FINANCIE: Francúzsku hrozí v prípade ďalších úspor recesia

FINANCIE: Francúzsku hrozí v prípade ďalších úspor recesia

Paríž 4. júla (TASR) – Francúzska vláda korigovala prognózu rastu domácej ekonomiky výrazne smerom nadol. Podľa ekonómov hrozí krajine podobný bludný kruh úspor a poklesu rastu ako Taliansku a Španielsku. Problémy môže mať aj Nemecko.

Ak bude francúzsky prezident François Hollande trvať na tom, že už na budúci rok zníži rozpočtový deficit na 3 % hrubého domáceho produktu (HDP), Francúzsku hrozí podobný pokles ekonomiky, ako Španielsku a Taliansku. "Nakoniec bude musieť Hollande kvôli spomaľovaniu ekonomiky ušetriť 40 až 45 miliárd eur namiesto plánovaných 33 miliárd eur, aby splnil fiškálny cieľ," uviedol šéf analytického a prognostického oddelenia parížskeho inštitútu OFCE Xavier Timbeau. To by znamenalo, že miera nezamestnanosti vo Francúzsku do konca roka 2013 zrejme vyskočí na rekordnú úroveň nad 11 % a Francúzsko a Nemecko upadnú do recesie.

Francúzsky Dvor audítorov, ktorý na žiadosť prezidenta Francoisa Hollanda vykonal revíziu štátnych financií, v pondelok (2. 7.) varoval, že Francúzsko tento a budúci rok nesplní fiškálne ciele pre výpadok rozpočtových príjmov, ak nenájde dodatočné úspory. Paríž plánuje tento rok deficit na úrovni 4,4 % HDP. Splnenie tohto cieľa vyžaduje dodatočné úspory, inak rozpočtový schodok môže byť oproti plánu vyšší až o 10 miliárd eur.

Podľa Dvora audítorov bude musieť nájsť Francúzsko dokonca až 33 miliárd eur na zaplátanie dier v rozpočte, ak chce podľa plánu znížiť deficit na 3 % HDP. Väčšinu z toho bude musieť Paríž získať znížením výdavkov.

Reklama

Hollande je síce na európskej úrovni známy ako obhajca zmierňovania úsporných opatrení. Avšak podľa pozorovateľov niektoré jeho vyhlásenia signalizujú, že doma plánuje bolestivé škrty. "Vláda počas minulého týždňa viackrát vyhlásila, že splní plánovaný deficit," uviedol analytik Barclays Fabrice Montagne. To v utorok (3. 7.) potvrdil aj premiér Jean-Marc Ayrault.

Podľa ekonómov zodpovedajú potrebné úspory, spomínaných 33 miliárd eur, na budúci rok 1,5 % HDP. Táto konsolidácia síce nie je taká veľká ako v Španielsku, Taliansku a Grécku, ale je ambicióznejšia než konsolidácie nemeckej vlády pred finančnou krízou. Berlín v rokoch 2003 až 2007 znižoval schodok ročne v priemere o 0,6 % HDP.

Reklama

Takéto rozsiahle úspory podľa Montagna utlmia ekonomiku. Dodal, že v prípade pokračujúcich turbulencií na trhoch francúzska ekonomika nemusí rásť ani na budúci rok. Barclays zatiaľ počíta v roku 2013 s rastom 0,4 %.

Niektorí ekonómovia sú však ešte pesimistickejší a tvrdia, že na splnenie fiškálnych cieľov bude Francúzsko na budúci rok musieť ušetriť ešte viac. Banka Société Générale podobne ako inštitút OFCE hovorí o dodatočných úsporách vo výške až 38,5 miliardy eur, čo zodpovedá približne 1,8 % HDP.

"Už v prípade úspor vo výške 33 miliárd eur sa Francúzsko ocitne na pokraji recesie a nezamestnanosť určite vzrastie," myslí si Timbeau. To by malo za následok nárast sociálnych výdavkov a pokles príjmov. "Ak bude Hollande napriek tomu trvať na fiškálnom cieli, určite to spôsobí recesiu," uviedol Timbeau. To by znamenalo, že Francúzsko sa ocitne v podobnom bludnom kruhu úspor a poklesu ekonomiky ako Grécko alebo Španielsko – čím viac bude sporiť, tým viac klesne ekonomika.

To by malo negatívny vplyv aj na nemeckú ekonomiku, keďže Francúzsko je najdôležitejším obchodným partnerom Francúzska. "Ak Francúzsko upadne do recesie, stiahne so sebou aj Nemecko," uviedol Timbeau. "V súčasnej situácii hrozí tento bludný kruh dokonca celej eurozóne," myslí si expert bruselského think tanku Bruegel Guntram Wolff.

Ekonómovia predovšetkým varujú pred zlou štruktúrou konsolidačného programu. "Paríž by mal čo najmenej zvyšovať dane a viac peňazí hľadať na výdavkovej strane – až dve tretiny," uviedol Wolff. "Ak by bol zvyšok eurozóny v dobrej kondícii, bol by Hollandov plán správny. Avšak, keďže sú mnohé krajiny už v recesii, je nesprávny," myslí si Timbeau.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
14:01

Nemecké ministerstvo zahraničných vecí si vo štvrtok predvolalo ruského veľvyslanca po zatknutí dvoch mužov, podozrivých zo špionáže a plánovania útokov v prospech Moskvy. Medzi ich cieľmi mala byť aj americká armáda.

13:58

Dánski hasiči vo štvrtok už tretí bojujú s požiarom v historickej budove burzy v Kodani. Hasenie požiaru v budove bude zrejme pokračovať ešte najmenej jeden celý deň.

13:57

Silné búrky v Afganistane a Pakistane si v posledných dňoch vyžiadali najmenej 137 obetí. V niektorých oblastiach sa očakávajú silné dažde aj v nasledujúcich dňoch.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali