Južná Afrika si váži svoje vzťahy s Ruskom a krajinami BRICS

Južná Afrika si váži svoje vzťahy s Ruskom a krajinami BRICS

Pretória 9. júna 2023 (HSP/Foto:Facebook/Mzuvukile Maqetuka)

 

Tento rozhovor v Modern Diplomacy ponúka prehľad o súčasných vzťahoch medzi Južnou Afrikou a Ruskom a krajinami BRICS. Zameriava sa na bilaterálnu hospodársku spoluprácu medzi Južnou Afrikou a Ruskom a na niektoré aspekty spolupráce s krajinami BRICS. Juhoafrická republika s odhadovaným počtom 58 miliónov obyvateľov je 25. najväčšou krajinou na svete. Má priateľské vzťahy ešte z čias Sovietskeho zväzu a v súčasnosti s Ruskou federáciou. V decembri 2010 vstúpila do BRICS, organizácie piatich rozvíjajúcich sa ekonomík, v súlade so zahraničnou politikou krajiny zameranou na posilnenie vzťahov medzi juhom a juhom

Mzuvukile Maqetuka
Na snímke Mzuvukile Maqetuka

Mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec Juhoafrickej republiky v Ruskej federácii a Bieloruskej republike Mzuvukile Maqetuka, ktorý je na tomto súčasnom poste od roku 2021, poskytol tento rozhovor mediálnemu manažérovi Kesterovi Kennovi Klomegahovi začiatkom júna 2023. Tu sú úryvky z rozhovoru:

Reklama

Otázka: Po prvé, aký je postoj vašej vlády a vaše názory na vznikajúci svetový poriadok? Myslíte si, že absolútne neutrálny postoj väčšiny afrických krajín pomáha posúvať vývojový proces tohto nového svetového poriadku?

Mzuvukile Maqetuka: Neutrálny postoj Južnej Afriky je konzistentný vo všetkých vojenských konfliktoch na celom svete, že medzinárodné spoločenstvo musí spolupracovať na nastolení mieru.

Reklama

Južná Afrika sa zaviazala dodržiavať články Charty Organizácie Spojených národov (OSN) vrátane zásady, že všetci členovia budú riešiť svoje medzinárodné spory mierovými prostriedkami. Od úsvitu demokracie v Juhoafrickej republike pred takmer 30 rokmi sme vyzývali na reformu OSN a multilaterálnych organizácií, aby sa tieto štruktúry stali reprezentatívnejšími a zahŕňali africké zastúpenie.

Južná Afrika je suverénny štát, ktorý sa riadi demokratickou ústavou a zaviazal sa dôsledne uplatňovať medzinárodné právo. Budeme si naďalej plniť svoje záväzky v zmysle rôznych medzinárodných dohôd a zmlúv, ktorých sme signatármi.

Pokiaľ ide o rusko-ukrajinský konflikt, medzinárodné spoločenstvo musí urýchlene dosiahnuť zastavenie nepriateľských akcií a zabrániť ďalším stratám na životoch a vysídľovaniu civilistov na Ukrajine. Musí podporiť zmysluplný dialóg smerujúci k trvalému mieru, ktorý zabezpečí bezpečnosť a stabilitu všetkých národov. Podporujeme zásadu, že členovia by sa mali zdržať hrozby silou alebo použitia sily proti územnej celistvosti alebo politickej nezávislosti iných štátov. Pozícia Južnej Afriky sa snaží prispieť k vytvoreniu podmienok, ktoré umožnia dosiahnuť trvalé riešenie konfliktu.

Otázka: Aké sú hlavné výsledky posledného júnového stretnutia Rusko-juhoafrickej obchodnej rady pri Ruskej obchodnej a priemyselnej komore? Aké výzvy boli identifikované ako prekážky hospodárskej spolupráce medzi oboma krajinami?

Je známe, že Rusko a Juhoafrická republika úzko spolupracujú v oblasti ťažby a energetiky. Aké úsilie vynakladá vaša krajina na diverzifikáciu investičných príležitostí do iných odvetví pre ruských podnikateľov?

Reklama

V ktorých oblastiach by sa podľa vás mohli zlepšiť rusko-juhoafrické bilaterálne vzťahy a čo navrhujete urobiť, aby sa podporili vzťahy v oboch smeroch?

Maqetuka: Juhoafricko-ruská obchodná rada predkladá správy zo svojich zasadnutí Spoločnému medzivládnemu výboru pre obchodnú a hospodársku spoluprácu (ITEC), ktorému predsedá minister medzinárodných vzťahov a spolupráce Juhoafrickej republiky a minister prírodných zdrojov a životného prostredia Ruskej federácie. Posledné zasadnutie ITEC sa konalo 30. marca 2023 v Pretórii.

Rusko a Južná Afrika sa zameriavajú na zintenzívnenie obchodných vzťahov a hospodárskeho rozvoja. Obe krajiny sa usilujú o posilnenie spolupráce v rámci rusko-juhoafrickej podnikateľskej komunity.

Jednou zo súčasných priorít Podnikateľskej rady SA-Rusko je vypracovanie spoločného programu spolupráce, do ktorého by sa zapojili príslušné orgány na oboch stranách s cieľom uľahčiť vzájomné stretnutia podnikateľov v určených odvetviach.

Niektoré podvýbory Podnikateľskej rady naďalej dosahujú mimoriadne dobré výsledky. Napríklad podvýbor pre poľnohospodárstvo si udržiava vysokú úroveň poľnohospodárskeho vývozu do Ruskej federácie. Vývoz juhoafrických citrusových plodov do Ruska má najvyššiu kvalitu a patrí medzi tri najlepšie krajiny vyvážajúce citrusové plody na ruský trh.

Reklama

Ďalším príkladom sú juhoafrické vína vyvážané do Ruskej federácie, ako napríklad vína KWV, ktoré nedávno dosiahli umiestnenie v prvej päťdesiatke a jednu zo štyroch juhoafrických značiek vína v rebríčku “Najobdivovanejšia značka vína na svete v Afrike a na Blízkom východe”.

Podľa štatistík juhoafrického ministerstva obchodu a hospodárskej súťaže (dtic) predstavoval celkový obchod (vývoz + dovoz) medzi Južnou Afrikou a Ruskom v marci 2023 638 945 978 juhoafrických randov.

V marci 2023 bol celkový vývoz z Južnej afriky do Ruska 392 335 607 randov. V porovnaní s februárom 2023 sa celkový vývoz zvýšil o 38 %. V porovnaní s rovnakým obdobím roku 2022 (marec 2022) sa vývoz zvýšil o 298 %.

Otázka: Teraz, keď ste prišli ako juhoafrický veľvyslanec, aké sú podľa vás priority vašej vlády? Aké sú vo všeobecnosti investičné príležitosti pre zahraničné krajiny a zahraničných investorov v Južnej Afrike?

Maqetuka: Južná Afrika má jednu z najväčších ekonomík na kontinente a stále sa rýchlo rozvíja. Juhoafrická republika je najviac diverzifikovanou, ako aj najviac industrializovanou ekonomikou na kontinente.

Juhoafrické hospodárstvo je v podstate založené na súkromnom podnikaní, ale štát sa na ňom podieľa mnohými spôsobmi. Hospodárska politika sa zameriava predovšetkým na udržanie rastu a dosiahnutie určitej miery priemyselnej sebestačnosti. Poľnohospodárstvo má pre Južnú Afriku veľký význam. Produkuje značnú časť vývozu a výrazne prispieva k domácemu hospodárstvu.

Južná Afrika je bohatá na rôzne nerastné suroviny. Okrem diamantov a zlata sa v krajine nachádzajú aj zásoby železnej rudy, platiny, mangánu, chrómu, medi, uránu, striebra, berýlia a titánu. Nenašlo sa veľa ložísk ropy, ktoré by sa dali komerčne využiť, ale pri južnom pobreží sa nachádza mierne množstvo zemného plynu a syntetické palivo sa vyrába z uhlia v dvoch veľkých závodoch v provinciách Free State a Mpumalanga. Juhoafrická republika je najväčším svetovým producentom platiny a chrómu, ktoré sa ťažia v centrách ako Rustenburg a Steelpoort na severovýchode krajiny a získavajú čoraz väčší hospodársky význam.

Hlavnými výrobnými odvetviami sú spracovanie potravín a výroba textilu, kovov a chemikálií. Poľnohospodárstvo a rybolov sú základom pre významnú činnosť v oblasti konzervovania mäsa, rýb a ovocia, rafinácie cukru a ďalšieho spracovania; viac ako polovica týchto výrobkov sa vyváža.

Rozsiahly a komplexný chemický priemysel sa vyvinul z počiatkov výroby výbušnín na použitie v baníctve. Petrochemický priemysel na báze uhlia vyrába širokú škálu plastov, živíc a priemyselných chemikálií.

Južná Afrika má dobre rozvinutý finančný systém, ktorého ústredným orgánom je Juhoafrická rezervná banka, ktorá je jediným emitentom randu, národnej meny. Existuje mnoho registrovaných bankových inštitúcií, z ktorých viaceré sa zameriavajú na komerčné bankovníctvo, ako aj obchodné, sporiteľne, investičné a diskontné banky. Jedna z takýchto bánk, Rozvojová banka južnej Afriky, je kvázivládna spoločnosť vytvorená na podporu rozvojových projektov. Významnú úlohu vo finančnom sektore zohrávajú súkromné dôchodkové a penzijné fondy a viac ako dve desiatky poisťovní.

Reklama

Cestovný ruch je pre hospodárstvo Južnej Afriky čoraz dôležitejší a toto odvetvie, ktoré je hnacou silou hospodárstva, sa po Covid 19 konečne pozitívne zotavuje. Hoci väčšina turistov stále pochádza z afrických krajín, čoraz viac ich prichádza z Európy, Ameriky a Ruska. Odkedy SA a Rusko podpísali v roku 2017 dohodu o zrušení vízovej povinnosti, ktorá umožňuje 90-dňové bezvízové cestovanie medzi našimi krajinami, zaznamenávame neustály nárast počtu ruských turistov, ktorí navštevujú Južnú Afriku.

Juhoafrická republika privítala a plne podporila prijatie dohody o africkom kontinentálnom voľnom obchode (AfCFTA) africkými krajinami, ktorá podľa nášho názoru výrazne prispeje k snahe o hospodársku integráciu nášho kontinentu smerom k dosiahnutiu našej vízie: Agenda 2063, Afrika, ktorú chceme.

Prostredníctvom implementácie AfCFTA sú africké štáty odhodlané zvýšiť výrobné a priemyselné kapacity, aby sme obchodovali s africkým tovarom a výrobkami vyrobenými v Afrike.

Juhoafrická republika ako najväčší africký investor v iných afrických krajinách dúfa, že sa jej na tom podarí stavať a mobilizovať zdroje na priemyselné investície.

Otázka: Nakoľko je Rusko porovnateľné s týmito externými investormi v Južnej Afrike? Prečo sú Čína a India vo vašej krajine také populárne v rámci tamojšej ekonomickej diplomacie?

Reklama

Maqetuka: Južná Afrika sa stala prvým členom rozšírenej skupiny BRICS v roku 2010, keď sa v Číne konal už tretí samit tejto štvorky (Brazília, Rusko, India a Čína). Považovali sme si za česť, že sme boli pozvaní stať sa súčasťou tohto partnerstva popredných rozvíjajúcich sa trhov a rozvojových krajín.

Brazílska federatívna republika, Ruská federácia, Indická republika, Čínska ľudová republika a Juhoafrická republika spoločne predstavujú viac ako 42 % svetovej populácie, 30 % svetového územia, 23 % HDP a 18 % svetového obchodu.

Partnerstvo BRICS sa rozrástlo do rozsahu a hĺbky, pričom členovia BRICS skúmajú praktickú spoluprácu v duchu otvorenosti a solidarity s cieľom nájsť spoločné záujmy a hodnoty. Ročne sa uskutoční približne 150 stretnutí v rámci troch pilierov spolupráce BRICS: politickej a bezpečnostnej spolupráce, finančnej a hospodárskej spolupráce a kultúrnej a medziľudskej spolupráce. Viac ako 30 dohôd a memoránd o porozumení poskytuje právny základ pre spoluprácu v takých rozmanitých oblastiach, ako sú dohoda o podmienených rezervách, clá, dane, medzibanková spolupráca, kultúra, veda, technológie a inovácie, poľnohospodársky výskum, energetická účinnosť, politika hospodárskej súťaže a diplomatické akadémie.

Juhoafrická ministerka medzinárodných vzťahov a spolupráce Dr. Naledi Pandorová hostila posledné zasadnutie ministrov zahraničných vecí a medzinárodných vzťahov krajín BRICS 1. júna 2023 v Kapskom Meste. Stredajšie stretnutie poskytlo ministrom zahraničných vecí krajín BRICS príležitosť zamyslieť sa nad regionálnym a globálnym vývojom. Ministerskému zasadnutiu predchádzalo zasadnutie šerpov a sous-šerpov v dňoch 29. – 30. mája 2023 a ruská delegácia sa zúčastnila na všetkých týchto zasadnutiach v Kapskom Meste, pričom delegáciu viedol minister Lavrov.

Južná Afrika ako predsedajúca krajina BRICS praktizuje politiku inkluzívnej angažovanosti a pozvala 15 ministrov zahraničných vecí z Afriky a globálneho juhu na stretnutie “Priateľov BRICS”, ktoré sa konalo 2. júna 2023.

Reklama

V dňoch 22. až 24. augusta 2023 by sa mali všetci lídri BRICS zúčastniť na 15. samite BRICS v Juhoafrickej republike v Sandton Convention Centre (SCC) v Johannesburgu v provincii Gauteng.

Lídri krajín BRICS sa budú venovať podnikom počas Podnikateľského fóra BRICS a počas samitu budú spolupracovať s Novou rozvojovou bankou, Podnikateľskou radou BRICS a ďalšími mechanizmami. Juhoafrická republika bude tiež pokračovať v kontakte s lídrami z Afriky a globálneho Juhu a počas 15. samitu BRICS zorganizuje stretnutie BRICS Outreach a dialóg BRICS Plus.

Otázka: Myslíte si, že Rusko sa môže zapojiť do transferu svojej vedy a technológií v rôznych odvetviach do Afriky? Čo ešte máte na programe v Ruskej federácii?

Maqetuka: V máji 2023 pricestovala do Moskvy delegácia juhoafrického ministerstva pre vedu a inovácie (DSI) a Agentúry pre technologické inovácie (TIA), aby sa zúčastnila na každoročnom podujatí Skolkovo Startup Village. Počas návštevy delegácie v Rusku boli podpísané memorandá o porozumení v oblasti inovácií a technológií.

TIA je národný verejný subjekt v Južnej Afrike, ktorý slúži ako kľúčový inštitucionálny zásah na preklenutie inovačnej priepasti medzi výskumom a vývojom z inštitúcií vyššieho vzdelávania, vedeckých rád, verejných subjektov a súkromného sektora,a komercializáciou. Organizácia sa zameriava na technologický vývoj; od overenia konceptu až po predbežnú komercializáciu.

Ruská federácia označila rozšírenie vedecko-technickej spolupráce, na čele ktorej stojí Ruská akadémia vied, za dôležitú súčasť svojej obnovenej angažovanosti na africkom kontinente, o čom svedčí aj téma ekonomického a humanitárneho fóra, ktoré je súčasťou 2. rusko-afrického samitu naplánovaného na júl 2023, t. j. Technológie a bezpečnosť pre suverénny rozvoj, ktorý prináša prospech ľuďom. Na samite sa má diskutovať o veľmi dôležitých témach, medzi ktoré patria: Infraštruktúra, inovácie a zlepšenie mestského prostredia; Jadrové technológie pre rozvoj Afriky; Budovanie nezávislých systémov na hodnotenie a podporu národných vedeckých programov v Rusku a Afrike: Dosiahnutie technologickej suverenity prostredníctvom priemyselnej spolupráce; Zlepšenie spoľahlivosti energetickej infraštruktúry Afriky pomocou nízkoemisných technológií; Ako môžu ruské digitálne technológie zvýšiť priemyselný potenciál Afriky; Prinášanie ruských prieskumných a vývojových technológií do Afriky; Efektívna spolupráca v oblasti zdravotníctva: Prinášanie ruskej lodiarskej výroby do Afriky: Moderná flotila na rozvoj celého kontinentu; Vznikajúci globálny poriadok z pohľadu afrických a ruských výskumníkov: Alternatívy k západným modelom

Otázka: Ako hodnotíte možnosti spoločnej, koordinovanej zahraničnej obchodnej politiky v rámci BRICS? Čo si myslíte o návrhu zaviesť v rámci BRICS režim zúčtovania obchodov v národných menách?

Reklama

Maqetuka: Juhoafrická rezervná banka zváži možné dohody o zúčtovaní obchodov v národných menách medzi krajinami BRICS po rozsiahlej a podrobnej práci v tejto oblasti.

Medzi kľúčové otázky bude patriť jej zamýšľané usporiadanie a zvažovať sa budú aj všetky súvisiace riziká vrátane, aj keď nie výlučne, prípadného sankčného rizika pre Južnú Afriku.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

07:24

Snemovňa reprezentantov amerického štátu Arizona v stredu odhlasovala zrušenie zákona zakazujúceho takmer všetky druhy interrupcií. Najvyšší súd v Arizone pritom pred viac ako dvoma týždňami rozhodol, že tento zákon prijatý pred 160 rokmi je vykonateľný.

07:11

Státisíce ľudí sa vo štvrtok zišli na rôznych miestach po celej Austrálii a na Novom Zélande, aby si pripomenuli svojich padlých v prvej svetovej vojne. Informovala agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali