Godál po výhre Trnavy: “Úžasný moment pre každého z nás”

Godál po výhre Trnavy: “Úžasný moment pre každého z nás”

Trnava 21. septembra 2018 AKTUALIZOVANÉ (TASR/SITA/HSP/Foto:TASR-Martin Baumann)

 

Futbalisti Spartaka Trnava odštartovali účinkovanie v D-skupine Európskej ligy 2018/2019 víťazstvom. Na Štadióne Antona Malatinského vo štvrtok zdolali belgický Anderlecht Brusel 1:0. Jediný gól pri historickej premiére Trnavy v EL strelil v 79. minúte Matej Oravec.

Na snímke futbalista Trnavy Matej Oravec sa raduje z gólu v zápase 1. kola D – skupiny Európskej ligy FC Spartak Trnava – Anderlecht Brusel

Vo svojom druhom zápase v skupine sa Trnava predstaví 4. októbra na ihrisku Fenerbahce Istanbul.

Reklama

 

EL 2018/2019 D-skupina:

Reklama

Spartak Trnava – Anderlecht Brusel 1:0 (0:0)

Gól: 79. Oravec. Rozhodcovia: Clancy – Ross, Carr (Škót.), ŽK: Grendel, Kadlec, Bakoš, Tóth, Čanturišvili (všetci Trnava), 17.114 divákov.

 

Zostavy a striedania

Spartak Trnava: Chudý – Kadlec, Tóth, Godál, Čonka (51. Kulhánek) – Oravec, Rada – Jirka (64. Malecki), Grendel, Čanturišvili – Bakoš (88. Janso)

Reklama

Anderlecht Brusel: Didillon – Najar (64. Saief), Vranješ, Sanneh, Milič – Musona (84. Gerkens), Kums, Trebel, Amuzu – Santini, Dimata (84. Makarenko)

 

Spartak začal nebojácne, prvých päť minút mal loptu na svojich kopačkách, ale prvý zákrok musel vytiahnuť brankár Chudý. Ten mal čo robiť aj na konci 15. minúty, keď tesne pred ním nedosiahol na center do šestnástky Dimata. Hráči Anderlechtu postupne preberali hru do svojej réžie, boli častejšie pri lopte, snažili sa o prechod do šestnástky po krídlach i stredom. K streľbe ich však nepúšťala pozorná obrana Trnavy. Dimata sa napokon k zakončeniu dostal päť minút pred koncom polčasu, ale hlavičkoval nepresne.

Druhé dejstvo sa od toho prvého veľmi nelíšilo, oba tímy si dávali pozor v obrane a šancí bolo málo. V 67. minúte si však na center z pravej strany naskočil Bakoš a len tesne minul bránku Didillona. Anderlecht kontroval vzápätí, keď Chudý končekmi prstov vytlačil loptu na brvno po teči Trebela. Zápas napokon rozhodla štandardná situácia a na radosť zaplnenej arény sa z gólu tešil Spartak. Grendel posadil loptu z rohového kopu na hlavu Mateja Oravca a ten zabezpečil Trnave víťazstvo 1:0. Hostia sa v závere snažili o vyrovnanie, ale Spartak si už tri body ustrážil.

“Čím dlhšie bolo 0:0, tým viac sa duel otáčal v náš prospech, pretože to Anderlecht nečakal. Mysleli si, že nám strelia rýchly gól a ustrážia si to. Už pri šanci Marka Bakoša sme zistili, že sa vieme dostať do šance. Potom prišla ‘štandardka’, na ktorú sme čakali a gól. Treba povedať objektívne, že aj súper mal príležitosti, ale nepremenil ich. My sme svoju šancu využili a preto sme zaslúžene zvíťazili,” povedal Grendel pre agentúru SITA.

Reklama

Anderlecht je známy najmä svojou ofenzívnou silou. Pred kvalitou súpera v útočnej činnosti varoval aj tréner Spartaka Radoslav Látal, jeho zverenci napokon hráčov belgického tímu eliminovali a neinkasovali ani jeden gól. “Čo na to povedať. Musíme dať klobúk dole pred celým mužstvom. V zápase sme veľa behali, hrali sme osobnú obranu po celom ihrisku. Dosť to bolelo, cítime to v nohách, ale stálo to za to. Fantastickí boli aj diváci, ktorí nám stále dodávali energiu,” zhodnotil rodák z Handlovej.

Futbalisti tretieho tímu vlaňajšieho ročníka belgickej Jupiler League si utvorili počas súboja viacero šancí, ale nepremenili ani jednu. “Mohli otvoriť skóre, no nevyužili svoje možnosti. Futbal je v tomto krutý – zaváhate a okamžite za to pykáte,” zamyslel sa Grendel.

Priznal, že v zápasoch s technicky zdatnými súpermi môže byť výhodou Trnavy aj nie najlepší stav ihriska na Štadióne Antona Malatinského: “Samozrejme, môže to zohrať svoju rolu. Anderlecht zdobí rýchla kombinačná hra na jeden dotyk a u nás ju nemohli forsírovať tak často, keďže im lopta veľmi skákala. Rovnaké problémy sme však mali aj my, veľakrát sme stratili loptu po jej zlom odskoku. Nebol to možno na oko pekný futbal, keďže ihrisko to nedovolilo ani jednému z tímov, ale my sme hrali účelne, pragmaticky a získali sme tri body.”

Hráči Spartaka pôsobili v druhom polčase lepším dojmom ako v prvej polovici zápasu. “V prvom polčase sme bránili azda siedmi. Získali sme loptu a išli sme do podčíslenia traja proti šiestim, nebol tam čas ani priestor hľadať spoluhráča. Súper sa okrem toho prezentoval veľmi dobrým pressingom a z toho plynuli naše chyby. Preto sa mohlo zdať, že sme na lopte neistí. Tréner nás v kabíne upozornil, aby sme sa vyhýbali stratám lopty v strede poľa, pretože to súper vie využiť. V druhom dejstve sme hru zjednodušili, nehrali sme cez stred po zemi, ale kopli sme to hore a bojovali o dlhú loptu. Z toho vyplynulo, že sme už toľko nestrácali loptu,” ozrejmil Grendel.

Hlavný rozhodca Kevin Clancy zo Škótska udelil domácim futbalistom až päť žltých kariet, hráčov Anderlechtu nepotrestal ani raz. “Čakal som, že škótsky rozhodca nebude taký úzkostlivý. Ja som dostal kartu hneď za prvý faul, aj ďalší chlapci. Boli sme prekvapení, koľko rozdal žltých kariet. Výborné je, že sme nedostali červenú kartu, potom by to bolo veľmi náročné,” podotkol Grendel.

Niekdajší hráč Dubnice nad Váhom či poľského Górnika Zabrze hrá v skupinovej fáze Európskej ligy už tretíkrát, dva razy sa v nej predstavil v drese konkurenčného Slovana Bratislava. “Je náročné to porovnať. V Slovane som bol ešte mladý chlapec a učil som sa od skúsených hráčov ako bol napríklad Igor Žofčák. Vtedy som nebol líder, teraz v Trnave je na mne väčšia ťarcha zodpovednosti, ale verím, že to zatiaľ zvládam dobre,” uzavrel Grendel pre agentúru SITA.

 

Reakcie po zápase

Radoslav Látal, tréner Spartaka (zdroj: RTVS): “Sú to krásne pocity, pre toto hráme futbal. Čakali sme na jednu šancu a tú sme premenili. Opakuje sa to, čo sme hrali aj v predkolách. Proti nadštandardným súperom sa väčšinou bránime a čakáme na svoju príležitosť.”

Hein Vanhaezebrouck, tréner Anderlechtu: “Myslím si, že sme urobili všetko, čo bolo potrebné. Držali sme loptu asi 70 percent času a kontrolovali sme prakticky celý zápas. Ihrisko bolo vo veľmi zlom stave, čo nehralo v náš prospech. Ovládali sme hru, no v druhom polčase to bolo náročnejšie. Celkovo naše mužstvo nebolo dostatočne živé, postupne sme sa vytrácali z trávnika. Chýbala nám šťava.”

Reklama

Matej Oravec, strelec gólu Spartaka (zdroj: RTVS): “Je to niečo neskutočné, nedá sa to ani opísať. Fantastickí diváci a gól na konci zápasu, nič krajšie ani nemôže byť. Je to to najkrajšie, čo som zatiaľ zažil. Súper mal chvíľami tlak, ale ustáli sme to a napokon sme vyhrali.”

Erik Grendel, autor gólovej prihrávky: “Proti takémuto mužstvu chutí víťazstvo veľmi dobre. Súper svoje šance nevyužil, my áno, a preto sme vyhrali.”

Boris Godál, kapitán Trnavy: “Je to úžasný moment pre každého z nás. Zažívame toho v poslednej dobe veľmi veľa. Lepší debut sme si ani nemohli želať. Anderlecht ukázal o triedu viac, ako súperi pred ním, preto sme museli do hry vložiť viac srdca. Čakali sme na šancu, tá prišla. Sme veľmi šťastní.”

 

Médiá

Reklama

Sporza (Belg.): “Anderlecht nebol schopný vyhrať ani štvrtý zápas po sebe. Proti skromnému Spartaku Trnava sa ukázali bolestivé miesta fialovo-bielych. Jediný gól padol po štandardnej situácii po rohovom kope súpera. Zdá sa, že v tomto sme naozaj veľmi zraniteľní, vyhlásil tréner Hein Vanhaezebrouck.”

De Standard (Belg.): “Blamáž pre Anderlecht! Bezduchí fialovo-bieli stratili hneď úvodný zápas Európskej ligy na Slovensku.Domáci strelili gól, ktorý zostal bez odpovede. Anderlecht sa hompáľa na lane. Proti Trnave tam nebola žiadna myšlienka, žiadna snaha a ani žiadna šanca. A v nedeľu čaká toto mužstvo domáca klasika proti Standardu. Alarm!

Het Laatste Nieuws (Belg.): “Slabý štart v Európe! Loď Anderlechtu narazila v Trnave a búrka pokračuje. Silný súper rozhodol 10 minút pred koncom z rohového kopu a stačilo mu to na víťazstvo.”

Nieuwsblad (Belg.): “Čelím najzložitejšiemu problému v mojej kariére, povedal po blamáži v Trnave Hein Vanhaezebrouck. Tréner Anderlecjhtu si uvedomuje vážnosť situácie a bolestivosť prehry v Trnave. Čo najmä musí vyriešiť, je strelec, ktorý chýba.”

Idnes.cz (ČR): “Trnava zdolala Anderlecht! Oravec zabezpečil cenné víťazstvo v 79. min hlavičkou. V domácom tíme nastúpil aj stredopoliar Rada a slovenský útočník Bakoš, ktorý hosťuje z Plzne. Ďalší český stredopoliar Kulhánek, ktorého Trnave požičala Sparta, naskočil do hry v 52. min.”

Reklama

isport.blesk.cz (ČR): “Trnava školila Anderlecht a má prvé 3 body.”

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali