Hlas-SD rýchlo napreduje, navrhuje vytvorenie petičného výboru na referendum o predčasných voľbách. Koho volá do spolupráce?

Hlas-SD rýchlo napreduje, navrhuje vytvorenie petičného výboru na referendum o predčasných voľbách. Koho volá do spolupráce?

Bratislava 18. januára 2021 AKTUALIZOVANÉ (SITA/TASR/HSP/Foto:SITA-Jana Birošová,TASR-Jakub Kotian)

 

Mimoparlamentná strana Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) navrhla vytvorenie spoločného petičného výboru na referendum o predčasných parlamentných voľbách. Ako informovala hovorkyňa strany Patrícia Medveď Macíková, predseda Hlasu-SD Peter Pellegrini dnes listom oslovil zástupcov viacerých spoločenských organizácií a politických strán, aby do výboru nominovali svojich zástupcov

Peter Pellegrini
Na snímke predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini

Výbor by mal podľa neho vzniknúť v najbližších dňoch a následne iniciovať prvé kroky na zber podpisov pod petíciu, ktorou občania požiadajú o vypísanie predčasných parlamentných volieb.

Reklama

„Vláda Igora Matoviča (OĽaNO) nezvládla boj s pandémiou a je zodpovedná za tisícky mŕtvych a miliardové škody. Parlament nie je schopný účinne kontrolovať vládu a koaliční partneri nedokážu korigovať neprijateľné konanie premiéra. Preto jediným riešením sú predčasné parlamentné voľby, v ktorých ľudia dostanú možnosť povedať, kto má ich dôveru a mandát na vyvedenie Slovenska z najväčšej krízy po druhej svetovej vojne,“ ozrejmil Pellegrini.

Hlas-SD oslovil predstaviteľov Konfederácie odborových zväzov, Jednoty dôchodcov na Slovensku, Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov a „relevantné opozičné politické strany“, aby nominovali svojich zástupcov do petičného výboru pre referendum. „O všetkých ďalších konkrétnych krokoch by už mal rozhodnúť samotný výbor. Verím, že sa ho podarí ustanoviť už v najbližších dňoch, aby sme spoločne mohli čím skôr rozbehnúť petičnú akciu,“ uviedol líder strany.

Reklama

Nezaradení poslanci Národnej rady SR (NR SR) a členovia Hlasu-SD zároveň predložili do parlamentu návrh ústavného zákona na skrátenie volebného obdobia NR SR a vypísanie predčasných parlamentných volieb. „Nerobíme si však ilúzie o osude tohto návrhu, keďže 95-členný koaličný valec stále funguje. Preto chceme dať ľuďom možnosť vysloviť svoj názor v referende, či sa majú konať predčasné parlamentné voľby,“ dodal Pellegrini.

 

SNS: Pán Pellegrini, prijímame výzvu na pridanie sa k petícii. Veríme však, že po Matovičovi nechcete ďalšiu liberálnu vládu

Slovenská národná strana od leta zbiera podpisy pod petíciu za predčasné parlamentné voľby. „Ďakujeme pánovi Petrovi Pellegrinimu za list, ktorý nám adresoval ohľadom pridania sa k petícii na zber podpisov za predčasné voľby,“ reaguje predseda SNS Andrej Danko na výzvu predsedu strany Hlas – SD Petra Pellegriniho a pripomína, že kedysi tvrdil s ďalšími predstaviteľmi opozičných strán, že petícia za vyhlásenie referenda nie je cestou ako vyvolať nové voľby.

Andrej Danko
Na snímke predseda SNS Andrej Danko

Slovenská národná strana navrhovala a navrhuje, aby náš petičný výbor bol rozšírený o ďalších členov. Peter Pellegrini vo svojom liste vyzval stranu SNS, aby sme nepolitizovali. „Slovenská národná strana sa vzdá všetkých aktivít a sa pridá k tejto petícii, ktorá by spojila všetky relevantné politické sily,“ vyhlásil predseda Danko s tým, že by sa k tejto petícii mohli pridať aj odborári. „Tešíme sa na okrúhly stôl a veríme, že nikto nebude túto tému politizovať. Pán Pellegrini, prosíme Vaše tlačové oddelenie, aby nezneužívalo túto tému. Ak sa máme spojiť, musíme mať jednotné mediálne výstupy a nesmieme na tom získavať politické body,“ uviedol predseda SNS.

„V petičnom výbore by však nemali byť zástupcovia, ktorí zastávajú liberálne hodnoty, ako predstavitelia strany SPOLU a Progresívne Slovensko,“ povedal Andrej Danko v rozpakoch a dodal, že ho v liste prekvapilo aj meno pána Tarabu od pána Kotlebu.

Reklama

Slovenská národná strana sa pripojí k akejkoľvek aktivite, ktorá zastaví túto vládu, keďže už niekoľko mesiacov trápi a týra ľudí, ktorí na Slovensku žijú. „Verím, že Vašu hodenú rukavicu príjme aj Vaša materská politická strana Smer – SD a dúfam, že sa odchodom zo strany Smer – SD nezmenili hodnoty pána Pellegriniho. Verím, že keď položíme túto vládu, tak nevznikne po Matovičovi ďalšia liberálna vláda,“ uzavrel Andrej Danko a povedal, že nová vláda musí stáť na národných, sociálnych a kresťanských hodnotách, ktoré sme kedysi zastávali.

 

Progresívne Slovensko odmietlo ponuku Hlasu-SD

Mimoparlamentné Progresívne Slovensko odmietlo ponuku Hlasu-SD a prípadný zber podpisov počas celoplošného testovania považuje za hazardovanie so zdravím. Predsedníčka hnutia Irena Bihariová si síce myslí, že vláda nezvláda riešenie pandémie, podotkla však, že predčasné voľby uprostred zúriacej krízy by Slovensku nepomohli. “Najskôr zabezpečme, aby na Slovensku zbytočne nezomierali ľudia, potom sa venujme tomu, či má vláda ešte stále dôveru verejnosti,” zdôraznila.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:12

 Dánske letisko Billund evakuovali v dôsledku vyhrážky bombou. Polícia vyzvala verejnosť, aby sa k letisku nepribližovala.

17:07

16:59
Hlavný veliteľ ruského námorníctva admirál Alexander Mojsejev pricestoval s delegáciou do Číny, kde sa zúčastní na 19. námornom sympóziu v západnom Tichomorí, informoval odbor informácií a masovej komunikácie ruského ministerstva obrany.
16:41

Úrady v ruskej Kurganskej oblasti nariadili evakuácie v niekoľkých okresoch pre stúpajúce hladiny riek.

16:33

Na väčšine Slovenska hrozí počas najbližšej noci a nedeľňajšieho skorého rána mráz, ktorý môže poškodiť vegetáciu nižšieho vzrastu. Upozorňuje na to Slovenský hydrometeorologický ústav vo vydanej výstrahe prvého stupňa.

16:15

V Rafahu na juhu Pásma Gazy zabila izraelská armáda počas nočných útokov deväť členov palestínskej rodiny, informoval tamojší úrad civilnej ochrany.

15:30

Izraelské bezpečnostné sily zabili počas útoku v okolí utečeneckého tábora Núr Šams na palestínskom západnom brehu Jordánu desať militantov, informovala izraelská armáda.

14:59

Avizovaná novela legislatívy týkajúcej sa regulácie obchodných reťazcov či zavádzajúca pre ne osobitný odvod nemá ešte konečnú podobu.

14:58

Približne štvrtina britských detí vo veku od päť do sedem rokov vlastní inteligentný telefón. V rovnakej vekovej skupine zároveň 38 % detí navštevuje komunikačné platformy, ako sú TikTok, Instagram a Whatsapp, napriek pravidlám, podľa ktorých musia mať používatelia minimálne 13 rokov, oznámil britský regulačný úrad pre telekomunikácie Ofcom.

14:57

Švajčiarski výrobcovia hodiniek sa čoraz viac spoliehajú na trh v Indii vďaka novej dohode o voľnom obchode, ktorá má postupne otvárať dvere aj pre export luxusných hodiniek.

14:55

Internetové nákupy na Slovensku (e-commerce) po dvoch rokoch poklesu začínajú rásť. Medziročný vývoj obratu online nákupov v prvom štvrťroku 2024 narástol o 4 %. Najväčší záujem v prvom štvrťroku tohto roka bol o záhradný ratanový nábytok, najmenší o zjazdové lyže. Spokojnosť zákazníkov s e-shopmi za prvé tri mesiace roka 2024 dosiahla vyše 95 %.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali