Komentované udalosti týždňa: Vláda vyhlásila vojnu neočkovaným. Nová liberálna koalícia OĽaNO, SaS, bez ľudí a progresívci, chce zobrať ľuďom v regiónoch plnohodnotné nemocnice. Záborská s interrupciami opäť zlyhala

Komentované udalosti týždňa: Vláda vyhlásila vojnu neočkovaným. Nová liberálna koalícia OĽaNO, SaS, bez ľudí a progresívci, chce zobrať ľuďom v regiónoch plnohodnotné nemocnice. Záborská s interrupciami opäť zlyhala

Bratislava 13. novembra 2021 (HSP/Foto:TASR-Martina Kriková,Martin Baumann)

 

Prinášame vám najdôležitejšie udalosti týždňa  

Andrej Medvecký
Na snímke poslanec NR SR Andrej Medvecký (ĽSNS), ktorý vystúpil v rozprave k pandemickým opatreniam v protiplynovej maske počas 48. schôdze Národnej rady SR 12. novembra 2021 v Bratislave

 

Reklama

 

Vláda vyhlásila vojnu neočkovaným

Hegeromatovičova vláda fatálne zlyhala. Namiesto toho, aby pred treťou vlnou zabezpečila pre ľudí preventívne vitamíny, posilnila včasnú liečbu, schválila účinné lieky, zabezpečila viac lôžok, zdravotníckeho personálu, kyslíkových prístrojov, či viac umelých pľúcnych ventilácii, ktoré teraz v niektorých nemocniciach chýbajú, všetko stavila na očkovanie.

Reklama

Mocipáni spoločne so svojimi vernými tzv. odborníkmi tvrdili dnes už jasne vyvrátiteľné hoaxy o kolektívnej imunite, ktorá sa mala vybudovať vďaka očkovaniu, či o tom, že očkovaní sú chránení do takej miery, že prakticky nemôžu ochorieť ani prenášať koronavírus, čo sa ukázalo ako totálna lož.

Vidíme to aj v zahraničí. V niektorých najzaočkovanejších krajinách nielenže vakcínami nedosiahli kolektívnu imunitu, ale lámu rekordy v počte novonakazených a plnia sa im aj nemocnice.

Konieckoncov vidíme to aj na Slovensku – napriek tomu, že máme približne polovicu populácie zaočkovanú, denne nám pribúda aj vyše 7 000 nakazených – čo je viac než v druhej vlne, kedy nebol zaočkovaný takmer nikto (očkovanie sa ku koncu druhej vlny len rozbiehalo).

Očkovanie teda evidentne nie je riešenie ako sa popasovať s pandémiou koronavírusu.

Hegeromatovičova vláda vie, že spravila chybu. Spoliehať sa len na očkovanie bola totálna hlúposť. Nemôže si však pred verejnosťou priznať svoje zlyhania. Svoju frustráciu si preto vybíja na neočkovaných.

Reklama

Vláda sa najnovšie rozhodla ísť cestou rozdelenia občanov na tých “dobrých” – očkovaných a tých “zlých” – neočkovaných. Ľuďom, ktorí sa nedali zaočkovať, obrazne povedané, “vyhlásila vojnu.”

Vláda napríklad schválila, že zamestnanec bude na vstup do zamestnania potrebovať tzv. režim OTP – teda očkovaný, testovaný, prekonaný.

To znamená, že človek, ktorý sa nedal očkovať a neprekonal Covid-19 sa bude musieť niekoľkokrát do týždňa testovať. Vláda najprv zvažovala, že okrem šikanovania zamestnancov neustálym testovaním, zaťaží aj zamestnávateľov tým, že testy budú platiť oni.

Zamestnanec by tak veľmi ľahko mohol prísť o zamestnanie, keďže máloktorý podnikateľ by si mohol dovoliť platiť testovanie svojich zamestnancov. Prácu by tak oveľa ľahšie zohnali očkovaní ľudia.

Vláda však po kritike ustúpila a pripustila, že testy pre zamestnancov zaplatí štát. Máme tu však aj ľudí, ktorí sa odmietajú aj očkovať aj testovať. Tí jednoducho majú smolu. Vláda ich totálne potopila.

Reklama

Neočkovaní a netestovaní by sa rovnako nemali dostať ani do reštaurácii či na hromadné podujatia. Pandemická PNka, ktorá bola doteraz výhodnejšia by sa podľa nových pravidiel mala dostať na úroveň klasickej PNky.

Vláda chce pravdepodobne týmto spôsobom donútiť neočkovaných, aby sa dali zaočkovať. Spôsobí však len to, že v spoločnosti zavládne ešte väčšia frustrácia a tým pádom aj väčšia agresivita a spoločenské napätie.

Hegeromatovičovci by sa potom nemali čudovať, že incidenty v slovenských supermarketoch boli len slabý odvar toho, čo v blízkej budúcnosti nastane. Každá akcia vyvoláva reakciu a de facto vyhlásenie vojny neočkovaným testovacím šikanovaním v práci s veľkou pravdepodobnosťou vyvolá silný odpor v uliciach.

 

Nová liberálna koalícia OĽaNO, SaS, bez ľudí a progresívci, chce zobrať ľuďom v regiónoch plnohodnotné nemocnice

Najmenej dôveryhodná vláda akú sme kedy mali nevyhlásila vojnu len neočkovaným, ale aj ľuďom žijúcim v regiónoch, respektíve v menších okresoch. Tí totiž de facto prídu o nemocnice vo svojich okresných mestách.

Vladimír Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský (nominant OĽaNO)

Vládni papaláši síce tvrdia, že žiadne nemocnice rušené nebudú, no ako inak nazvať to, keď tieto nemocnice prídu o najdôležitejšie oddelenia? Oficiálne to síce môže niesť názov nemocnica, no v skutočnosti to budú akurát tak doliečováky.

Údajná „reforma nemocníc“ bude mať na ľudí žijúcich v regiónoch katastrofálne následky. Už teraz je v regiónoch problém s vyľudňovaním a po tejto „reforme“ sa budú pravdepodobne vyľudňovať ešte viac.

Zamestnanci zrušených oddelení si teoreticky môžu nájsť prácu v iných nemocniciach, kde budú oddelenia posilnené, no nie každému sa bude chcieť cestovať do práce v novej nemocnici dajme tomu 50 kilometrov každý deň. Mnohí sa teda z týchto regiónov vysťahujú.

Za ďalšie sa stane to, že ľudia budú mať väčšie náklady na cestovanie, ak budú chcieť navštíviť svojich blízkych hospitalizovaných v „reformných“ nemocniciach niekde v krajskom meste.

Zaujímavé je aj to kto za túto protiľudskú reformu, ktorá postúpila do druhého čítania, hlasoval v parlamente. Vláda v tejto otázke totiž nebola jednotná. Vládne hnutie Sme rodina Borisa Kollára „reformu nemocníc“ nepodporilo.

Reklama

Tá však napriek tomu prešla. Za hlasovalo 76 poslancov, konkrétne poslanci strán OĽaNO, SaS, Bez ľudí a kľúčovým poslancom bol Tomáš Valášek z progresívneho Slovenska.

Vyzerá to tak, že sa nám rysuje nová liberálna koalícia. Kollár je v koalícii už len formálne a namiesto neho vládu podporujú Biháriovej progresívci cez svojho poslanca Valáška.

Ak nechce byť Kollár smiešny mal by z koalície oficiálne vystúpiť. Nemá zmysel ostávať v najnedôveryhodnejšej vláde akú sme kedy mali. Pomohlo by to jemu, jeho strane a aj celému Slovensku. Dlhodobo sa totiž so 76 poslancami nedá vládnuť. A čím skôr nastanú predčasné voľby tým lepšie pre Slovensko.

 

Záborská s interrupciami opäť zlyhala

Rovnako ako v minulosti sa ani teraz konzervatívnej političke Anne Záborskej (Kresťanská únia, pôsobí v klube OĽaNO) nepodarilo presadiť zákon o pomoci matkám a ochrane nenarodených detí.

Reklama

Napriek tomu, že návrh zákona bol totálne slabý a nenarodeným by pomohol len minimálne, za hlasovalo 67 poslancov z prítomných 134. Neprešlo to teda o jeden hlas.

zákon na pomoc tehotným ženám
Poslanci parlamentu SR počas 48. schôdze Národnej rady SR neschválili Záborskej zákon na pomoc tehotným ženám v Bratislave 11. novembra 2021

Záborská opäť totálne zlyhala a ukázala, že nevie robiť politiku. Najlepšie by spravila keby sa stiahla do úzadia – najlepšie ak by opustila vládnu koalíciu aj so svojimi piatimi poslancami z kresťanskej únie.

Ak vládny poslanec nemá istú 76-tku v parlamente na svojej strane nemal by návrh zákona vôbec predkladať. Zbytočne tým túto agendu zablokuje na ďalších 6 mesiacov.

Záborská mohla taktiež spraviť jednoduchý obchod. Ak mi nepodporíte môj zákon na ochranu nenarodených detí, ja a moji piati kolegovia z kresťankej únie vám nepodporíme vašu „reformu nemocníc“ ani žiadne iné „reformy.“

Jednoducho ak nevieš robiť politiku, choď od toho preč. Nastal čas, aby konzervatívne hodnoty presadzovali ľudia, ktorí skutočne vedia robiť politiku a neustúpia liberálom ani o milimeter.

Reklama

Samuel Gdovin

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:04

Olympijský oheň v deň otvorenia letných olympijských hier bude podľa radnice niesť ulicami Paríža drag queen Minima Geste.

“Potvrdzujem jej plnú podporu. Zopakujem: som hrdá, a áno, Paríž je hrdý na to, že pochodeň a hodnoty mieru ponesie drag queen,” povedala parížska starostka.

09:49

 


 

09:10

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu dúfa, že s americkým prezidentom Joeom Bidenom dokážu prekonať svoje nezhody ohľadom vojny v Pásme Gazy.

09:00

Európske spoločnosti, pôsobiace v Číne, hodnotia situáciu na miestnom trhu negatívnejšie ako kedykoľvek predtým. Podiel firiem, ktoré vnímajú svoje vyhliadky na rast v nasledujúcich dvoch rokoch pesimisticky, vzrástol na 23 %, zatiaľ čo v minuloročnom prieskume ich bolo len 9 %.

08:50

Produkcia stavebníctva v marci 2024 tvorila hodnotu 484,3 milióna eur a v porovnaní s minuloročným marcom sa znížila o 9,4 %. Segment stavebníctva tak evidoval jej pokles už štvrtý mesiac po sebe. Po zohľadnení sezónnych vplyvov stavebná produkcia medzimesačne poklesla o 7,5 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

Zaostávanie domácej produkcie ovplyvnili medziročné poklesy stavebných prác v dominantnej oblasti odvetvia – v novej výstavbe o 10,2 % a tiež v opravách a údržbe o 4,9 %. Stavebná produkcia v tuzemsku tvorila necelých 90 % celkového výkonu stavebníctva.

08:34

Ceny ropy v piatok ráno pokračovali v raste vďaka signálom ďalšieho zlepšovania podmienok v čínskej ekonomike, ktorá je druhým najväčším spotrebiteľom komodity na svete. Dopyt podporil aj vývoj rokovaní o zastavení bojov medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas, ktoré zatiaľ nepriniesli konkrétne výsledky.

Barel (159 litrov) americkej ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI) s dodávkou v júni sa o 7.21 h SELČ predával po 79,86 USD (74,41 eura). To bolo o 60 centov alebo 0,76 % viac ako v predchádzajúci deň na konci obchodovania.

Cena júlového kontraktu na severomorskú ropnú zmes Brent vzrástla o 55 centov alebo 0,66 % na 84,43 USD za barel.

08:32

Prejavy agresívneho správania sa verejnosti, nielen voči strážcom prírody, ministerstvo životného prostredia (MŽP) odsudzuje. V reakcii na stredajší (8. 5.) incident v Tatranskom národnom parku (TANAP) to uviedli z odboru komunikácie MŽP. Verejnosť vyzvali, aby sa pri návštevách chránených území riadila platným návštevným poriadkom a rešpektovala pokyny.

07:42

Nemecký minister obrany Boris Pistorius vo štvrtok uviedol, že Berlín zvažuje podobné kroky ako Spojené štáty, ktoré pohrozili zastavením dodávok zbraní Izraelu, ak by izraelské jednotky začali s rozsiahlou operáciou v meste Rafah na juhu palestínskeho Pásma Gazy.

“Momentálne sa o tom diskutuje,” uviedol podľa agentúry DPA Pistorius vo štvrtok večer vo vysielaní televízie ZDF. Dodal, že zodpovednosť za toto rozhodnutie nesie úrad kancelára a ministerstvo zahraničných vecí.

07:30

Hamas v piatok skoro ráno oznámila, že jej delegácia, ktorá sa v Káhire zúčastňuje na rokovaniach o prímerí v Pásme Gaze, odcestovala z egyptskej metropoly do Kataru. Hamas dodal, že vývoj rokovaní teraz plne závisí od Izraela. Ako spresnila agentúra AFP, z vyhlásenia Hamasu vyplýva, že jeho delegácia vyjednávačov smeruje do Dauhy po tom, ako Izrael odmietol návrh predložený sprostredkovateľmi a vzniesol proti nemu námietky v niekoľkých hlavných bodoch.

Hamas vo svojom vyhlásení adresovanom iným palestínskym frakciám deklaroval, že naďalej trvá na svojom návrhu. Dodal, že “v súlade s tým je teraz lopta úplne v rukách” Izraela.

07:10

Oceňovaného iránskeho režiséra Mohammada Rasúlofa odsúdil súd v Iráne na osem rokov väzenia, zbičovanie, pokutu a konfiškáciu majetku. Rozsudok bol vynesený tesne pred režisérovou plánovanou cestou na filmový festival v Cannes.

Podľa právnika Babaka Pakniu boli zámienkou pre režisérovo stíhanie a odsúdenie jeho verejné vyhlásenia, ako aj hrané filmy a dokumenty, ktoré vytvoril a ktoré sú podľa súdu “príkladom konšpirácie s úmyslom spáchať zločin proti bezpečnosti krajiny”.

06:50

Michail Mišustin zostane predsedom ruskej vlády. Vladimir Putin predložil Mišustinovu kandidatúru na post predsedu vlády Štátnej dume.

Hlasovanie o potvrdení Mišustina vo funkcii predsedu vlády sa uskutoční dnes.

06:39

Úrad OSN pre palestínskych utečencov na Blízkom východe (UNRWA) vo štvrtok oznámil, že dočasne zatvoril svoju pobočku vo východnom Jeruzaleme. Došlo k tomu v dôsledku série útokov zo strany židovských osadníkov.

05:37

Spoločnosť Warner Bros. oznámila ďalší prequel k Pánovi prsteňov. Film s pracovným názvom “The Lord of the Rings: The Hunt for Gollum” bude venovaný Glumovi.

Práce na scenári sa už začali. Premiéra je naplánovaná na rok 2026.

04:41

Poľský sudca Tomasz Szmydt, ktorý pred stíhaním pre špionáž utiekol do Bieloruska, bol vo štvrtok zbavený právnej imunity, čím sa otvorila cesta pre jeho potenciálne obvinenie. Bielorusko v pondelok potvrdilo, že sudca Szmydt prekročil hranice z Poľska. Szmydt, ktorý má blízko k bývalej vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS), označil vyšetrovanie vedené voči nemu v Poľsku za vykonštruované.

Včera 20:32

Srbská ministerka Dubravka Djedovičová Handanovičová podpísala vo štvrtok memorandum o porozumení medzi srbskou vládou a čínskou spoločnosťou Hunan Rich Photovoltaic Science and Technology o projekte výstavby továrne na solárne panely v meste Paračin v centrálnej časti krajiny. Na základe memoranda sa obe strany zaviazali prehĺbiť spoluprácu v sektore obnoviteľných zdrojov energie. Informovala agentúra Tanjug.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ zebra dlhokrídlová (Heliconius charithonia) sa kŕmi na kvete v parku Lithia Springs Conservation v Lithii na predmestí Tampy na Floride

Autor: TASR/AP-Chris O\'Meara

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali