Keby sme boli právny štát, už by to stačilo na pád vlády a predčasné parlamentné voľby
icon

Keby sme boli právny štát, už by to stačilo na pád vlády a predčasné parlamentné voľby

14. februára 2022iconiconicon

Bratislava 14. februára 2022 (HSP/Foto:TASR-Roman Hanc)

Roky od nástupu terajšej vlády, 2020 a 2021, sú rokmi rozkladu právneho štátu, a totálneho zneužívania právomoci verejnými činiteľmi. Ako je možné, že vo väzení záhadne umrie bývalý policajný prezident, že špeciálnym prokurátorom môže byť odsúdený advokát, zástupcom riaditeľa NAKA v Bratislave obvinený vyšetrovateľ? Je to všetko preto, že žijeme v „liberálnej demokracii“, v ktorej je všetko možné? V ktorej sa priam žiada inak hovoriť pred voľbami a inak konať po voľbách? Tak, pani Szomolányi?

Zvuk: Szomolányiová

Tak, pani Čaputová?

Reklama

Zvuk: Čaputová

To, čo sa už druhý rok deje v našej polícii, nazývajú niektorí vojnou, iní vyrovnávaním si účtov, ohýbaním práva, špinavými hrami v pozadí. A pritom to všetko má vyzerať ako posvätné. Názvy trestných stíhaní asi vymýšľal znalec Biblie: Očistec, Judáš, Božie mlyny… Aktuálne je „hitom“ kauza so štyrmi obvinenými „elitnými vyšetrovateľmi“ a bývalým dočasným riaditeľom inšpekčnej služby ministerstva vnútra. Robert Fico hovorí o hrôzostrašnom príbehu.

Reklama

Jedenásteho februára Generálna prokuratúra rozhodla o sťažnosti tejto pätice proti uzneseniam vyšetrovateľa inšpekčnej služby a prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave. Zamietla ju. A vo svojom verdikte kritizuje aj ministra vnútra Mikulca a bývalého šéfa polície Kovaříka, že nemali byť informovaní o tzv. živých prípadoch, a už vôbec nemali právo zasahovať do prebiehajúceho vyšetrovania.

Následne opozičník Robert Fico zverejnil šokujúce informácie o spôsoboch, akými pracujú „čurillovci“. Ide o legálne prepisy ich rozhovorov, ktoré dokazujú ich nekalé praktiky voči policajnej inšpekcii, konkrétne voči vyšetrovateľke Santusovej, ale aj úroveň IQ „elitných vyšetrovateľov“.

Zvuk: Fico 1 o genéze kauzy

Na základe toho sa na Úrade inšpekčnej služby ministerstva vnútra vytvoril vyšetrovací tím pod názvom Oblúk na čele s Dianou Santusovou, a ten konal. Okresný súd Bratislava III odsúhlasil legálne odpočúvanie vyšetrovateľov NAKA, ktoré prebiehalo niekoľko mesiacov. A prinieslo neuveriteľné informácie. Vyšetrovací tím pripravoval preto zásah proti „krivákom“ z NAKA a prokuratúry. A Čurilla spol. sa rozhodli konať 16. júla 2021.

Zvuk: Fico 2 o čurillovcoch

Reklama

Paniu z Grasalkovičovho paláca uspokojilo, keď Krajský súd v Bratislave vlani 1. októbra prepustil z väzby štyroch vyšetrovateľov NAKA (Čurillu, Ďurka, Sabotu a Mašina) a dočasného šéfa policajnej inšpekcie Scholtza. Predýchala to takto: „Považujem za nebezpečné, ak by chcel niekto ktorémukoľvek vyšetrovateľovi v jeho práci brániť, a to cestou kriminalizácie. Štyria policajní vyšetrovatelia nielenže nemali byť vzatí do väzby, ale nemali byť ani obvinení.“ Potešila sa aj akoby jej „dvojička“ Mária Kolíková, že sa obvinenia voči štyrom vyšetrovateľom NAKA ukázali ako neopodstatnené, čo by malo byť podľa nej celoplošne rešpektované.

Následne podali vyšetrovatelia sťažnosť na Generálnu prokuratúru, a medzitým boli niektorí z nich povýšení aj hodnostne, aj služobne. Čurilla sa stal druhým najvyšším predstaviteľom NAKA v Bratislave.

Fico 3 o rozhodnutí Generálnej prokuratúry

Štyria vyšetrovatelia a bývalý dočasný šéf inšpekčnej služby sú teda naďalej obvinení. Vďaka zásadnému postoju Generálnej prokuratúry na čele s Marošom Žilinkom. Koalícia však škrípe zubami nad konaním človeka, ktorého sama navrhla a vedno s opozíciou zvolila 3. decembra 2020 do funkcie generálneho prokurátora. A ten robí to, čo robiť podľa ústavy má. „Drzo“ bráni práva a zákonom chránené záujmy fyzických a právnických osôb a štátu. A oni toto nechcú? Keď chcel brániť náš štát pred nevýhodnou vojenskou dohodou s USA, odmietli mu dať v parlamente slovo…

Robert Fico zverejnil niektoré prepisy rozhovorov čurillovcov, ktoré svedčia o tom, že začali vyrábať bez akýchkoľvek dôkazov uznesenie o začatí trestného stíhania Santusovej a jej ľudí. Zároveň začali vypracúvať aj úradné záznamy, aby akože podopreli pripravované uznesenie záznamami.

Reklama

Zvuk: Fico 4 o prepisoch rozhovorov vyšetrovateľov

Nuž, čo k tomu dodať? K neuveriteľne vulgárnym vyjadreniam „elitných vyšetrovateľov“ NAKA.

Robert Fico predložil prepisy, ktoré potvrdzujú, že toto sprisahanie, zneužitie postavenia a marenia spravodlivosti, riadil osobne minister Mikulec, a že aktívne pomáhali aj špeciálni prokurátori na čele s ich šéfom. Repa, synovec sudcu Najvyššieho súdu Klimenta, poskytoval informácie, ktoré nemal. Onoho 16. júla bol minister vnútra Mikulec v Úrade špecializovanej prokuratúry, kde sa stretol s Lipšicom a prokurátorom Kyseľom.

Zvuk: Fico 5

Z legálne získaných prepisov vyplýva však aj to, čo prezradil operatívec NAKA Magula 8. júla 2021: „Úloha je spraviť Smer zločineckú skupinu, a tak úplne zničiť opozíciu.“ A 14. júla Ďurka: „Fica treba robiť, Kaliňáka, Pellegriniho…“ Lebo keď sa vrátia, tak to bude guľka do hlavy.

Na záver predsa len otázka: potrebovalo Slovensko takéto útvary silne pripomínajúce špeciálne orgány v Hitlerovom Nemecku? Ale mlieko je už rozliate. A tí, čo prídu po matovičoch a mikulcoch, budú mať čo robiť.

Pritom ak by naše Slovensko ešte bolo normálnym právnym štátom, to všetko, čo vyšlo najavo, by znamenalo pád vlády a predčasné voľby.

Dagmar Vanečková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali