Galko vedeniu SaS: Potrebujeme personálny a programový reštart. Potrebujeme Rybaniča

Galko vedeniu SaS: Potrebujeme personálny a programový reštart. Potrebujeme Rybaniča

Bratislava 26. júna 2019 (HSP/Foto:SITA-Martin Medňanský)

 

Jedna z hlavných tvári SaS, bývalý minister obrany Ľubomír Galko na víkendovom sneme strany predniesol príhovor, v ktorom nechýbala kritika smerovaná aj do vlastných radov.

Na snímke Lucia Ďuriš Nicholsonová, Ľubomír Galko a Natália Blahová

V úvode prejavu si Galko spomenul na jeseň 2009 a počiatky liberálnej strany SaS. “Schádzam po schodoch do priestoru, kde sa rozprávajú skupinky ľudí. Ešte neviem, čo mám čakať. Nikdy som v politike nebol, nikdy som sa s politikmi nestretával, ale myslím si, že je čas angažovať sa. Podávam si ruku s niekoľkými budúcimi spolubojovníkmi. Ani jeden z nás netuší, ako nás nasledujúcich desať rokov zmení. V dobrom i v zlom.”

Reklama

“Teraz tých desať rokov preskočím. Počas nich sme viacerí prešli mnohými bitkami. Nazbierali mnoho šrámov. Je pravda, že naša strana Sloboda a Solidarita nemá na krku žiadne korupčné kauzy. Ale pravda je aj to, že už nie sme tie mladé, neopozerané tváre, ktoré by priťahovali ľudí prísľubom a nádejou na zmenu.

Galko ďalej vyhlásil, že SaS sa ocitla v bode, keď nutne potrebuje personálny a programový reštart. “Možno si poviete, či nie je neskoro hovoriť o tom teraz, pol roka pred voľbami. Ale radšej neskôr, ako vôbec, ako sa tváriť, že všetko je v poriadku.”

Reklama

V utorok k tomu na sociálnej sieti pridal vyhlásenie, že jednou z nových tvári v hnutí by mohol byť bývalý asistent poslanca Jozefa Rajtára Filip Rybanič, ktorého tento týždeň súd uznal vinným v prípade porušenia bankového a telekomunikačného tajomstva.

“SaS potrebuje nové tváre, hovoril som o tom na kongrese. Budem presadzovať, aby jednou z nich na kandidátke SaS bol Filip Rybanič,” napísal Galko na Facebooku.

V nepriamej kritike Richarda Sulíka pokračoval: “Mútne stojaté vody sú to najnebezpečnejšie, čo nás môže stretnúť. To sú tie vody, kde sa žaba uvarí bez toho, aby si to všimla. Preto si musíme jasne povedať, čo vieme ľuďom ponúknuť a čoho sa musíme vyvarovať”. Spoločnosť si podľa neho pýta zmenu a dodal, že aj SaS sa musí v niečom zmeniť.

“Musíme lepšie využiť svoje skúsenosti a pripomenúť, že máme silu a fundované odborné zázemie i pevné hodnotové základy. A že máme perspektívnych lídrov, ľudí, ktorí musia dostať väčší priestor.”

“Poviem pár mien: Jana Kiššová, Jozef Rajtár, Natália Blahová, Miroslav Ivan a Anna Zemanová. Špičková ekonómka, človek, ktorý odstavil Kaliňáka a poslal za mreže Bašternáka s Kočnerom, bojovníčka za práva slabých, parlamentný líder celej opozície na dopravu a ťahúňka zelených tém uznávaná odborníkmi. Nielen oni si zaslúžia byť v popredí. Ale práve na perspektívnych ľuďoch v SaS, ktorí sú ako oni, by sme teraz mali stavať.”

Reklama

Podľa Ľubomára Galka má strana SaS na slovenskom politickom nebi unikátne postavenie. “Nemusíme samých seba deklarovať ako liberálov, lebo sme nimi nikdy neprestali byť. Nemusíme sa vyhlasovať za odborníkov, lebo nás chvália iní.”

“Musíme však prestať lavírovať. Musíme prestať dávať zmätočné signály. Jeden deň sa na niečom dohodnúť a na druhý deň povedať iné. Potrebujeme sa vrátiť k podstate a pripomínať, že sme tu a nikto iný nemá naše kvality. Máme honor odborníkov, ktorí nikdy neutekali z boja. Potvrďme ho.”

“Dajme ľuďom istotu, že v nás sa nesklamú. A súčasne im dajme aj vecné dôvody, aby nás volili. Hovorme o Jozefových zásluhách, Janiných zlepšeniach pre život. Natáliinom neutíchajúcom boji za každého jedného, Mirovej argumentácii, týkajúcej sa dopravnej problematiky a Ankiných apeloch a dôkazoch neprávostí.”

Exminister obrany spájaný s odpočúvacími kauzami uviedol, že strana SaS by sa mala prestať ustráchane vyhýbať témam, ktoré sú pre spoločnosť ťažké. “Vráťme sa popri boju za spravodlivosť a boju proti korupcii k poctivým osobným slobodám a vráťme sa k poctivým pravicovým ekonomickým riešeniam a reformám.”

Vyhlásil, že Slovensko nie je Bratislava. “Aj preto sa regiónom viac venujme. Všetci, z celého Slovenska by ste mali cítiť podporu z ústredia. Nikdy sme ju neprestali ponúkať, no v posledných mesiacoch ju musíme zintenzívniť.”

Reklama

“Záverom zhrniem, čo podľa mňa SaS potrebuje. Sú to tri zásadné veci. Po prvé, vrátiť sa k svojim liberálnym základom a silným ekonomickým témam, ktorým rozumieme a sme v nich jedineční. Po druhé – smerom k verejnosti byť jasní a čitateľní vrátane zahranično-politických postojov. Nevajatať, mať jednotnú líniu, ktorú budú všetci poznať, budú jej rozumieť a budú ochotní za ňou stáť. A po tretie, súvisí to s predošlým bodom, smerom dnu, dovnútra strany – informovať sa o dôležitých veciach, počúvať sa navzájom a ešte viac preukazovať rešpekt, ktorý sme cítili, keď sme do tohto spoločenstva vstupovali.”

Ak tieto tri veci SaS skĺb, bude to podľa Glka dôkaz, že je schopná programového i personálneho reštartu. “Požiadavka občanov na zmenu je jasná, aj keď nemá celkom presné kontúry. Dajme ich my. Ukážme, že strana Sloboda a Solidarita vyjadruje záujmy pravicových voličov, či už sú to študenti, podnikatelia, pracujúci alebo seniori.”

“A ak mám na záver povedať za seba niečo osobné – som tu a budem tu stále pre vás a budem ako vždy predtým za farby SaS odhodlane pripravený zabojovať za dobrú vec . Urobím všetko preto a držím nám spoločne palce, aby sme o tom, že sme my všetci ľudia na správnom mieste, o pol roka presvedčili čo najviac voličov.”

 

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali