Imunológ: Aj očkovaní sa dostávajú do ťažkých stavov. Súbeh vakcína a infekcia nesmie nastať. Takže dávať teraz vakcíny, pretože ľudia panikária z ďalšej vlny, veľmi múdre nie je

Imunológ: Aj očkovaní sa dostávajú do ťažkých stavov. Súbeh vakcína a infekcia nesmie nastať. Takže dávať teraz vakcíny, pretože ľudia panikária z ďalšej vlny, veľmi múdre nie je

Praha 16. novembra 2021 (HSP/Foto:Foto:TASR-Lukáš Grinaj)

 

V pondelok sme písali o vyjadreniach českého imunológa Karla Drbala, ktorý upozornil, že vakcíny neboli konštruované na to, aby bránili šíreniu vírusu. Taktiež uviedol, že stopercentne nechránia ani pred ťažkým priebehom a že tu máme aj iné možnosti v podobe liekov, ktoré sú bezpečné. V rozhovore pre portál Echo24.cz porozprával viac o vakcínach

očkovanie striekačky
Ilustračné foto

Drbal poznamenal, že je tu niekoľko pilierov boja v podstate s každou infekciou, a pre koronavírus to platí obzvlášť. Podstatné je, aby lekár komunikoval od začiatku s pacientom.

Reklama

Pri koronavíruse by podľa jeho názoru mali lekári používať podľa potreby pacienta a jeho stavu generické liečivá ako kortikosteroidy, antiastmatíka, nesteroidné antireumatíka, antikoagulačné a antiagregačné látky a ďalšie.

“Primárna včasná starostlivosť je z tohto pohľadu veľmi lacná. Praktik zistí, že dotyčný človek má problém a začne ho riešiť. V akútnej fáze už nie je riešením vakcína. Súbeh vakcína a infekcia nesmie nastať. Takže dávať teraz vakcíny, pretože ľudia panikária z ďalšej vlny, veľmi múdre nie je. Pravdepodobnosť, že dostanú spolu s vakcínou aj vírusovú infekciu, je celkom vysoká. Vakcína je preventívna záležitosť,” tvrdí imunológ.

Reklama

Ďalej sa vyjadril, že plošné použitie vakcín po infekcii, kde vieme, že veľká časť populácie sa s tou infekciou už stretla, mu nepripadá správne. Dodáva, že vakcíny boli pôvodne testované na jedincoch, ktorí chorobu neprekonali. Dáta pre urýchlené finálne schválenie vakcín navyše nie sú aktualizované.

“Urýchlené testovanie a schvaľovanie na základe politickej objednávky nie je dobrým vysvedčením regulátorov – to je jedna vec. Druhá vec je, že vakcíny sú síce lacné, ale nemôžeme ich používať plošne za iných podmienok a pre iné cieľové skupiny, než to bolo na začiatku testované. Podľa môjho názoru je plošná aplikácia vakcín veľmi odtrhnutá od toho, ako boli covidové vakcíny pôvodne testované,” dodáva.

V jednej z odpovedí tiež poznamenal, že súčasné covidové vakcíny boli prioritne sústredené na produkciu protilátok, čo aj spĺňajú. To ale neurčuje, ako toto ochorenie človek zvládne.

“Teraz vidíme, že aj očkovaní sa dostávajú do ťažkých stavov, pretože toto nikto netestoval v dobe rýchlo sa šíriacej varianty delta. Preto je veľmi dôležité reportovanie a rýchle vyhodnocovanie všetkých vlastností vakcín v teréne, vrátane nežiaducich účinkov – to je vlastne finálna fáza testovania vakcín. Na to dnes nie je čas,” dodal.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:44

V hlavnom meste Mexika namerali v pondelok rekordne vysoké teploty, ktoré dosahovali až 34,2 stupňov Celzia, uviedol šéf tamojšej štátnej komisie pre vodu Germán Martínez Santoyo na sociálnej sieti X (predtým Twitter).

16:37

Ruský prezident Vladimir Putin v utorok telefonicky hovoril so svojím iránskym náprotivkom Ebráhímom Raísím, ktorému povedal, že ďalšia eskalácia napätia na Blízkom východe môže mať katastrofálne následky pre celý región. Zároveň vyjadril nádej, že všetky strany prejavia zdržanlivosť a zabránia novému kolu konfrontácie.

16:36

Iránsky prezident Ebrahím Raísí varoval Izrael, že ak podnikne “čo i len najmenší krok” ako odvetu za víkendový iránsky raketový a dronový útok, odpoveď z Iránu bude preň “bolestivá”.

16:36

Britskí zákonodarcovia budú v utorok diskutovať o pláne zaviesť prelomový zákaz fajčenia, ktorého cieľom je zabrániť mladým ľuďom fajčiť.

16:29

Umelkyňa zastupujúca Izrael na medzinárodnej výstave súčasného umenia v Benátkach vyzvala v utorok na prímerie vo vojne s palestínskym radikálnym hnutím Hamas a uviedla, že jej výstava zostane zatvorená, kým nebudú rukojemníci unesení do Pásma Gazy prepustení na slobodu.

16:17

Američania očakávajú, že Izrael podnikne odvetný úder mimo Iránu, uviedla televízia NBC News s odvolaním sa na zdroje oboznámené s rokovaniami oboch strán.

Cieľom úderu by mohli byť iránske vojenské sily a zástupcovia mimo Iránu. Napríklad Sýria.

16:08

Európska komisia (EK) v utorok oznámila, že podporuje európsky fotovoltický výrobný priemysel podpísaním novej “Solárnej charty”, ktorá sa zrodila pod dohľadom prebiehajúceho belgického predsedníctva v Rade EÚ.

16:08

Medzinárodný menový fond (MMF) mierne zvýšil prognózu rastu globálnej ekonomiky. Aktuálne v tomto roku počíta s expanziou o 3,2 %. Ešte v januári očakával nárast o 3,1 %. V budúcom roku by malo tempo rastu stagnovať na 3,2 %.

15:59

Hodnota nových objednávok v priemysle vo februári 2024 medziročne klesla o 6,8 % a dosiahla objem 5,51 miliardy eur. Po zohľadnení sezónnych vplyvov sa nové objednávky medzimesačne zvýšili o 2,4 %. Informoval o tom Štatistický úrad (ŠÚ) SR.

15:57

Súd v Moskve vyhovel žiadosti vyšetrovateľov a v neprítomnosti nariadil vziať do väzby známeho ruského novinára Michaila Zygara, ktorý je stíhaný v prípade šírenia dezinformácií o ruskej armáde.

15:19

15:12

Ruské úrady v utorok vyzvali obyvateľov 21 záplavami ohrozených miest a obcí na západnej Sibíri, aby opustili svoje domovy. Kým hladina vody v riekach v Orenburskej oblasti na juhovýchode európskej časti Ruska od polovice apríla začala klesať z kritických úrovní, povodeň sa začína v Ťumenskej a Kurganskej oblasti na západnej Sibíri.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali