Konzervatívci sa musia zjednotiť, aby vytvorili “nočnú moru” pre bruselskú liberálnu elitu

Konzervatívci sa musia zjednotiť, aby vytvorili “nočnú moru” pre bruselskú liberálnu elitu

Budapešť 6. októbra 2022 (HSP/rmx.news/Foto:TASR/AP-Alessandra Tarantino)

 

Miklós Szánthó vyzval európskych konzervatívcov, aby sa zjednotili v boji proti vlne liberalizmu vychádzajúcej z Bruselu, informuje REMIX News

Giorgia Meloniová
Na snímke Giorgia Meloniová

Po víťazstve Giorgie Meloniovej v Taliansku sa konzervatívci z celej Európy zišli na konferencii talianskych konzervatívcov Nazione Futura v Ríme. Miklós Szánthó, riaditeľ vplyvného Centra pre základné práva (az Alapjogokért Központ), diskutoval o budúcich vyhliadkach európskeho konzervatívneho hnutia a o tom, ako môže Maďarsko slúžiť ako vzor pre národnú revitalizáciu Talianska.

Reklama

Szánthó na úvod vyjadril vďaku a zablahoželal “všetkým svojim priateľom z talianskej pravice k historickému volebnému víťazstvu.

“Ako hovoríme v Maďarsku: ‘Plachí, nesmelí nezvíťazia nad nepriateľmi’ – a vy ste neboli plachí, postavili ste sa ľavici a zvíťazili ste nad ňou. Tento triumf, tento úspech ste dosiahli len vy, ale dovoľte nám, prosím, podeliť sa s vami o vašu radosť, pretože priateľ je priateľom v radosti i v smútku. A my, maďarskí konzervatívci, sme vaši priatelia, či prší, alebo svieti slnko.”

Reklama

Riaditeľ maďarského inštitútu však varoval pred zúfalou situáciou, v ktorej sa európsky kontinent nachádza pri súčasnej trajektórii Európskej únie, a tvrdil, že “jedno víťazstvo nezachráni Európu” pred “vážnymi ťažkosťami”, ktoré v súčasnosti prežíva.

“Európa je náš domov, EÚ je naša rodina – a vy sa bojíte o svoj domov a máte obavy o svoju rodinu, rovnako ako sa bojíte o svoje deti, ak urobia nejakú hlúposť,” povedal Szánthó na konferencii.

Obvinil Brusel, že sa “správa ako infantilný tínedžer”, a obvinil blok, že ignoruje varovania maďarskej vlády a iných, pretože sa “naďalej hrá s ohňom”.

 

Brusel sa rúti k svojmu federalistickému cieľu

Szánthó zatrúbil na “dnešnú eurokratickú elitu, ktorá sa zaplietla do svojej vokatívnosti a politickej korektnosti”. Naďalej majú v úmysle vnútiť Európanom politickú úniu, “Spojené štáty európske na našom kontinente”, čo je podľa neho v rozpore so “zámermi otcov zakladateľov, ktorí dobre vedeli, že hoci sme rozšírená veľká rodina, nič také ako jednotný európsky démos neexistuje”.

Reklama

Prístup Bruselu označil za “podobný operácii zmeny pohlavia celého kontinentu”, do ktorej sú členské štáty EÚ nútené “pod inštitucionálnym tlakom na jednej strane a ideologickým tlakom na strane druhej”.

Konkrétne obvinil Európsku úniu, že si privlastňuje skutočné európske hodnoty právneho štátu a demokracie, aby presadila svoju federalistickú agendu prostredníctvom “plazivej legislatívy Komisie, Európskeho parlamentu a Súdneho dvora Európskej únie”.

“Keď sa im nepáči výsledok niektorých volieb, majú tendenciu ignorovať skutočné demokratické prejavy ľudovej vôle. Tvrdia, že z hľadiska legitimity je dodržiavanie takzvaných hodnôt EÚ dôležitejšie ako hlas ľudu – ako to predtým povedal Jean-Claude Junker o maďarskom referende o migrácii alebo ako to urobila Ursula von der Leyenová, keď nedávno vyhlásila, že majú “nástroje” na riešenie situácie v Taliansku, ak by sa k moci dostala pravica. Zdá sa, akoby Brusel vyviezol do zahraničia toľko demokracie, že mu už zostáva len málo na obmedzenie vlastného konania.”

Szánthó tvrdil, že eurokrati sa snažia dostať krajiny pod “ideologický tlak”, aby sa vzdali svojich konzervatívnych, židovsko-kresťanských zásad “v mene rozmanitosti”, a chcú vytvoriť “jednotnú obec v Európe”, kde všade bude existovať “multikultúrna, zmiešaná spoločnosť”.

“Všetko musí byť pokryté dúhou, muži musia mať možnosť rodiť všade,” povedal na konferencii riaditeľ maďarského inštitútu. Pre Európsku úniu, tvrdil Szánthó, môže byť demokracia len liberálna. “Ak nie je liberálna, vraj už nie je demokraciou,” dodal.

Reklama

“Popieranie našich koreňov, zrušenie kultúry, opustenie histórie pre údajné hriechy našej minulosti viedlo k politickej amnézii,” tvrdil, a že európsky progresívny predvoj “stratil politické know-how, politickú kompetenciu riešiť historické konflikty, ktoré sú stále veľmi aktuálne”.

 

Ľavica importovala do Európy ekonomické dôsledky vojny

Tvrdil, že práve toto sa odohráva na Ukrajine. Keďže “energeticky závislá EÚ” naďalej uvaľuje sankcie na Rusko, jedného z najväčších svetových vývozcov energie, Szánthó povedal, že “sankcie majú viac ublížiť tomu, na koho sú uvalené, než strane, ktorá ich uvaľuje. To však zjavne nie je súčasný stav.”

Rusko nebolo trestnými opatreniami prijatými Západom položené na kolená, povedal Szánthó. Dodal, že “mier sa vzďaľuje, zatiaľ čo v Európe rastúce ceny energií v dôsledku chybných sankcií vedú k inflačnej špirále a v dôsledku toho k hospodárskej kríze”.

Ďalej obvinil Brusel, že do Európskej únie importuje hospodárske dôsledky vojny.

Analyzujúc “cyklickú povahu politiky”, Szánthó vysvetlil, ako “ľavica prichádza k moci vydávaním divokých sľubov, vytvára krízu a potom sa ľudia obracajú na konzervatívcov, aby dali veci do poriadku”, pričom ako príklad tohto reťazca udalostí uviedol Maďarsko, Poľsko a teraz Taliansko.

 

Konzervatívci musia napraviť chyby ľavice

“Čo je teraz našou úlohou, aby sme zachránili naše národy a zachránili Európu?” Szánthó sa pýtal predtým, ako vyzval európskych konzervatívcov, aby “zachovali väčšinu a zároveň slúžili pravde”.

Zjednotenie talianskej, maďarskej a poľskej pravice v ich krajinách ukazuje, že konzervatívci môžu byť silní a zároveň reprezentovať vec spravodlivosti, povedal Szánthó konzervatívnemu publiku a dodal, že ich hlavným cieľom do budúcnosti je zjednotiť sa na medzinárodnej úrovni a “uskutočniť nočnú moru liberálov: medzinárodnú spoluprácu národných síl”.

“Nesústreďme sa preto na to, čo nás rozdeľuje, ale na to, čo nás spája. Musíme si uvedomiť, že trojjediná hodnota Boha, vlasti a rodiny je pod globálnym útokom, ktorému nemôžeme uniknúť. Ani tu v Ríme, ani v Budapešti, ani vo Varšave, ani za Atlantikom.  So zdravým rozumom, s realistickým pragmatizmom, ale aj s odvahou a čestnosťou sa musíme pustiť do boja proti sieti otvorenej spoločnosti. Musíme si uvedomiť, že nás súčasne ohrozujú dve imperialistické socialistické dogmy, jedna zo Západu a druhá z Východu. Odmietame obidve, odmietame byť pohltení jednou z nich.”

Reklama

 

Maďarsko je príkladom, ktorý môžu nasledovať aj ostatní

Maďarsko za posledných 12 rokov položilo značku, tvrdí Szánthó, “zachovaním našej strategickej autonómie v rozhodovaní” a ochranou “národnej kultúry, našej štátnej suverenity a našej energetickej bezpečnosti”.

Ocenil prácu, ktorú Orbánova vláda vykonala na podporu rodinných hodnôt, ochranu detí a rozvoj “pracovnej spoločnosti”. Tvrdil, že to všetko sa podarilo vďaka tomu, že sa nikdy nezabudlo na “prvé a najdôležitejšie pravidlo konzervatívnej politiky: nikdy nehraj podľa pravidiel liberálov!”

Szánthó však zdôraznil, že nestačí, aby proti vlne liberalizmu bojovalo len Maďarsko. Potrebuje “silných a spravodlivých spojencov”.

V narážke na mainstreamové médiá riaditeľ maďarského inštitútu povedal, že dúfa, že New York Times a BBC sa “raz” ukáže, že majú pravdu vo svojej analýze, že nová talianska administratíva bude “dôvodom na obavy – na obavy Bruselu, na obavy Georgea Sorosa a intelektuálov, ktorí sa z ružových komunistov zmenili na plytkých liberálov”.

Reklama

Na druhej strane tvrdil, že maďarskí konzervatívci nie sú znepokojení, ale nadšení víťazstvom Meloniovej a jej koaličných strán.

Zdieľame vašu radosť, veríme vo vás, naši talianski konzervatívni priatelia. A spoločne veríme v Boha, vlasť, rodinu a Európu, ktorá – vo chvíli svojho najväčšieho morálneho, hospodárskeho a politického ohrozenia – dokáže čeliť tejto výzve. Dúfame, že suverénne národy Európy sa obrátia k zdravému rozumu a ponúknu opraty vlády európskemu konzervatívnemu hnutiu, ktoré má spoločný hlas všetkých našich národov. Také, ktoré nás všetkých dovedie do bezpečného prístavu na týchto rozbúrených moriach dejín.

“Zjednotení stojíme. Rozdelení padneme,” uzavrel Szánthó.

 

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

18:14

Obyvatelia Slovenska plánujú v rámci príprav na veľkonočné sviatky minúť priemerne 97,1 eura. Najviac peňazí majú v úmysle minúť ľudia, ktorí si ich spájajú s kresťanskými tradíciami, ako aj staršie generácie a obyvatelia Prešovského kraja. Vyplýva to z aktuálneho online prieskumu agentúry NMS Market Research, na ktorom sa zúčastnilo 1030 respondentov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali