Kiššová: Zástupcovia U. S. Steel odmietli prísť na hospodársky výbor

Kiššová: Zástupcovia U. S. Steel odmietli prísť na hospodársky výbor

Bratislava 27. júna 2016 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Zástupcovia košickej oceliarskej továrne U. S. Steel odmietli prísť na rokovanie s poslancami Národnej rady (NR) SR, ktorých zaujímali najmä informácie týkajúce sa prepúšťania zamestnancov a plnenia memoranda uzatvoreného medzi spoločnosťou a vládou SR.

Na snímke podpredsedníčka SaS Jana Kiššová
Na snímke podpredsedníčka SaS Jana Kiššová

 

Reklama

Informovala o tom dnes na brífingu po skončení rokovania parlamentného výboru pre hospodárske záležitosti jeho predsedníčka Jana Kiššová (SaS). Jediným bodom rokovania výboru, na ktorom bol prítomný aj minister hospodárstva SR Peter Žiga (Smer-SD), bola situácia v U. S. Steel.

“Rozhodla som sa osloviť zástupcov spoločnosti U. S. Steel, aby nám povedali, aká je situácia, aké majú plány, čo sa týka prepúšťania zamestnancov a odpredaja spoločnosti.

Reklama

Zástupcovia spoločnosti U. S. Steel však odmietli na takéto rokovanie prísť s odôvodnením, že sú súkromnou spoločnosťou a nemajú čo chodiť na zasadnutie hospodárskeho výboru,” priblížila Kiššová.

Zástupcovia U. S. Steel podľa jej slov však zrejme zabudli na to, že majú s vládou SR podpísané memorandum o porozumení. “Súčasťou tohto memoranda sú rôzne záväzky aj na jednu stranu, aj na druhú stranu. Súčasťou záväzkov na stranu U. S. Steel je, že by po dobu piatich rokov nemali hromadne prepúšťať zamestnancov a nemali by spoločnosť, ani jej časť odpredať,” zdôraznila.

Vzhľadom na to, že informácie o týchto skutočnostiach sú rôzne, tak je podľa nej dôvodné očakávať, že tu bude istá snaha aj zo strany verejnosti, aj zo strany hospodárskeho výboru NR SR, o nejakú verejnú kontrolu a o monitorovanie situácie, či neprichádza k porušeniu spomínaného memoranda.

“Keďže odmietli, rozhodla som sa požiadať ministra hospodárstva SR, aby nám prišiel situáciu v U. S. Steel ozrejmiť,” poznamenala. Šéf Ministerstva hospodárstva (MH) SR niektoré otázky výboru podľa Kiššovej zodpovedal, na niektoré však odpovedať nevedel.

“Sľúbil, že niektoré ďalšie dodatočné informácie z ministerstva hospodárstva výboru dodajú,” zdôraznila.

Reklama

“Mne z toho vychádza, že memorandum o porozumení je do veľkej miery záväzkom pre SR, ktorá poskytuje nenávratné príspevky na rôzne projekty. Na druhej strane, záväzky, ktoré sú na stranu spoločnosti U. S. Steel, sú len hromadne neprepúšťať po dobu päť rokov, hoci dnes prepúšťajú 29 ľudí mesačne. To hraničí až s nedodržaním ich povinnosti, alebo minimálne je v mojich očiach narušený duch dohody,” povedala.

Minister hospodárstva SR podľa nej má informáciu, že spoločnosť U. S. Steel chce naďalej zotrvať na Slovensku. Záväzok hromadne neprepúšťať a nepredať spoločnosť alebo jej časť sú podľa Kiššovej veľmi malé satisfakcie vo vzťahu k Slovenskej republike. “Požiadala som preto pána ministra hospodárstva, aby vypracovali analýzu, či táto investícia je pre SR výhodná alebo nie. Verím, že v zmysle platných pravidiel nám do 30 dní analýzu dajú. Som ale prekvapená, že takúto analýzu dodnes MH SR ani vláda SR nemá,” dodala Kiššová.

 

Poslancov parlamentného výboru radi uvítajú v U. S. Steel

Poslancov parlamentného hospodárskeho výboru radi uvítajú v U. S. Steel Košice, s.r.o., (USSK). Uviedol to pre TASR riaditeľ pre vonkajšie vzťahy a hovorca spoločnosti Ján Bača v reakcii na dnešné vyjadrenia predsedníčky Výboru Národnej rady (NR) SR pre hospodárske záležitosti Jany Kiššovej (SaS).

Reklama

“Pani predsedníčku výboru sme informovali, že stretnutie v navrhovanom termíne možné nebude. Avšak radi privítame poslancov Národnej rady Slovenskej republiky v našom podniku, ak nájdeme vzájomne prijateľný termín,” spresnil Bača.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali