Svedectvo: Moja nočná mora sa volá RU486

Svedectvo: Moja nočná mora sa volá RU486

14. január (HSP/Tempi.it/Foto:Tempi.it)

 

Zázračná tabletka

„Vykreslili mi ju ako zázračnú tabletku, ktorá nemá obdoby. Vzala som si ju. Po piatich minútach ma poslali domov a tam sa začala moja kalvária: videla som svoje dieťa, jeho život bol v mojich rukách.“

Reklama
Ilustračné foto

Talianka Mária potratila užitím tejto tabletky pred dvoma rokmi, keď mala 26. Dnes, kedy aj v Taliansku táto tabletka vyvoláva vášnivé diskusie, nakoľko sa jej predaj úplne skomercionalizoval, zisťuje, že jej skúsenosť nebola ojedinelá. Je množstvo žien, ktoré trpeli rovnako ako ona, a dokonca minimálne 29 ich po požití tabletky umrelo. „Prečo nik o tom nehovorí? Prečo klamú, že im ide o dobro žien a že pocítiš len drobné bolesti? Majú z toho finančné zisky?“, pýta sa dnes mladá žena, ktorá je v otázkach potratu za slobodnú voľbu žien.

Mária sa teraz snaží zozbierať všetky dostupné informácie týkajúce sa tohto “desivého farmaka” (takto ho nazvali dokonca v Číne, kde násilné a priam zverské potraty sú na dennom poriadku a stiahli ho z trhu, keďže je pre ženu “príliš nebezpečný”). K tabletke sa dostala cez lekárku z Centra pre zdravie žien v Piacenze. “Počas rozhovoru som možnosť chirurgického potratu takmer ihneď zamietla, keď mi vysvetlili, nakoľko invazívny je tento zákrok a koľko vážnych rizík so sebou nesie, zatiaľ čo tabletka mala byť úplne bezpečná, jednoduchá možnosť, čosi “bio” a že maximálne môžem pocítiť nevoľnosť.“ Že tomu ale tak vôbec nebolo, pocítila Mária na vlastnej koži.

Reklama

Povedali jej, že tabletku objednajú špeciálne pre ňu z Francúzska, a že pôjde o konfekčné balenie troch sád RU486, z ktorého len jedna bude jej a zvyšné dve vyhodia. Tento detail zdôrazňovali dosť očividne, akoby chceli povedať, že tieto lieky čosi stoja, ale oni sú ochotní to pre ňu urobiť. “Bolo na tom čosi zvláštne, tabletku som neprehltla v nemocnici, ale v Centre pre zdravie žien. Dva dni na to, som sa vrátila požiť ďalšie lieky. Lekárka ma v centre čakala, aby ma sama odprevadila do nemocnice. Keď sme došli, podstrčila mi podpísať papier, v ktorom stálo, že sa budem liečiť na jednodňovej chirurgii, ale v skutočnosti som mala ísť ihneď domov. Hneď na to som užila ďalší liek, tentokrát vaginálne.”

 

Ak by som bola sama, umriem.

Tabletka, ktorú Mária užila ako druhú,  sa nazýva Cytotec a spôsobuje kontrakcie. V súčasnosti ho ani svetové zdravotnícke autority neodporúčajú ako abortívne farmakum, pretože má vážne vedľajšie účinky. No aj tento detail Mária pozná až dnes. “Najhoršie bolo, keď ma pustili domov. Nestihla som ešte ani nastúpiť do auta a pocítila som neznesiteľné bodavé bolesti, bola som čoraz slabšia a ak by som nemala v aute priateľa, dnes tu už nie som. Cestou domov po schodoch som ešte zamdlela. Keď sa mi podarilo dôjsť domov, hodiny som zvracala a mala neskutočné hormonálne výkyvy, pocity chladu a tepla, bláznivé búšenie srdca, a silné kontrakcie, ktoré ma položili do kolien. Nasledujúce dni som musela ostať v posteli a sama som sa nevedela pohnúť ani na toaletu. Bála som sa, že niečo sa zbabralo, alebo som dostala nejakú alergickú reakciu. Volala som lekárke, no tá mi povedala, že do nemocnice mám prísť len v prípade silného krvácania. Zistila som, že mi mali pred užitím najprv vykonať testy, pretože nie všetci môžu tolerovať túto tabletku. Ale mne nevykonali žiaden.” Testy majú preukázať, že žena nemá zvýšený krvný tlak, srdcovú arytmiu, astmu či alergiu na tieto dva lieky. V skutočnosti to, čo u Márie nastalo potom, presne zapadá do kategórie vedľajších účinkov vyvolaných RU486.

 

Reklama

Nielen fyzická bolesť.

A ďalej, nejde len o ukrutné telesné bolesti, dodáva Mária: “s týmto liekom si všetko uvedomujete. Najväčšiu hrôzu som však zažila, keď som šla len na malú potrebu na toaletu, a zrazu som všetko vypudila. Aj môj plod.” Mária sklopí zrak a prsty zovrie, akoby v nich mala malé klbko. “Bol asi takto veľký, a nikdy naň nezabudnem”. Myslí naňho často? “Neustále. Vždy mám pred očami ten moment, kedy som ho zbadala. V tej chvíli sa cítiš tak osamote ako nikdy, aj keď niekto pri tebe stojí. Pretože si to ty, kto nosí v sebe dieťa, si to ty, ktorá si bola šťastná, kým si ho v sebe cítila. My ženy sme aj fyzicky stavané pre materstvo, náš organizmus sa cíti dobre, keď v sebe môže niekoho prichýliť, a keď prechádzaš týmto potratom a vyvolávaš kontrakcie na jeho vyhnanie, robíš niečo, čo je úplne proti prírode. Necháš zo seba odtrhnúť časť seba, a cítiš sa totálne vyprázdnená. A môžem len potvrdiť, že týmto potratom to cítiš ešte viac. Nie je to žiaden “bio potrat”, nie je na tom nič prirodzené, je to blud.“, dodáva dnes s trpkosťou Mária.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali