Bratislava 29. septembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)
Jedno čajové vrecúško spôsobuje pri zavarení vniknutie miliárd častíc mikro- a nanoplastov do vody, zistili vedci z McGillovej univerzity v Kanade. Výsledky vedeckej práce sú dostupné na internetovej stránke Environmental Science & Technology
Podľa dostupných informácií sa z jedného čajového vrecka do nápoja môže dostať asi 11,6 miliárd mikročastíc plastov a 3,1 miliárd nanočastíc. Odborníci uvádzajú, že to výrazne prekračuje množstvo, zistené v iných typoch potravín a nápojov, vrátane vody v plastových fľašiach.
Počas experimentu použili niekoľko vrecúšok štyroch rôznych druhov ovocných čajov, ktoré zaliali vodou s teplotou 95 stupňov Celzia po dobu piatich minút. Potom vedci odfiltrovali vodu a skúmali použité vrecúška pod elektrónovým mikroskopom.
Ukázalo sa, že nanočastice, ktoré sa objavili vo vode, neboli pôvodne obsiahnuté vo vreckách, objavili sa až v procese varenia (zaliatím horúcou vodou).
Potom vedci pridali získané nanočastice do živného média obývaného kôrovce dafnie a odhalili súvislosť medzi zvyšovaním koncentrácie plastových častíc vo vode a výskytom porúch vo vývoji planktónových kôrovcov. Zatiaľ je však pre odborníkov ťažké vysvetliť, ako tieto častice môžu ovplyvniť ľudské zdravie.