Prieskum: Kanibalizmus v opozičnom tábore, alebo – kto chce z kola von, ide so Sulíkom

Prieskum: Kanibalizmus v opozičnom tábore, alebo – kto chce z kola von, ide so Sulíkom

Bratislava 30. apríla 2019 (HSP/Foto:SITA-Braňo Bibel)

 

Upozornenie: Pretože prieskumy agentúr sa pri posledných parlamentných voľbách od skutočných výsledkov značne líšili, k výsledkom aktuálnych prieskumov pristupujte s použitím kritického myslenia

 

Reklama

Richard Sulík sa v minulosti vyjadroval o nových stranách (Spolu, PS a aj Kiskova strana) negatívne. V nedeľu sme boli svedkami nového Sulíka? V televíznom dueli v relácii TV Markíza „Na telo“ to bol umiernený Sulík? Alebo pochopil stratégiu PS-Spolu a vie, že konflikt s nimi by mu len ubral preferencie?  

Na snímke predseda strany SaS Richard Sulík

Redakcii Hlavných správ vám dnes prináša analytické dáta agentúry VOX (www.voxprieskum.sk), ktoré sledujú toky voličov SaS. Údaje sú aktuálne k 29. aprílu 2019.

Reklama

Strana SaS skončila v roku 2016 s volebným výsledkom 12,1 %. Chvíľu žilo Slovensko v eufórii možnej vlády v zložení SaS, SNS, Oľano-Nova, Sieť a Most-Híd. Dopadlo to inak a SaS sa stala lídrom opozície. Vrchol okolo 16 % dosiahla pri demonštráciách po vražde Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej. Od tej doby jej preferencie klesajú a v ostatnom meraní agentúry Focus dosiahla výsledok  10,1 % (95 % interval spoľahlivosti v rozsahu 7,9-12,3%).

Je evidentné, že SaS klesá. Nesú si na sebe biľag z pádu Radičovej vlády, rovnako sklamali vo voľbách v roku 2016, keď nedokázali vyjednať vládu a dobehol ich Fico s Bugárovou a Procházkovou hrou na „Hrádzu proti extrémizmu“. Sklamali aj teraz, keď nedokázali vydupať predčasné voľby. Výmena Fica na poste premiéra za Ficovu bábku nič nemení, Fico podľa  vlastných slov nikam neodišiel. V radoch SaS, na postoch regionálnych šéfov sa objavujú kde tu ľudia s pochybným čerpaním eurofondov, zvláštne získaným titulom, alebo iným prešľapom zákona. Toto všetko stavia SaS do zlého svetla. Preto sa nemôžeme čudovať (ani Sulík), že strana SaS padá. Kam sa uberajú voliči SaS, ukazuje graf od agentúry VOX:

 

Z grafu je zrejmé, že zanedbateľné preferencie SaS smerujú k Harabinovi (0,4 %), k  strane DOPRAVA (0,2 %), k SMERU-SD (1,4 %), Sme rodina (1,2 %), ĽSNS (2,5 %), KDH (2,8 %), Oľano-Nova (1,4 %). 12 % voličov SaS už nechce voliť žiadnu stranu. SaS chce znovu voliť len 33 % ich pôvodných voličov, ktorí im vo voľbách 2016 dalo svoj hlas. Príčinu Sulíkovej umiernenosti treba hľadať v preferenciách, ktoré mu utekajú  ku koalícii PS-Spolu (26,7%) a ku Kiskovej strane (17,9%). V súčte je to 44,6% – takmer polovica bývalých voličov SaS nechce voliť opätovne SaS, ale budúcich koaličných partnerov.

Reklama

Je prirodzené, že Sloboda a Solidarita niečo robí. Ich billboardy „Alternatíva existuje“ zaplavili celú krajinu. Súlíkov kulinársky výlet po Slovensku, to nie je len kampaň do eurovolieb, to je záchrana SaS. V niektorých lokalitách sa mu zanedbateľne darí, niekde bol zbytočne. Graf od agentúry VOX zobrazuje, od ktorých strán SaS naberá voličov:

 

Stabilné jadro SaS tvorí 72 % jej potenciálu. Čo znamená, že dokázali stratiť dve tretiny svojich voličov a doplniť to len žalostným počtom prvovoličov, bývalých voličov Oľano-Nova a už neexitujúcej Siete.

Sulík je skúsený politik a zaručene pochopil, že Kiska a Truban vsadili na nekonfliktnú rétoriku a vystupovanie. To sa im osvedčilo už pri prezidentských voľbách – jeden z výrazných znakov Čaputovej kampane bola práve nekonfliktnosť. Preto si Sulík nemôže dovoliť ísť práve s PS-Spolu  a s Kiskom do otvoreného boja. Ak zaútočí, dostane sa mu umiernenej odpovede a stratí nejakú časť preferencie. Truban a Kiska budú so slušným vystupovaním len rásť a Sulík môže len znižovať straty, aby tie voľby dopadli nad 5 %. Nižší výsledok by z neho koaličného partnera nespravil.

Reklama

Kampaň ešte poriadne nezačala a už si PS-Spolu odhryzli zo SaS poriadne sústo. Kiska si odhryzne ďalšie. A ak s tým SaS niečo zmysluplné nespraví, tak sa do parlamentu nemusí dostať. PS-Spolu alebo Kiskova strana (alebo oboje) ich pohltí.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým ochotnejší sú ľudia presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % ľudí, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76.000 respondentoch z 13 krajín.

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v zahraničí. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 percent respondentov.

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali