Kemalizmus vs. kemalizmus v tureckých voľbách

Kemalizmus vs. kemalizmus v tureckých voľbách

Istanbul 12. mája 2023 (HSP/indianpunchline/Foto:TASR/AP-Khalil Hamra)

 

Z geopolitického hľadiska sa nedeľňajšie turecké prezidentské voľby môžu javiť ako jedna z najdôležitejších nenásilných politických udalostí tohto roka. V tureckej politike však môže byť zdanie klamlivé, píše vo svojom príspevku významný indický medzinárodný pozorovateľ, bývalý veľvyslanec M. K. Bhadrakumar

V prezidentských a parlamentných voľbách volilo z cudziny 1,8 milióna Turkov
Na snímke stúpenci tureckého prezidenta a prezidentského kandidáta vládnej Strany spravodlivosti a rozvoja (AKP) Recepa Tayyipa Erdogana počas predvolebného zhromaždenia v Istnbule

V preplnenej polarizácii “Západ verzus zvyšok” v medzinárodnej politike západné médiá fandia porážke súčasného prezidenta Recepa Erdogana, aby jeden z popredných zástancov multipolarity a strategickej autonómie vo vznikajúcom svetovom poriadku, ktorý dáva hrozný príklad globálnemu Juhu, odišiel do zabudnutia.

Reklama

Erdogan je skutočne dôležitý tým, že na rozdiel od mnohých samozvaných zástancov globálneho Juhu, ktorých v poslednom čase pribudlo ako húb po daždi, praktizuje to, čo hlása.

Vzrušenie západných médií pramení zo zjednodušenej predstavy, že Erdogan, charizmatický “silný muž”, ktorý sa viezol na krídlach svojej obrovskej popularity a bystrosti, aby využil roztrieštenosť tureckej volebnej scény, sa stretáva so svojou nemesis v jednotnej opozičnej kandidatúre Kemala Kiličdaroglua.

Reklama

Hoci sa nedeľňajšie voľby môžu zdať príliš tesné, môže sa stať, že Erdogan zvíťazí jednoznačne už v prvom kole (s viac ako 50 % hlasov) a nebude potrebné druhé kolo volieb. Známou neznámou dnes je, či Kiličdarogluova eklektická značka straníckej politiky, ktorá mu pomohla získať prezidentskú nomináciu a preklenúť ideologické rozdiely, ktoré sú rovnako historické ako kultúrne, bude stačiť na to, aby presvedčil dostatok voličov a pomohol mu vyhrať.

Erdogan je mužom histórie s impozantnými skúsenosťami s upevňovaním občianskej nadvlády vo fungujúcej demokracii. Kiličdaroglu, naopak, nemá čo ukázať a nikdy nezastával volenú funkciu. Ak však západné hlavné mestá snívajú o Kiličdaroglovom víťazstve, podčiarkuje to vysokú stávku v nedeľných voľbách.

Paradoxom však je, že aj keď Kiličdaroglu zvíťazí, západné mocnosti by nemali očakávať priame zosúladenie tureckej zahraničnej politiky so západnými požiadavkami. Sám Kiličdaroglu nedávno poznamenal, že tureckú zahraničnú a obrannú politiku “riadi štát” a je “nezávislá od politických strán”.

Čo má na mysli touto zvláštnou poznámkou? Nemýľte sa, Kiličdaroglu je staronový “kemalista”, sociálny demokrat vášnivo oddaný ideologickým základom tureckého štátu, ktorý vytvoril Atatürk, ktorý verí v základné princípy nacionalizmu, sekularizmu a “etatizmu”.

Západ dúfa, že vzhľadom na alchýmiu dúhovej koalície, ktorá môže Kiličdarogluovi priniesť víťazstvo, bude viesť slabú vládu – na rozdiel od Erdoganovej asertívnej a stabilnej vlády.

Reklama

Západ má totiž obrovské skúsenosti s manipuláciou slabých spojencov a partnerov smerom, ktorý vyhovuje požiadavkám západnej hegemónie. Ako však svedčí súčasné dianie v západoázijskom regióne, najmä v Perzskom zálive, niekdajšie vazalské štáty USA sa bránia nátlaku, presadzujú svoju strategickú samostatnosť a systematicky plánujú presadzovanie národných záujmov z dlhodobého hľadiska.

Saudsko-iránske zmierenie, saudskoarabské zmierenie s prezidentom Bašárom Asadom, rodiace sa mierové rozhovory o Jemene a Sudáne – to všetko ukazuje, že regionálne štáty sú dokonale schopné riadiť svoje národné záujmy a vylúčenie západnej hegemónie môže mať skutočne produktívny výsledok namiesto večných konfliktov a sporov.

Pokiaľ ide o Turecko, zahraničná politika vychádza z jeho histórie, geografie, národných záujmov a étosu klasického “civilizačného štátu”. Ankara vo veľkej miere sledovala nezávislú neangažovanú zahraničnú politiku s dôrazom na zachovanie svojej strategickej autonómie vo veľmi nestabilnom vonkajšom prostredí, ktoré ju obklopuje.

Pred polstoročím premiér Bulent Ecevit riskoval sankcie USA a nariadil vojenskú intervenciu na Severnom Cypre, aby zabezpečil bezpečnosť a blaho tureckého etnika. Žiadna nasledujúca vláda toto rozhodnutie nezrušila a Turci sa naučili žiť s Cyprom a gréckym vetom v súvislosti s ich členstvom v EÚ.

Kiličdaroglu sa bude držať cyperskej politiky (a stratégie) Turkov. Vzhľadom na to, že prezident Biden je plne v orbite vplyvnej gréckej lobby v politike USA (ktorá po desaťročia štedro financovala jeho politickú kariéru), Kiličdaroglu si nebude robiť ilúzie pri presadzovaní nárokov Turkije na námorné hranice, osobitné hospodárske zóny alebo prieskum zásob plynu vo východnom Stredomorí.

Reklama

Najväčšou prekážkou v turecko-amerických vzťahoch je deficit dôvery, ktorý do veľkej miery súvisí so zámermi Washingtonu, ktorý považuje Turkiju za štát národnej bezpečnosti. Nejde len o neúspešný pokus o prevrat podporovaný CIA v roku 2016 s cieľom zvrhnúť Erdogana, ale konkrétne o spojenectvo Washingtonu so separatistickými kurdskými skupinami v Sýrii a Iraku (ktoré majú tiež dlhodobé väzby na izraelské spravodajské služby), ktoré destabilizujú Turkiju (a Irán).

Paradoxne, sám Kiličdaroglu je horlivým zástancom normalizácie vzťahov s Asadovou vládou. Bol by za resuscitáciu dohody z Adany (1998), ktorá predpokladala bilaterálnu spoluprácu medzi Ankarou a Damaskom v oblasti protiteroristických aktivít, čo Washington či Paríž a Berlín vydesí.

Základom je, samozrejme, blízky, priateľský a vzájomne výhodný vzťah, ktorý Erdogan nadviazal s Ruskom. Tento vzťah má starú históriu. Nové deti v bloku nevedia, že samotný Atatürk mal priateľské vzťahy s boľševikmi. Aj v období studenej vojny si Ankara napriek členstvu v NATO zachovávala určitú neangažovanosť. Stručne povedané, Erdogan sa k tejto minulosti iba vrátil, ale otvorene, a rýchlo na ňu nadviazal, pretože sa ponáhľa optimálne umiestniť Turkiju vo vznikajúcom multipolárnom svetovom poriadku.

Tureckú neutralitu v ukrajinskom konflikte nemožno chápať ako “samostatnú” záležitosť. V skutočnosti bola hnacou silou turecko-ruských vzťahov geoekonomika. Je otázne, či Kiličdaroglu môže alebo nemôže využívať ruský protiraketový systém S-400, ale určite sa nezaobíde bez jadrovej elektrárne Akkuyu za 20 miliárd dolárov, ktorú ruský Rosatom nielen stavia, ale v budúcnosti aj prevádzkuje.

Turecká ekonomika je čiastočne postavená na “nemeckom modeli” – turecké podniky využívajú lacnú energiu z Ruska na výrobu priemyselných výrobkov za konkurencieschopné ceny pre európsky trh. Prečo by mal Kiličdaroglu napodobňovať hlúposť súčasných “transatlantických” lídrov v Berlíne a ukončiť lacné dlhodobé dodávky energie z Ruska za cenu deindustrializácie?

Scholz má hlboké vrecká a pravdepodobne si môže dovoliť nahradiť ruský plyn dodávaný potrubím na základe dlhodobých zmlúv dodávkami skvapalneného zemného plynu z Ameriky za fenomenálne vysoké ceny, ale Rusko sa ukázalo ako veľmi spoľahlivý zdroj bohatej energie prostredníctvom plynovodov, ktoré vedú cez Čierne more do Turecka.

Zmysel dvojitej orientácie Turecka – na východ a na západ – zodpovedá starej tradícii tureckej zahraničnej politiky. Turecko má svoje vlastné chápanie Ruska, ktoré sa odvíja od dlhej a zložitej spoločnej histórie. Preto veľkú rozvážnosť a zhodu záujmov Erdogana a Vladimira Putina, ktorí sú zložité osobnosti, každý svojím spôsobom, a ktorí si dávajú záležať na vzájomnom porozumení a spolupráci, nemožno považovať za odchýlku.

Západné mocnosti fantazírujú, že manipuláciou pravicových, prozápadných strán, ktoré sa spojili s Kiličdarogluom vo faustovskej dohode, aby Erdogana nepustili k moci, môžu tohto zatrpknutého kemalistu dostať na kolená. V skutočnosti však aj Erdogan do veľkej miery vedie zahraničnú politiku, ktorá má korene v ideológii tureckého štátu, ktorý založil Atatürk, vrátane fetišizmu nad sekularizmom typického pre archetypálneho kemalistu, akým je Kiličdaroglu.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

07:00

KĽDR ostro odsúdila nedávny americký tzv. podkritický jadrový test v Nevade a v pondelok avizovala “silnú odstrašujúcu akciu” proti americkej “jadrovej hrozbe”. Informovala agentúra Jonhap.

06:47

Iránska vláda zvolala v nedeľu v neskorých večerných hodinách mimoriadne zasadanie pre pád vrtuľníku, v ktorom sa nachádzal iránsky prezident Ebráhím Raísí a minister zahraničných vecí Hosejn Amír Abdollahján.

Schôdzu viedol prvý viceprezident Mohammad Mochber, ktorý inicioval ďalšie opatrenia pre zintenzívnenie pátrania.

06:30

Ďžihádistická skupina Islamský štát (IS) sa v nedeľu prihlásila k zodpovednosti za piatkový útok v obľúbenej turistickej destinácii Bámján v Afganistane, pri ktorom zahynuli traja občania Španielska a traja obyvatelia Afganistanu. Informovali agentúry AFP a Reuters.

Včera 20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

Včera 19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

Včera 19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

Včera 18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

Včera 18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

Včera 18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali