Druhá občianska vojna v USA: „Klauni budú proti sebe bojovať vankúšmi so všitými činkami“

Druhá občianska vojna v USA: „Klauni budú proti sebe bojovať vankúšmi so všitými činkami“

Washington 4. mája 2024 (HSP/Svobodnaja Pressa/Foto:TASR/AP-Alex Brandon)

 

Prieskumy verejnej mienky naznačujú vysokú pravdepodobnosť ozbrojeného konfliktu v krajine v nasledujúcich 5 rokoch, píše Andrej Zacharčenko v článku novín Svobodnaja Pressa

Americký prezident Joe Biden
Na snímke americký prezident Joe Biden

Viac ako 40 % potenciálnych voličov v USA sa domnieva, že Amerike hrozí, že sa v najbližších piatich rokoch opäť ponorí do priepasti občianskej vojny, pričom 16 % považuje tento scenár za veľmi, veľmi pravdepodobný.

Reklama

Zároveň 37 % voličov zastáva názor, že konflikt vznikne, ak bude Joe Biden znovu zvolený za prezidenta. Myšlienka, že občianska vojna vypukne počas prezidentovania Donalda Trumpa, nachádza oveľa menej priaznivcov (25 %).

Ďalších 30 % potenciálnych voličov je však presvedčených, že bez ohľadu na to, kto sa stane novým pánom Bieleho domu, Američania by v nasledujúcich piatich rokoch mohli ísť do vojny so zbraňou v ruke.

Reklama

Také sú výsledky jedného z najnovších sociálnych prieskumov občianskej spoločnosti v Spojených štátoch, ktorý koncom apríla iniciovala spoločnosť Rasmussen Reports, ktorá od roku 2003 sleduje hodnotenie práce amerických prezidentov.

Zaujímavý pritom nie je ani tak fakt, že prieskum sa uskutočnil krátko po tom, ako celovečerný film „Občianska vojna“ o konfrontácii americkej federálnej vlády s vojskami niektorých štátov štartoval vo svetových pokladniciach z popredných pozícií.

A ani to, že ďalších 49 % z 1105 občanov, ktorí sa zúčastnili na prieskume, sa domnieva, že druhá občianska vojna v USA je v najbližších 5 rokoch nepravdepodobná.

Zaujímavé je, že hlavná otázka pre respondentov bola formulovaná nasledovne: „Nakoľko je pravdepodobné, že v nasledujúcich piatich rokoch dôjde v USA k druhej občianskej vojne?“

Zdá sa, že bez ohľadu na odpovede sú si všetci potenciálni voliči v USA istí: vnútorný americký konflikt tejto úrovne je len otázkou času?

Reklama

– Začnime tým, že tento prieskum Rasmussen Reports je z odborného hľadiska zorganizovaný zle, negramotne. A v informačnom toku, ktorý sa zverejňuje v predvečer amerických volieb, je téma opakovania občianskej vojny v Spojených štátoch nielen oportunistická, ale skôr dokonca úplne okrajová, – podelil sa o svoj názor na túto infovlnu Igor Nikolajčuk, nezávislý expert na informačnú bezpečnosť a informačnú vojnu.

– Podľa môjho názoru je tu reálne len to, že sa vynakladá veľké informačné úsilie na to, aby sa ukázalo, že svet je prakticky nestabilný. Konflikt na Ukrajine, „kvas mozgov“ v Afrike, hrozba vojny na Blízkom východe a tak ďalej. Niet divu, že americký občan súhlasí s tým, že ak je, konvenčne povedané, celý svet v plameňoch, potom podobný osud hrozí aj Amerike ako jeho súčasti. To je predovšetkým. A po druhé, americká spoločnosť je skutočne hlboko rozdelená.

„SP: V čom spočíva podstata tohto rozdelenia?

– Podstata rozkolu nie je v ideológii, nie v konfrontácii dvoch skutočne nezmieriteľných táborov. Rozkol spočíva čisto vo volebnej rovine – medzi globalistami a nacionalistami. Ak chcete – medzi „bidenistickými“ demokratmi a „trumpovskými“ republikánmi.

A donedávna bola táto konfrontácia civilizovaná, v rámci akýchsi „paktov“ typu „vy nám dáte Biely dom a my vám Kaliforniu (toky peňazí, biznis a tak ďalej)“. Teraz však táto volebná nezmieriteľnosť azda prvýkrát v dejinách Spojených štátov dosiahla takú intenzitu, že sa, obrazne povedané, klauni začali pre pobavenie davu navzájom mlátiť vankúšmi. Pravda iba rétoricky.

Reklama

Vo všeobecnosti teraz v Spojených štátoch prebieha vnútroelitný konflikt. A je taký vyhrotený, že ani demokrati, ani republikáni si stále nie sú istí, či práve ich zástupca nakoniec zasadne do prezidentského kresla. A demokrati ostali vo svojej podobe rovnakí – dominancia Ameriky vo svete, práca na globálnej úrovni, obrana svetových demokracií a tak ďalej, všetko je predvídateľné a odhadnuteľné. Republikáni sa však prerodili na akúsi nabudenú mašinériu vášní, ktorá vnútropolitickú situáciu vníma ako boj medzi „bidenistami“ a „trumpovcami“, ktorých stúpenci sú oddaní skôr konkrétnej osobe než straníckym hodnotám.

Hlavnými piliermi „bidenistov“ sú aktivisti BLM/LGBT a ďalší obhajcovia tých najnepredstaviteľnejších ľudských „práv“, zatiaľ čo piliermi „trumpovcov“ sú fanatickí prívrženci radikálnej MAGA („Make America Great Again“). Tieto radikálne obete politickej rétoriky sú „oporou“ všetkých prieskumov verejnej mienky na tému „Kedy presne a za ktorého prezidenta sa Spojené štáty opäť dostanú do občianskej vojny“.

„SP: Všetky ozbrojené konflikty v dejinách sa spravidla začínajú nezmieriteľným konfliktom elít. Prečo by sa táto situácia mala stať výnimkou?

– Pretože okrem „volebného problému“ Amerika v podstate nemá nič, kvôli čomu by mohla padnúť do priepasti občianskej vojny. Krajina je vo viac-menej slušnom poriadku, inflácia je jedna z najnižších na Západe, pracovných miest je dostatok a priemyselná výstavba prekvitá.

To znamená, že americká občianska spoločnosť ako celok je na svojom mieste a politické elity so svojimi konfrontáciami sú na svojom mieste. Navyše ju živia najmä tri vnútorné problémy: inflácia, „sociálne istoty“ a mexickí migranti, zatiaľ čo americký establišment nevidí žiadne vonkajšie hrozby.

„SP“: Svetové dejiny poznajú mnoho príkladov, keď sa najprv zdá, že žiadne hrozby nie sú viditeľné, a potom – bác – a potom je už neskoro, obrazne povedané, „piť božie mlieko“. Môže sa národná americká politická zábava – zosmiešnený boj politických klaunov s rétorickými vankúšmi – jedného dňa vymknúť spod kontroly a stať sa príčinou občianskej vojny? Entropiu vo svetovom poriadku nikto nezrušil.

– Ako zástanca teórie chaosu v medzinárodných vzťahoch som presvedčený, že politika je nepredvídateľná záležitosť a na to, aby sa ponorila do tejto priepasti, stačí ľahké mávnutie motýlích krídel. Jedinou otázkou je, na aký atraktor systém padne, aby sa stabilizoval.

Napríklad v roku 1917 to boli boľševici, ktorí stabilizovali chaos v Rusku. Chaos na Ukrajine na začiatku 20. storočia dokázali stabilizovať až komunisti, ktorí z Ukrajinskej SSR do roku 1980 urobili najrozvinutejší a najbohatší štát v Európe, ak si odmyslíme skutočnosť, že išlo o jednu z republík ZSSR.

Predpokladám, že v súčasných USA prítomnosť takých búrlivákov, ako sú BLM/LGBT a MAGA, skôr či neskôr vyvolá nejaké nové občianske nepokoje, ako napríklad ďalšie dobýjanie Kapitolu, stavanie pouličných barikád a mnohomiliónové ľudové protesty.

Ale také sú, chápete, náklady „americkej demokracie“, USA čelili takýmto veciam vo svojej histórii už mnohokrát.

Reklama

Nech je to však akokoľvek, politické elity v Amerike, bez ohľadu na vnútorný konflikt, si dobre uvedomujú nebezpečenstvo chaotizácie domácej politiky.

Preto si myslím, že keď budú v „úzkych“, dohodnú sa na všetkom medzi sebou, ako sa už viackrát dohodli pri zvolení Trumpa a Bidena za prezidentov, keďže všetkým je jasné, že bez dohôd a hromadného prepočítavania hlasov to nešlo.

Samozrejme, od elít sa dá čakať všetko, preto sú elity, ale osobne nevidím v USA žiadne dôvody na vážnu masovú ozbrojenú občiansku konfrontáciu – konzum je všade, všetci sú sýti a spokojní, potulujú sa v konzumnom kruhu bez ideologických majákov. Ostáva len bojovať vankúšmi pre pobavenie davu, aj keď do vankúčošov sú zašité činky.

Prečítajte si tiež:

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali