Košice budú mať podľa kontrolóra ku koncu roka problémy s platobnou schopnosťou

❚❚

Košice 30. novembra 2023  (TASR/HSP/Foto:TASR – Jaroslav Novák)

 

Mesto Košice bude mať ku koncu roka problémy s platobnou schopnosťou. Pre TASR to v rámci zhodnotenia aktuálneho finančného stavu mesta povedal jeho hlavný kontrolór Pavol Gallo. Ak nebudú prijímané opatrenia a orgány mesta sa nezhodnú na ďalších krokoch, Košice sa podľa neho dostanú do veľmi zlej finančnej situácie. Podľa primátora Jaroslava Polačeka je mesto pred kolapsom

Jaroslav Polaček
Na snímke primátor mesta Košice Jaroslav Polaček

Mestské zastupiteľstvo (MsZ) minulý i tento týždeň na mimoriadnom rokovaní odmietlo návrh vedenia mesta na zvýšenie poplatkov za komunálny odpad, školy a škôlky, miestne dane či daň z ubytovania.

.

Ak nedôjde k zvýšeniu uvedených sadzieb, mesto bude mať podľa Galla problémy zostaviť rozpočet pre budúci rok a okamžite bude musieť začať prijímať opatrenia na zabezpečenie nevyhnutného chodu samosprávy. Tiež môže mať problémy so splácaním úverov. Pripomenul však, že MsZ bude rokovať opäť v decembri. Niektorí z poslancov už pre TASR potvrdili, že predložia kompromisný návrh zvýšenia poplatku za odpad.

“Každé jedno euro, ktoré dokážeme posunúť do roku 2024, nám o niekoľko dní oddiali nútenú správu,” povedal Polaček poslancom pred stredajším (29. 11.) hlasovaním o zvýšení miestnych daní. Pripomenul, že ozdravný režim a zavedenie nútenej správy upravuje zákon. “Mesto je pred týmto kolapsom, ak nenájdeme okamžité riešenie,” uviedol pre TASR. Tvrdí, že interne už spustili ozdravný režim, pričom za uplynulé tri mesiace rôznymi opatreniami ušetrili okolo 3,5 milióna eur.

.

Hlavný kontrolór potvrdil, že vedenie mesta už muselo prijímať úsporné opatrenia. “Podielové dane, ktoré mestu prichádzajú, sú nižšie, ako boli rozpočtované. Tohtoročné príjmy z miestnych daní a poplatkov sú tiež nižšie. Na druhej strane, niektoré výdavky nám stúpli,” vysvetlil s tým, že vplyv má aj inflácia.

Nedostatok financií bežní občania podľa primátora pocítia od decembra. Podľa neho sú tým, že MsZ zvyšovanie poplatkov a daní opäť odmietlo, ohrozené eurofondy, zamestnanci magistrátu či zimná údržba.

Pripomenul tiež, že ak by aj poslanci schválili zvýšenie sadzieb v navrhovanom rozsahu, stále by mestu chýbalo niekoľko miliónov eur, aby mohli byť poskytované služby v takom rozsahu, na aký sú obyvatelia zvyknutí. “Tak či tak by sme museli pristúpiť k niektorým opatreniam,” doplnil Polaček.

Zopakoval, že mesto má vážne finančné problémy hlavne pre viaceré legislatívne opatrenia bývalej vlády. Magistrát už viackrát upozornil, že mu v rozpočte na budúci rok chýba viac ako 42 miliónov.

Podľa niektorých poslancov je problém s nedostatkom financií potrebné riešiť na úrovni štátu. Iní zas tvrdia, že situácia nie je až taká zlá, no zvyšovaniu daní sa nebránia, ak nebude radikálne. Hovoria tiež o racionalizácii a efektívnom riadení. Ďalší uznávajú, že existujú riziká obmedzenia služieb, ale obyvateľov podľa nich netreba zastrašovať.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali