Globálny vysávač. Kto zabije svetového minotaura?

Globálny vysávač. Kto zabije svetového minotaura?

Bratislava 6. septembra 2019 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Začiatkom letných prázdnin sa mi dostala do rúk zaujímavá knižka (v češtine) s názvom „Globálny Minotaurus“, ktorej autorom je grécky ekonóm Yanis Varoufakis, bývalý minister financií v prvej vláde premiéra A.Tsiprasa, teraz žijúci v USA. Vo svoje knihe podáva ucelený pohľad na komplikovaný  globálny ekonomický systém, v ktorom zohrávali a zohrávajú rozhodujúcu a hegemonickú úlohu USA, resp. Wall Street, s vytváraním toxických teórií a následne toxických derivátov finančnej politiky USA a prostredníctvom FED-u a MMF privádzajú svetový ekonomický systém ku krízam a krachom na burzách. Kto má záujem hlbšie preniknúť do zákulisia svetovej ekonomiky, prečítaním tejto knihy písanej vo forme prístupnej čo najširšej verejnosti (neekonómom), získa neoceniteľné poznatky o prostredí, ktoré v podstatnej miere priamo či nepriamo vplýva na dianie vo svete

Ilustračné foto

V úvodnej kapitole si autor kladie otázky: „Čo ak ku krízam dochádza chamtivosťou bankárov, alebo preto, že kapitalizmus uviazol v pasci, ktorú sám vytvoril? Čo keď kapitalizmus nie je prirodzený systém, ale zvláštny systém so sklonom k systémovému zlyhávaniu?“. Ďalej autor píše:“ Ľavica s K.Marxom ako svojim prorokom vždy varovala, že kapitalizmus ako systém sa snaží premeniť ľudí v automaty a tržnú spoločnosť v dystopiu podobnú Matrixu. Čím viac sa blíži k tomuto cieľu, tým viac sa dostáva bližšie, podobne ako mýtický Ikarus, k okamžiku svojej skazy, či krachu. Po krachu sa zviecha, opráši a vydá opäť na tú istú cestu. Podľa toho boli kapitalistické spoločnosti skonštruované tak, aby vytvárali periodické krízy, ktoré sa ďalej zhoršujú tým, že vytláčajú z produkčného procesu ľudskú prácu a z verejnej debaty kritické myslenie. Tým, ktorí z toho vinia ľudskú lakomosť, chamtivosť a sebeckosť K.Marx odpovedal, že sa síce riadia zdravým inštinktom, ale hľadajú na nesprávnom mieste, lebo tajomstvom kapitalizmu je jeho sklon k rozporom, t.j. schopnosť vytvárať súčasne obrovské bohatstvo aj neznesiteľnú chudobu, nádherné nové slobody aj najhoršie formy otroctva, žiarivé mechanické roboty aj pustú ľudskú drinu. Ľudská vôľa môže byť tajomná a záhadná, ale vo veku kapitalizmu sa stáva skôr odvodeným činiteľom než hlavným hýbateľom. Tým, čo si prisvojil úlohu hlavnej sily utvárajúcej náš svet a našej vôle, je totiž kapitál (zisk)“.

Reklama

V jednotlivých kapitolách sa autor zapodieva predovšetkým finančným sektorom globálnej ekonomiky a to od konca 1. svet. vojny, ale zachádza aj do hlbšej minulosti. Popisuje príčiny veľkej hospodárskej depresie v tridsiatych rokoch min.storočia, vysvetľuje zámer povojnového Marshallovho plánu, rozbehnutie Globálneho plánu Bretton–Woodskou dohodou mocností, ktorou zlato prestalo byť svetovým platidlom a bolo nahradené dolárom ako svetovou menou, s vytvorením najprv FED-u (Federálny rezervný fond) a potom MMF (medzinárodný menový fond) ako prepojené finančné nástroje na budovanie závislosti sveta na USA alias globálnom Minotaurovi.

Vysvetľuje podstatu toxických swapových úverov a hedgeových fondov vytvárajúcich finančné bubliny, z ktorých vznikajú krachy na burzách a spôsobujú krízy. Odhaľuje mechanizmus recyklácie prebytkov jednotlivých štátov výhodný pre USA a na úkor tých štátov, cituje šéfa FED-u P. Volckera, ktorý na margo ťažkostí štátov vo svetovom finančnom sektore a ktoré USA nepostihujú aj keď ich spôsobujú, arogantne vyhlásil, že „Obmedzovanie externého financovania je niečo, s čím si majú robiť starosti obyčajné štáty a nie nepochybný vodca slobodného sveta“.

Reklama

Komentuje mnoho ďalších finančných aspektov vplývajúcich na nevyváženú globálnu ekonomiku. Autor píše o prechodne zlatom veku kapitalizmu, o financovaní dvojitého deficitu USA zvyškom sveta petrodolármi, aj o prílišnej servilnosti „slabnúceho slnka, ranených tigrov, prešľapujúcej Európy a ustaraného draka“ ku globálnemu Minotaurovi, čo ten aj náležite využil. Potvrdzuje, že Minotaurus zohral kľúčovú úlohu v porážke SSSR s jeho satelitmi a od USA odstredivých štátov tretieho sveta v studenej vojne aj toxickou finančnou úverovou politikou MMF.

Aj keď autor svojim spôsobom obdivuje schopnosť us-ekonómov, finančníkov a bankárov pružne reagovať na vývoj vo svetovej ekonomike a riešiť vzniknuté problémy vždy v ich prospech, neverí v budúcu schopnosť globálneho Minotaura vyviezť svetovú ekonomiku z mrákot. Budúcnosť ako jednu z možností vidí, tento skôr lavicový ekonóm, v zavedení multilaterálneho globálneho mechanizmu recyklácie prebytkov (GMPR) štátov tak, ako ho navrhol Angličan J. M. Keynes v roku 1944 na konferencii v Bretton Woods, zamietnutý vtedy USA, ktorý „nebude závisieť od chytrých predstaviteľov jediného štátu a na jeho finančnom sektore a bez povinnosti niekomu skladať účty“. Otvorenou otázkou je, čo s MMF, resp. v akej forme by mohol prežiť.

Minotaurus bol podľa gréckej báje netvor, na pól človek – na pól býk, ktorého splodila žena krétskeho kráľa Mínosa. Ten dal Minotaura zavrieť do podzemných katakomb. Athénsky kráľ Aegeus prehral vojnu s Kréťanmi, ktorí boli hegemónmi v oblasti Egejského mora, musel preto platiť tribút a raz ročne posielať mladých mužov aj mladé devy ako potravu pre Minotaura. Athénčanov nakoniec podľa báje vyslobodil a zbavil závislosti na Kréťanoch syn athénskeho kráľa Theseus tým, že zabil netvora. V skutočnosti Kréťanov zlikvidoval nesmierne silný výbuch vulkánu na ostrove Théra (pôvodný názov) v Egejskom mori, dnes ostrov Santorin, ktorý zmietol vyspelú krétsku civilizáciu.

Pred vstupom do New Yorku po mori sa týči 93 m vysoká postava Sochy slobody, v jednej ruke s knihou a v druhej s pochodňou. Neznalý by si myslel, že drží Bibliu a pochodeň na šírenie kresťanstva, mieru a demokracie. Omyl. V jednej ruke drží Deklaráciu o nezávislosti USA a v druhej pochodeň na zabránenie nezávislosti zvyšku sveta a teda ich závislosti na USA.

Na dosiahnutie tejto závislosti používajú USA diplomatické, spravodajské, ekonomické, kultúrne nástroje a keď treba aj vojenské prostriedky, k čomu slúžia ich lietadlové lode a postupne vybudované ich vojenské základne po celom svete. Tento spôsob vývozu us-demokratúry (pax amerikána) im umožňoval a zatiaľ umožňuje parazitovať na svete, čoho sa dobrovoľne nevzdajú už zo samej podstaty ich existencie a preto neustále zvyšujú finančné náklady na vojenskú techniku za peniaze svojich vazalov. Nespočetné a permanentne vedené vojny proti spurným štátom vo svete, s obrovskými hospodárskymi škodami a stratami ľudských životov za obdobie vyše 100 rokov, sú toho svedectvom.

Reklama

Skrotí tohto nespôsobného, arogantného, agresívneho, do seba zahľadeného a pre seba chytrého Minotaura (globálneho vysávača), ktorý pri 5 % svetovej populácie spotrebúva 50 % svetových energetických zdrojov a vytvára 40 % svetového odpadu, či oslobodí svet od jeho panstva nejaký ďalší Theseus (aliancia štátov sveta?) ešte pred tým, než privedie svet do totálnej svetovej krízy, ktorá môže vyústiť do ekonomickej, ekologickej a vojensko-politickej katastrofy?

Peter Holý-Sitňanský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:09

Francúzska polícia v piatok obkľúčila iránsky konzulát v Paríži a v prípade požiadavky iránskej misie je pripravená doň vstúpiť. V budove konzulátu sa údajne nachádza muž s výbušninou.

14:52

Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR vyhlásilo výberové konanie na obsadenie miesta riaditeľa Fakultnej nemocnice s poliklinikou J. A. Reimana v Prešove. Záujemcovia sa môžu hlásiť do 10. mája. Rezort o tom informoval na webe. Od decembra 2023 nemocnicu dočasne vedie Juraj Smatana.

14:48

Nórsky kráľ Harald V. sa vráti v pondelok po dlhšej prestávke k pracovným povinnostiam. Oznámil to v piatok nórsky kráľovský palác.

14:48

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Juraj Blanár sa v pondelok 22. apríla 2024 zúčastní v Luxemburgu na zasadnutí Rady Európskej únie pre zahraničné veci (FAC). Hlavnými témami rokovania ministrov členských štátov EÚ bude situácia na Blízkom východe, v Sudáne a na Ukrajine. V tejto súvislosti sa uskutoční spoločné rokovanie šéfov rezortov diplomacií spolu s ministrami obrany členských štátov EÚ – SR bude popri Jurajovi Blanárovi zastupovať podpredseda vlády a minister obrany SR Robert Kaliňák.

14:47

Dubajské letisko, jedno z najrušnejších na svete, v piatok oznámilo obmedzenie počtu prichádzajúcich letov. V Spojených arabských emirátoch (SAE) naďalej pretrvávajú problémy po tohtotýždňových záplavách.

 

14:46

Rusko sústreďuje svoje hybridné útoky na Fínsko, pričom v snahe o jeho destabilizáciu využíva migráciu. Vyhlásila to v piatok predsedníčka Európskej komisie (EK) Ursula von der Leyenová počas návštevy tejto severskej krajiny.

14:46

Spojené štáty v piatok na zasadnutí ministrov zahraničných vecí zoskupenia G7 informovali, že od Izraela dostali “na poslednú chvíľu” informácie o dronovom útoku v Iráne. Oznámil to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani. Šéf americkej diplomacie Antony Blinken sa k tomu odmietol vyjadriť.

14:37

Približne 30 osôb utrpelo zranenia pri náraze trajektu z ostrova Capri do prístavnej plošiny v talianskom Neapole. Presné okolnosti, ako vysokorýchlostný trajekt vrazil do prístavnej plošiny, neboli bezprostredne známe. Záchranári uviedli, že žiadna zo zranených osôb nie je vo vážnom stave.

14:32

Na tisícke miest po celom Česku sa v piatok koná policajná akcia s názvom Speed Marathon, ktorá sa zameriava najmä na kontrolu dodržiavania maximálnej povolenej rýchlosti. Preventívna akcia má podľa Polície ČR (PČR) prispieť k zníženiu počtu dopravných nehôd a väčšej bezpečnosti na cestách.

14:24

V srbskom meste Niš bude v nedeľu evakuácia, aby sa dala bezpečne odstrániť nevybuchnutá bomba NATO, uviedol v piatok mestský štáb pre mimoriadne situácie.

14:19

V nasledujúcich týždňoch by mohlo dôjsť k miernemu poklesu cien benzínu, ale len do príchodu hlavnej motoristickej sezóny. Očakáva to analytik spoločnosti XTB Marek Nemky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali