Eurokomisia odporúča posilniť EÚ v šiestich strategických oblastiach podnikania

Eurokomisia odporúča posilniť EÚ v šiestich strategických oblastiach podnikania

Brusel 6. novembra 2019 (TASR/HSP/Foto:Wikimedia)

 

Európska komisia (EK) v utorok zverejnila odporúčania, ktoré vypracovali experti Strategického fóra pre dôležité projekty spoločného európskeho záujmu s cieľom posilniť konkurencieschopnosť a celosvetové vedúce postavenie EÚ v šiestich strategických a na budúcnosť orientovaných oblastiach podnikania

Na snímke eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbieta Bieňkowská

Komisia zdôraznila, že tými oblasťami sú: prepojené, čisté a autonómne vozidlá, vodíkové technológie a systémy, inteligentné zdravotníctvo, priemyselný internet vecí, nízkouhlíkový priemysel a kybernetická bezpečnosť.

Reklama

Podľa údajov EK ide o oblasti, ktoré zamestnávajú milióny Európanov a týkajú sa všetkých zložiek obyvateľstva. Automobilový priemysel dáva v EÚ prácu 12 miliónom ľudí a tvorí 4 % HDP Únie. Náklady na zdravotníctvo v súčasnosti tvoria 9,6 % HDP a pri starnúcej populácii budú narastať. Nízkouhlíkový priemysel má splniť klimatické ambície EÚ do roku 2050, pričom je nevyhnutné investovať do modernizácie oceliarskej, chemickej či cementárenskej výroby, ktoré ročne generujú obrat vo výške 750 miliárd eur. Vodíkové technológie majú nahradiť tie uhlíkové a vytvoriť energetickú sebestačnosť a odolnosť Európanov. Internet vecí podľa EK do roku 2025 vygeneruje 80 miliárd eur ročne a pre celú ekonomiku EÚ bude mať hodnotu bilióna eur. Kybernetická bezpečnosť je prudko sa rozvíjajúca oblasť, ktorej celosvetová trhová hodnota prevyšuje 100 miliárd eur.

Eurokomisárka pre vnútorný trh, priemysel, podnikanie a malé a stredné podniky Elžbieta Bieňkowská zdôraznila, že jednotný trh EÚ, ktorý je jedným z najväčších trhov na svete, je jedinečným odrazovým mostíkom pre úspech európskeho priemyslu v celosvetovej konkurencii.

Reklama

“Aby sme túto príležitosť čo najlepšie využili a aby sme boli na čele technologického vývoja, treba spoločné investície,” opísala situáciu. Spresnila, že EÚ dobre začala konať v oblastiach, ako sú batérie, recyklácia plastov či vysokovýkonná výpočtová technika, ale môže dosiahnuť viac. Aj preto víta odporúčania expertnej skupiny pre ďalších šesť strategických hodnotových reťazcov, na ktoré by sa mala zamerať priemyselná politika EÚ.

Dôležité projekty spoločného európskeho záujmu zahŕňajú inovatívne výskumné projekty, ktoré obsahujú značné riziká a vyžadujú si spoločné, dobre koordinované úsilie a nadnárodné investície verejných orgánov a priemyselných odvetví z niekoľkých členských štátov. Spoločnými investíciami do silných priemyselných odvetví môže EÚ prispieť k vzniku pracovných miest a k rastu naprieč rôznymi odvetviami a regiónmi a posilniť postavenie EÚ vo svete.

V správe EK sa stanovujú aj horizontálne podporné opatrenia. Tými sú napríklad spoločné využívanie verejných a súkromných zdrojov na úrovni EÚ a na vnútroštátnej a regionálnej úrovni, koordinácia spoločných investícií na priemyselné využitie a zavádzanie nových technológií, prehlbovanie jednotného trhu na základe právnych predpisov a nových noriem, mapovanie a rozvoj zručností potrebných v rámci hodnotových reťazcov či zdynamizovanie inovačných systémov so zameraním sa na silné stránky regiónov a verejno-súkromné partnerstvá. Komisia odporúča procesy riadenia, ktoré budú sledovať technologické a priemyselné zmeny, identifikovať vznikajúce strategické hodnotové reťazce a hodnotiť pokrok pri aktivitách v rámci týchto hodnotových reťazcov.

Komisia pripomenula, že európsky priemysel je silný a zachoval si vedúce postavenie vo svete v odvetviach, ako je automobilový, chemický, farmaceutický, strojárenský či letecký a kozmický priemysel. Od roku 2013 vytvoril priemysel 1,7 milióna pracovných miest a predstavuje viac ako dve tretiny vývozu EÚ. Svet sa však mení a aj európsky priemysel sa musí prispôsobiť zmenám.

Exekutíva EÚ preto presadzuje politiku vytvárajúcu prostredie, v ktorom môžu európske priemyselné odvetvia prosperovať. Zámerom je, aby priemysel vytváral kvalitné pracovné miesta na silnom a spravodlivom jednotnom trhu, posilňoval konkurencieschopnosť, podporoval investície a inovácie napríklad v oblasti čistých technológií a podporoval regióny a pracovníkov dotknutých priemyselnými zmenami.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

13:20

Ukrajinské jednotky zničili mínolovku ruskej Čiernomorskej flotily, uviedlo v nedeľu vo vyhlásení ukrajinské námorníctvo. Informovala agentúra Reuters.

13:11

Francúzske úrady na Novej Kaledónii zmobilizovali stovky policajtov, aby znovu získali kontrolu nad hlavnou cestou spájajúcou letisko a hlavné mesto Noumea a po niekoľkých dňoch nepokojov obnovili poriadok. Oznámil to v sobotu neskoro večer francúzsky minister vnútra Gerald Darmanin na sieti X.

12:49

Ruské nálety na mesto Charkov na severovýchode Ukrajiny pripravili v nedeľu o život najmenej osem ľudí, kým ďalších osem osôb utrpelo zranenia, uviedli tamojší predstavitelia. Informovala agentúra Reuters.

12:34

Ceny ropy v piatok sa posilnili približne o 1 % a cena ropy Brent zaznamenala prvý týždenný nárast za posledné tri týždne. Na vývoj výrazne vplývali priaznivé hospodárske ukazovatele z USA a Číny, ktoré posilnili vyhliadky na rast dopytu v dvoch najväčších svetových ekonomikách.

12:25

Dve obete si vyžiadala v noci na nedeľu zrážka lodí na rieke Dunaj v Maďarsku. Päť ľudí je naďalej nezvestných, uviedla maďarská polícia.

11:58

Dve čínske vojnové lode zakotvili v nedeľu v Kambodži v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia.

Cvičná loď Čchi-ťi-kuang a obojživelná vojnová loď Ťing-kang-šan zakotvili v pobrežnom meste Sihanoukville v rámci 15 dní pozemných a námorných cvičení. Zapojí sa do nich 760 čínskych vojakov spolu s približne 1300 Kambodžanmi a 11 kambodžskými plavidlami.

Čínski námorníci
Čínski námorníci stoja pred vojnovou loďou, ktorá zakotvila v kambodžskom pobrežnom meste Sihanoukville v rámci doteraz najväčšieho spoločného vojenského cvičenia
11:50

Vlak zachytil muža na stanici na juhozápade Nemecka a spôsobil mu vážne zranenia, uviedla v nedeľu skoro ráno tamojšia polícia.

Štyridsaťjedenročný muž sa z doposiaľ neznámych príčin nachádzal v oblasti trate na železničnej stanici v obci Oberwesel zhruba 70 kilometrov západne od Frankfurtu, keď ho v sobotu zachytil vlak. Polícia pracuje s verziou, že obeť niekto na koľajnice strčil.

11:31

Šesť dronov sa zrútilo počas ukrajinského útoku v noci na nedeľu na územie ropnej rafinérie v Slavjansku v juhoruskej Krasnodarskej oblasti, uviedla s odvolaním sa na miestne úrady ruská agentúra Interfax.

10:53

Pri izraelskom vzdušnom útoku na obytný dom a tábor pre utečencov v centre Pásma Gazy zahynulo najmenej 20 ľudí, uviedla v nedeľu vo vyhlásení nemocnica al-Aksá. Informovala agentúra AFP.

10:40

Priemerná nákupná cena surového kravského mlieka sa v marci 2024 medzimesačne znížila o 2,9 % na úroveň 42,82 eura/100 kilogramov (kg). V medziročnom porovnaní bola priemerná nákupná cena mlieka nižšia o 11,7 %. Vyplýva to z aktuálnej správy Agrárnych trhových informácií Slovenska (ATIS).

09:37

Saudskoarabský kráľ Salmán bin Abd al-Azíz sa v nedeľu podrobí lekárskym testom v dôsledku “vysokej horúčky a pridruženej bolesti”, uviedla tamojšia tlačová agentúra SPA.

09:20

Ukrajinským ozbrojeným silám sa podarilo zostreliť všetkých 37 dronov, ktorými Rusko v noci na nedeľu útočilo na územie Ukrajiny, uviedlo tamojšie letectvo.

08:52

Saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán a poradca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan diskutovali o bilaterálnej dohode a vojne medzi Izraelom a palestínskym hnutím Hamas v Pásme Gazy, uviedli v nedeľu saudskoarabské médiá.

Na stretnutí v saudskoarabskom meste Dahrán hovorili o takmer finálnej verzii návrhu strategických dohôd medzi oboma krajinami.

08:39

Aljašskí štátni policajti v sobotu informovali, že z lietadla, ktoré sa našlo na dne jazera, boli vytiahnuté telá dvoch mužov.

Polícia v piatok neskoro večer dostala informáciu o prevrátenom lietadle v jazere Six Mile Lake.

Telo 58-ročného Davea Hedgersa a 45-ročného Aarona Fryera našiel potápačský tím vnútri lietadla, uviedli policajti vo vyhlásení.

08:23

Najmenej 68 ľudí zahynulo v dôsledku prudkého dažďa a následných záplav v provincii Ghór v strednej časti Afganistanu, uviedli tamojší predstavitelia.

Prudké dažde zasiahli provinciu ešte v piatok a voda zaplavila množstvo významných prístupových ciest do oblasti.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali