Bratislava 4. marca 2021 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Mnohé potraviny a nápoje môžu podstatne ovplyvniť zdravotný stav. Zatiaľ čo niektoré spôsobujú nebezpečné choroby, iné podľa názoru vedcov a lekárov môžu organizmus posilniť a zaistiť mu dlhovekosť
Niektorí vedci a lekári sú presvedčení, že na zozname tých druhých sa nachádza jeden z najobľúbenejších nápojov na svete. Máme na mysli kávu, píše Express.
Podľa kardiológa Leonarda PIANC tento nápoj obsahuje antioxidanty, ktoré môžu znížiť zápal v tele.
“Vykonali tiež výskumy, ktorých výsledky ukazujú, že káva môže znížiť riziko rakoviny pečene, Parkinsonovej choroby, Alzheimerovej choroby, srdcových chorôb, rakoviny hrubého čreva a mozgovej mŕtvice,” uviedol odborník.
Reklama
Lekár však upozornil, že pridaním veľkého množstva smotany a cukru môže káva tieto prínosy pre zdravie stratiť. Najlepšie je ochutiť ju nesladeným mliekom a nízkokalorickým korením, vrátane muškátového orieška a škorice, ktoré podľa kardiológa pomáhajú stabilizovať hladinu cukru v krvi.
Predtým kávu nazývali kľúčom k dlhovekosti. Podľa lekárov tento nápoj obsahuje vysokú hladinu antioxidantov a prospešných živín, ktoré chránia pred radom chorôb. Okrem toho káva môže znížiť šance na vznik cukrovky, demencie, a dokonca aj Parkinsonovej choroby. Odborníci zároveň odporúčajú vyvarovať sa pitia viac ako štyroch šálok tohto nápoja denne.
Koľko šálok kávy môžeme vypiť denne?
Gastroenterologička a dietologička Nurija Dianovová v rozhovore pre RT prezradila, koľko šálok kávy môžeme denne vypiť bez ujmy na zdraví.
Podľa slov lekárky môže denná spotreba kávy vyvolať závislosť, ktorá bude časom mať záporný vplyv na nervovú sústavu. Dianovová odporúča piť denne maximálne dve šálky kávy.
“Z hľadiska gastroenterológie je ideálne pitie kávy pri jedle. Čisto rituálna je pre mnohých ranná káva. Nemala by to, ale byť len káva bez všetkého,” povedala Dianovová.
Podotkla, že ľudia občas nepotrebujú kofeín, ale skôr vôňu a chuť kávy, a dodala, že druhú šálku kávy ľudia pijú zvyčajne popoludní, keď sa u človeka znižuje práceschopnosť. Druhú šálku by ľudia mali piť s nejakou desiatou.
Odborníčka zdôraznila, že ide o kvalitnú zrnkovú kávu nezávisle na spôsobe varenia. Pripomenula okrem toho rady somnologov, ktorí neodporúčajú užívať silné toniká šesť hodín pred spánkom.