan Uhrík, Milan Mazurek a spol., na jednej strane hovorici o čestnosti, slušnosti a transparentnosti, porušujú zákon a okrádajú ľudí a daňových poplatníkov. Ako dodal, územný plán mesta pritom v tejto lokalite povoľuje primárne bývanie a zeleň, čo by znamenalo, že zmena využitia stavby nemusí byť nakoniec ani povolená.

ĽSNS však na margo údajného porušenia stavebného zákona argumentuje, že na predmetnom sídle prebiehajú v súčasnosti len prípravné práce a na tie doteraz stavebné povolenie nepotrebovali.

“Snáď nebudeme nahlasovať to, že napríklad maľujeme miestnosti, ktoré neplánujeme prerábať. Väčšie stavebné úpravy ešte len prídu, potom ich včas ohlásime,” uviedol pre TASR podpredseda strany Milan Uhrík.

Reklama

Podľa neho nebolo potrebné doteraz ani požiadať o zmenu využívania stavby, nakoľko politická strana môže sídliť aj v súkromnom dome či byte. “Nakoniec, tak tomu bolo až doteraz. Predtým, než sa priestory začnú fyzicky využívať na kancelárske účely, tak o zmenu stavby včas požiadame. Zatiaľ je to však predčasné,” podotýka Uhrík. Strana podľa neho zároveň nesúhlasí ani s tvrdením, že kráti miestne dane. Odôvodňuje to tým, že tak logicky prichádzať nemôže, keďže sa dane platia až po novom roku.

“Toto obvinenie vnímame ako pomstu pochybných mimovládok za našu snahu presadiť v Národnej rade SR novelu zákona, ktorá mala sprehľadniť ich financovanie,” dodal Uhrík.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:39

Šéfovia štátov a vlád členských krajín EÚ sa v prvý deň mimoriadneho summitu EÚ v Bruseli, zhodli na potrebe poskytnúť Ukrajine systémy protivzdušnej obrany.

07:37

Bývalý prezident USA Donald Trump absolvoval v New Yorku súkromné stretnutie s poľským prezidentom Andrzejom Dudom. Počas spoločnej večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch aliancie NATO.

07:31

Japonské animačné štúdio Studio Ghibli, ktoré sa preslávilo svojimi kreslenými filmami, si v máji z filmového festivalu vo francúzskom letovisku Cannes odnesie čestnú Zlatú palmu. 

Počas festivalu v Cannes 2024 udelia dve čestné Zlaté palmy
Na snímke režisér George Lucas a jeho manželka Mellody Hobsonová v New Yorku
07:02

Francúzska polícia sa snaží zbaviť Paríž a jeho metropolitnú oblasť bezdomovcov a nelegálnych migrantov. V rámci tohto plánu vysťahovala všetkých obyvateľov z najväčšieho squatu v krajine, ktorý sa nachádza na severnom okraji Paríža. Policajná operácia súvisí s prípravami na letné olympijské hry, ktoré sa vo Francúzsku začnú o sto dní.

Polícia pred olympiádou v Paríži vysťahúva squaty
Na snímke migranti čakajú pred radnicou v Paríži
07:01

Indonézske úrady vydali varovanie pred prílivovými vlnami cunami a uzavreli aj medzinárodné letisko Kota Kinabalu. Okrem toho pre erupcie sopky Ruang nariadili evakuáciu už viac ako 11.000 ľudí.

Erupcia sopky v Indonézii
Na snímke erupcia sopky na indonézskom ostrovoch Sanguine
07:00

Francúzske súdy nariadili skonfiškovať vilu, ktorá patrí súčasnému manželovi exmanželky ruského prezidenta Ľudmily Putinovej.

06:59

Líder vládnuceho Chorvátskeho demokratického spoločenstva Andrej Plenkovič vyhlásil, že jeho strana tretíkrát presvedčivo vyhrala parlamentné voľby a začne rokovať o vytvorení parlamentnej väčšiny.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke chorvátsky premiér Andrej Plenkovič
06:58

Spojené štáty obnovia sankcie na venezuelský ropný sektor, pretože vláda prezidenta Nicolása Madura pokračuje v represiách proti svojim oponentom.

06:57

Čína posilňuje svoje kapacity vo vesmíre a využíva svoj civilný program na maskovanie svojich vojenských cieľov, povedal riaditeľ amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) Bill Nelson, pričom upozornil, že Washington musí zostať ostražitý.

06:56

Úrad špeciálnej štátnej prokuratúry v Čiernej Hore informoval o zadržaní riaditeľky protikorupčného úradu, ktorá je podozrivá zo zneužitia služobného postavenia.

06:54

Nový írsky premiér Simon Harris plánuje svoj prvý summit EÚ v Bruseli využiť na to, aby lídrov ostatných členských krajín EÚ vyzval na uznanie palestínskeho štátu. Novinárom to povedal po príchode na summit.

Simon Harris sa stal oficiálne novým írskym premiérom
Na snímke nový írsky premiér Simon Harris
06:53

Lídri Európskej únie sa dohodli na uvalení nových sankcií na iránskych výrobcov dronov a riadených striel. Ide o reakciu EÚ na bezprecedentný útok Teheránu na Izrael.

06:52

Demokratmi ovládaný americký Senát zamietol návrh republikánov na zosadenie ministra pre vnútornú bezpečnosť Alejandra Mayorkasa. Dôvodom pre impeachment bolo neuspokojujúce riešenie krízovej situácie na hranici USA s Mexikom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali