Erdogan vystríha Američanov: Budú umierať Američania a nie Turci

Erdogan vystríha Američanov: Budú umierať Američania a nie Turci

Ankara 19. februára 2018 (HSP/Svpressa/Foto:Pool Photo via AP)

 

Portál Svpressa venuje turecko-americkým treniciam a problémom vo vzájomných vzťahov, pričom si všíma poslednú návštevu Tillersona v Turecku,  Kuvajte, Jordánsku, Egypte a Libanone. Tlač hovorí o “Tillersonovom turné”, čo značne zjednodušuje problémy, v ktorých sa Američania nachádzajú. Na Tillersonovu návštevu by sa skôr hodil pojem “Tillersonove hasenie problémov”. Tillerson navštívil uvedené krajiny, skôr s  cieľom ubezpečiť sa o loajálnosti miestnych lídrov, ako z dôvodu riešenia premyslených amerických geopolitických plánov.

Na snímke sprava turecký prezident Recep Tayyip Erdogan a americký minister zahraničných vecí Rex Tillerson

Čo sa týka Turecka, turecko-americké vzťahy prechádzajú vážnou krízou, najväčšou od vysadenia tureckých výsadkárov na severnom Cypre v roku 1974. Turecko-americké vzťahy sa na bode mrazu ocitli po tom, ako sa Američania rozhodli podporovať blízkovýchodných Kurdov v Sýrii a Iraku, čo logicky vyústilo do snáh Kurdov vytvoriť vlastný štát.

Reklama

Kurdský štát je však v akejkoľvek podobe neprijateľný pre Turkov, pre ktorých môže znamenať vznik kurdského štátu začiatok destabilizačného procesu v samotnom Turecku, kde žije početná kurdská menšina. Turci rázne presvedčovali Američanov, aby sa za žiadnych okolností nespájali s Kurdami, čo však Američania neakceptovali. Američania momentálne považujú Kurdov za svoju poslednú zástupnú armádu na Blízkom východe.

Turci vnímajú Američanmi podporovaných Kurdov za súčasť kurdských teroristických zoskupení. Američanmi financované kurdské Oddiely národnej sebaobrany naozaj udržiavajú úzke vzťahy s Robotníckou stranou Kurdistanu, ktorá má v Turecku na svedomí množstvo teroristických útokov. Kurdi v Sýrii a Iraku sú presvedčení momentálne o svojej výnimočnosti a nadšení svojími úspechmi, pričom sa až priveľmi spoliehajú na americkú pomoc. Už ani neskrývajú svoje štátoprávne ambície a začali dokonca tlačiť na miestnych Sunnitov, z ktorými sa však dostávajú čoraz častejšie do konfliktov.

Reklama

Kurdi sú rozhodnutí s americkou pomocou vytvoriť vlastný štát, súčasťou spojeného Kurdistanu môžu byť územia Iraku, Sýrie i Turecka. Problém však spočíva v tom, že aj s americkou pomocou pôjde o beh na dlhé trate a povedzme si otvorene, Američanov ani tak nezaujíma vznik samostatného Kurdistanu, ako skôr rozširovanie chaosu na Blízkom východe.

V prípade nutnosti nebudú mať Američania žiaden problém hodiť Kurdov cez palubu, rovnako ako v minulosti hodili cez palubu Iračanov, ktorí im poslúžili v boji proti Iránu. Američania nemajú priateľov, len záujmy, po použití svoje nástroje bez problémov dokážu odstrániť. Samozrejme Turci vynaložia všetko úsilie na to, aby zabránili vzniku Kurdistanu a eliminovali nebezpečenstvo rozpadu Turecka.

Práve kvôli svojej dvojtvárnej politike nedokáže teraz Washington naladiť normálny dialóg s Tureckom. Erdogan už vyzval Američanov, aby stiahli svojích inštruktorov a odborníkov z územia pod kontrolou Kurdov v Afrine a Manbidji a naznačil, že toto územie ako člen NATO môžu kontrolovať aj Turci. Američania však odvetili, že na agresiu Turkov budú reagovať aj oni agresívne, na čo Erdogan reagoval podráždene a naznačil, že Američania čoskoro môžu inkasovať  tvrdý úder. Turecká tlač už dokonca píše, že USA v Sýrii zapadli do svetového konfliktu a čaká ich množstvo problémov.

Turecký bezpečnostný analytik a vojenský expert Ender Imrek uviedol, kvôli čomu Tillerson navštívil Turecko. V prvom rade sa stretol s tureckým ministrom zahraničných vecí Mevlütom Çavuşoğlu. Podľa Imrekových slov Američania nechápu dobre situáciu a nevedia čo im hrozí. Preto sa správajú tak, ako si v minulosti zvykli. Neočakávali však, že Erdogan aj na poslednom stretnutí zájde až tak ďaleko.

Američania verili, že situácia sa bude vyvíjať ako pri poslednej tureckej ofenzíve “Štít Eufratu”. Že Turci si trošku zabojujú a potom dobyté územia odovzdajú Sýrskej slobodnej armáde, ktorá je loajálna voči USA, takže Američania nič nestratia. No tentoraz pri operácii “Olivová ratolesť” to Turci jednoznačne odmietajú a sú rozhodnotí presadiť svoje predstavy.

Reklama

Erdogan zistil, že Američanov nezaujímajú predstavy Turecka, recipročne sa on rozhodol prestať brať do úvahy americké záujmy a bude robiť to, čo vyhovuje Turecku. Rozhodol sa, že Turci obsadia Afrin a potom Manbidj. Turci pokračujú pomaly a systematicky, čo Američanov znervózňuje. Turci napriek stratám (tie nie sú až tak tragické, ako ich vykresľujú západné mainstreamové médiá) pokračuju opatrne v ofenzíve a čistia priestor od Kurdov, ktorým sa postupne krátia zdroje.

Erdogan je rozhodnutý celé územie od kurdských ozbrojených oddielov vyčistiť, porážka Kurdov bude znamenať koniec amerického pôsobenia v Sýrii. Preto Tillerson navštívil Turecko a snaží sa Turkov presvedčiť, aby svoju ofenzívu zastavili. Navyše ak naozaj dodrží Erdogan to čo sľúbil, môžeme čoskoro očakávať otvorený konflikt medzi Američanmi a Turkami. Erdogan priamo oznámil, že Turci budú likvidovať aj Američanov, ak budú Američania stáť v ceste tureckým vojskám.

Podľa Endera Imreka je Erdogan presvedčený o svojej výnimočnosti. Sám seba vníma ako osmanského sultána a je rozhodnutý zaradiť sa do histórie medzi osmanských velikánov. Ak bude nutné viesť konflikt s Američanmi, je na to pripravený. To že má sklony k velikášstvu však neznamená, že by bol naivným politikom a hlupákom. Erdogan je veľmi mazaný politik, ktorý dokáže presne kalkulovať a rýchlo jednať. Úplne pokojne môže viesť rozhovory s Američanmi, naťahovať čas a zatiaľ Turci budú “len odpovedať na kurdské provokácie a ostreľovanie”, čo sa skončí likvidáciou kurdských ozbrojených oblastí.

Po zničení kurdských oddielov potom Turci samozrejme vstúpia do Afrinu a Manbidju a Američania nebudú mať možnosť ich postup zastaviť. Ak však Američania priamo vstúpia do konfliktu, Turecko môže utrpieť vážne škody. Erdogan by mal podľa Imreka brať do úvahy silu USA a zbytočne nehroziť Tillersonovi zlikvidovanými Američanmi.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:17

Delegácia palestínskeho militantného hnutia Hamas odišla z rokovaní o dočasnom prímerí v Pásme Gazy, ktorá sa koná v egyptskom hlavnom meste Káhira, ale vráti sa na ďalšie rozhovory v utorok.

Včera 19:13

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vyzval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua počas telefonického hovoru, aby dosiahol dohodu o prímerí v Pásme Gazy s palestínskym militantným hnutím Hamas. To medzičasom oznámilo, že jeho delegácia odchádza z rokovaní o prímerí, ktoré sa konali v Káhire.

Včera 17:44

Európska centrálna banka zrejme začne uvoľňovať menovú politiku skôr ako americká centrálna banka. To by podľa niektorých ekonómov mohlo mať “negatívny vplyv” na eurozónu.

Včera 17:24

Si Ťin-pching pricestoval na štátnu návštevu Francúzska, informovala čínska televízia.

Podľa európskych masmédií Macron očakáva, že počas rozhovorov bude s čínskym lídrom diskutovať o ukrajinskom konflikte.

Si Ťin-pching uviedol, že počas svojej návštevy Francúzska bude s Macronom diskutovať o vzťahoch medzi oboma krajinami, ako aj o dôležitých regionálnych a medzinárodných otázkach.

Čínsky prezident vo Francúzsku
Na snímke čínsky prezident Si Ťin-pching a jeho manželka Pcheng Li-jüan mávajú na schodoch lietadla po pristátí na parížskom letisku Orly
Včera 17:20

 Tisíce ľudí prišli v Budapešti na Pochod života (Élet menete), ktorým si Maďari pripomínajú obete holokaustu. Podľa servera ma.hu v poradí už 20. pochod sa začal odhalením pamätnej tabule pri príležitosti 80. výročia holokaustu umiestnenej pred synagógou na ulici Dohány, ktorá je najväčšou synagógou v Európe.

Protivládna demonštrácia v Debrecíne
Na snímke ľudia mávajú maďarskými vlajkami na protivládnej demonštrácii, ktorú zorganizoval Orbánov kritik Péter Magyar vo východomaďarskom Debrecíne
Včera 16:56

Európska centrálna banka má obmedzené možnosti, čo sa týka podpory pri transformácii na zelené energie. Povedal to v týchto dňoch guvernér francúzskej centrálnej banky Francois Villeroy de Galhau.

Včera 16:51

Viac ako milión ľudí sa zišlo na brazílskej pláži Copacabana v Riu de Janeiro, kde sa konal bezplatný koncert americkej popovej speváčky Madonny. Išlo o poslednú zastávku jej svetového turné “The Celebration Tour”.

Koncert Madonny na pláži Copacabana
Na snímke americká speváčka Madonna (uprostred) vystupuje počas bezplatného koncertu na pláži Copacabana v brazílskom Riu de Janeiro
Včera 16:45

Vo veku 59 rokov zomrela uznávaná česká herečka Simona Postlerová. Podľa denníka Blesk ju našli v bezvedomí v jej pražskom byte. Diváci si herečku pamätajú z filmov Tancuj, Matyldo, Probudím se včera, Jedna kočka za druhou alebo zo seriálov Docent, Krejzovi či Vyprávěj a poznajú ju aj vďaka dabingu.

česká herecká hviezda Simona Postlerová
Na snímke česká herecká hviezda Simona Postlerová
Včera 16:19

Oceliarne U. S. Steel Košice s dcérskymi spoločnosťami za 1. štvrťrok tohto roku zaznamenali zisk pred úrokmi a zdanením vo výške 16 miliónov dolárov (14,89 milióna eur). Pre porovnanie, za 1. kvartál minulého roku vykázali stratu 34 miliónov USD. O bilancii informovala americká korporácia U. S. Steel, na svojom webe ju zverejnila košická hutnícka spoločnosť.

Včera 16:17

Nedávne ruské rozsiahle raketové a dronové útoky na energetické systémy na Ukrajine spôsobili škody v hodnote vyše jednej miliardy dolárov. Oznámil to ukrajinský minister energetiky Herman Haluščenko.

Včera 16:16

Britský odevný reťazec Next oznámil za 1. štvrťrok rast tržieb nad očakávania a v ich prípade, ako aj v prípade zisku pred zdanením potvrdil výhľad na celý rok.

Včera 15:08

Česko odvoláva ku koncu mája svojho veľvyslanca v Moskve a nevyšle nijakého svojho zástupcu na inauguráciu ruského prezidenta Vladimira Putina. Oznámil to český minister zahraničných vecí Jan Lipavský.

Včera 15:06

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmietol požiadavku palestínskeho militantného hnutia Hamas na ukončenie vojny v Pásme Gazy výmenou za prepustenie rukojemníkov. Znamenalo by to totiž podľa neho, že Hamas zostane pri moci a bude ďalej ohrozovať Izrael. Politický vodca Hamasu Ismáíl Haníja pritom Netanjahua obvinil zo sabotovanie snáh o sprostredkovanie dohody o prímerí.

Izraelská vláda oznámila opatrenia na odobratie práv rodín teroristov
Na snímke izraelský premiér Benjamin Netanjahu
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke súťažiaci počas podujatia Kľačianska Podkova v obci Turčianske Kľačany v okrese Martin

Autor: FOTO TASR-Erika Ďurčová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Juraj Tušš

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali