Štafeta ukončila prvý deň vo Francúzsku na Stade Velodrome

Štafeta ukončila prvý deň vo Francúzsku na Stade Velodrome

Marseille 10. mája 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Thibault Camus)

 

Olympijský oheň začal deň po príchode do Francúzska v prístavnom meste Marseille svoju púť krajinou usporiadateľa OH 2024. Pochodeň si pred tamojšou katedrálou prevzal bývalý francúzsky futbalista Basile Boli a po svojom úseku ju odovzdal 83-ročnej Colette Cataldovej. Štafeta ukončila prvý deň na štadióne Stade Velodrome, ktorý je domovom miestneho futbalového klubu Olympique Marseille

Olympijský oheň odštartoval v Marseille púť Francúzskom
Na snímke ľudia stoja pozdĺž prvého úseku štafety s olympijskou pochodňou v prístavnom meste Marseille vo štvrtok 9. mája 2024

Štafetu s pochodňou sledovali vo štvrtok v uliciach Marseille desiatky tisícov divákov vrátane miestneho arcibiskupa Jeana-marca Avelinea. “Bolo to niečo fantastické, skutočne sa mi rozbúchalo srdce. Je to olympijský plameň, symbol športu a vzájomného spolužitia,” uviedol Boli podľa agentúry AFP.

Reklama

Prvý zo 78 dní štafety s pochodňou má silnú futbalovú pečať, keďže medzi nosičmi bol aj držiteľ Zlatej lopty z roku 1991 Jean-Pierre Papin a bývalý útočník Didier Drogba. Niesol ju aj bývalý francúzsky basketbalista a hráč NBA Tony Parker spolu s lyžiarom Cyprienom Sarrazinom, ktorý plameň odovzdal ukrajinskej gymnastke Marii Vysočanskej. Dvadsaťjedenročná športovkyňa, ktorej otec bojuje na fronte proti ruskej invázii, bola “kapitánka” kolektívnej štafety 28 športovcov. Po jednom zástupcovi mali všetky krajiny Európskej únie. “Štafeta je spôsobom, ako zdôrazniť našu solidaritu s Ukrajinou,” uviedla francúzska ministerka športu Amelie Ouedaová-Casteraová.

Olympijský oheň dorazil do Francúzska v stredu, pochodeň v Marseille prebral ako prvý plavec Florent Manaudou. Ceremoniál sledoval približne 150-tisícový dav a bol prvou veľkou skúškou pre organizátorov a bezpečnostné zložky pred OH v Paríži. Prenesenie ohňa do Marseille z gréckej Olympie odštartovalo 12.000 kilometrov dlhú štafetu s pochodňou cez Francúzsko a vzdialené zámorské územia. Priviezla ho historická loď Belem, ktorá absolvovala 12-dňovú cestu z Grécka a jej príchod sprevádzalo viac ako tisíc ďalších lodí. OH v Paríži sa začnú 26. júla otváracím ceremoniálom na rieke Seina a budú trvať do 11. augusta.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:50

Rusko oznámilo, že jeho sily dobyli dedinu Bilohorivka ležiacu v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny, ktorá bola doteraz jednou z mála obcí v oblasti pod kontrolou Kyjeva. 

14:49

Izrael má v úmysle rozšíriť svoju vojenskú operáciu v palestínskom meste Rafah na juhu Pásma Gazy. Povedal izraelský minister obrany Joav Galant poradcovi Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jakeovi Sullivanovi.

14:47

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan.

14:45

Čiernemu kašľu v Česku podľahla ďalšia žena, ide o šieste úmrtie počas tohtoročnej epidémie. Za posledný týždeň sa infekciou nakazilo takmer 1400 ľudí. Uviedla hovorkyňa českého Štátneho zdravotného ústavu Štěpánka Čechová.

14:34

Internetový vyhľadávač Google, ktorý vlastní americká spoločnosť Alphabet, investuje 1 miliardu eur do rozšírenia svojho dátového centra vo Fínsku. Cieľom je podporiť rast svojho podnikania v oblasti umelej inteligencie v Európe. 

14:33

Zamestnávateľské zväzy s novelou zákona o minimálnej mzde na rokovaní Hospodárskej a sociálnej rady SR nesúhlasili, odborári ju podporili s pripomienkami. Uviedol to po rokovaní tripartity minister práce, sociálnych vecí a rodiny Erik Tomáš (Hlas-SD).

14:31

Pápež František plánuje koncom septembra navštíviť Belgicko a Luxembursko, oznámil Vatikán. Na cestu by tak mal vyraziť necelé dva týždne po tom, ako sa vráti z 12-dňovej návštevy ázijských krajín.

14:30

Predseda gruzínskeho parlamentu Šalva Papuašvili prisľúbil prelomenie veta prezidentky Salome Zarubišviliovej pri spornom zákone o transparentnosti zahraničného vplyvu.

13:56
Zakladateľ servera WikiLeaks Julian Assange sa môže odvolať proti vydaniu do Spojených štátov, rozhodol súd.
Assange sa môže odvolať proti vydaniu do USA, rozhodol súd
Demonštrant číta nvoiny pred budovou Vrchného súdu v Londýne
13:54

Národný úrad pre bezpečnosť cestnej premávky v USA ukončil vyšetrovanie viac ako 100.000 vozidiel Tesla Model X po tom, ako automobilka oznámila zvolávaciu akciu na odstránenie porúch predných bezpečnostných pásov. 

13:50

Železničná spoločnosť Slovensko upozorňuje na obmedzenia predaja cestovných lístkov. Dôvodom je údržba predajných systémov. Počas odstávky nebude možné kúpiť cestovné lístky cez e-shop ani aplikáciu ZSSK.

13:48

Hlavný prokurátor Medzinárodného trestného súdu v Haagu Karim Khan oznámil, že sa usiluje o vydanie zatykača na izraelského premiéra Benjamina Netanjahua a ministra obrany Joava Galanta. Požiadal tiež o vydanie zatykača na troch vrcholných predstaviteľov Hamasu. Informoval o tom portál BBC.

13:37

Vodný park v Bešeňovej bude od štvrtka 23. do soboty 25. mája dejiskom 7. ročníka Majstrovstiev Slovenska v saunových rituáloch. Svoje umenie s uterákom počas podujatia predstaví aj majster sveta Róbert Židek. TASR o tom informovala Katarína Šarafínová z Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Liptov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali