Konferencia biskupov Slovenska si želá zmierenie mainstreamových a alternatívnych médií, chyby vidí na oboch stranách

Konferencia biskupov Slovenska si želá zmierenie mainstreamových a alternatívnych médií, chyby vidí na oboch stranách

Bratislava 6. decembra 2018 (HSP/Foto:TASR-Vladimír Miček)

 

V nedeľu sa v katolíckych kostoloch po celom Slovensku čítal pastiersky list, ktorý pripravila Konferencia biskupov Slovenska. „Nenavštevujme webové stránky, ktoré podporujú neznášanlivosť a pohŕdanie druhými. Nepodporujme také stránky!“ píše sa v liste. Lenže veriaci sa začali pýtať: ktoré to sú, tie nenávistné stránky?

Na snímke hovorca Konferencie biskupov Slovenska Martin Kramara

Mainstreamové médiá často označujú tzv. alternatívne médiá za nenávistné, okrem toho že aj dezinformačné, konšpiračné, xenofóbne, rasistické a pod. Pritom však práve liberálny mainstream je veľmi často nositeľom agendy, ktorá je v priamom rozpore s kresťanskými zásadami a morálkou. Veď práve liberálne médiá často propagujú sexuálny extrémizmus, gender ideológiu a politiku, ktorá tieto veci presadzuje. A často sú dokonca v takmer otvorenej vojne proti konzervatívnym hodnotám, keď napríklad ochranu nenarodených detí pred potratom označujú ako vojnu proti ženám, realizáciu ženy v domácnosti ako útlak zo strany mužov a kresťanstva, a pod.

Reklama

Pritom nezriedka úplne otvorene s obrovskou nenávisťou útočia na cirkev a kresťanov. Naposledy už v takom prípade musela zasahovať aj Tlačovo-digitálna Rada Slovenskej republiky, ktorá rozhodla, že Havranov článok „Pošlite Kuffu do cirkusu“ v denníku Sme porušil etický kódex novinára. Takýchto útokov, len spravidla sofistikovanješích, však liberálnom mainstreame nájdete plno.

Obrátili sme sa preto na Martina Kramaru – hovorcu KBS so žiadosťou o bližšie vysvetlenie.

Reklama

 

Hlavné správy: Ktoré to sú tie nenávistné weby? Mali biskupi na mysli nejaké konkrétne médiá?

Kramara: „Práveže tam neboli menované konkrétne médiá. Presne takto ten pastiersky list nebol myslený: keby biskupi chceli niekoho menovať, tak by ho menovali. Každý si má spytovať svoje svedomie a zamyslieť sa nad sebou a nie poukazovať na druhých.“

 

Hlavné správy: Mainstreamové médiá označujú práve tzv. alternatívne médiá za nenávistné, a preto mnohí ľudia ten pastiersky list vnímali tak, že hovorí práve o týchto weboch. A pritom napríklad Hlavné správy sú konzervatívne médium a snažia sa obhajovať tradičné hodnoty, práve na rozdiel od liberálnych médií hlavného prúdu, ktoré sú často práve nositeľmi agendy vyslovene nepriateľskej ku kresťanstvu a cirkvi.

Reklama

Kramara: „To je práve to hľadanie nepriateľa. Keď aj vidíme, že niekto rozpráva veci, s ktorými nemožno súhlasiť, to neznamená, že musíme byť nepriatelia. To je presne to, čo ten list hovorí, že my máme pozývať ľudí k poznaniu Krista. Keď si uvedomujeme, že niekto chybuje, tak sa máme stotožniť s túžbou Boha po spáse duší.

Jednoduchšie je bojovať proti niekomu ako niekoho pozývať. Lenže tam sa potom tvorí tá reťaz hnevu a neúcty na jednej aj na druhej strane a k ničomu dobrému to nevedie, len sa vymedzujú pozície na jednej a druhej strane, namiesto toho, aby sme sa snažili o zmysluplný dialóg. Treba jasne definovať, že toto a toto si myslíme, ale ak si niekto myslí niečo úplne opačné, to neznamená, že musíme na neho útočiť.

Lenže tu liberáli útočia na konzervatívcov, konzervatívci na liberálov a zo spoločnosti sa stráca úcta, rešpekt voči tomu druhému, a to platí na jednej aj na druhej strane. Uvedomujeme si, že tento spor tu je, ale spôsob jeho riešenia je v pretrhnutí tej reťaze. V trpezlivom predkladaní toho, čo som vo svetle evanjelia pochopil ako pravdu.

Samozrejme, že neustúpim v určitých veciach, to neznamená rozriedenie našej identity, ale nemusím to robiť spôsobom, ktorý stráca úctu. Ten spôsob „my alebo oni“ nie je kresťanský. My sme ovce a nie vlci. Aj keď sa voči nám správajú s neúctou, nebudeme reagovať rovnako, ale ostaneme v pokoji. Nám ide o prerušenie tej reťaze, a to tak z jednej, ako aj z druhej strany.“

Ivan Lehotský

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali