Eduard Chmelár: Zarazilo ma, že prezident Andrej Kiska označil Rusko za nepriateľa. Toto si nedovolí ani francúzsky prezident, ani nemecká kancelárka

Eduard Chmelár: Zarazilo ma, že prezident Andrej Kiska označil Rusko za nepriateľa. Toto si nedovolí ani francúzsky prezident, ani nemecká kancelárka

Bratislava 1. júla 2017 (TASR/HSP/Foto:TASR-Andrej Galica)

 

V diskusii pre TABLET.TV sa vyjadril politický analytik Eduard Chmelár k viacerým témam. Politický význam štrajku v bratislavskom Volkswagene (VW) podľa neho ďaleko prevyšuje hodnotu peňazí, ktoré boli vyštrajkované. „Aj keď, čo sa týka nárastu platov v súkromných firmách, je to podľa mňa doterajší rekord“. Zároveň sa vyjadril k obrane Európskej únie ako aj vyjadreniam prezidenta Andreja Kisku, ktorý v rozhovore pre denník SME podľa Chmelára povedal šokujúce slová, ktoré si takmer nikto nevšimol; či k novopostavenému kandidátovi opozície Martinovi Klusovi na župana BBSK

Za porazeného v celom spore nepovažuje zamestnancov ani manažment, ktorí sa nakoniec dohodli, ale Odborový zväz (OZ) KOVO. Namiesto neho totiž zamestnancov Volkswagenu viedli novozaložené Moderné odbory. „Samozrejme, že OZ KOVO to bude spochybňovať a je to od nich nie veľmi pekná hra. Skutočným porazeným nie je manažment, ktorý dosiahol dohodu, ale OZ KOVO. Tí by si mali spytovať svedomie,“ povedal Chmelár.

Reklama
Na snímke Eduard Chmelár

„Toto môže odštartovať, nechcem pateticky povedať, že revolúciu v náraste platov, ale fakt je, že sme dospeli do bodu, kedy sa môžu zvýšiť. Aj učitelia a sestričky by si mali uvedomiť základnú vec, platy vo výrobnej sfére ťahajú tie vo sfére nevýrobnej,“ dodal. „Takže by všetkým malo záležať na tom, aby takéto štrajky boli úspešné. Ľudia, nezáviďte si a podporujte sa. Toto spustilo vlnu solidarity po celom Slovensku,“ konštatoval analytik.

Európa bude potrebovať svoju vlastnú obranu

Reklama

V relácii komentoval aj výsledky posledného summitu Európskej únie (EÚ) v Bruseli. “Jedným z najdôležitejších výsledkov bola užšia spolupráca v oblasti obrany. Lídri často zdôrazňovali, že to nejde proti NATO, ale ja som presvedčený, že toto je vývoj, ktorý ide pomaly, ale smer je jednoznačný. Európa si bude musieť zriadiť svoju vlastnú obranu. Otázka je, akú. Zatiaľ to až taký veľký pokrok nie je, dohodli sa zatiaľ len na koordinácii záväzkov,“ uviedol.

„Nie je pravda, že na obranu dávame málo,“ odpovedal na otázku, ako hodnotí rozhodnutie štátov zvýšiť výdavky na obranu. „Stačí si urobiť reálny súčet výdavkov na obranu všetkých členských štátov EÚ a zistíme, že Únia dáva na obranu druhú najvyššiu sumu, hneď po USA. Problém je skôr v efektivite,“ tvrdí Chmelár.

Na margo návrhu britskej premiérky Theresy Mayovej udeliť občanom EÚ vo Veľkej Británii štatút „usadených osôb“, Chmelár povedal, že je nespravodlivý. „Nielen európski lídri, ale aj britská opozícia veľmi ostro kritizuje to, čo predložila Theresa Mayová. Znamená to, že tri milióny občanov Európskej únie, ktorí žijú vo Veľkej Británii, budú mať čoskoro štatút druhoradých občanov. Nebudú môcť voliť, budú mať obmedzenia v mnohých iných veciach, budú musieť mať identifikačné karty… Je tam také množstvo obmedzení, až to hraničí so šikanou a značná časť občanov EÚ v tejto chvíli zvažuje odchod z Veľkej Británie,“ povedal.

Na otázku, či Slovensko získa na svoje územie európsku liekovú agentúru, ktorá sa bude sťahovať z ostrovov, Chmelár povedal, že je to možné. „Závisí to aj od toho, ako veľmi nám na tom záleží. Fakt je, že Slovensko je jednou z mála členských krajín EÚ, ktoré na svojom území nemajú nič,“ poznamenal s tým, že by Slovensko malo svoje záujmy presadzovať asertívnejšie.

„Kým sebavedomé štáty hovoria o svojich záujmoch, na Slovensku sa vedie verejná diskusia o našich záväzkoch alebo spoľahlivosti pre našich partnerov,“ tvrdí Chmelár.

Reklama

Zarazilo ma, že prezident označil Rusko za nepriateľa Slovenska

Zároveň kritizoval prezidenta Andreja Kisku za medializované vyjadrenia. „Denník Sme priniesol veľký rozhovor s prezidentom Kiskom, kde povedal šokujúce veci, ktoré ostali bez povšimnutia. Po prvé, že Slovensko má dva typy nepriateľov, vnútorných a vonkajších. Andrej Kiska je po Milošovi Jakešovi prvý politik, ktorý hovorí o vnútorných nepriateľoch,“ povedal Chmelár. „Ale čo ma zarazilo ešte viac, označil Rusko za nepriateľa Slovenska. Takúto nehoráznosť si nedovolí povedať ani francúzsky prezident, ani nemecká kancelárka. Rusko nepodniklo voči Slovensku žiaden otvorený nepriateľský krok,“ upozornil.

„Putin ani o Američanoch nehovorí slovníkom, že sú to nepriatelia. Prirodzene, že sa západní partneri určitým spôsobom vyhraňujú voči Rusku a jeho politike, ale v živote by si nedovolili označiť to takýmto vojnovým slovníkom. Andrej Kiska nie je analytik, ale najvyšší predstaviteľ štátu,“ povedal Chmelár. „Český prezident bol prijatý u čínskeho aj ruského prezidenta, bol u britskej kráľovnej a má pozvánku k americkému prezidentovi. A čo ten náš?“ opýtal sa Chmelár.
Dodal, že na rozdiel od Čechov sme sa na prezidentskej úrovni nedostali ani na rokovanie o čínskom projekte novej Hodvábnej cesty. „Jediný spôsob, ako by sa Slovensko mohlo vrátiť do tohto projektu, je uzmieriť Rusko s Ukrajinou. A toto je platforma, kde by Slovensko mohlo zohrať významnú úlohu, lebo má dobré vzťahy s oboma stranami konfliktu,“ poznamenal Chmelár.

Klus je voči Kotlebovi najslabší protikandidát na župana BBSK

Podľa júnového prieskumu agentúry Focus by sa predsedom Banskobystrického samosprávneho kraja stal Marian Kotleba (ĽSNS). Získal by hlasy 25,9 percenta rozhodnutých respondentov. Na druhom mieste by so ziskom 20 percent skončil podnikateľ Ján Lunter, na treťom poslanec Národnej rady SR za stranu SaS Martin Klus (16,6 percenta).

Reklama

Preferencie ďalších kandidátov na predsedu kraja boli podľa prieskumu agentúry Focus nasledovné: Stanislav Mičev (12,9 percenta), Martin Juhaniak (10,4 percenta), Ivan Saktor (6,6 percenta), Milan Urbáni (4,8 percenta) a Igor Kašper (2,8 percenta).
Niektorí z kandidátov v minulosti naznačovali, že sa možno vzdajú v prospech toho kandidáta, ktorý bude najsilnejším súperom Kotlebu, a tým by podľa tohto prieskumu bol Lunter. „Existuje nebezpečenstvo, že napriek rétorike niektorých kandidátov, že majú záujem sa dohodnúť, k žiadnej dohode napokon nepríde,“ povedal Chmelár.

Kultivovanosť a vzdelanosť pravicového kandidáta Klusa môže byť podľa Chmelára v Banskobystrickom kraji, paradoxne, nevýhodou. „Najmenšie šance postaviť sa v súboji Marianovi Kotlebovi má Martin Klus. A to práve pre tie vlastnosti, ktoré bežní ľudia nemajú radi, lebo tí majú radi jadrnú reč a keď sa s nimi hovorí na rovinu,“ tvrdí Chmelár.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

18:23

Osemnásťročná žena bola v piatok zranená pri útoku nožom v meste Ramla v strednom Izraeli juhovýchodne od Tel Avivu, uviedla polícia.

18:20

Rumunský súd v piatok schválil začatie pojednávania s kontroverzným influencerom Andrewom Tateom a jeho bratom Tristanom v kauze obchodovania s ľuďmi. Dátum však zatiaľ nestanovil.

18:04

Poľskí colníci zablokovali výjazd Ukrajincov, ktorí na Ukrajinu privážajú približne 20 áut, vrátane áut pre potreby ukrajinských ozbrojených síl.

Podľa internetových správ škandál vypukol na hraničnom priechode Zosin-Ustilug.

18:03

Poľský minister zahraničných vecí Radoslaw Sikorski vyjadril nádej, že ruský prezident Vladimir Putin nebude taký šialený a nezaútočí na Severoatlantickú alianciu (NATO). Povedal to v piatok počas živého streamovania na sociálnych sieťach.

17:56

Pápež František sa zúčastní na pracovnom zasadnutí o umelej inteligencii, ktoré sa uskutoční v júni na summite G7 v Taliansku. Informovala o tom v piatok talianska premiérka Giorgia Meloniová a dodala, že vôbec prvýkrát v histórií sa pápež zúčastní na takýchto stretnutiach v rámci G7.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali