Gábor Grendel: Dobré slovensko-maďarské vzťahy závisia aj od kvality spolunažívania

Gábor Grendel: Dobré slovensko-maďarské vzťahy závisia aj od kvality spolunažívania

Bratislava 14. apríla 2021 (TASR/HSP/Foto:SITA-Kancelária Národnej rady SR, TASR-Jaroslav Novák, AP-Lajos Soos)

 

Dobré slovensko-maďarské vzťahy závisia aj od kvality spolunažívania Slovákov a Maďarov na Slovensku. Nie sú len o priateľských kontaktoch politikov dvoch susedných štátov. Vyhlásil to podpredseda Národnej rady (NR) SR Gábor Grendel (OĽANO). Chce do vzťahov vrátiť umiernenosť a rozvahu, “lebo to začína škrípať”

Gábor Grendel
Na snímke podpredseda parlamentu Gábor Grendel

Ak si vzťahy medzi oboma národmi pokazíme, bude to podľa Grendela zodpovednosť každého jednotlivca

Ak si vzťahy medzi oboma národmi pokazíme, bude to podľa Grendela zodpovednosť každého jednotlivca, ktorý namiesto verejného záujmu uprednostnil niečo iné. Podpredseda NR SR podľa svojich slov cíti zodpovednosť za pokojné spolunažívanie Slovákov a Maďarov.

Reklama

“A keď vidím, že to môže byť ohrozené, považujem za svoju povinnosť konať. Pokúsim sa vrátiť umiernenosť a rozvahu do týchto vôd, lebo to začína škrípať, čo nie je v záujme obyčajných ľudí, ktorí chcú na Slovensku v pokoji žiť, pracovať a podnikať. V týchto dňoch som preto odštartoval sériu rozhovorov na túto tému,” napísal na sociálnej sieti s tým, že to vyzerá zmysluplne.

Minister financií a expremiér Igor Matovič (OĽANO) minulý týždeň v piatok 9. apríla rokoval v Budapešti s maďarským ministrom zahraničných vecí Péterom Szijjártóom o pomoci Maďarska pri testovaní ruskej vakcíny Sputnik V dovezenej na Slovensko. Prijal ho aj predseda vlády Viktor Orbán. Na rokovaniach ho nesprevádzali zástupcovia slovenskej diplomacie, ale poslanec György Gyimesi (OĽANO).

Reklama
Péter Szijjártó Igor Matovič stretnutie
Na snímke maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó (vpravo) a slovenský podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič

Gyimesi mal skonštatovať, že neúčasť zástupcu slovenského veľvyslanectva bola predpokladom úspechu rokovaní s maďarskou stranou. Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nominant SaS) sa voči takémuto tvrdeniu ohradil. Tiež sa opakovane ohradil voči tvrdeniam Gyimesiho, ktorý jeho a štátneho tajomníka rezortu diplomacie Martina Klusa označuje za hungarofóbov.

Gyimesiho kolega z klubu OĽANO Andrej Stančík pre TASR uviedol, že Gyimesi je len jeden poslanec a nemá relevanciu a vplyv, aby zásadne ovplyvnil našu zahraničnú či vnútornú politiku iným smerom, ako určuje programové vyhlásenie vlády alebo strategické dokumenty. Stančík je členom parlamentného zahraničného výboru, ako aj výboru pre európske záležitosti. Na otázku, či by sa okolnosťami cesty Matoviča a Gyimesiho do Budapešti mali zaoberať výbory, reagoval, že zahraničné cesty členov vlády rieši vláda.

Gyimesi
Na snímke v popredí Juraj Gyimesi

“Keďže však ide o vec vakcíny, a teda ochrany životy a zdravia, informácie by mal dostať hlavne zdravotnícky výbor,” skonštatoval.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:43

Aiman Zárab, líder teroristickej organizácie Islamský džihád, zomrel pri izraelskom nálete na juhu Pásma Gazy. 

07:42

Ceny ropy vzrástli, za celý týždeň však smerujú k poklesu. Investori sa obávajú, že Federálny rezervný systém v USA posunie rozhodnutie o znížení úrokových sadzieb až na jeseň tohto roka, čo môže zabrzdiť hospodársky rast v krajine, ktorá je najväčším svetovým spotrebiteľom ropy na svete. Dopyt tlačí nadol aj vývoj konfliktu na Blízkom východe, ktorý zatiaľ neviedol k významnejšiemu narušeniu globálnych dodávok ropy.

07:39

Bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro bol ošetrený v nemocnici v meste Manaus na severe Brazílie. Dôvodom ošetrenia bola bakteriálna kožná infekcia.

Bolsonaro
Na snímke bývalý brazílsky prezident Jair Bolsonaro
07:38

Štyri deti utrpeli ťažké zranenia po tom, ako sa prepadli strechou športového centra na juhozápade Nemecka, vyhlásila polícia.

07:37

Ukrajinské jednotky nad Doneckou oblasťou na východe Ukrajiny zostrelili stíhací bombardér Su-25, vyhlásil počas príhovoru ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

07:36

Pretrvávajúca požiadavka palestínskeho militantného hnutia Hamas na trvalé zastavenie bojov vo vojne s Izraelom v Pásme Gazy marí vyhliadky na dosiahnutie dočasného prímeria, vyhlásil vysoko postavený izraelský predstaviteľ.

07:34

Polícia na západe Austrálie zastrelila 16-ročného radikalizovaného chlapca, ktorý na verejnosti nožom poranil jednu osobu, vyhlásila polícia a premiér štátu Západná Austrália.

06:33

 Stovky Tunisanov sa zhromaždili v meste al-Amra na protest proti provizórnemu táboru pre migrantov najmä z krajín subsaharskej Afriky. 

06:32

Rada Európy je najstaršou medzinárodnou politickou organizáciou pôsobiacou na starom kontinente. V nedeľu 5. mája uplynie 75 rokov odvtedy, čo v Londýne podpísali multilaterálnu medzinárodnú zmluvu – štatút Rady Európy, čím sa položili základy vzniku tejto inštitúcie. RE je medzinárodná organizácia, ktorej cieľom je presadzovanie ľudských práv, demokracie a princípov právneho štátu v Európe.

06:26

Ruské ministerstvo obrany oznámilo, že jeho protivzdušná obrana zničila šesť dronov, ktorými útočila Ukrajina.

Včera 20:23

Slovenský futbalový reprezentant Ivan Schranz pomohol gólom a dvoma asistenciami k triumfu Slavie Praha nad Baníkom Ostrava v 1. kole skupiny o titul v českej lige. Slavia má na konte 75 bodov a v tabuľke je druhá, o bod zaostáva za vedúcou Spartou Praha.

Včera 20:10

Labouristický starosta Londýna Sadiq Khan si v sobotu zabezpečil rekordné tretie, po sebe nasledujúce funkčné obdobie a niekoľko mesiacov pred očakávanými všeobecnými voľbami uštedril konzervatívcom ďalšiu porážku.

Sadiq Khan
Znovuzvolený labouristický starosta Londýna Sadiq Khan vystupuje s príhovorom v Londýne
Včera 19:58

Taliansky tenista Jannik Sinner sa odhlásil z turnaja ATP v Ríme. Dôvodom nútenej pauzy svetovej dvojky je zranenie bedra, pre ktoré odstúpil v tomto týždni z turnaja ATP v Madride. Stalo sa tak pred plánovaným štvrtkovým duelom štvrťfinále, v ktorom mal byť jeho súperom Felix Auger-Aliassime z Kanady.

Včera 19:45

Futbalisti KFC Komárno oslavujú historický postup do najvyššej slovenskej súťaže. Účasť v budúcom ročníku Niké ligy si definitívne zabezpečili sobotným víťazstvom v dueli 28. kole MONACObet ligy na ihrisku Slavoja Trebišov 3:1.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali