K návrhu nového protischránkového zákona prišlo 441 pripomienok

K návrhu nového protischránkového zákona prišlo 441 pripomienok

Bratislava 23. júla 2016 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP)

 

Ministerstvo spravodlivosti ukončilo pripomienkovanie nového zákona o registri partnerov verejného sektora, tzv. protischránkového zákona. Do štvrtkovej (21.7.) uzávierky prišlo podľa ministerského portálu slov-lex.sk celkom 441 pripomienok, z ktorých je pätina zásadných

Nová právna norma, ktorá sa má stať pilierom boja proti korupcii, z dielne súčasnej vlády sa snaží zlepšiť transparentnosť pri nakladaní s verejnými zdrojmi. Definuje partnerov verejného sektora, čo bude každý, kto obchoduje so štátom. Podmienkou pri týchto obchodoch bude vlastnícky sa odkryť až na úroveň konečného užívateľa výhod.

Reklama
Na snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR
Na snímke budova Ministerstva spravodlivosti SR

 

Hovorca ministerstva Peter Bubla uviedol, že ďalší postup ministerstva bude závisieť od množstva a charakteru vznesených pripomienok a priebehu prípadných rozporových konaní. „Naďalej máme záujem na tom, aby materiál bol prerokovaný už na septembrovej schôdzi parlamentu a mohol byť účinný od 1.1.2017,“ deklaroval.

Reklama

Zásadné pripomienky k zákonu, ktorý je tretím pokusom vlády Roberta Fica (Smer-SD) odkryť schránkové firmy pri obchode so štátom, podal i nezaradený poslanec Miroslav Beblavý. „Po ich zapracovaní by navrhovaný zákon mohol naozaj zamotať hlavu politikom a podnikateľom, ktorí chcú z anonymity vyciciavať verejné zdroje ako doteraz,“ zhodnotil.

Zákon navrhovaný bývalou straníckou kolegyňou Beblavého, ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou (Most-Híd), nepokrýva dôsledne oblasti, kde sa najviac „schránkuje“, domnieva sa poslanec. Nespadajú podeň verejní funkcionári pri podiele do 25 percent, čo podľa Beblavého umožňuje legálne schránky politikov pri menšinovom podiele.

V zákone mu chýbajú i poskytovatelia zdravotníckej starostlivosti a tí, čo odkupujú majetok, či robia veľké kontrakty so štátnymi podnikmi. Práve tu boli v minulosti najväčšie problémy, pripomenul Beblavý mýtny tender. „Rovnako netreba zabudnúť ani na veriteľov pri konkurzoch, kde boli práve pri kauze Váhostav schránkové firmy,“ doplnil.

Beblavý však predovšetkým kritizuje, že zákon síce sľubuje drakonické pokuty za klamanie, ale neupravuje kontrolu pri návrhoch na zápis do registra partnerov verejného sektora a podozreniach z falšovania. „Pri súčasnom znení je minimálna šanca, že by bol niekto niekedy podľa neho pokutovaný,“ uviedol.

Nedostatok navrhol odstrániť podrobným upravením kritérií pre postup advokátov pri kontrole skutočných majiteľov schránok. Žiada, aby pri podozreniach z falošných informácií správca musel, a nie mohol konať a aby bolo preverovanie pridelené náhodnému zákonnému sudcovi, nie podľa rozhodnutia predsedu súdu.

Reklama

Žitňanská navrhuje, aby register partnerov vereného sektora viedol Okresný súd v Žiline. Beblavý si myslí, že by bolo vhodnejšie zveriť túto úlohu inštitúcii, ktorá na to má kapacitu a zdroje – Národnej banke Slovenska alebo Finančnej správe SR.

Napokon navrhol, aby živnostníci a jednoosobové eseročky nemuseli platiť advokátom poplatky za podanie návrhu do registra, ale návrh podávali sami. Beblavý jednak vidí nízke riziko, že by za nimi boli schránky a v prípade porušenia zákona je aj tak zrejmé, koho postihovať.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali