Jadrová katastrofa ako posledná šanca: Kyjevu zostáva menej ako týždeň

Jadrová katastrofa ako posledná šanca: Kyjevu zostáva menej ako týždeň

Kyjev 6. júla 2023 (HSP/Foto:TASR/AP-Planet Labs PBC)

 

Ukrajinské médiá a západná mediálna mašinéria, ktorá ich podporuje, v posledných dňoch bičujú hystériu okolo Záporožskej jadrovej elektrárne (ZJE), kde sa Rusko údajne chystá vyvolať katastrofu. Ruská armáda podľa Kyjeva vozila na územie stanice nákladné autá naplnené výbušninami, údajne s cieľom ich následnej explózie a vytvorenia „druhého Černobyľu” regionálneho rozsahu, uvádza portál RIA Novosti. Prinášame Vám preklad článku a pohľad ruskej strany 

Kyjev a Moskva sa znova obvinili z plánov útoku na Záporožskú jadrovú elektráreň
Na satelitnej snímke zverejnenej Planet Labs PBC Záporožská jadrová elektráreň (ZAES)

Táto situácia je absolútnou kópiou udalostí spred mesiaca, keď Kyjev vyvolal podobnú hystériu a vyhodil do vzduchu hrádzu priehrady Kachovka (z vyhodenia sa ruská a ukrajinská strana obviňujú navzájom poz. red). To viedlo k zaplaveniu rozsiahlych území po prúde Dnepra a spôsobilo, ako píšu všetky zdroje bez výnimky, nenapraviteľné škody na ekosystéme v rámci hraníc kanála hlavnej rieky Ukrajiny. Hlásne trúby rusofóbnej propagandy sa potom predháňali v obviňovaní Moskvy zo všetkých hriechov, veľmi rýchlo však vyplávali na povrch ukrajinské a západné publikácie spred roka, v ktorých si pochvaľovali raketové údery Ozbrojených síl Ukrajiny (OSU) na plavebné komory a nácvik odpaľovania riečnych dronov. Všetky tieto záznamy boli okamžite vymazané, ale celkový obraz to nezmenilo.

Reklama

Dnes už aj Najvyššie velenie Ukrajiny priznáva, že široko medializovaná protiofenzíva Ozbrojených síl Ukrajiny v skutočnosti narazila na hĺbkovú obranu ruskej armády a neúspešne na ňu bezúspešne útočí a pritom stráca ľudí a drahé západné obrnené vozidlá. Na kompenzáciu strát je už v štyroch krajoch vyhlásená totálna mobilizácia, a aby obyvateľstvo nereptalo a západní sponzori nezastavili dodávky zbraní, sa priamo pred našimi očami realizuje aj druhé dejstvo tohto obludného a smutného predstavenia. Rovnaký rukopis môže vidieť aj voľným okom.

V čase výbuchu bola Kachovská priehrada pod kontrolou Ruska a jej jedinú funkčnú hydroelektrickú jednotku obsluhovali špecialisti z RusHydro. V ZJE sú všetky reaktory v režime studeného odstavenia, ich bežnú údržbu zabezpečujú zamestnanci Rosatomu. Funkčná Kachovská nádrž zabezpečovala nepretržité zásobovanie Krymu vodou, zabraňovala zaplaveniu pozícií Ozbrojených síl Ruska na ľavom brehu, voda Kachovky zaručovala úspešnú poľnohospodársku sezónu v nových ruských regiónoch. Ale čo je najdôležitejšie, voda z Dnepra je kriticky dôležitá pre prevádzku jadrovej elektrárne Záporožie, kde sa používa na chladenie.

Reklama

Po tom, čo bola priehrada vyhodená do vzduchu, ale neprinieslo to ozbrojeným silám Ukrajiny na fronte žiadne hmatateľné dividendy, sa „neviditeľní“ bábkovodiči rozhodli zdvihnúť stávky do neba. Navyše sa čírou náhodou o necelý týždeň uskutoční ďalší summit NATO vo Vilniuse, kde bude môcť prezident Zelenskyj vystrašiť Európu jadrovou katastrofou na vymáhanie nových tankov a lietadiel.

Rovnako ako v prípade výbuchu vodnej elektrárne, ak dôjde k veľkej havárii v ZJE, pre Rusko to prinesie veľa problémov, ale ukrajinská strana pod pláštikom rádioaktívnej kontaminácie bude môcť požadovať okamžité stiahnutie ruských vojsk z územia celého regiónu a zavedenie medzinárodného mierového kontingentu. Lepšie by pre nich samozrejme bolo, keby región obsadili jednotky Ozbrojených síl Ukrajiny, ktoré sa už viac ako rok neúspešne pokúšajú vylodiť v priestore ZJE a vyviesť tam nejaký špinavý trik.

Ak vezmeme do úvahy praktickú pravdepodobnosť hrozby, potom treba poznamenať, že nebezpečenstvo skutočne existuje. Ukrajinská strana v zásade nemôže poškodiť samotné reaktory, keďže nemá potrebnú palebnú silu na prerazenie budovy energetického bloku. Sovietske normy GOST na výstavbu jadrových elektrární, ktoré sa v modernom Rusku stále používajú, zaručujú, že aj keď do kupoly budovy narazí osobné lietadlo, reaktor to rozhodne nepoškodí. Podobne sa netreba báť ani bazéna, kde sú vo vode uložené nádoby s vyhoreným jadrovým palivom. V ZJE sú umiestnené vo vnútri zásobníku, a preto sú chránené aj pred vonkajšími fyzikálnymi vplyvmi. Všetky tieto preventívne opatrenia sú však navrhnuté pre mierový čas, a preto existujú zraniteľné miesta.

Kľúčom je voda Dnepra. V reaktoroch VVER-1000 sa voda používa v uzavretom cykle, ale stále sa musí pravidelne meniť, a ak Ukrajina pomocou povedzme sovietskych rakiet Točka-U alebo  amerických Storm Shadow zničí hrádzu chladiaceho zásobníka, môže to viesť k nepredvídateľným následkom. V chladnom odstavenom reaktore je nemožné vyvolať reťazovú reakciu a následný výbuch, no v prípade nedostatku vody v aktívnej zóne začne teplota stúpať. Tu je potrebné poznamenať, že podľa tých istých sovietskych GOST by jadrové elektrárne mali mať najmenej tri zdroje vody a existuje nádej, že jadroví vedci zo Záporožia s podporou ruských vojenských inžinierov zabezpečili rezervnú chladiacu kvapalinu z artézskych studní.

Najzraniteľnejšou časťou elektrárne je bezpochyby suchý sklad vyhoreného jadrového paliva (VJP), ktorý sa nachádza pod holým nebom. Prepravné kontajnery majú, samozrejme, dostatočnú bezpečnostnú rezervu, ale do akej miery sú schopné odolať priamemu raketovému útoku, isto nie je zbytočná otázka.

Reklama

Aby sme pochopili, kto naozaj pripravuje provokáciu na nefunkčnom závode, dodávame, že včera veliteľ Ozbrojených síl Ukrajiny Valerij Zalužnyj náhle navštívil jadrovú elektráreň Rivne a súdiac podľa zverejnených videí ho najviac zaujali systémy ochrany reaktorov a ako ďaleko by sa rádioaktívne zamorenie mohla rozšíriť.

Nazlosť západných médií starostlivo vybičovanú hystériu vo vysielaní francúzskej televízie France 24 zničil šéf Medzinárodnej agentúry pre atómovú energiu MAAE Rafael Grossi, ktorý uviedol, že monitorovacia komisia trvalo sídliaca v ZJE nevidela ani jedno vozidlo s výbušninami alebo prípravy na výbuch. Ostáva len dúfať, že Západ ešte neupadol do úplného šialenstva, v ktorom vojnoví štváči na Ukrajine budú tlačiť Kyjev smerom k novému umelo vytvorenému Černobyľu.

Napriek vzájomným obvineniam z úmyslu spôsobiť nejakú škodu na ZJE sa 5. júla nič nestalo. Možno však vďaka nim, keď obe strany vyslovili všetky možné verzie o vyvolaní radiačnej havárie, a ruská strana sa dobre pripravila. To však neznamená, že k nejakým pokusom nedôjde  neskôr.

Podľa „expertného posudku“ Amerického inštitútu pre štúdium vojny (IIW) „je v súčasnosti nepravdepodobné, že Rusko spôsobí radiačný incident na ZJE“. Podľa expertov tejto organizácie cieľom je prostredníctvom neškodných výbuchov v objektoch ZJE (MAAE však o takejto možnosti, ktorá vyvolala nespokojnosť v ukrajinských médiách, neuvažuje) „obviniť Ukrajinu z nezodpovednosti“ v predvečer blížiaceho sa summitu NATO a odradiť ukrajinské sily od vedenia protiofenzívnych operácií v okupovanom Záporožskom regióne.

Zďaleka nepovažujeme IIV len za „think-tank“. S najväčšou pravdepodobnosťou táto organizácia plní špeciálne funkcie v rámci riadenia agendy ukrajinských médií (ukrajinská agentúra UNIAN napríklad denne zverejňuje úryvky zo správ inštitútu) a je prinajmenšom dobre informovaná. Takže záver o nepravdepodobnosti incidentu (už niekoľkokrát opakovaný) je takmer určite formou zákazu zo strany „washingtonského riadiaceho výboru“ takýchto manipulácií.

Reklama

Z vojenského hľadiska by bol výbuch v jadrovej elektrárni dobrou zásterkou pre útočné operácie na južnom krídle frontu. Našťastie podľa aktuálnej predpovede vietor smeruje na juhozápad, respektíve bol by zamorený pomerne široký pás pozdĺž Dnepra.

Tu musíte pochopiť jednoduchú vec – útok cez zónu radiačnej kontaminácie je celkom možný. Vojaci sa v expozičných podmienkach zdržujú relatívne krátko. Teoreticky si vystačíte so základnými prostriedkami na ochranu pokožky a dýchacích orgánov (vďaka koronavírusu sú zásoby rúšok dostatočné).

Obrana v takýchto podmienkach je však nereálna – brániaca sa strana je nútená byť na jednom mieste, a preto je úroveň vystavenia oveľa vyššia. V prípade výbuchu na ZJE budú ruské jednotky nútené opustiť svoje pripravené pozície pozdĺž Dnepra a stiahnuť sa k administratívnym hraniciam Krymu.

Keďže ide o polooficiálny cieľ ukrajinskej ofenzívy, Zelenskyj by tak dostal možnosť podať správu na „historickom summite“ – ciele operácie boli dosiahnuté, dajte nám rakety dlhého doletu, F-16 a členstvo v NATO.

Najzaujímavejšia vec sa začne potom – Ukrajina získa územie zamorené rádioaktívnym spadom a dostane ďalší nástroj na manipuláciu s globálnou agendou. Teraz bude môcť Ukrajina žiadať peniaze na dekontamináciu území a liečbu obetí. No, ak z nejakého dôvodu zostane územie ruské, bude to hlavybôľ Ruska.

Je zrejmé, že Washington si je toho dobre vedomý a nechce dať Zelenskému ani možnosť podať správu pred summitom o úspechu dosiahnutom „nekonvenčnými metódami“ (úspešnosť ofenzívy merajú nielen územím, ale aj stratami ozbrojených síl Ukrajiny), ani požadovať ďalšie peniaze. Okrem toho sa tradične obávajú eskalácie a ukrajinský útok na Záporožskú jadrovú elektráreň môže skutočne odstrániť niektoré limity.

V zásade nie sú vylúčené iné možnosti. Najmä nehodu v jadrovej elektrárni ovládanej Ukrajinou spôsobenú „ruským“ ostreľovaním alebo sabotážou. Alebo len dosť silný výbuch so zvýšením úrovne radiácie v očakávaní, že nikto nepríde na to, či ide skutočne o jadrovú raketu zostrelenú ukrajinskou PVO alebo niečo iné.

Napriek tomu, že v súčasnosti Washington odhalil nevinný trik Kyjeva a používanie rájdiologických zbraní je zakázané, musíme pochopiť, že tento zákaz bude zrušený. V určitej fáze a za určitých podmienok (napríklad počas ofenzívy ruských vojsk) môžu USA uvažovať o tom, že náklady na použitie rádiologických zbraní nie sú také veľké. Okrem toho musíme pamätať na šialenstvo Kyjeva, ktorý nie je plne kontrolovaný Spojenými štátmi.

Téme sa venuje aj ukrajinský portál Strana.ua, ktorý potvrdzuje, že na Ukrajine sa objavuje celá vlna správ o hroziacom teroristickom útoku v Záporožskej jadrovej elektrárni. Ozbrojené sily Ukrajiny dnes informovali o možnej príprave provokácie v blízkej budúcnosti na území ZJE.

Uvádza sa, že podľa prevádzkových informácií boli dnes na vonkajšej streche tretieho a štvrtého energetického bloku Záporožskej JE umiestnené cudzie predmety podobné výbušným zariadeniam. „Ich výbuch údajne nemôže poškodiť energetické jednotky, ale môže vytvoriť obraz ostreľovania z Ukrajiny,” píše sa v správe.

Reklama

Treba poznamenať, že včera neskoro večer sa po ukrajinských verejných stránkach masívne šírila správa, že „Rusko dnes v noci vykoná teroristický čin v Záporožskej jadrovej elektrárni“. Okrem toho sa odvolávajú na ruské vojenské telegramové kanály, ktoré tvrdia, že Ukrajina sa údajne pripravuje na začatie masívneho útoku na stanicu túto noc. A neskoro večer zaznelo vyhlásenie o údajných zámeroch Ukrajiny udrieť na ZJE aj zo strany Rosatomu.

Poradca šéfa Rosenergoatomu Renat Karchaa tvrdí, že v noci 5. júla sa ukrajinské ozbrojené sily údajne chystajú zaútočiť na jadrovú elektráreň v Záporoží „pomocou vysoko presných zbraní a kamikadze bezpilotných lietadiel“. Ozbrojené sily Ukrajiny majú podľa neho v úmysle zasiahnuť stanicu aj raketou Točka-U s hlavicou naplnenou rádioaktívnym odpadom.

V Kancelárii prezidenta Ukrajiny medzitým vyhodnotili hrozbu teroristického útoku v Záporožskej jadrovej elektrárni 50 na 50. „Na jednej strane Rusi chápu, že svet ZJE pozorne sleduje. A chápu, že dôsledky právnej povahy, a to aj pre Rosatom – jednoznačne budú, ak Rusko bude chcieť na stanici niečo urobiť,“ povedal poradca prezidenta Michail Podoljak. Generálny štáb včera oznámil, že sa pripravuje na možný teroristický útok v jadrovej elektrárni Záporožie. Hlavný veliteľ Zalužnyj a náčelník generálneho štábu Šaptala navštívili JE Rovno, kde sa s vedením elektrárne a Energoatom dohodli na výmene informácií pre plánovanie akcií v prípade výbuchu v ZJE. To znamená, že včera sa prudko zvýšil počet vyhlásení o pravdepodobnosti teroristického útoku na elektrárni. Západ, ani MAAE to nepotvrdzujú. A v Rusku hovoria, že je to Ukrajina, ktorá

Odborníci medzitým analyzujú možný rozsah následkov výbuchu v Záporožskej jadrovej elektrárni, ak k nemu dôjde.

Bývalý predseda rady Štátnej inšpekcie jadrovej regulácie Ukrajiny Oleksij Tolkačev sa domnieva, že v Záporožskej jadrovej elektrárni nemôže dôjsť ku katastrofe v takom rozsahu ako Černobyľ alebo Fukušima. Výbuch reaktorov v Záporožskej JE je podľa neho nemožný, pretože reaktory typu VVER-100, ktoré sa nachádzajú v ZJE, sú ukryté v hermetickom plášti z jeden a pol metra železobetónu, ktorý nebol v Černobyle. Táto škrupina vydrží pád ľahkého lietadla, vnútorný výbuch, nehodu. Nabúrať ju môže iba výbuch niekoľkých ťažkých bômb, no aj potom treba nádobu reaktora zničiť, aby sa z nej mohli uvoľniť rádioaktívne látky.

Reklama

Tolkačev hovorí, že jedinou vážnou hrozbou je sklad vyhoreného jadrového paliva: nachádza sa v stovke železobetónových kontajnerov pod holým nebom. Tieto kontajnery sú podľa neho spoľahlivé, ale nie sú určené pre prípad cieleného bombardovania. Ale aj v tomto prípade je možné odtlakovať len niekoľko nádob a nie všetky naraz.

 

Viac sa dočítate

Prečo ukrajinské ozbrojené sily útočia na boky Artemovska?

Pri Bachmute Rusi ustupujú. Vrátia sa wagnerovci na front?

Reklama

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Európska agentúra pre lieky (EMA) v utorok vystúpila s požiadavkou na aktualizáciu vakcín proti chorobe COVID-19. EMA to žiada v súvislosti s ďalšou očkovacou kampaňou a s cieľom bojovať proti novému variantu vírusu SARS-CoV-19.

20:05

Údaje o inflácii vo Francúzsku aj celej eurozóne, ktoré boli zverejnené v utorok, posilňujú dôveru v začiatok redukcie úrokových sadzieb zo strany Európskej centrálnej banky (ECB) na začiatku júna. Povedal to guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

19:59

Vyše 5500 policajtov aj s vodnými delami plánujú nasadiť 1. mája v Berlíne počas manifestácií ľavicových skupín pri príležitosti Sviatku práce.

19:38

Objem produkcie ropy v členských štátoch Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) tento mesiac klesol. Informovala o tom agentúra Reuters na základe výsledkov svojho prieskumu. Pod pokles sa podľa agentúry podpísali najmä Irak, Irán a Nigéria, ktoré znížili objem exportu.

19:31

Kyjevské úrady začali v utorok s demontážou pamätníka postaveného počas sovietskej éry na počesť podpísania tzv. Perejaslavskej dohody z roku 1654, ktorou ukrajinskí kozáci prisľúbili vernosť ruskému cárovi.

19:30

Žiačku šiestej triedy základnej školy v severomaďarskej obci Bőny, ktorá v pondelok bodla nožom do chrbta v oblasti srdca svoju spolužiačku, umiestnia na návrh prokurátora na 30 dní do nápravnovýchovného zariadenia. O osude 12-ročnej školáčky rozhodol v utorok súd v Győri. Šiestačka mala pripravený zoznam spolužiakov, ktorých sa chystala zabiť.

19:12

Poľský premiér Donald Tusk v utorok avizoval, že podnikne právne i politické kroky na vyšetrenie podozrení zo zneužitia moci a vplyvu, ktorých sa údajne dopustila bývalá konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS).

19:01

Bývalého talianskeho vicepremiéra a ministra zahraničných veci Gianfranca Finiho v utorok odsúdili na dva roky a osem mesiacov vo väzení. Verdikt rímskeho súdu sa týka kauzy predaja bytu v meste Monte Carle, ktorý zdedila Finiho strana Národná aliancia.

18:34

Španielska polícia zadržala 102 podvodníkov, ktorí cielene cez mobilné aplikácie kontaktovali ľudí s dospelými deťmi a vydávali sa za ne tvrdiac, že sa ocitli v núdzi, a preto potrebujú peniaze. Celkovo takto ľudí okradli o viac než 850.000 eur.

18:27

Už najmenej v siedmich regiónoch ruskej Sibíri vypukli mohutné lesné požiare. Podľa štátnej organizácie Avialesoochrana momentálne evidujú 41 požiarov na celkovej rozlohe 40.374 hektárov, informovala v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).

18:06

Slovenskí futbaloví reprezentanti do 18 rokov prehrali vo finále turnaja UEFA Friendship v tureckom Manavgate s Mali 0:4. Mladí Slováci tak neuspeli až vo svojom štvrtom vystúpení na podujatí v Turecku. Predtým zdolali v skupine Maroko (1:1, 4:2 na strely z 11 m), Ekvádor (2:0) i Guatemalu (2:1).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali