“Hoďte to (potratený ľudský plod) do rieky, spláchnite alebo zakopte”: Biznis menom RU-486

“Hoďte to (potratený ľudský plod) do rieky, spláchnite alebo zakopte”: Biznis menom RU-486

Slovensko/Česká republika 9. februára 2018 (HSP/Foto:ru486.au)

 

Štátny ústav pre kontrolu liečiv na konci januára upozornil, že zaevidoval podnety týkajúce sa webovej stránky www.ru-486.eu, ktorá ponúkala aj produkty viazané výlučne na lekársky predpis a produkty, ktoré nie sú registrované v SR.

Tabletka RU-486

Web stránka nebola legálnou online lekárňou, ktorá by bola registrovaná ako verejná lekáreň alebo výdajňa zdravotníckych pomôcok prevádzkujúca internetový výdaj. Aktuálne je však stránka nefunkčná. Portál však funguje s koncovkou .online, kde je vysvetlené, že na odstránení problémov s doménou .eu intenzívne pracujú.

Reklama

Samotný portál informuje, že RU-486 prináša diskrétne riešenie a pri nechcenom tehotenstve si všetky ženy bez ohľadu na rasu, náboženstvo, triedu či miesto, kde žijú zaslúžia bezpečné riešenie.

Portál ponúka potratovú tabletku v sete pre potrat do 9. týždňa tehotenstva. Na predaj však ponúkajú aj potratový set pre potrat do 22. týždňa. Tovar je dostupný ihneď. Na portáli je tiež možné zakúpiť antikoncepčné tabletky, pri ktorých však uvádzajú, že ide o obmedzenú dostupnosť.

Reklama

Kontaktná adresa je uvedená na firmu Solution so sídlom vo Viedni. Tovar zasielajú na dobierku iba do Českej republiky, Maďarska, Chorvátska a na Slovensko. Na portáli je zároveň zverejnené upozornenie, že „v prípade neprevzatia a neuhradenia zmluvnej sumy, a súhlasom s obchodnými podmienkami pri vytvorení objednávky, automaticky súhlasíte a sme oprávnens í zverejniť Vaše meno a adresu, IP, telefón, e-mail a aj foto na našej webovej stránke.“

 

“Normálny biznis”

Na problematickosť portálu www.ru-486 poukázal aj portál Aktuality.sk. Dvojica novinárov si objednala z portálu tabletky, ktoré im prišli v obyčajnej obálke s roztrhnutou krabičkou.

Podľa slov prezidenta Slovenskej lekárenskej komory Ondreja Sukeľa predaj na Slovensku má organizovať Slovenka. Podľa menovaného portálu je majiteľkou českej verzie stránky ru-486 Hana Lazová s adresou v Bratislave. Slovenka má vystupovať aj pod ďalšími dvoma menami – Hana Soli, ktorá dnes drží živnosť BLUE FLAMES. Tretím menom je Hana Beckley. Pre MF Dnes ešte v roku 2012 uviedla, že predaj potratovej tabletky RU-486 je normálnym biznisom. Ako príklad uviedla aj porovnanie súm potratu v nemocnici, ktorý sa pohybuje od 300 do 400 eur a cenu potratovej tabletky, ktorá je vo výške 50 a 80 eur – aktuálne sumy na portáli sú od 60 do 87 eur.

Reklama

Zistiť podrobnosti pri predaji potratovej tabletky RU-486 sa snažilo aj české Hnutí pro život. Hnutie sa vydávalo za budúceho otecka, ktorý chce objednať potratové “lieky” pre partnerku v 20 týždni tehotenstva. Z portálu im odpísali, že nemajú radi, ak sa to robí tak neskoro. Najšokujúcejšia však bola odpoveď na otázku, čo s tým (potrateným plodom) robia ľudia: „spláchnu, zakopú, hodia do rieky. Ak zakopať, tak najlepšie, kde nechodí veľa psov.“ Paradoxom celého predaja ale je tvrdenie, že podporujú život.

 

Nelegálny predaj

Proti nelegálnemu predaju zakročila už aj slovenská polícia. Na sociálnej sieti informovala, že „príslušníci Národnej kriminálnej agentúry Prezídia Policajného zboru zadržali v Trenčíne jednu podozrivú osobu, ktorá mala prostredníctvom internetu predávať lieky neznámeho pôvodu slovenským zákazníkom, ako napríklad RU-486 (vyvolanie potratu).“ Bližšie informácie však neposkytla, vzhľadom na to, že sú vykonané prvotné procesné úkony.

Reklama

U našich susedov sa aktuálne dostali na trh falošné potratové tabletky. Český ústav liečiv preto varuje, že v súvislosti s neschváleným spôsobom ukončenia tehotenstva boli hlásené i smrteľné či život ohrozujúce prípady toxického a septického šoku, infarktu myokardu a ťažkej hypotenzie.

 

Fyzická a psychická bolesť

Ako sme už viackrát informovali, smrteľné a život ohrozujúce nie sú len falošné potratové tabletky, ale aj tie, ktorých užitie predpíše lekár. Podľa talianskych spravodajských zdrojov, na začiatku apríla 2014 nemenovaná 37-ročná žena zomrela v Turínskej nemocnici na zástavu srdca. Smrť nastala po užití RU486 (viac TU).

Žena v nemocnici užila tabletku RU486, ktorá mala ukončiť život dieťaťa. O dva dni neskôr sa do nemocnice vrátila, aby dostala Prostaglandin, ktorý stimuluje silné sťahy maternice, aby došlo k vypudeniu dieťaťa.

Avšak štyri hodiny po užití látky sa začala žena sťažovať, že nie je schopná dýchať. EKG zistilo fibriláciu predsiení srdca i nepravidelnú a rýchlu srdcovú frekvenciu, ktorá je zvyčajne príčinou zlého prekrvenia tela. Za niekoľko okamihov bola žena mŕtva.

Talianke Márii zas povedali, že jej tabletku objednajú špeciálne pre ňu z Francúzska, a že pôjde o konfekčné balenie troch sád RU486, z ktorého len jedna bude jej a zvyšné dve vyhodia. Tento detail zdôrazňovali dosť očividne, akoby chceli povedať, že tieto lieky čosi stoja, ale oni sú ochotní to pre ňu urobiť (informovali sme TU).

“Bolo na tom čosi zvláštne, tabletku som neprehltla v nemocnici, ale v Centre pre zdravie žien. Dva dni na to, som sa vrátila požiť ďalšie lieky. Lekárka ma v centre čakala, aby ma sama odprevadila do nemocnice. Keď sme došli, podstrčila mi podpísať papier, v ktorom stálo, že sa budem liečiť na jednodňovej chirurgii, ale v skutočnosti som mala ísť ihneď domov. Hneď na to som užila ďalší liek, tentokrát vaginálne.”

Mária následne zažila nielen telesné bolesti. „S týmto liekom si všetko uvedomujete. Najväčšiu hrôzu som však zažila, keď som šla len na malú potrebu na toaletu, a zrazu som všetko vypudila. Aj môj plod.” Mária sklopí zrak a prsty zovrie, akoby v nich mala malé klbko. “Bol asi takto veľký, a nikdy naň nezabudnem”. Myslí naňho často? “Neustále. Vždy mám pred očami ten moment, kedy som ho zbadala. V tej chvíli sa cítiš tak osamote ako nikdy, aj keď niekto pri tebe stojí.“

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:42

Zákonodarcovia v americkom štáte Tennessee v utorok schválili návrh zákona, ktorý umožňuje učiteľom, riaditeľom a ďalším zamestnancom škôl nosiť skryté ručné strelné zbrane. Stalo sa tak rok po tom, ako na základnej škole v tomto štáte došlo k streľbe so smrteľnými následkami.

07:34

Nemecká polícia v utorok večer zneškodnila 31-ročného muža, ktorý s mačetou v ruke vošiel do knižnice Mannheimskej univerzity (UMA) na juhozápade krajiny. Polícia ho postrelila; muž neskôr zomrel v nemocnici.

07:11

Severná Kórea bude pokračovať v budovaní “ohromujúcej a najsilnejšej vojenskej sily” na ochranu svojej suverenity a mieru v regióne, vyhlásila Kim Jo-džong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una.

07:02

Dvaja ľudia zahynuli po tom, ako sa na ďalekom severe Spojených štátov v utorok zrútilo vzácne nákladné lietadlo, informovala polícia v štáte Aljaška.

Štvormotorové vrtuľové lietadlo typu Douglas DC-4, z ktorého sa na svete zachovalo už len niekoľko kusov, sa zrútilo hneď po štarte z Medzinárodného letiska Fairbanks nachádzajúceho sa uprostred tohto rozľahlého štátu.

06:54

Venezuelský prezident Nicolás Maduro oznámil, že v jeho krajine začne opäť pôsobiť úrad OSN pre ľudské práva, ktorého činnosť vo februári pozastavili a jeho zamestnancom nariadili odísť.

Maduro je doma aj v zahraničí pod paľbou kritiky v súvislosti s dodržiavaním ľudských práv jeho ľavicovej vlády. Maduro potláča disent a zároveň sa snaží získať tretie funkčné obdobie.

Nicolas Maduro
Na snímke venezuelský prezident Nicolas Maduro
06:45

Americký Senát v utorok neskoro večer schválil balík pomoci pre Ukrajinu vo výške 61 miliárd dolárov a prezident Joe Biden prisľúbil, že nové dodávky zbraní budú rýchlo doručené do vojnovej zóny, keďže Rusko dosahuje úspechy na bojisku. Informovala agentúra AFP.

06:35

Mračná prachu zo Sahary pokryli v utorok Atény a ďalšie grécke mestá. Ide o jednu z najhorších epizód, ktoré zasiahli krajinu od roku 2018, oznámili odborníci.

06:30

Francúzska polícia zadržala v utorok ôsmich mužov v rámci vyšetrovania financovania Strany kurdských pracujúcich (PKK). Turecko, USA aj Európska únia ju označili za teroristickú organizáciu.

Zadržaní muži sú podozriví z prípravy a financovania teroristických útokov a zo sprisahania s cieľom vylákať prostriedky na financovanie organizácie v rokoch 2020 až 2024, uviedla francúzska protiteroristická prokuratúra PNAT.

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali