Prezident SR v OSN: Kiska vyzval Severnú Kóreu, aby ukončila rozvoj zbraní hromadného ničenia, Rusko označil za agresívneho suseda, vyzval k empatii voči migrantom a k boju proti extrémizmu a klimatickým zmenám

Prezident SR v OSN: Kiska vyzval Severnú Kóreu, aby ukončila rozvoj zbraní hromadného ničenia, Rusko označil za agresívneho suseda, vyzval k empatii voči migrantom a k boju proti extrémizmu a klimatickým zmenám

New York/Bratislava 19. septembra 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Slovenský prezident Andrej Kiska vystúpil dnes v rámci Všeobecnej rozpravy 72. zasadnutia Valného zhromaždenia (VZ) OSN, ktorému predsedá Miroslav Lajčák. Vo svojom prejave sa okrem klimatickej zmeny a úlohy OSN venoval i otázke bezpečnosti

“V súčasnosti čelíme jednej z najhorších hrozieb pre medzinárodný mier a bezpečnosť. Severná Kórea otvorene ohrozuje náš svet jadrovými zbraňami. Takéto vážne nerešpektovanie ľudského života nemožno tolerovať,” uviedol Kiska vo svojom prejave.

Reklama
Slovenský prezident Andrej Kiska reční počas 72. zasadnutia Valného zhromaždenia OSN 19. septembra 2017 v sídle OSN v New Yorku

“Dôrazne vyzývam severokórejský režim, aby ukončil svoj rozvoj zbraní hromadného ničenia a vrátil sa na cestu dialógu a budovania mieru na Kórejskom polostrove,” odkázal slovenský prezident. Reagoval tak na skúšky rakiet, ktoré v posledných týždňoch prispeli k výraznej eskalácii napätia v medzinárodných vzťahoch.

 

Reklama

Rusko ako agresívny sused

Podľa Kisku sme v súčasnosti svedkami krátkozrakých záujmov postavených na šírení nestability, ktoré oslabujú kolektívne úsilie o zaistenie mieru a bezpečnosti. Výnimkou nie je ani Európa. “Ukrajina, Gruzínsko alebo Moldavsko, všetci poznajú cenu mieru. Všetci si dobre uvedomujú, že ich suverenitu podkopáva agresívny sused. Sused, ktorý si myslí, že sa pravidlá na neho nevzťahujú,” konštatoval.

 

Migranti potrebujú našu empatiu a lídri musia riešiť bigotnosť, nacionalizmus a extrémizmus 

Slovenský prezident okrem toho štátnikom veľmi dôrazne pripomenul, že sú zodpovední za osud migrantov, ktorí utekajú pred biedou a hrôzami vojen.

Reklama

“Naše odhodlanie konať je často poslednou nádejou týchto ľudí”, skonštatoval.

“Založili sme mnoho užitočných inštitúcií, aby sme pokročili v tomto úsilí. Avšak sme svedkami najväčšej krízy vysťahovalectva od čias druhej svetovej vojny,” upozorňuje prezident.

Lídrom už nepripomínal hrôzostrašné čísla počtu utečencov. “Počúvame ich tak často, že niekedy zabúdame na to, že nejde o hru. Ako nám pápež František pripomenul, migranti a utečenci nie sú pešiakmi na šachovnici ľudstva. Sú deťmi, otcami, matkami, skutočnými mužmi a ženami,” uviedol.

Podľa jeho slov každé politické nedorozumenie a chyba pri hľadaní riešení spôsobuje viac ľudí bez strechy nad hlavou, viac odtrhnutých rodín, viac hladných detí so zúfalými rodičmi, ktorí sa na ne musia pozerať bez možnosti im pomôcť.

“Aj keď máme odlišné pozície, skúsenosti, pohľady na vec, všetci musíme pochopiť, že utečenci potrebujú našu empatiu a pomoc,” upozorňuje Kiska.

Reklama

Existuje reálne nebezpečenstvo, o ktorom si mnohí z nás mysleli, že jeho rozšírenie už viac neuvidíme. Ide o nárast nacionalizmu, extrémizmu, rasizmu a bigotnosti v mnohých oblastiach sveta, zdôraznil.

“Som si istý, že lídri musia riešiť tieto nepriaznivé nálady v našich spoločnostiach. Pretože tieto nálady sú hlavným nepriateľom ľudstva, sú zodpovedné za najhoršie utrpenie a krvavý masaker v našej modernej histórii,” povedal Andrej Kiska.

 

Bojovať proti klimatickým zmenám

Podľa neho však v súčasnosti existuje aj ďalšia veľká výzva – začíname cítiť negatívne dôsledky nášho konania pre životné prostredie. Ako príklad uviedol storočnú vodu opakujúcu sa s väčšou intenzitou, hurikány, ktoré udreli silnejšie ako kedykoľvek predtým, alebo ničivé suchá, ktoré nútia ľudí opustiť svoje domovy. “Tieto katastrofy nie sú varovaním pred budúcimi klimatickými zmenami. Tieto silné prírodné udalosti sú charakteristikami nového prostredia, v ktorom žijeme,” konštatoval.

Parížsku klimatickú dohodu, ktorá bola ratifikovaná v rámci slovenského predsedníctva v Rade EÚ, je podľa Kisku možné chápať ako úsilie súčasnej generácie o zmiernenie následkov nášho vplyvu na životné prostredie.

“Žiadne peniaze, žiadne krátkodobé ekonomické záujmy by nemohli nahradiť nenapraviteľné škody, ak sa nám nepodarí konať spoločne a zmeniť naše nezodpovedné správanie. Cena takejto neznalosti bude oveľa vyššia ako tá, ktorú sme doteraz zaplatili,” uviedol, pričom zároveň potvrdil, že Slovensko vykoná všetky potrebné opatrenia na splnenie svojich záväzkov.

Kiska pripustil, že v súčasnosti existuje veľa naliehavých problémov, ktoré sa pri vytváraní OSN ani nepredpokladali. Bolo by však podľa neho naivné myslieť si, že práve s použitím rovnakých starých postupov môžeme riešiť všetky nové problémy. “Ako každá organizácia sa potrebujeme prispôsobiť,” uzavrel, pričom vyzval lídrov na zodpovednosť.

Predseda 72. zasadnutia VZ OSN Miroslav Lajčák otvoril dnes v New Yorku tohtoročnú Všeobecnú rozpravu VZ. V rámci nej vystúpil i americký prezident Donald Trump. Prezident Kiska je na niekoľkodňovej pracovnej návšteve USA; v stredu (20.9.) sa presunie na západné pobrežie, kde sa zameria na inovačnú a vedecko-výskumnú agendu.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali