Barroso vyšiel s farbou von: z EÚ chce mať veľký superštát

Barroso vyšiel s farbou von: z EÚ chce mať veľký superštát
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vystúpil s prejavom o stave Európskej únie
Predseda Európskej komisie José Manuel Barroso vystúpil s prejavom o stave Európskej únie

Štrasburg/Brusel 13. septembra (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Okrem hospodárskej chcú aj politickú úniu 

Vízia predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa zmeniť Európsku úniu vo federáciu národných štátov sa v Európskom parlamente (EP) stretla so zmiešanými reakciami. Poslanci všeobecne uvítali myšlienku silnejšej Európy, ktorá však podľa niektorých mohla byť ambicióznejšia a zdôraznili potrebu väčšieho dôrazu na sociálne otázky. Najväčšie politické skupiny žiadavali silný viacročný rozpočet EÚ, ktorý dokáže stimulovať rast a investície. Výzva na “menej EÚ” dominovala u poslancov, ktorí sú viac napravo od politického stredu.

Reklama

Štvorhodinovú debatu na pôde EP odštartoval Barroso, ktorý sa zameral najmä na dôsledky hospodárskej krízy a demokraciu. V súčasnom období je podľa neho žiaduce, aby si členské štáty uvedomili, že samostatne svoje problémy nevyriešia. Následne predstavil svoju víziu silnej hospodárskej únie založenej na politickej únii, ktorá by mala formu federácie národných štátov.

 

Reklama

Nepotrebujeme federáciu, ale úniu občanov 

Barrosovu víziu federácie národných štátov kritizoval líder liberálnej skupiny (ALDE) v EP Guy Verhofstadt, ako aj líder Skupiny zelených (Zelení/EFA) Daniel Cohn-Bendit. “Takáto federácia už existuje, je to Európska rada. Potrebujeme úniu založenú na občanoch,” vyhlásil Verhofstadt.

Zastávajúc sa tých najslabších, poslanci vyzvali predsedu EK Barrosa, aby vyvinul maximálne úsilie na udržanie sociálnej Európy, a to aj v čase silnejúcej krízy.

“Politika škrtov má svoju alternatívu, ktorá je založená na investíciách,” uviedol predseda skupiny sociálnych demokratov (S&D) Hannes Swoboda zdôrazňujúc potrebu sociálneho paktu. A dodal, že bez opatrení na udržanie sociálnej Európy S&D komisiu nepodporia.

“Ľudia chcú solidaritu a chcú ju dnes. Tá má prednosť pred úvahami o budúcnosti. Je neakceptovateľné, že presadzujeme kultúru trestania,” uviedla Gabriele Zimmerová v mene skupiny zjednotenej ľavice (GUE/NGL).

Reklama

 

Barroso chce viac Európy. Ale mal by chcieť lepšiu Európu 

Barroso v reakcii zdôraznil, že prebiehajúce reformy sú tvrdé, ale nevyhnutné, pripustil však, že vytvorenie “európskeho sociálneho rozmeru” je nevyhnutné.

V súvislosti s viacročným rozpočtom EÚ našli poslanci s predsedom EK široký konsenzus. Nakoľko rozpočet predstavuje hlavný nástroj podpory investícií a rastu, poslanci vyzvali na zabezpečenie nevyhnutných zdrojov, zatiaľ čo predseda EK varoval, že v prípade malého rozpočtu budú hlavnými porazenými členské štáty.

Skupiny Európa slobody a demokracie (EFD) a konzervatívcov (ECR) boli voči Barrosovým slovám kritické. “To, čo tu vidíme je ten istý únavný prístup – viac Európy namiesto lepšej Európy,” vyhlásil líder konzervatívcov Martin Callanan. Známy kritik politiky EÚ, britský poslanec Nigel Farrage v mene skupiny EFD napadol Barrosov projekt a nazval ho “rozvíjajúcou sa, plíživou eurodiktatúrou.”

Reklama

 

Klaus: Na Barrosa jednoznačné rezolútne NIE!

Český prezident Václav Klaus je k europrojektu skeptický od samotného začiatku
Český prezident Václav Klaus je k europrojektu skeptický od samotného začiatku

Najvyšší český predstaviteľ Václav Klaus uviedol pre internetový portál novinky.cz, “jediné, čo oceňujem na dnešnom Barrosovom vystúpení, je to, že po prvý raz nahlas priznal skutočné ciele dnešných protagonistov ďalšieho prehĺbenia európskej integrácie. Doteraz to totiž ľudia ako Barroso pred európskou verejnosťou tajili. V roku 2004 sme vstupovali do Európskej únie a nie do federácie, v ktorej sa staneme bezvýznamnou provinciou,” vyhlásil Klaus.

Na otázku, či by ČR mala vstúpiť do takejto federácie, Klaus odpovedal jednoznačne záporne: “Mali by sme naopak uvažovať o tom, ako svoju štátnosť a suverenitu obnoviť. Vo federácii je to vylúčené.”

Podľa Klausa by sa Európska únia mala zmeniť v opačnom smere, ako to navrhuje predseda Európskej komisie. “Vo chvíli, keď píšem tieto riadky, odpovedalo na vašom internetovom servere 61,8 percenta ľudí spomedzi 11.074 čitateľov, že je za rozpad Únie. Ľudia ako pán Barroso to nechcú počuť,” poznamenal. 

 

Slovensko “oficial” ostáva servilné

Slovensko je pripravené na všetky riešenia, ktoré pozitívnym spôsobom ovplyvnia život ľudí na Slovensku a v Európskej únii (EÚ). Vyhlásil to dnes predseda Národnej rady SR Pavol Paška v reakcii na vyjadrenia predsedu Európskej komisie (EK) Josého Manuela Barrosa.

Radoslav Procházka (KDH) sa domnieva, že plnohodnotná politická únia sama osebe klesajúcu konkurencieschopnosť Európy nevyrieši a je už neskoro ju budovať. “Napriek tomu si myslím, že je v našom existenčnom záujme byť priamou súčasťou debaty o ďalšej podobe Únie, ale že táto debata bude mať zmysel iba vtedy, ak budeme vedieť kompetentne posúdiť pomer medzi politickými nákladmi a výnosmi nového usporiadania. Bez znalosti konkrétnych detailov takéto posúdenie nie je možné,” uviedol pre TASR Procházka.

Za kľúčové považuje, aby predstavitelia Slovenska získali a priniesli domov čo najviac konkrétnych informácií o možných vývojových trajektóriách a aby sa diskusia o nich začala viesť vo všetkých kútoch verejného priestoru.

Reklama

Podľa podpredsedu SDKÚ-DS Ivana Štefanca je zrejmé, že prehlbovanie spolupráce v Európe bude pokračovať, treba však aby platili demokratické mechanizmy. “Aby o dôležitých zmenách mohli rozhodovať občania najmä cez svojich volených zástupcov. Preto každá dôležitá zmena aj pri zmene medzinárodných zmlúv by mala podliehať zvrchovanému rozhodnutiu národných parlamentov. Pretože únia je úniou členských štátov a pre budúcnosť únie je prospešné, aby zostala úniou členských štátov,” vysvetlil.

Pre TASR ďalej uviedol, že si vie predstaviť užšiu spoluprácu v mnohých oblastiach. V ekonomickej sú však podľa Štefanca hranice, za ktoré by Slovensko nemalo ísť. “Hranice, kde by sme rozhodovanie mali ponechať na národnej úrovni. Myslím otázku sociálnych vecí, dôchodkov, otázku rozhodovania o priamych daniach a politikách v tejto oblasti,” konkretizoval. 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali