Globálny ekonomický imperializmus je hrobárom pozitívnych vlastností Slovanov

Globálny ekonomický imperializmus je hrobárom pozitívnych vlastností Slovanov

Bratislava 26. septembra 2018 (HSP/Roman Bednár/Foto:Pixabay)

 

Tento ekonomický brutalo-imperializmus vôbec nie je kompatibilný s dušou Slovanov, ktorá pôvodne bola citlivá, priateľská a poznala súcit a lásku. To všetko sa postupne a pomerne rýchlo z našich slovanských duší vytratilo. A my sme v totálnom zaslepení celkom podľahli ošiaľu nadšenia z víťazstva ekonomického imperializmu a z porážky socializmu a sme oslavovali „Entfesselung der Märkte“ (trhy pustené z reťaze) ako najvyššiu slobodu človeka a ako najlepšiu možnosť na vytvorenie blahobytu

Ilustračné foto

Podotýkam, že toto je z filozofického i psychologického pohľadu absolútne nezlučiteľným protikladom.

Reklama

Kto je naozaj vnútorne slobodný, ten nechce a nepotrebuje blahobyt. Snaha o dosiahnutie blahobytu a luxusu zotročuje indivíduum, a to nemôže byť preto už len principiálne nikdy vnútorne slobodné.

Pomaly sa z tohto klamného “pekného” sna však prebúdzame. Je ale už neskoro – reťaze, ktorými sme sa dali dobrovoľne a nadšene spútať, sú natoľko komplexné, že ich už nedokážeme pretrhať!

Reklama

Toto všetko bolo možné preto, lebo po 9. novembri 1989 vypukla po páde komunizmu obrovská eufória a všetko, čo pochádzalo zo Západu, sa stalo neobjektívne a bez najmenšej kritiky vysoko glorifikované a zdvihnuté na piedestál posvätnosti a najvyšších ideálov ľudstva.

Tomu sme podľahli aj my, západní Slovania – predovšetkým Česi, Poliaci, Slovinci a Slováci. Hanba nám za to – hanba za vlastnú naivitu a nekonečnú hlúposť a za primitívne hlúpu a slepú dôveru voči “hodnotám” Západu.

V tejto prechodovej fáze, keď sa Západ už odrazu nemusel obávať protiváhy východného bloku a nemusel vôbec dbať o to, aby aj ľudia na spodných priečkach spoločenského rebríčka boli relatívne spokojní, tak si kapitalizmus odrazu celkom zhodil svoju sociálnu masku, ktorú si aj tak nasadil len z donútenia nasilu, pretože sociálne srdce nikdy nemal a začal ukazovať svoju pravú tvár.

Táto tvár bola tvárou divokého a nenásytného dravca, ktorý neľútostne zhltol každú korisť, ktorá mu prišla do cesty a privtelil si ju len sám pre seba.

Nový spoločenský model, ktorý mal zaručovať najvyššiu úspešnosť, podmienenú samozrejme maximálnou a totálne bezohľadnou ziskuchtivosťou, sa nazval neoliberalizmom. Klamné slovo, ktoré na prvý pohľad neznie vôbec hrôzostrašne a brutálne, o to však brutálnejšie a neľudskejšie sú metódy neoliberalizmu, ktorými vládne a všetko určuje, pričom takmer celkom vytlačil zo spoločnosti model sociálneho trhového hospodárstva, ku ktorému sa niekedy hlásili ešte aj takí pravicovo konzervatívni nemeckí politici, ako napríklad Helmut Kohl.

Reklama

Takmer všetci ľudia boli buď opojení alebo obalamutení “skvelými” úspechmi neoliberalizmu, ktorý budil zdanie, že tvorí a vytvára peniaze a finančný kapitál fakticky neobmedzene a takpovediac akoby z ničoho. Vznikla fáma a či ekonomická dogma, že do neoliberalizmu a jeho metód sa nesmie za žiadnych okolností zasahovať a ani ho v ničom obmedzovať. Ľudia si naivne mysleli, že on všetko vybaví a zariadi celkom sám k spokojnosti všetkých.

V tomto stave jeho najväčšieho triumfu sa “globálny mozog” západného informačného kapitalizmu totálne vnútorne prestavil a odstavil zo svojich štruktúr sociálnu inteligenciu a doslova ju paralyzoval.

V praxi to znamenalo, že finančné prostriedky, ktoré mali vtekať do sociálnych systémov spoločnosti, sa začali neúprosne obmedzovať a krátiť.

Moc vo svete sa čoraz viac vytrácala z rúk politikov a prechádzala čoraz kompaktnejšie do mechanizmov trhov a neoliberalistická ideológia sa stala diktátorom sveta a jeho najvyššou relígiou.

Je veľa aspektov, ktoré budia dojem, že táto ideológia bola naplno implementovaná už aj do konštitučných orgánov európskeho Západu. Skutočnosť, že v USA už prenikla dávno všade, do každej inštitúcie a do každej vlády, je známa už dlhú dobu. Neoliberalistická ideológia presvedčila všetkých, že trhový mechanizmus vie viac ako hociktorá vláda na svete. To bola hodina zrodu tzv. trhovokomfornej demokracie – pričom musím podotknúť, že v tejto slovnej kombinácii tkvie ťažká urážka a absolútne zneužitie slova demokracia.

Reklama

Ekonomický imperializmus prevalcoval a ovládol všetko a zasiahol do všetkých štruktúr nášho života a zároveň aj znamená negáciu všetkých idealistických hodnôt a tým aj všetkých humanistických a samozrejme aj kultúrnych hodnôt.

Všetko je ekonomizované a preekonomizované. Napríklad lekár v tomto systéme už dávno nie je viac lekárom v klasickom slova zmysle a už vôbec nie je niekým, koho viaže ušľachtilosť Hipokratovej prísahy, kde sa zaväzuje eticky zodpovedne urobiť všetko čo je v jeho silách, nech to stojí akúkoľvek námahu, len aby urobil všetko pre dobro pacienta.

Aj lekár sa už stal firmou a či podnikom, ktorý je orientovaný na dosiahnutie čo najvyššieho zisku a pacient je len prostriedok k tomu. A prostriedok možno využiť, použiť a mu všeličo nahovoriť tak, aby to prinieslo čo najviac peňazí do podnikovej pokladnice – do lekárovho vrecka.

Podobne to funguje vo všetkých štruktúrach našej morálne zruinovanej a patologickej spoločnosti, ktorá nám vytrháva srdce a naše vnútro mení na ľad. Najhoršie na tom je to, že nikde na horizonte sa neobjavuje nádej, že by sa to v budúcnosti mohlo obrátiť k lepšiemu.

Tak ako nie sme schopní vytvoriť svet bez zbraní, práve tak nie sme schopní vytvoriť skutočne humánnu spoločnosť, kde vládne láska a vzájomný rešpekt.

Náš svet ovládajú len zbrane a peniaze a v takom svete nemá miesto ani solidarita ani láska – sú prekážkou moci a vykorisťovania!

My, Slovania, sme si ale sami vykopali svoj hrob, kde sme pochovali naše najlepšie slovanské vlastnosti a preochotne a nekonečne naivne sme sami dobrovoľne vložili svoje krky do jarma Západu.
Jedine Rusko, ktoré odmieta americké “hodnoty”, sa nedalo celkom ujarmiť. Ako dlho ale vydrží, to ukáže budúcnosť.

Roman Bednár

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:35

Čína umožňuje vo svojom prístave kotviť ruskej nákladnej lodi, na ktorú USA uvalili sankcie a ktorá zrejme preváža do Ruska zbrane zo Severnej Kórey. Informovala agentúra Reuters.

12:19

Od rozšírenia Európskej únie (EÚ) pred 20 rokmi, keď do nej vstúpilo aj Maďarsko, sa Maďarom žije lepšie a toto členstvo láka do krajiny aj zahraničných investorov. Vyhlásil to bývalý premiér Péter Medgyessy na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu, kde si v stredu so zástupcami Európskej únie a členských štátov pripomenuli 20. výročie vstupu desiatich štátov do EÚ.

12:02

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú vládny návrh novely zákona o poskytovaní podpory a dotácie v pôdohospodárstve v skrátenom legislatívnom konaní ešte na aktuálnej schôdzi. Rozhodli o tom vo štvrtok. Na preklenutie obdobia do vyplatenia priamej podpory bude môcť podľa návrhu Ministerstvo financií (MF) SR poskytnúť poľnohospodárovi pomoc vo forme návratnej finančnej výpomoci za zvýhodnených podmienok. Poskytnúť sa má prostredníctvom Slovenskej záručnej a rozvojovej banky (SZRB).

11:46

Mrazy, ktoré v poslednom týždni zasiahli Česko, boli pre pestovateľov ovocia fatálne. Odhadom už bolo zničených približne 100.000 ton ovocia a škoda v tejto chvíli presahuje miliardu korún (takmer štyri milióny eur). Pamätníci podľa českého ministra poľnohospodárstva Marka Výborného hovoria o najhoršej situácii za posledných sto rokov.

11:37

Thajské úrady varovali vo štvrtok pred novou vlnou horúčav, v dôsledku ktorých v tejto krajine prišlo od začiatku roka o život už najmenej 30 ľudí.

Extrémne horúčavy sa očakávajú v metropole Bangkok, ale aj na severe a severovýchode kráľovstva. V hlavnom meste už v stredu teploty dosahovali 40,1 stupňov Celzia, pričom obdobné hodnoty sa očakávajú aj vo štvrtok.

11:23

Viac ako 90 osôb zadržali v stredu počas propalestínskych protestov v areáli University of Southern California (USC) v Los Angeles.

Zadržaní boli z dôvodu neoprávneného vniknutia na cudzí pozemok, napísala tamojšia polícia na sociálnej sieti X. Dodala, že pri zásahu nedošlo k žiadnym zraneniam.

11:10

Úrad Európskej komisie pre pripravenosť a reakcie na mimoriadne situácie v oblasti zdravia (HERA) v spolupráci s belgickým predsedníctvom v Rade EÚ v stredu oznámili, že vytvorili Alianciu pre kritické lieky. Informuje o tom spravodajca TASR v Bruseli.

10:57

Vo vláde Petra Fialu končí ministerka pre vedu a výskum Helena Langšádlová, dôvody zatiaľ neuviedla. Vo štvrtok to oznámila jej strana TOP 09.

10:50

Európsky parlament (EP) v stredu (24. 4.) večer schválil balík zákonov, ktoré posilňujú súbor nástrojov EÚ na boj proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu.

10:32

Pochodujúci dav v americkom Los Angeles si v stredu pripomenul genocídu Arménov medzi rokmi 1915 a 1918, pri ktorej zomrelo 1,5 milióna ľudí.

Dav sa zhromaždil v dištrikte Little Armenia (Malé Arménsko), odkiaľ pochodoval smerom k ulici Hollywood Boulevard. Druhý pochod vyvrcholil protestom pred tureckým konzulátom.

10:20

Popredného vietnamského magnáta v oblasti nealkoholických nápojov Trana Quiho Thanha vo štvrtok odsúdili na osem rokov väzenia v prípade podvodu vo výške 40 miliónov dolárov (37,4 milióna eur). Ide o ďalšieho podnikateľa odsúdeného v rámci rozsiahleho boja proti korupcii v krajine.

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali