Francúzsko je v plameňoch. Aké zlé je to tentoraz?

Francúzsko je v plameňoch. Aké zlé je to tentoraz?

Paríž 26. marca 2023 (HSP/Politico/Foto:Screenshot)

 

Je to len ďalší francúzsky štrajk alebo kríza v štýle žltých viest? Francúzsko protestuje proti plánom Emmanuela Macrona zvýšiť vek odchodu do dôchodku. Po mesiacoch štrajkov a protestov dosiahlo napätie vo štvrtok svoj vrchol, pričom v Paríži došlo k niekoľkým násilným výpadom, ktoré vyvolali spomienky na niekoľko mesiacov trvajúce hnutie žltých viest

protesty
Protest vo Francúzsku

Protesty ovplyvňujú každodenný život krajiny a dokonca aj medzinárodnú agendu Francúzska, pričom Elyzejský palác odložil dlho očakávanú návštevu kráľa Karola III. v Paríži. Odbory vyzvali na ďalší veľký deň štrajkov, ktorý sa uskutoční na budúci utorok, desiaty od začiatku demonštráci. Paralelne vypukli aj ďalšie menšie spontánne protesty, ktoré sú ďalšou spomienkou na pochody žltých viest.

Reklama

 

Ako sa tam dostali?

Reklama

Štrajky a protesty proti revízii dôchodkov sa začali začiatkom roka a tento týždeň sa vystupňovali po tom, ako vláda presadila zákon v parlamente v obavách, že nebude mať dostatok hlasov. Protestujúci, s ktorými sa rozprával portál POLITICO, sú nahnevaní na Macrona za reformu – ktorá by zvýšila vek odchodu do dôchodku zo 62 na 64 rokov a predĺžila odvody na získanie plného dôchodku – ale aj za obídenie hlasovania v parlamente.

 

Vracajú sa žlté vesty?

Ani nie. Medzi prebiehajúcimi protestmi a spontánnym hnutím, ktoré zablokovalo celú krajinu počas Macronovho prvého mandátu, je niekoľko rozdielov. Predtým, ako sa žlté bundy zmenili na masové protimacronovské hnutie, začali ako protest proti dani z pohonných hmôt, ktorý viedli najmä ľudia z nižšej strednej triedy z vidieckych oblastí, ktorí používajú autá na cestu do práce. Násilné akcie a vandalizmus boli kľúčovým znakom protestov žltých viest všade vo Francúzsku.

To je rozdiel oproti súčasným demonštráciám, kde násilie väčšinou vypuklo po tradičných protestoch vedených odbormi alebo pri následných protestoch menšieho rozsahu.

Reklama

Jedno majú obidve demonštrácie spoločné, a to je široká podpora obyvateľstva. Podľa prieskumu Ifop zverejneného vo štvrtok je viac ako 60 % Francúzov za silnejšie protesty, ktoré by prinútili vládu ustúpiť.

 

Je otázkou kedy, nie či.

 

Čoraz viac však badať, že francúzske orgány sa pripravujú na najhoršie a že nad Francúzskom sa vznáša prízrak žltých viest. Niektorí protestujúci mali počas pochodov v Paríži na sebe fluorescenčné uniformy a po celej krajine sa objavujú malé spontánne zhromaždenia žltých viest.

Reklama

Policajní agenti na mieste varovali vládu, že zažívajú rovnaké násilie, akému museli čeliť počas hnutia žltých viest. Sú to aj viaceré obvinenia z policajnej brutality, čo v posledných rokoch, vrátane krízy žltých viest, podnietilo oheň demonštrácií.

Macron vo svojom prvom televíznom rozhovore po presadení reformy v parlamente nepriamo prirovnal násilné protesty k podvratným nepokojom v USA alebo v Brazílii. Aj odbory, ktoré organizovali štrajky, si čoraz viac uvedomujú, že veci by sa mohli vymknúť spod kontroly. V piatok šéf odborov CFDT ponúkol Macronovi olivovú ratolesť, keď navrhol pozastavenie reformy na šesť mesiacov a opätovné stretnutie s odbormi, a to aj s pomocou sprostredkovateľa. “Upokojilo by to situáciu,” povedal pre rozhlasovú stanicu RTL.

 

Chystá sa Macron ustúpiť?

Francúzsky prezident zatiaľ nedal najavo, že by mohol zmeniť názor. V stredajšom televíznom rozhovore obhajoval reformu a tvrdil, že odbory neprišli s alternatívnymi návrhmi na reformu dôchodkového systému – čomu okamžite oponovali.

Na piatkovej tlačovej konferencii Európskej rady v Bruseli Macron odsúdil násilie a povedal, že je pripravený diskutovať s odbormi o ďalších otázkach, ako sú pracovné podmienky a platy.

 

Má opozícia páky?

Teoreticky je reforma hotová. Po obídení parlamentného hlasovania o zákone prežila vláda pod vedením premiérky Elisabeth Borneovej minulý pondelok hlasovanie o nedôvere len s rozdielom deviatich hlasov.

Macrona však čaká posledná politická prekážka, ktorú musí prekonať vo francúzskej Ústavnej rade, kde budú musieť ústavní sudcovia rozhodnúť, či je zákon v súlade s ústavou, najmä pokiaľ ide o postup prijatia. Ústavná rada zároveň posudzuje žiadosť opozičných zákonodarcov o vypísanie referenda o zákone.

Reklama

Tento druhý krok pravdepodobne nebude úspešný, ale opoziční lídri zvyšujú tlak na sudcov, aby rozhodli, že reforma alebo jej časť je protiústavná.

 

Ale naozaj… Ako veľmi sú Francúzi rozmaznaní?

Macron pohotovo zdôraznil, že vek odchodu do dôchodku vo Francúzsku patrí k najnižším v Európe – toto porovnanie by mohlo medzinárodných pozorovateľov prinútiť zamyslieť sa nad tým, prečo sa Francúzi tak zdráhajú prispôsobiť svoj dôchodkový systém rastúcej priemernej dĺžke života. Odporcovia argumentovali, že existuje mnoho spôsobov, ako systém reformovať a dosiahnuť jeho finančnú vyváženosť, a že zvyšovanie veku odchodu do dôchodku je nespravodlivé najmä voči chudobným a ľuďom, ktorí začali pracovať skôr, väčšinou v robotníckych, fyzicky náročných zamestnaniach.

“Sme krajinou, kde je diskusia náročná, kde je požiadavka na sociálne práva vysoká, aj to sa zapísalo do našej histórie, do nášho sociálneho modelu,” povedal minulý týždeň v rozhovore pre POLITICO francúzsky minister dopravy a Macronov hlavný spojenec Clément Beaune a dodal, že “aj na to môžeme byť hrdí”.

Reklama

Dôchodkové systémy sa ťažko porovnávajú a Francúzsko je pri porovnaní skutočného veku odchodu do dôchodku bližšie k svojim susedom. Najdôležitejšie je, že francúzska nespokojnosť presahuje rámec podstaty reformy. V minuloročných parlamentných voľbách Macron stratil absolútnu väčšinu vo francúzskom Národnom zhromaždení a rozhodnutie vynechať parlamentné hlasovanie o reforme ešte viac odhalilo prezidentovu slabosť. Tento ústavný manéver podľa protestujúcich pridal novú vrstvu k existujúcemu hnevu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:00

Po piatich nezvestných z motorového člna, ktorý sa v sobotu neskoro večer zrazil so švajčiarskou výletnou loďou na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, stále intenzívne pátrajú. Pri nehode zahynuli dve osoby a jedna sa zranila.

10:52

Ceny energií sa v uplynulom týždni výraznejšie nemenili a zostávajú blízko tohoročných maxím. Zemný plyn s dodaním v júni sa na holandskej burze TTF v piatok (17. 5.) predával za 30,769 eura za megawatthodinu (MWh) a elektrina s dodaním v roku 2025 stála na pražskej burze PXE 96,99 eura/MWh.

10:39

Pakistan vyhlásil pondelok za deň smútku na pamiatku iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího, ktorý zahynul pri havárii vrtuľníka v iránskej provincii Východný Azerbajdžan. Na sociálnych sieťach o tom informoval pakistanský premiér Šáhbáz Šaríf.

10:20

Za víťaza nedeľňajších prezidentských volieb v Dominikánskej republike sa vyhlásila úradujúca hlava štátu Luis Abinader. Jeho protikandidáti v noci na pondelok priznali porážku.

Podľa predbežných údajov volebných úradov získal Abinader 59,09 percenta hlasov, za ním nasledovali trojnásobný exprezident Leonel Fernandéz s 26,94 percenta a bývalý predseda parlamentu Abel Martínez s približne desiatimi percentami.

09:59

Rusko bolo aj v apríli najväčším dodávateľom ropy do Číny, keď objem dodávok zvýšilo medziročne takmer o tretinu. Prvú pozíciu najväčších dodávateľov tejto suroviny do najväčšej ázijskej ekonomiky si tak udržalo už 12. mesiac po sebe.

09:24

Obyvateľa ruského mesta Novosibirsk odsúdil v pondelok tamojší súd na 25 rokov väzenia za pokus o podpálenie budovy vojenskej správy. Informovala o tom agentúra Reuters.

08:35

Ceny ropy v pondelok vzrástli, pričom cena Brentu prekročila hranicu 84 USD za barel (159 litrov). Náladu na trhoch ovplyvnila politická neistota v kľúčových producentských štátoch po tom, ako pri havárii vrtuľníka zahynul iránsky prezident Ebráhím Raísí a saudskoarabský korunný princ zrušil návštevu Japonska pre zdravotné problémy saudskoarabského kráľa.

08:21

Ukrajinská armáda zlikvidovala v noci na pondelok všetkých 29 dronov typu Šáhid, ktoré Rusko nasadilo do útokov na ciele v rôznych častiach Ukrajiny.

07:28

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v pondelok zagratuloval novému taiwanskému prezidentovi Laj Čching-teovi k jeho inaugurácii a vyhlásil, že sa teší na spoluprácu medzi Washingtonom a Taipei pri udržiavaní “mieru a stability v Taiwanskom prielive”.

07:20

Japonské úrady v sobotu vydali výstrahy pre obyvateľov prefektúr na severovýchode krajiny. Dôvodom je niekoľko útokov medveďov, ktoré sa tam v uplynulom období odohrali.

07:10

Laj Čching-te zložil v pondelok počas inaugurácie v Taipei prezidentský sľub pred tisíckami hostí a ujal sa tak svojho prvého funkčného obdobia, počas ktorého sa očakáva pokračovanie taiwanskej nezávislosti od Číny a posilnenie obrany voči Pekingu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Dieťa skáče do odvodňovacej priekopy pozdĺž rieky Ozama v štvrti Gualey v Santo Domingu v Dominikánskej republike

Autor: AP/Matias Delacroix

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali