Slovenskí aktívni katolíci sú pohoršení a rozčarovaní. Píšu otvorený list biskupom

Slovenskí aktívni katolíci sú pohoršení a rozčarovaní. Píšu otvorený list biskupom

Bratislava 2. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Ján Krošlák)

 

Slovenskí aktívni katolíci napísali list otcom biskupom. Sú pobúrení postojom cirkvi k zbierke na zbrane pre Ukrajinu

Bernard Bober
Na snímke košický arcibiskup metropolita Bernard Bober

Najdôstojnejší otcovia arcibiskupi a biskupi,

Reklama

s veľkým rozčarovaním a pohoršením sme v Katolíckych novinách č. 17/2024 z 28. apríla 2024 na strane 9 čítali reklamu na finančnú zbierku Munícia pre Ukrajinu. Autor článku Zbierať sa na muníciu? je Marek Šmíd, bývalý diplomat SR vo Vatikáne, bývalý rektor Trnavskej univerzity, súčasný dekan jej Teologickej fakulty a kandidát na poslanca NR SR za KDH. Prepáčte, Exce-lencie, za takúto rétoriku by sa nemusel hanbiť ani Josef Plojhar2, v časoch komunistickej kon-junktúry (i vojny v Kórei i vo Vietname), hlavný aktér Mierového hnutia katolíckeho duchovenstva.

Podľa názoru M. Šmída táto „zbierka je v poriadku a je prejavom solidarity“. Podľa nás je, žiaľ, porušením 5. Božieho prikázania: Nezabiješ! Autor si neprečítal na web stránke, že peniaze idú na akýsi Nadační fond pro Ukrajinu v Jablonci nad Nisou v Česku, ktorý je mimo akejkoľvek kontroly kohokoľvek zo Slovenskej republiky? Keby išlo o zbierku na chlieb a iné potraviny, či inú humanitárnu pomoc, nepovieme ani pol slova. Ale na zbrane, a do Česka, prepáčte…

Reklama

Katolícke noviny, ktoré by mali byť vašim, otcovia biskupi, hlasom, šíriacim Dobrú zvesť – Evanjelium nášho Pána Ježiša Krista, sa dnes stávajú nástrojom vojnovej propagandy. Že formálne tieto noviny patria Spolku sv. Vojtecha – Vojtech s.r.o.4, je slabá útecha a nemení podstatu veci. Ale personálne zmeny vo vedení novín by boli určite konečne namieste a pomohli by novinám vrátiť dušu. Skúste, prosím, Excelencie, nie je čo stratiť.

Dnes by sme na stránkach Katolíckych novín čakali skôr informácie, čo na tému vojny písali a hovorili pápeži v 20. i v našom 21. storočí:

Napríklad, pápež sv. Ján Pavol II. sa proti hroziacej vojne v Iraku v roku 2003 postavil tak rozhodne ako sotva ktorý iný pápež. Ako sotva ktorý iný položil na misku váh svoju morálnu autoritu, vojnu označil za porážku celého ľudstva – a naoko prehral. (Čas ukázal, že zámienka o ZHN bola falošná a vojna bola nespravodlivá, a teda neospravedlniteľná). Ale tento postoj bol rovnaký ako u jeho predchodcov od začiatku 20. storočia. Od sv. Pia X. až po sv. Pavla VI. sa všetci pápeži modernej éry postavili proti vojne, aj keď nedokázali zabrániť vzniku prvej ani druhej svetovej vojny ani vojny v Kórei, Vietname ani v Iraku.

Pápež Benedikt XV. (1914 – 1922) videl prvú svetovú vojnu ako samovraždu európskych národov. Jeho prvá encyklika z 1. novembra 1914 hovorí s ľútosťou o tom, že veľké kultúrne národy bojujú najstrašnejšími prostriedkami modernej techniky, aby svojich protivníkov zrazili k zemi čo najvyberanejším a najkrutejším spôsobom. V roku 1917 nazval veci pravým menom a označil vojnu za „zbytočné krviprelievanie“.

Nevypočutá zostala aj mierová výzva pápeža Pia XII. (1939 – 1958) v predvečer druhej svetovej vojny. „Nič nie je stratené mierom, všetko môže byť stratené vojnou“ – takto sa vyjadril. Deň pred Hitlerovým útokom na Poľsko (31. augusta 1939) uvažoval, že odletí do Berlína a do Varšavy a urobí posledný pokus o sprostredkovanie mieru. Žiaľ, z toho nebolo nič, ale odoslal nótu predstaviteľom Nemecka, Talianska, Francúzska, Veľkej Británie a Poľska, kde stálo: „Svätý Otec sa nechce vzdať nádeje, že rokovania ešte prinesú spravodlivé, mierové riešenie, za ktoré sa modlí celý svet.“

Reklama

Úspešnejší bol jeho nástupca pápež sv. Ján XXIII. (1962 – 1963) v čase Kubánskej krízy. Aj vtedy svet stál na hrane hrozby atómového pekla. Dňa 26. októbra 1962 apeloval na vodcov svetových mocností a pripomenul, že dejiny budú oslavovať tých, ktorí stavajú osud ľudí nad svoje národné záujmy. „Do karát vtedy hrali“ aj skutočnosti, že vtedajší prezident USA John F. Kennedy bol katolík, a že pápež sa tešil veľkej úcte aj v Moskve u Nikitu Chruščova, premiéra ZSSR. Ján XXIII. vtedy vydal encykliku Pacem in terris (11. apríla 1963), ktorá vyšla po rusky aj v ZSSR. „V tomto našom atómovom veku bolo by už nerozumné pokladať vojnu za vhodný prostriedok na nápravu utrpených krívd, čítame tam okrem iného (č. 43).

Pápež Pavol VI. (1963 – 1978) pokračoval v mierovom úsilí viacerými cestami zameranými na uvoľnenie napätia. Dňa 5. októbra 1965 prehovoril v OSN v New Yorku, kde výslovne žiadal mier pre Vietnam slovami: „Už nikdy vojnu!“ O rok neskôr pápež celý svet zaprisahával: „V mene Boha voláme: zastavte sa! Teraz musí nastať mier aj za predpokladu nevýhod a nepríjemností!“ Pavol VI. odsúdil vojnu ako nekresťanskú a neľudskú.

Pápež Ján Pavol II. (1978-2005) nám vyhral studenú vojnu a zbúral Berlínsky múr. Po návšteve Hirošimy v roku 1981 dospel k záveru, že na konci 20. storočia už nemôže existovať žiadna spravodlivá vojna. Neustále nás napomínal: „Vojna je dobrodružstvom bez návratu a nie je nijakým prostriedkom na riešenie politických problémov.“

Za pontifikátu Benedikta XVI. (2005 – 2013) veľká vojna vo svete našťastie nebola, ale aj tento Kristov Námestník svet varoval: „Vojna s následkami bolesti a ničenia je vždy právom považovaná za pohromu, ktorá je v protiklade s Božím plánom, ktorý stvoril všetko pre existenciu a najmä chce z ľudského rodu urobiť jednu rodinu.“ (Anjel Pána 22. júla 2007)

Súčasný pápež František od počiatku vypuknutia konfliktu na Ukrajine sa angažuje za mier. Nie tak dávno (20. 3. 2024) poskytol rozhovor Švajčiarskej televízii (RSI), kde okrem iného povedal:

Reklama

„Verím, že silnejší je ten, kto vidí situáciu, myslí na ľudí, má odvahu ukázať bielu vlajku a vyjednávať. A dnes sa dá vyjednávať s pomocou medzinárodných mocností. Slovo vyjednávať je odvážne slovo. Keď vidíš, že si porazený, že veci nejdú, treba mať odvahu vyjednávať. Hanbíš sa, ale ak takto budeš pokračovať, koľko bude ešte mŕtvych? Skončí sa to ešte horšie. Netreba sa
hanbiť vyjednávať skôr, ako to bude ešte horšie. Pozrime sa na históriu. Vojny, ktoré sme prežili, všetky sa skončili dohodou.“ A kardinál štátny sekretár Pietro Parolin, na margo tohto rozhovoru poznamenal:

„Keďže ide o rozhodnutia, ktoré závisia od ľudskej vôle, vždy zostáva možnosť dosiahnuť diplomatické riešenie. Vojna rozpútaná proti Ukrajine nie je dôsledkom nekontrolovateľnej prírodnej katastrofy, ale výlučne ľudskej slobody, a tá istá ľudská vôľa, ktorá túto tragédiu spôsobila, má aj možnosť a zodpovednosť podniknúť kroky na jej ukončenie a otvoriť cestu pre diplomatické riešenie.“ Keby záležalo od nás, pustili by sme celý tento rozhovor v televízii LUX… Najdôstojnejšie Excelencie, otcovia arcibiskupi a biskupi, každá vojna je hrozná a zlá, a preto živiť ju kupovaním munície považujeme za nekresťanské, nevhodné a zlé.

S úctou a prosbou o Vaše apoštolské požehnanie,

Laudetur Jesus Christus.

Miroslav Holečko, predseda Spoločnosti svätého Gorazda

Jozef Mikuš, zakladateľ vinárstva

Viliam Oberhauser, bývalý minister a predseda OZ Kresťania pre zdravý vidiek

Vanda Rybanská, katolícka aktivistka, matka syna, OZ Slovenskí katolíci

Marián Servátka, bývalý veľvyslanec SR v Poľsku, Vatikáne a v Bielorusku

Marián Šuran, katolícky aktivista

Reklama

Gabriel Smatana, predseda OZ Dedičstvo otcov

Marián Tkáč, bývalý predseda Matice slovenskej a viceguvernér Národnej banky Slovenska

Ignác Juruš, katolícky kňaz, zakladateľ duchovej služby v Ozbrojených silách a zboroch SR

Ján Košiar, katolícky kňaz

 

Reklama

Prečítajte si tiež:

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:32

Stav premiéra Roberta Fica po atentáte je naďalej veľmi vážny. Peter Pellegrini s ním mohol na chvíľu hovoriť, ale stále nie je mimo ohrozenia života.

Leží na oddelení ARO v nemocnici v Banskej Bystrici. Najbližšie hodiny a dni budú kľúčové.

V pondelok (20. 5.) zasadne v nemocnici konzílium a rozhodne, ako bude pokračovať liečba Roberta Fica.

Brífing zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini
08:29

Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len mierne. Komodita však smeruje k zisku aj za celý týždeň, keďže slabší dolár, pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu.

08:23

Viac než 100 bezpilotných lietadiel zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na piatok nad oblasťami na východe a juhovýchode Ruska, nad Čiernym morom i polostrovom Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

07:43

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, poprela správy o údajnom obchode so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnila štátna agentúra KCNA.

07:35

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

07:28

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) spred štyroch rokov. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

07:20

Kanada vo štvrtok uvalila sankcie na štyroch Izraelčanov, ktorí sú obvinení z násilia voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu. Pripojila sa tak ku krajinám ako USA a Británia, ktoré sa takýmto spôsobom snažia odradiť židovských osadníkov od páchania násilností.

07:13

Británia a Španielsko uviedli, že vo štvrtok dosiahli “dôležitý pokrok” v rozhovoroch o dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru. Obe krajiny sa usilujú o uzavretie dohody, ktorá umožní voľný pohyb tovaru a osôb medzi Gibraltárom a Španielskom.

07:06

Bieloruské úrady vo štvrtok oznámili razie a konfiškáciu majetku 104 opozičných aktivistov, ktorí utiekli z krajiny.

Bieloruský vyšetrovací výbor uviedol, že najnovšie razie a konfiškácie sa zamerali na aktivistov, ktorí v zahraničí kritizovali bieloruské orgány a zúčastnili sa na zhromaždeniach, konaných pri príležitosti výročia vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky v Poľsku, Litve, Belgicku, Gruzínsku, Česku, USA a ďalších krajinách.

06:58

Štyri ženy údajne zahynuli vo štvrtok pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny. Oznámili to tamojší predstavitelia.

06:45

Európska komisia vyzvala vo štvrtok najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na slovenského premiéra Roberta Fica. Informovala o tom agentúra AFP.

06:35

Vojenská operácia izraelskej armády v meste Rafah na juhu Pásma Gazy je kľúčová v boji proti palestínskym militantom. Vyhlásil to vo štvrtok izraelský premiér Benjamin Netanjahu.

06:30

Čínsky prezident Si Ťin-pching nemôže zlepšiť vzťahy so Západom a zároveň podporovať Rusko. Uviedlo to americké ministerstvo zahraničných vecí po tom, ako čínsky líder na stretnutí s ruským prezidentom Vladimirom Putinom prisľúbil posilnenie vzťahov medzi Moskvou a Pekingom.

Si Ťin-pching Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin (vľavo) a čínsky prezident Si Ťin-pching
Včera 20:23

Pápež František plánuje na budúci rok navštíviť Turecko. Urobí tak pri príležitosti 1700. výročia Prvého nicejského koncilu, ktorý bol vôbec prvým cirkevným snemom s účasťou biskupov z celého kresťanského sveta. Oznámil to vo štvrtok v Lisabone carihradský pravoslávny patriarcha Bartolomej, informuje agentúra Reuters.

Pápež podľa neho plánuje najprv navštíviť sídlo carihradského ekumenického patriarchu v Istanbule a neskôr sa vyberie do tureckého mesta Iznik, niekdajšej Nicey, ktorá bola od mája do júla 325 dejiskom spomínaného koncilu za účasti cisára Konštantína.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Andrej Sablič

Gustáv Murín

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali