Hokej-NP: USA – Slovensko 3:4 po nájazdoch v úvodnom dueli turnaja (2)

Hokej-NP: USA – Slovensko 3:4 po nájazdoch v úvodnom dueli turnaja (2)

Mníchov 8. novembra (TASR) – Slovenskí hokejoví reprezentanti odštartovali svoje účinkovanie na Nemeckom pohári v Mníchove piatkovým víťazstvom nad výberom USA 4:3 po samostatných nájazdoch. Rozhodujúci nájazd premenil v tretej sérii Branko Radivojevič.

Zverencom trénera Vladimíra Vůjteka sa absolútne nevydarila úvodná tretina, po ktorej prehrávali s Američanmi 0:2. Keď v 35. minúte Mueller zvýšil na 3:0 pre USA, so slovenskými hokejistami to vyzeralo zle-nedobre. Do hry ich vrátil zásah Michala Sersena v presilovke na konci druhej tretiny a keď ten istý hráč v 54. minúte v početnej výhode 5 na 3 ďalšou delovkou znížil na 2:3, stala sa z jasného zápasu dráma. V 58. minúte sa Slováci dočkali zaslúženého vyrovnania vďaka gólu Marcela Hossu, ktorý poslal súboj do predĺženia. V ňom gól nepadol a tak rozhodnutie priniesol až záverečný nájazdový rozstrel.

Na jubilejný stý štart v národnom drese tak bude mať obranca René Vydarený príjemné spomienky.

Druhý zápas na turnaji odohrajú Slováci v sobotu proti domácemu Nemecku (16.15), v nedeľu uzavrú svoje vystúpenie v Mníchove duelom so Švajčiarskom (13.15).

Reklama

Nemecký pohár 2013:

Reklama

USA – Slovensko 3:4 pp a sn (2:0, 1:1, 0:2 – 0:0, 0:1)

Góly: 5. Sexton (Connolly, Shannon), 8. Stapleton (Mueller, Wilson), 35. Mueller (Bourque, Stapleton) – 39. Sersen (Radivojevič, J. Mikúš), 54. Sersen (Vydarený, Radivojevič), 58. Hossa (Špirko, Kudroč), rozhodujúci samostatný nájazd Radivojevič. Rozhodovali: Jablukov, Schukies – Erdle, Hofer (všetci Nem.), vylúčení: 5:6 na 2 min, presilovky: 1:2, oslabenia: 0:0.

USA: Zapolski – Wozniewski, Reese, Bailen, Wilson, Lewis, Dehner, Guentzel – Moses, Kolarik, Palmieri – Mueller, Stapleton, Bourque – Shannon, Connolly, Sexton – Ryan, MacArthur, McRae

Slovensko: Laco – Sersen, Vydarený, Starosta, Mezei, Kudroč, Ďaloga, P. Mikuš, Švarný – Radivojevič, J. Mikúš, Bartovič – Miklík, Surový, Záborský – Tybor, Špirko, Hossa – Skokan, Šťastný, T. Sýkora

Reklama

Vďaka desiatkam slovenských fanúšikov mali Vůjtekovi zverenci v olympijskom Eisstadione prakticky domáce prostredie. Marcel Hossa, J. Mikúš a Špirko v úvode zamestnali strelami zo stredných vzdialeností brankára Zapolského, potom však už diktovali tempo hry pohybliví Američania. V 5. minúte si dokonale rozobrali súpera a po prihrávke Connollyho otvoril skóre strelou do pravého horného rohu Lacovej bránky Sexton. Potom putoval na trestnú lavicu Radivojevič a hráči USA jeho vylúčenie potrestali, po prihrávke Stapletona medzi Švarného korčule sa presadil Wilson, hoci rozhodcovia prisúdili gól Stapletonovi. V 14. minúte Moses obišiel aj Laca, no po blafáku zakončoval do žrde. V závere úvodného dejstva zlikvidoval slovenský brankár aj strelu Muellera a dorážku Bourquea.

V druhej tretine Slováci síce zvýšili nasadenie a agresivitu v osobných súbojoch, Američania ich však naďalej prevyšovali rýchlostne i po kombinačnej stránke. V 26. min musel Laco zasahovať pri strele Mosesa, následne skrotil aj pokus Bourquea, ktorý sa ocitol úplne sám v medzikruží. Potom si zahrali prvýkrát presilovku aj Vůjtekovi zverenci, za zmienku stojí len Záborského šanca. Zblízka otočený chrbtom nedokázal zasunúť puk za Zapolského. V polovici duelu mal tretí gól na hokejke Kolarik po Mosesovej akcii, no vyšlo to až Muellerovi, ktorý dorazil puk za Laca – 3:0. Slováci kontrolovali rýchlou akciou, na ktorej konci bol P. Mikuš, z otočky mieril rovno do stredu bránky, kde stál pozorný Zapolski. Vzápätí sa už ale hráči s dvojkrížom na hrudi radovali. Vylúčenie Reesea potrestal v presilovke Sersen, ktorý prepálil brankára USA delovkou od modrej čiary.

V tretej časti sa už Američania nikam nehrnuli, sústredili sa na vykrývanie stredného pásma a čakali na prípadné chyby súpera. 46. minúte sa vydal na svoj typický útočný výlet Ďaloga, tiesnený však nedokázal dôrazne zakončiť a namiesto puku skončil v bránke on sám. Američania odpovedali strelou Mosesa, ktorú zastavila žŕdka Lacovej bránky. V 52. min sa v oslabení dostal do úniku Tybor, skúšal zakončiť medzi Zapolského betóny, ten však jeho úmysel vystihol. Potom dostali Slováci možnosť hrať 83 sekúnd presilovku 5 na 3, ktorú využili vďaka ďalšej presnej delovke Sersena. Hráči spod Tatier ožili a rysovala sa dramatická koncovka duelu. V 58. minúte sa Slováci dočkali vytúženého vyrovnania, keď Marcel Hossa dorazil do siete Špirkovu strelu a poslal zápas do predĺženia.

V závere tretej tretiny fauloval Sexton a tak Slováci hrali v úvode predĺženia presilovku 4 na 3. Tú ale nepremenili a po jej vypršaní mal veľkú šancu v prečíslení 2 na 1 Kolarik, vyznamenal sa však Laco. Duel tak dospel až do nájazdov, v tretej sérii rozhodol o triume Slovákov Radivojevič.

Reklama

Hlasy po zápase:

Vladimír Vůjtek, tréner SR: "Zápas sme začali zle. Obrancovia príliš veľa ustupovali, hrali sme bojazlivo, staticky. Chalani asi zle pochopili taktiku, ktorú sme chceli hrať, vystupovali sme až k červenej čiare so štyrmi hráčmi, nechali sme Američanov rozbehnúť sa a v plnej rýchlosti nám utekali. Prenechali sme súperovi iniciatívu a ten sa zaslúžene ujal vedenia. Od polovice zápasu sme sa zlepšili, zmenili sme trochu taktiku, začali sme ich napádať v dvojici. Gólom na 3:1 v presilovke sme sa zdvihli a poslednú tretinu sme odohrali už vynikajúcu."

Branko Radivojevič, útočník SR a autor víťazného samostatného nájazdu: "Takto si vôbec nemôžeme dovoliť začať turnaj. V úvode sme vôbec nekorčuľovali, boli sme ako štatisti. A to nás ešte Jano Laco podržal. Chvalabohu, že sme sa zobudili a skóre otočili. Mužstvo ukázalo charakter. Pri mojom nájazde som nechcel veľa vymýšľať, bolo tam veľa snehu, lebo ľad pred rozstrelom neupravovali. Videl som trochu voľného miesta v ľavom hornom rohu bránky, vystrelil som to tam a chvalabohu to tam padlo."

Michal Sersen, autor dvoch gólov SR: "Dnes nám presilovky padli, dali sme v nich dva góly. Musíme si však dávať väčší pozor na začiatky zápasov. Prvú polovicu duelu sme hrali naozaj zle, Američanov sme málo napádali a nám tam chodili do prečíslení. Našťastie sme sa dokázali zdvihnúť, skóre otočiť a nakoniec vyhrať."

UPOZORNENIE: Správa je rozšírená o hlasy

/vyslaný redaktor TASR Michal Juraška/ ms ny /k dispozícii sú zvukové záznamy/

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

14:44

Palestínsky prezident Mahmúd Abbás v piatok dekrétom oznámil zostavenie novej vlády, ktorej predsedom bude jeho dlhoročný poradca Muhammad Mustafá.

14:44

Pomaly sa pohybujúca tropická cyklóna Gamane, ktorá sa nečakane obrátila smerom k Madagaskaru, si vyžiadala najmenej 11 obetí. Silný vietor lámal stromy a prívaly vody sa valili cez dediny a vytopili domy, uviedli miestni predstavitelia.

14:43

Poľská Agentúra pre vnútornú bezpečnosť (ABW) vykonala v spolupráci so svojimi európskymi partnermi prehliadky budov v rámci vyšetrovania ruskej špionážnej siete. “Boli zdokumentované akcie zamerané na organizovanie proruských iniciatív a mediálnych kampaní v krajinách EÚ,” oznámila ABW. V stanovisku spomenula webovú stránku voice-of-europe.eu, ktorá mala zverejňovať proruské materiály.

14:42

Na Václavskom námestí v centre Prahy vo štvrtok napoludnie horela lepenka na streche jednej z budov ležiacej pri centrále Českej pošty. Z vnútrobloku tam stúpal hustý čierny dym, ktorý bolo vidieť z celej Prahy. Požiar sa podarilo lokalizovať a podľa hasičov sa už ďalej nešíri. Do nemocnice previezli jedného muža, ktorý sa nadýchal splodín.

14:21

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov vo štvrtok uviedol, že so zahraničnými partnermi prebiehajú rozhovory o možnej výmene amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého od vlaňajšieho marca zadržiavajú v Rusku pre obvinenia zo špionáže.

14:19

Veliteľ estónskych ozbrojených síl Martin Herem vo štvrtok vyzval na zdvojnásobenie výdavkov na obranu Estónska v priebehu nasledujúcich dvoch rokov. Podľa neho je to potrebné na vytvorenie dostatočných zásob munície na rýchle odrazenie prípadnej ruskej invázie.

14:11

Lotyšský minister zahraničných vecí Krišjanis Kariňš oznámil, že k 10. aprílu odstúpi z funkcie.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali