Harabin o voľbe Procházku: Normálny sudca nemôže vo voľbe preferovať advokáta s dvojročnou praxou oproti sudcovi najvyššieho súdu s 20 ročnou praxou

Harabin o voľbe Procházku: Normálny sudca nemôže vo voľbe preferovať advokáta s dvojročnou praxou oproti sudcovi najvyššieho súdu s 20 ročnou praxou

Bratislava 20. septembra 2016 (HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

V súdnej rade včera Radoslav Procházka tesne, o jeden hlas, uspel v tajnej voľbe. Stal sa tak kandidátom na sudcu Luxemburského súdu

Meno bývalého predsedu, donedávna vládnej strany #Sieť, bude môcť Slovensko poslať do Luxemburgu potom, ako ho odobrí vláda. „Vážim si rozhodnutie Súdnej rady, ďakujem za tú dôveru a vo zvyšku to posúdi vláda a potom výbor súdneho dvora podľa článku 255, to sú asi tie najkompetentnejšie množiny ľudí, ktorí k tomu vedia povedať svoje, lebo poznajú ten systém, vedia posúdiť schopnosť človeka tú funkciu zastať, “ reagoval Procházka na svoje zvolenie, ako aj na kritické otázky členov Súdnej rady.

Reklama
Na snímke sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin
Na snímke sudca Najvyššieho súdu (NS) SR Štefan Harabin

Jeho zvolenie vyvolalo negatívne reakcie. Poslanec Peter Pčolinský zo strany Sme rodina jeho zvolenie komentoval takto:

“Takže súdna rada zvolila ako kandidáta na sudcu všeobecného súdu v Luxemburgu Radoslava Procházku…. Takže človek, ktorému už na Slovensku asi nikto neverí ani to, že sa volá Rado, má zastupovať a reprezentovať Slovensko v Luxemburgu. Tento morálny suterén, má rozhodovať a vynášať rozsudky? Veď tento nemá morálne právo ani vynášať odpadky v Luxemburgu….”

Reklama

K včerajšej voľbe súdnej rady sa vyjadril aj sudca najvyššieho súdu Štefan Harabin, ktorý vo svojom videu pripomenul, že po marcových voľbách vznikla vládna štvorkoalícia, ktorej súčasťou bola aj strana Sieť pána Procházku. Neskôr došlo k splynutiu tejto strany a väčšina prešla do strany Most- Híd a vznikla trojkoalícia. Pán Procházka to prezentoval, že jemu už o politickú stranu nejde, ani o post poslanca a že on sa chce stať sudcom Luxemburského súdu. Z tohto nie je možné vyvodiť iný záver ako ten, že politici sa dohodli, že za to, že im pán Procházka obetoval politickú stranu, sa stane sudcom Luxemburského súdu, povedal Harabin a pokračoval:

Do poslednej chvíle som neveril, že by súdna rada túto politickú požiadavku dokázala pretaviť do takého výsledku, že skrachovaný politik prejde cez súdnu radu. Ak porovnám dvoch kandidátov, pána Procházku a pána Rumanu, musím povedať, že v osobe pána Rumanu ide o sudcu s vyše 20 ročnou praxou, ktorý viac ako 10 rokov pôsobí na správnom kolégiu Najvyššieho súdu, ktorý publikuje a má za sebou viacero zahraničných stáži. Má najlepšie predispozície, aby sa stal sudcom Luxemburského súdu v konfrontácii s pánom Procházkom, pretože ten okrem toho, že robí politiku, má za sebou akurát niekoľko zastupovaní ako advokát. To v porovnaní s pánom Rumanom je takmer nulita a nedá sa to s jeho odbornými znalosťami ani porovnať.

Napriek tomu súdna rada zvolila Procházku. Politikom sa darí takmer všetky justičné zložky personálno politicky korumpovať a možno aj nejakým iným spôsobom zastrašovať, pretože normálny sudca nemôže vo voľbe medzi dvoma kandidátmi preferovať advokáta s dvojročnou praxou, oproti sudcovi Najvyššieho súdu ktorý má 20 ročnú prax. Je to aj hanba pre Slovensku republiku, ktorá takto dáva jasný signál, že post sudcu v Luxemburgu považuje za skladisko pre skrachovaných politikov.

Strana SaS vo svojom vyjadrení k tomu dodáva: Všeobecný súd Európskej únie v Luxemburgu nie je trafika, ale vážená inštitúcia. Na trafiku sa ju snaží prebudovať Súdna rada, ktorá odporučila do funkcie sudcu tohto súdu bývalého predsedu strany Sieť Radoslava Procházku.

„Ak toto poľutovaniahodné dielo dokoná vláda Slovenskej republiky, medzinárodná blamáž bude na svete. Poslanec Radoslav Procházka nemá totiž predpoklady riešiť spory na medzinárodnej úrovni, pretože nezvládol ani tie domáce vo vlastnej strane, vo vzťahu k voličom a v konečnom dôsledku i vo vzťahu k sebe. Radoslav Procházka má sklony klamať, podvádzať a získavať zdroje na financovanie svojich politických aktivít obskúrnym spôsobom,“ uvádza predseda strany Sloboda a Solidarita Richard Sulík.

Reklama

 

Video si môžete pozrieť tu:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:19

Maďarského prezidenta Tamása Sulyoka prijal vo Vatikáne pápež František. Maďarská hlava štátu absolvuje oficiálnu návštevu tohto mestského štátu a sídla hlavy katolíckej cirkvi, uviedla agentúra MTI.

15:08

To, že má Ukrajina prístup k ťažkým zbraniam dlhého dosahu vrátane rakiet ATACMS zo Spojených štátov, v zásade nezmení výsledok prebiehajúcej vojny. Vyhlásil to Kremeľ.

14:34

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski v očakávanom príhovore v poľskom parlamente oznámil, že Poľsko sa chce opäť zaradiť medzi krajiny, ktoré určujú smerovanie Európskej únie. 

14:32

Poslanci Európskeho parlamentu vyzvali politické vedenie v EÚ a členské štáty eurobloku, aby urýchlene a rázne bojovali proti ruským pokusom o zasahovanie do demokratických a volebných procesov. 

14:13

Poslankyňa nemeckého parlamentu Sahra Wagenknechtová predloží návrh na zrušenie plánovaného zákazu spaľovacích motorov. V Bundestagu existuje jasná väčšina proti zákazu spaľovacích motorov, vyhlásila opozičná politička.

14:12

Vlaňajšia tragická streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej a s ňou súvisiace udalosti psychicky významnejšie zasiahli okolo 9000 ľudí v Česku. Krízovú intervenciu im poskytovali stovky odborníkov. V správe o poskytnutej psychosociálnej pomoci to uviedla česká polícia.

14:10

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval Európu, aby sa postavila výzvam zmeneného sveta. Zároveň apeloval na vytvorenie silnejšej a integrovanejšej obrannej stratégie, ktorá by kontinentu zabezpečila menšiu závislosť od USA a lepšiu pripravenosť na hrozby zo strany Ruska. 

13:58

Poslanci Národnej rady SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky.

13:56

Cestovný ruch v Slovinsku v marci výrazne napredoval vďaka vysokému počtu zahraničných hostí. Počet príjazdov turistov do krajiny sa v porovnaní s rovnakým mesiacom minulého roka zvýšil o 21,6 % na 337.363 osôb, po náraste o 7 % vo februári.

13:55

Finančná správa identifikovala nový model podvodu, ktorý súvisí s neoprávneným nárokovaním si daňového bonusu na dieťa. Deje sa tak na základe účelového zakladania živností s vykazovaným vysokým príjmom a nízkou daňovou povinnosťou. Viaceré znaky poukazujú na to, že ide o organizovanú a koordinovanú činnosť, informovali na stretnutí s novinármi predstavitelia FS.

13:52

Vláda pripravuje mobilizáciu všetkých zdrojov, ktoré má Slovensko k dispozícii. Zisťovať chcú, aké sú možnosti pri zdrojoch zo štátneho rozpočtu i Európskej únie (EÚ). Vyhlásil to premiér Robert Fico (Smer-SD) po kontrolnom dni na ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) s tým, že zdroje z EÚ fondov sú pre Slovensko nenahraditeľné.

Robert Fico
Na snímke predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD)
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali