Figeľ: Droga progresivizmu nie je liek pre Slovensko. “Neviem si predstaviť, že KDH bude nositeľom tohto vývoja”. Strana sa dostáva do nepríjemnej defenzívy

Figeľ: Droga progresivizmu nie je liek pre Slovensko. “Neviem si predstaviť, že KDH bude nositeľom tohto vývoja”. Strana sa dostáva do nepríjemnej defenzívy

Bratislava 18. septembra 2019 (HSP/Foto:SITA-Ivan Fleischer)

 

Ján Figeľ vo videu pre TV Pravda kritizuje Alojza Hlinu za jeho dohodu s PS/Spolu a varuje pred drogou progresivizmu. Bývalému šéfovi KDH sa nepáči ani roztrieštenosť politickej scény, prejavy vodcovstva a snaha o radikálnu výmenu politikov starých za nových. Figeľ počas rozhovoru povedal, že je za zrušenie jedného volebného obvodu a chce, aby sa ich počet zvýšil

Na snímke Ján Figeľ

Ako člen KDH a jeho bývalý predseda je presvedčený, že Slovensko potrebuje lepšiu alternatívu než ponúka progresivizmus. “Povedal som a stojím si za tým, že droga progresivizmu nie je liekom na Slovenské problémy, ktorých je veľa.” Figeľ ďalej povedal, že odpoveď pre Slovensko, je podľa jeho názoru v spravodlivosti. “Základom slušnosti je spravodlivosť. A tam vidím úlohu KDH, tam vidím úlohu predsedu a všetkých. Aby sa toto stalo nosnou témou.”

Reklama

Figeľ sa vyjadril aj k téme registrovaných partnerstiev. Predseda KDH Alojz Hlina povedal, že si chce v budúcej vláde s PS/spolu vyhradiť 30 dní na rozmyslenie o tejto otázke.  Figeľ ale vysvetľuje, že registrované partnerstvá do istej miery relativizujú to, čo KDH presadilo do ústavy pred 5 rokmi.

“Ústava hovorí o jedinečnosti manželstva vo forme zväzku medzi mužom a ženou.” A preto prijať túto agendu a zároveň ju postaviť do vzťahu budúcej možnej vládnej koalície je podľa Figeľa ako keby popretím toho, čo už bolo dosiahnuté. Podľa jeho názoru toto rozhodnutie dostáva KDH do veľmi nepríjemnej defenzívy.

Reklama

Figeľ zastáva názor, že KDH by mala ponúkať ľuďom svoj program, svoju víziu s podobne zmýšľajúcimi stranami a politikmi. Nepopiera, že by sa Slovensko v týchto otázkach posunulo, ale podotkol, že liberálna demokracia sa ocitá v kríze práve preto, lebo iba sloboda bez zodpovednosti je málo, dokonca je škodlivá. Registrované partnerstvá na základe skúsenosti a podľa jeho názoru menia pomery súčasnosti a osobne si nevie predstaviť, že by KDH bolo nositeľom takéhoto vývoja.

Ďalej konštatoval, že sklamanie spoločnosti, hlavne z politickej situácie, je evidentné ale odpoveďou nemôže byť frustrácia alebo extrém, ale zdravá angažovaná spoločnosť. Figeľ je tiež presvedčený o tom, že ak by sa politické strany usilovali o návrat volebného systému, ktorý tu bol až do Mečiara, teda viac volebných obvodov, tak by to veľmi pomohlo politike.

Na záver opäť zopakoval, že slušnosť je málo a odpoveďou na problémy je spravodlivosť, a preto očakáva od všetkých, aj starých aj nových politikov, viac zmyslu pre spoluprácu a spoluzodpovednosť. “Onálepkovať iných alebo tých predtým, že teraz je to nová generácia alebo noví politici je také lacné, až pubertálne.” Pretože v každej spoločnosti sú potrební ako noví tak aj starí.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

15:52

Letisko M. R. Štefánika v Bratislave patrí medzi desať najlepších letísk vo východnej Európe. V ankete najlepších letísk sveta – Skytrax sa v kategórií letísk východnej Európy umiestnilo na 10. mieste. Vo štvrtok o tom informovala hovorkyňa Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Veronika Tóthová.

15:35

Britský princ William sa vo štvrtok účasťou na charitatívnych podujatiach vráti k svojím oficiálnym povinnostiam, ktoré prerušil minulý mesiac, keď jeho manželke Catherine diagnostikovali rakovinu.

15:07

Nová eurofondová výzva z Programu Slovensko za 350 miliónov eur je zameraná na modernizáciu verejnej osobnej dopravy a udržateľnej mestskej mobility v regiónoch. Uviedol to vo štvrtok minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Richard Raši (Hlas-SD) na tlačovej konferencii.

15:00

Solidarita je základom fungovania Európskej únie a hoci migračný pakt nie je skvelý, nové pravidlá sú potrebné, pretože tie aktuálne nefungujú. Povedal to vo štvrtok na mimoriadnej schôdzi Poslaneckej snemovne českého parlamentu minister vnútra Vít Rakušan. Podľa predsedu opozičného hnutia ANO Andreja Babiša však Rakušan klame.

14:34

Úrady práce, sociálnych vecí a rodiny spustili národný projekt Zručnosti pre trh práce. Cieľom nového projektu je podporiť ľudí v snahe nájsť si prácu či ochrániť a zlepšiť svoje postavenie na trhu práce. Záujemcom, ktorí splnia požadované podmienky, zaplatia úrady práce vzdelávací či rekvalifikačný kurz. Do projektu sa môžu zapojiť uchádzači o zamestnanie aj záujemcovia o zamestnanie. Informovalo o tom tlačové a komunikačné oddelenie Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR).

14:33

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vo štvrtok vyjadrila znepokojenie nad šírením vtáčej chrípky (H5N1) na nové živočíšne druhy a ľudí.

14:29

Slovenské obchodné siete zoskupené vo Zväze obchodu (ZO) SR plánujú naďalej podporovať slovenskú poľnohospodársku a potravinársku produkciu vrátane slovenských producentov vajec. Informoval o tom vo štvrtok prezident ZO SR Filip Kasana.

14:23

Všetky fázy najstaršej futbalovej súťaže sveta Pohára FA sa budú od novej sezóny hrať na jeden zápas. Vo štvrtok to oznámila Anglická futbalová asociácia (FA).

14:10

V nemeckom meste Halle sa začal súd s politikom Björnom Höckem z Alternatívy pre Nemecko (AfD) pre použitie sloganu nacistických polovojenských oddielov SA (Sturmabteilung).

Björn Höcke
Politik krajne pravicovej Alternatívy pre Nemecko (AfD) Björn Höcke (uprostred) prichádza do súdnej siene v nemeckom meste Halle vo štvrtok 18. apríla 2024
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali