Kremeľ rozpútal v USA „Občiansku vojnu“

Kremeľ rozpútal v USA „Občiansku vojnu“

Bratislava 30. apríla 2024 (HSP/Ria/Foto:Pixabay)

 

V poslednom čase sa vo svete otvorilo veľa Overtonových okien, dokonca aj o jadrovom armagedone sa hovorí ako o niečom dôverne známom. Stále však existujú tabuizované témy. Hlavnou bolesťou moderných štátov je „predtucha občianskej vojny“, zamýšľa sa Viktoria Nikiforova v novinách Ria Novosti

Ilustračné foto

Práve na tento bod dôkladne pritlačil Brit Alex Garland, autor slávneho románu Pláž a zároveň filmový režisér. Jeho film sa volá: „Občianska vojna“ (v našich kinách sa premieta ako „Kolaps“). A Američania kvôli nemu doslova lezú po stene.

Reklama

Umelecké kvality filmu nie sú vysoké, ale o tie tu vôbec nejde. Človek si spomenie, ako sa na sklonku Sovietskeho zväzu každú chvíľu objavovali filmy, v ktorých autori prezentovali pálčivú „poslednú“ pravdu, a spoločnosť celé mesiace diskutovala o týchto prelomových poznatkoch.

V Rusku to však boli väčšinou dokumenty – „Je ľahké byť mladý?“, „Aké Rusko sme stratili“, „Takto sa žiť nedá“. Je jasné, že zďaleka nešlo o majstrovské diela, ale vážne rozbúrili verejnú mienku – a celkom presne monitorovali nálady verejnosti v predvečer pádu sovietskeho impéria.

Reklama

Rovnako je to aj s Garlandovým filmom, ktorý je plnohodnotným pokusom predstaviť si, ako by vyzerala americká občianska vojna. Určite sa nezapíše do dejín filmu, ale v Amerike neexistuje publikácia, ktorá by o ňom nepísala. Pričom to ani tak nie sú recenzie filmu, ako skôr porovnanie toho, čo sa odohráva na plátne, so skutočnosťou.

„Ľudia … „vychádzajú z premietania… šokovaní, vystrašení, rozrušení, s pocitom, že film ako rozbúrené zrkadlo odráža prudké rozdelenie (politické, ideologické a duchovné) v súčasnej Amerike,“ uvádza známy filmový kritik Owen Gleiberman. „Ale ani v najmenšom som sa nebál,“ pokračuje. – To, čo je skutočne desivé, je americká realita.“

„Stretli sme svojho nepriateľa a sme ním my sami,“ znie recenzia v New York Times. Nie, nie, „krvavý rozpad Spojených štátov bude prebiehať úplne inak,“ tvrdí San Francisco Chronicle. Komentárot Joe Matthews najprv obviní Garlandov film z toho, že je „Putinovou propagandou“ (a tu, ako sa ukazuje, Kremeľ stúpil vedľa), a potom jednoducho vysvetlí, že v skutočnosti občianska vojna v USA nebude vyzerať ako bitka armád, ale ako nekonečný a všeobecný masaker na rôznych miestach.

Po uvedení filmu vydala čisto politická publikácia Foreign Policy varovný článok, v ktorom sa píše, že skutočná občianska vojna v USA by mohla zničiť krajinu, zruinovať ekonomiky rozpadajúcich sa štátov, takže takto nepostupujme, ani v prípade, že sa nám výsledok prezidentských volieb nebude páčiť. V duchu hesla „Už to neskúšajte, triky robia profesionáli“.

Tu je veľmi dôležité, že Garland je Brit a môže si dovoliť pozrieť sa na dianie v USA zvonka – a nie bez škodoradosti. Lebo zatiaľ sa nenašiel žiaden americký filmár, ktorý by bol ochotný o tejto vražednej téme niečo natočiť.

Reklama

Ale aj britský režisér musel byť čo najopatrnejší. Vo filme nie je ani jeden konkrétny detail skutočného celoamerického rozdelenia. Nie je to tak, že by sa Trumpovci postavili proti Demokratickej strane alebo radikálne menšiny proti konzervatívnej väčšine, ale jednoducho tak, že armády Texasu a Kalifornie sa zrazu spoja a pochodujú na Washington, aby zvrhli prezidenta.

Texas je hlboko konzervatívny štát, Kalifornia je agresívne liberálna. Ako môžu ich národné gardy bojovať spoločne, je úplne nejasné a autor sa neunúva s vysvetľovaním. Vo filme sa veľa zabíja, ale opäť sú všetky vraždy dôrazne absurdné: Garlandovi sa podarilo odstrániť z „Občianskej vojny“ všetky náznaky skutočnej americkej konfrontácie.

Z hľadiska žánru ide o road-movie o vojnových korešpondentoch – novinároch a fotoreportéroch, ktorí sa snažia dostať do Washingtonu a zaznamenať posledné slová prezidenta, ktorý sedí v obliehanom Bielom dome a pasívne čaká na smrť. Garland tvrdí, že sa snažil nakrútiť film o ťažkej práci amerických novinárov, ale vyznieva to chabo.

Samozrejme, diváci sa na film nehrnú preto, aby sympatizovali s postavou fotoreportérky Kirsten Dunst. Všetkých oveľa viac zaujíma, čo sa stane vo finále filmu s prezidentom Spojených štátov. A ten je vzhľadom, gestami a spôsobom reči veľmi podobný Donaldovi Trumpovi. V istej sémantickej rovine je teda Pád ríše priehľadným odkazom prezidentskému kandidátovi: nebuď taký populárny, inak sa môžeš dostať do problémov.

Tu sa nám, samozrejme, pred očami rúcajú mnohé tabu naraz. Ešte nikdy sa na amerických obrazovkách tak nezosmiešňovala ich vlastná krajina. Ozbrojené povstanie s masou mŕtvol, vojenská výprava na Washington, hon na súčasného prezidenta – dojem je taký, že Garland zbombardoval všetky americké svätyne naraz. Jednoducho „Takto sa na americký spôsob žiť nedá“.

Reklama

Tento perestrojkový zápal, s ktorým Američania šíria svoje mýty, treba privítať. Napriek pochybnej umeleckej úrovni filmu si „Kolaps“ nepochybne nájde vďačné publikum vo všetkých krajinách sveta.

Americká kinematografia má upokojovať a očisťovať politické vášne v krajine prostredníctvom demonštrácie hrôzy a utrpenia – presne podľa Aristotelových poučiek. Často však „továreň na sny“ vášne len rozbúri. „Zrodenie národa“ geniálneho D. W. Griffitha sa napríklad stal mocnou propagandou rasizmu a vyprovokoval genocídu černošského obyvateľstva na ďalšie desaťročia. To znamená, že film viedol k masovému vyvražďovaniu.

K čomu Američanov dovedie „Kolaps“ – to budeme môcť vidieť v blízkej budúcnosti. Snáď ešte nikdy nehral výraz „zásobiť sa popcornom“ takými farbami.

 

Prečítajte si tiež

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:47

Západným krajinám trvá príliš dlho, kým prijmú kľúčové rozhodnutia o vojenskej podpore pre Ukrajinu. Uviedol to ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovore pre agentúru Reuters, píše TASR.

19:42

Kontajnerovú loď, ktorá pred takmer dvoma mesiacmi narazila do piliera mosta v americkom meste Baltimore v štáte Maryland, čo spôsobilo jeho zrútenie a smrť šiestich obetí, začali odťahovať do prístavu.

19:39

Britský premiér Rishi Sunak označil pondelok za deň hanby pre krajinu. Dôvodom je zverejnenie výsledkov rozsiahlej správy, ktorá odhalila dlhoročný škandál s podávaním infikovanej krvi počas transfúzií.

19:38

Automobilky Bayerische Motoren Werke (BMW), Jaguar Land Rover (JLR) a Volkswagen (VW) nakupovali automobilové diely od nelegálneho dodávateľa so sídlom v čínskom Sin-ťiangu, ktorý bol spojený s nútenými prácami. 

19:36

Nezamestnanosť naráža na mantinely, na jar klesala už len pod vplyvom sezónnych faktorov. Zhodnotil aktuálny vývoj nezamestnanosti na Slovensku analytik UniCredit Bank Ľubomír Koršňák. Priblížil, že miera nezamestnanosti rátaná ako podiel z ekonomicky aktívneho obyvateľstva sa podľa údajov Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) v apríli znížila o 0,08 percentuálneho bodu (p. b.) na 4,99 % alebo 139.000.

19:33

Poľský prezident Andrzej Duda čelí vo svojej vlasti kritike za to, že prirovnal smrť iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího k smrti poľského prezidenta Lecha Kaczyňského pri nehode lietadla pred 14 rokmi. Iránsky prezident zomrel v nedeľu pri nehode vrtuľníka.

19:31

Návrh hlavného prokurátora Medzinárodného trestného súdu (ICC) na vydanie zatykačov na izraelských politikov je nehorázny, vyhlásil prezident USA Joe Biden.

19:28

Švajčiarska výletná loď MS Heidelberg, ktorú po tragickej zrážke s motorovým člnom na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce zadržala polícia pri Komárome, už opustila územie Maďarska. 

19:27

Viac ako tretina talianskych tínedžerov chce v budúcnosti emigrovať z krajiny. Vyplýva to z prieskumu talianskeho národného štatistického inštitútu Istat. Podľa prieskumu sa tiež mladí Taliani viac obávajú o svoju budúcnosť.

19:23

Ronald Plasterk sa sám vylúčil z postu premiéra v budúcej holandskej vláde. Stalo sa tak po tom, čo sa objavili otázky etického charakteru spojené s vlastníctvom patentu na vakcínu proti rakovine, ktorý zobchodoval za 32 miliónov eur. 

18:25

Ukrajina oznámila, že jej vojaci zadržiavajú útok ruských síl v blízkosti obce Bilohorivka v Luhanskej oblasti na východe Ukrajiny. Rusko pritom tvrdí, že má obec pod kontrolou.

18:24

Viac než 30.000 ľudí sa od 70. do 90. rokov nakazilo vírusmi ako HIV a hepatitída po transfúzii krvi v Spojenom kráľovstve. Uvádza to správa zverejnená, podľa ktorej sa veľkej časti prípadov nákazy dalo predísť.

18:21

Členovia Bezpečnostnej rady Organizácie Spojených národov si minútou ticha uctili pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý v nedeľu zahynul pri havárii vrtuľníka.

18:18

V Moskve sa konal súdny proces s dramatičkou Jevgenijou Berkovičovou a divadelnou režisérkou Svetlanou Petrijčukovou, ktoré obvinili z ospravedlňovania terorizmu v ocenenej hre “Finist, statočný sokol”. Tento prípad poukazuje na klesajúcu umeleckú slobodu v Rusku.

18:16

Moskovský súd udelil pokutu 50.000 rubľov (507 eur) za diskreditáciu ruskej armády mužovi, ktorý si nafarbil vlasy farbami ukrajinskej vlajky.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali