Kauza Biľak: Sloboda prejavu či trestný čin? Trestný zákon však nepustí…

Kauza Biľak: Sloboda prejavu či trestný čin? Trestný zákon však nepustí…

Slovensko 28. apríla 2016 (HSP/Foto:TASR-Milan Kapusta)

 

Je poškodenie busty Vasiľa Biľaka trestným činom alebo výrazom slobody prejavu? JUDr. Peter Šamko, sudca Krajského súdu v Bratislave, sa vo svojom príspevku zamýšľa nad tzv. symbolickým vyjadrením prejavu, ktoré je spojené s určitým poškodením cudzieho majetku, napríklad busty či budovy, a to hlavne jeho pomaľovaním či postriekaním.

Na snímke je pomník po čiastočnom očistení od červenej farby
Na snímke je pomník po čiastočnom očistení od červenej farby

Pomník Vasiľa Biľaka v Krajnej Bystrej natrela na červeno dvojica Peter Kalmus a Ľuboš Lorenz, ktorých médiá označujú za umelcov – výtvarníkov. Keďže na nich bolo podané trestné oznámenie, ich obhajoby sa ujal bývali minister vnútra a spravodlivosti a v súčasnosti poslanec NR SR Daniel Lipšic. Podľa neho je trestné stíhanie nespravodlivé. „Boli obvinení v situácií, keď bolo dôvodné podozrenie, že odhalením busty Biľaka bol spáchaný trestný čin. Ich konanie v princípe smerovalo k tomu, aby sa zamedzilo pokračovaniu v páchaní trestného činu, keďže išlo o zločinecky režim, ktorý bol pri okupácii Československa vlastizradný a Vasiľ Biľak bol hlavný nositeľ tejto vlastizrady.“

Reklama

Obvinení Kalmus a Lorenz sa vyjadrili, že ak sa busta znovu osadí, svoj čin bez váhania zopakujú. Teraz už cítia aj podporu občiansky založených ľudí. Vyhlásenie na ich podporu podpísali: Zuzana Piussi, Richard Stanke, Lukáš Latinák, Peter Osuský, Juraj Smatana, Michal Kasčák, Michal Havran, Peter Zajac , Eugen Korda , Grigorij Mesežnikov a ďalší (viac TU).

Bratislavský sudca je toho názoru, že pomaľovanie či popísanie busty bývalého vysokého funkcionára komunistickej strany napĺňa formálne znaky skutkovej podstaty prečinu poškodzovanie veci, ktorý je špecifikovaný v Trestnom zákona.

Reklama

Sudca zároveň dodáva, že Trestný zákon nestanovuje žiadne výnimky, t.j. že prečin poškodzovania veci by sa netýkal napríklad búst osôb či budov inštitúcií, z ktorých politikou nesúhlasíme. Zákon zároveň neuvádza výnimky, ktoré by sa vzťahovali na osoby, ktoré sa radia k umeleckej komunite – „napokon aj autori tzv. grafiti zväčša uvádzajú, že ich konanie je nutné posudzovať ako akýsi druh umenia, či ako určitý postoj,“ vysvetlil Šamko.

Upresnil tiež, že je potrebné odmietnuť obhajobu, že osoba, ktorá vyjadrila svoj nesúhlas pri poškodzovaní cudzej veci konala v krajnej núdzi. Krajnú núdzu totiž špecifikuje odvrátenie hroziaceho nebezpečenstva. Čiže ak dvojica, ktorá bustu pomaľovala, s ňou nesúhlasila, prípadnému páchaniu trestného činu mohla podľa Šamka zamedziť inak, a to napríklad podaním trestného oznámenia, resp. ju muži mohli prekryť, bez toho, aby ju poškodili.

Sloboda prejavu?

Sudca Šamko sa ďalej zamýšľa či postriekanie busty nebolo pokryté slobodou prejavu. „V tomto smere je však nutné pripomenúť, že aj sloboda prejavu nie je bezbrehá a má svoje hranice. Podstatou v takýchto prípadoch je preto vymedzenie hraníc slobody prejavu a posúdenie toho, či už určitý symbolický prejav inej osoby nebol za prípustnou hranicou slobody prejavu,“ ozrejmil.

Špecifikoval, že zo slobody prejavu je nevyhnutné vylúčiť také prejavy, pri ktorých sa fyzicky útočí na iné osoby, respektíve na cudzie veci. Takže obmedzenie násilného činu, či činu, ktorý vedie k poškodeniu veci, nie je smerované k snahe obmedziť určité názory alebo postoje, ale ochrana hodnôt života, zdravia či majetku. Pre vysvetlenie Šamko ešte dodáva, že v extrémnych prípadoch je ajterorizmus pravidla založený na snahe vyjadriť a presadiť určitý názor formou násilia.

Reklama

V závere teda sudca Krajského súdu v Bratislave uvádza, že „akákoľvek forma násilného konania voči inej osobe alebo veci by teda nemala byť považovaná za prejav a to ani vtedy nie, ak s vykonaným násilím bolo spojené určité posolstvo, či vyjadrenie postoja. Násilie je preto v tomto ohľade činom a nie symbolickým prejavom.“

Vasiľ Biľak – pre niekoho signatár Pozývacieho listu, pre iných dobrodinec

Podľa historikov bol Vasiľ Biľak jedným zo signatárov Pozývacieho listu, na základe ktorého vstúpili vojská Varšavskej zmluvy 21. augusta 1968 do Československa. Išlo o príslušníkov armád Sovietskeho zväzu, Poľska, Maďarska a Bulharska.

Avšak pre obyvateľov obce Krajná Bystrá a mnohých Rusínov z okolia je Biľak dobrodinec, ktorý dal v obci postaviť cestu, obecný úrad, školu, či dokonca nechal opraviť pravoslávny chrám a farský úrad. Obyvatelia obce pre osadenie busty dokonca spísali petíciu.

 

Reklama

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:13

Slovenský hokejista Martin Chromiak pomohol asistenciou k triumfu Ontaria nad San Jose 3:2 v nočnom zápase AHL. Dvadsaťjedenročný útočník má po 61 dueloch sezóny na konte 29 bodov (13+16).

08:49

Výbor Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PZ RE) pre politické záležitosti a demokraciu vyjadril podporu prípadnému prijatiu Kosova do RE. Srbsko toto rozhodnutie odsúdilo ako škandalózne.

08:36

Francúzski politici z celého spektra v stredu vyjadrili zdesenie nad odstúpením riaditeľa parížskej školy, ktorý dostal vyhrážky smrťou za to, že požiadal študentku, aby si v priestoroch školy zložila moslimský závoj.

Premiér Gabriel Attal, bývalý minister školstva, chcel ukázať riaditeľovi podporu a pozval ho v stredu do svojho úradu.

08:24

Šéf ruskej rozviedky Sergej Naryškin navštívil tento týždeň Severnú Kóreu, kde viedol diskusie o bezpečnostnej spolupráci.

Naryškin sa stretol so severokórejským ministrom pre štátnu bezpečnosť Ri Čang-daem.

08:15

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno zvýšili a vyrovnali tak časť strát z predchádzajúcich dvoch dní. Od začiatku marca oba hlavné kontrakty posilnili o približne 4,5 % a k zisku za celý mesiac smerujú už tretíkrát po sebe.

08:07

Zástupcovia štátov EÚ sa v stredu večer dohodli na novom kompromise o clách na niektoré ukrajinské poľnohospodárske výrobky, oznámilo belgické predsedníctvo Rady EÚ.

Podľa diplomatov sa do EÚ bude môcť bez cla predávať menej tovaru, ako sa pôvodne plánovalo. Medzi dotknuté výrobky patria vajcia, hydina, cukor a kukurica. Sprísnenie požiadaviek si ešte vyžaduje súhlas Európskeho parlamentu.

07:58

Bývalý americký senátor a demokratický kandidát na viceprezidenta USA Joe Lieberman zomrel v stredu vo veku 82 rokov.

Lieberman zomrel v stredu v New Yorku v kruhu rodiny v dôsledku komplikácií po páde, uvádza sa vo vyhlásení.

Joe Lieberman
Na archívnej snímke Joe Lieberman
07:52

Cirkevní predstavitelia v Jeruzaleme vyzvali v stredu vo svojom veľkonočnom posolstve na “okamžité a udržateľné prímerie” vo vojne medzi Izraelom a palestínskym radikálnym hnutím Hamas v Pásme Gazy.

Zároveň vyzvali na rýchlu distribúciu humanitárnej pomoci v Pásme Gazy, na “prepustenie všetkých rukojemníkov” i na neobmedzený prístup lekárskych tímov k chorým a zraneným.

07:38

Americký prezident Joe Biden zablahoželal v stredu víťazovi prezidentských volieb v Senegale Bassirouovi Diomayeovi Fayeovi.

Opozičný kandidát Bassirou Diomaye Faye vyhral prezidentské voľby v Senegale so ziskom 54,28 percenta hlasov. Kandidát vládnej koalície Amadouo Ba získal 35,79 percenta hlasov.

07:30

Nemecká polícia v stredu znížila počet obetí ťažkej nehody autobusu pri Lipsku z piatich na štyri, uviedla tamojšia polícia.

Podľa polície zahynuli pri nehode dovedna štyria ľudia a piaty sa nachádza v život ohrozujúcom stave. Inšpekcia dopravnej polície prípad vyšetruje ako zabitie z nedbanlivosti.

07:12

Telá dvoch nezvestných osôb objavili záchranné zložky v stredu vo vode po zrútení mosta v meste Baltimore na východe USA, uviedli tamojšie úrady. Informujú agentúry AP a DPA.

06:58

Francúzsky prezident Emmanuel Macron v stredu vyjadril podporu plánu Brazílie vyvíjať ponorky na jadrový pohon. Neoznámil však žiadnu konkrétnu spoluprácu v oblasti technológie jadrového pohonu, na ktorú Brazília naliehala.

Raoni Metuktire, Emmanuel Macron
Na snímke zľava francúzsky prezident Emmanuel Macron a brazílsky náčelník Raoni Metuktire sa vítajú na ostrove Combu v Brazílii
06:51

Počet mŕtvych po útoku na koncertnú sálu v Moskve stúpol v stredu na 143, oznámili ruské úrady.

Úrady zverejnili mená mŕtvych päť dní po útoku z minulého piatka. Išlo o najsmrtiacejší útok, k akému sa doteraz prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS) na európskom území, a najhorší v Rusku za posledných 20 rokov.

06:45

Nemecká letecká spoločnosť Lufthansa a odbory zastupujúce pozemný personál sa dohodli na nových mzdových a pracovných podmienkach. Ako v stredu oznámili obe strany, odvrátili hrozbu štrajkov počas veľkonočných sviatkov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Juraj Tušš

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali