Izrael plánuje pomôcť Libanonu prostredníctvom tretích strán

Izrael plánuje pomôcť Libanonu prostredníctvom tretích strán

Jeruzalem/Atény 6. augusta 2020 (TASR/SITA/HSP/Foto:SITA/AP-Thibault Camus)

 

Izrael plánuje pomôcť obetiam po tragických výbuchoch v bejrútskom prístave prostredníctvom tretích strán, keďže libanonskí predstavitelia odmietli od židovského štátu prijať pomoc priamo. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA

Na snímke vojak stoji pred zničenými budovami

Libanon a Izrael neudržiavajú diplomatické vzťahy a sú v podstate vo vojnovom stave.

Reklama

Podľa hovorcu cyperskej vlády je Izrael pripravený vyslať zdravotnícky personál na Cyprus v prípade, že tam budú prevezení zranení po utorkových výbuchoch v prístave libanonského hlavného mesta. Let z Izraela do Libanonu totiž trvá len približne 40 minút. Podľa DPA izraelská delegácia kroky pre prípadnú cestu na Cyprus prijíma.

Izraelská rozhlasová a televízna stanica Kan v stredu uviedla, že Izrael je v pokročilom štádiu rokovaní o možnom transporte materiálneho zabezpečenia do Libanonu prostredníctvom OSN.

Reklama

V správe sa tiež spomína, že Izrael plánuje na tomto materiáli nechať hebrejské písmo, aby Libanončania vedeli, že pomoc je z Izraela. Izraelské ministerstvo zahraničných vecí však túto správu odmietlo komentovať.

Izrael tiež navrhol francúzskym a cyperským predstaviteľom, aby doručili do Libanonu izraelskú zásielku zdravotníckeho vybavenia a pomoci, píše internetová stránka stanice Kan.

Nemocnice v severnej časti Izraela uviedli, že sú zranených z Bejrútu pripravené liečiť.

Libanon a Izrael sú od založenia židovského štátu v roku 1948 technicky v stave vojny — s občasnými prestrelkami pozdĺž línie prímeria. Krajiny vedú taktiež dlhodobý spor ohľadne vytýčenia vzájomných hraníc.

V libanonskom parlamente dominujú spojenci proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ktorí podporujú súčasnú vládu. Hizballáh a Izrael viedli proti sebe v roku 2006 mesiac trvajúcu vojnu.

Reklama

Príslušníci Hizballáhu bojujú v sýrskej občianskej vojne na strane tamojších vládnych síl. Hizballáh sa v minulosti zaviazal pomstiť za každého bojovníka, ktorého Izrael zabije v Sýrii. Hizballáh považujú Izrael a Spojené štáty za teroristickú organizáciu.

 

Pápežská nadácia ACN spustila okamžitú kampaň na pomoc rodinám

Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi, spustila okamžitú kampaň na pomoc rodinám v Libanone. Potravinová pomoc v celkovej hodnote 250.000 eur odíde v pondelok 10. augusta. Za prvé tri hodiny zbierky darcovia zo Slovenska darovali prostriedky pre 150 postihnutých rodín. Pomoc je sľúbená pre 5000 rodín, pričom hodnota jedného potravinového balíčka je 50 eur. TASR o tom informoval Ján Tkáč z Pápežskej nadácie ACN.

Prvá fáza zbierky trvá do pondelka, keď musia odísť prostriedky na zabezpečenie najurgentnejšej krízovej pomoci. Neskôr budú pokračovať ďalšie formy pomoci. Pápežská nadácia ACN – Pomoc trpiacej Cirkvi je celosvetová dobročinná organizácia, ktorá od roku 1947 pomáha trpiacim a prenasledovaným. Zastúpenie má v 26 krajinách sveta, na Slovensku pôsobí od roku 2017.

Reklama

 

UNICEF je už na mieste a pomáha zasiahnutý

Výbuch v Bejrúte okamžite zlikvidoval časť mestskej štvrte v okolí prístavu, porozbíjal okná a poškodil budovy. Počet obetí už prekročil 100 a nezvestní stále pribúdajú. Viac ako 4 000 ľudí bolo zranených a vyše 300 000 ľudí prišlo o strechu nad hlavou. UNICEF sa obáva, že medzi obeťami je mnoho detí a varuje, že deti, ktoré strašný výbuch prežili sú traumatizované a v šoku.

UNICEF je už od prvého dňa na mieste a je pripravený pomôcť deťom a ich rodinám. To nebude možné bez finančnej pomoci z celého sveta. Toto nešťastie ešte viac prehĺbilo humanitárnu krízu v Libanone. Nemocnice sú ochromené a pracovníci v prvej línii sú vyčerpaní už z prudkého nárastu prípadov COVID – 19. Krízu znásobuje hospodársky kolaps.

Miestna pobočka UNICEF je už na mieste. UNICEF poskytol zamestnancom prístavu v Bejrúte pitnú vodu, spolu s Ministerstvom zdravotníctva pomáhal pri kontrole toho, čo ostalo z liekov a vakcín uskladnených v prístave. Partneri, ktorých UNICEF finančne podporuje, poskytujú psychosociálnu podporu pre zasiahnuté deti po celom meste. V najbližších dňoch sa pomoc zintenzívni. UNICEF začal oslovovať rodiny a preveruje potreby.

UNICEF začal s pomocou po výbuchu, napriek tomu, že ani tím UNICEFu v Libanone nebol ušetrený. 7 pracovníkov bolo ZRANENÝCH, jeden stratil manželku a DESIATKY PRIŠLI O STRECHU NAD HLAVOU. Väčšina zamestnancov – rovnako ako väčšina ľudí v Libanone – je v šoku.

„Myslíme na všetky deti a rodiny, ktoré boli zasiahnuté. Predovšetkým na tých, ktorí prišli o svojich blízkych,“ vyjadrila sústrasť zástupkyňa UNICEF v Libanone Yukie Mokuo. Ide o najbližšie hodiny. Potrebná je pitná voda, lieky na ošetrenie zranených, ochranné pomôcky pre miestnych zdravotníkov, starostlivosť o vystrašené a traumatizované deti, spájanie rodín, poskytovanie náhradného ubytovania a bude toho oveľa viac.

UNICEF preto vyzýva na pomoc, aby mohol pokračovať v poskytovaní pomoci pre deti a rodiny.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali