Duka: Požiar katedrály v Nantes považujem za druhý útok na našu civilizáciu

Duka: Požiar katedrály v Nantes považujem za druhý útok na našu civilizáciu

Praha 21. júla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:TASR-Henrich Mišovič)

 

Kardinál Dominik Duka sa vyjadril k požiaru vo francúzskej katedrále v Nantes. Potom, čo zhorela katedrála Notre Dame v Paríži, považuje požiar v Nantes za druhý útok na samotnú podstatu našej civilizácie. Je vraj otrasený

Na snímke pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka

Musím priznať, že ďalší požiar význačnej katedrály vo Francúzsku vo väčšinovo katolíckej oblasti Nantes so mnou mohutne otriasol. Celý život verím, že patríme do kultúrnej oblasti západnej kresťanskej civilizácie, ktorá sa zrodila v 13. storočí a ktorá stojí na troch pilieroch: katedrála, univerzita a špitál. Štúdium, veda, viera a charita (pomoc blížnemu). Vlaňajší požiar Notre Dame v Paríži bol chápaný širokou verejnosťou ako niečo, čo by sme mohli porovnať so zapálením Alexandrijskej knižnice a treba dodať, že som dodnes nenašiel uspokojivý záver vyšetrovania jeho príčin. Do dnešného dňa nepoznáme príčinu požiaru v Notre Dame.

Reklama

Pýtajme sa, ako k tomuto požiaru mohlo dôjsť. Zároveň vyzývam tlač, aby o týchto udalostiach prinášala pravdivé a poctivé svedectvo, bez odmlky a apelujem na úrady, aby boli k svojim občanom úprimní,napísal na svojom blogu na portáli Aktuálne kardinál Dominik Duka.

Kardinál poukazuje na skutočnosť, že vysokým tempom rastie počet útokov proti európskym katolíckym objektom a veriacim.

Reklama

Dnes je isté, že katedrála Notre Dame požiar prežila a prečkala aj následný útok tých, ktorí by zo starobylej katedrály chceli urobiť obchodné centrum či niečo ako lunapark. Teraz tu máme nový požiar katedrály, tentoraz nepochybne úmyselne založený. Vieme tiež, že v predchádzajúcich rokoch vo Francúzsku prebehli útoky na množstvo významných francúzskych kostolov, vrátane podlej vraždy samotného kňaza Jacquesa Hamela, v momente slúženia bohoslužby. Čísla útokov voči kresťanským kostolom a židovským synagógam dosahujú enormnú vyšku,uviedol.

Podľa jeho názoru hrozí, že Západ zhorí podobne ako budova Ríšskeho snemu. Varoval pred stratou kultúrnej identity a výdobytkov našej civilizácie.

Požiar katedrály v Nantes považujem za druhý útok na našu civilizáciu. Ak sa niekto domnieva, že som nepriateľom západnej civilizácie, tak ho môžem uistiť, že v takom prípade by som musel byť členom organizácií a ideológií, s ktorými po celý život vediem zápas o slobodu a s ktorými bojoval môj otec, aj dedko,napísal kardinál a obratom dodal: Ak budeme k ničeniu symbolov našej civilizácie mlčať, tak zhoríme podobne ako Alexandrijská knižnica či Reichstag. Uvedomme si, že v takom prípade skončia všetky naše výdobytky, ako je demokracia, dodržiavanie ľudských práv aj vzájomnej tolerancii v odlišnostiach.

 

Katedrála v Nantes

Reklama

Pred pár dňami vypukol požiar v katedrále Petra a Pavla v Nantes. Požiar uhasili. Požiar vyšetrujú ako možný podpoľačský útok. Plamene sa vnútri katedrály objavili v sobotu krátko pred ôsmou ráno. Hasiči počas popoludnia dostali oheň pod kontrolu a do večera ho kompletne uhasili. Nezabránili však zničeniu veľkých organov. Požiar tiež poškodil vitrážové okná.

V súvislosti s požiarom jedného muža zadržali. Išlo o migranta z Rwandy. Ten bol ale neskôr prepustený, ako potvrdila miestna prokuratúra. upozornila na skutočnosť, že spájať muža s požiarom je predčasné.

 

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:27

Rieka Seina sa podľa utorňajších slov francúzskeho prezidenta blíži k tomu, aby sa v nej dalo plávať. V Seine sa tiež majú konať niektoré plavecké preteky v rámci letných olympijských hier od konca júla.

Včera 20:25

Súd v Berlíne v utorok odsúdil na podmienečné tresty osem mesiacov troch klimatických aktivistov za posprejovanie Brandenburskej brány. Obžalovaní vo veku 22, 28 a 64 rokov z klimatickej skupiny Posledná generácia sa už predtým priznali, že 17. septembra 2023 nasprejovali Brandenburskú bránu na oranžovo. Argumentovali, že ich akcia bola vzhľadom na klimatickú krízu “primeraným a potrebným protestom”.

Včera 20:23

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová sa prebojovala do 2. kola dvojhry na turnaji WTA v Madride. V úvodnom kole vyradila Američanku Sofiu Keninovú 6:2, 6:4. Jej ďalšou súperkou bude ôsma nasadená Tunisanka Ons Jabeurová.

Včera 20:09

Európska komisia (EK) podnikne kroky na riešenie ruskej tieňovej flotily ropných tankerov. V rámci ďalšieho balíka sankcií bude hľadať spôsoby, ako sa s ňou vyrovnať. Uviedol to v pondelok (22. 4.) v rozhovore pre Politico švédsky minister zahraničných vecí Tobias Billström.

Včera 20:00

Vojaci NATO v Poľsku vysielajú signál, že Aliancia bude brániť všetkých svojich členov. Vyhlásil to v utorok na návšteve Poľska generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg.

Včera 19:32

Náklady na obnovu Grécka po minuloročných ničivých záplavách, ktoré si vyžiadali 17 obetí a zničili infraštruktúru, presiahnu tri miliardy eur. Oznámil to v utorok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Včera 19:12

Čínska sociálna sieť TikTok predložila Európskej komisii (EK) správu o hodnotení rizík svojej novej aplikácie TikTok Lite. Zabránila tak možnej pokute.

Včera 19:10

Francúzski letoví dispečeri plánujú vo štvrtok vstúpiť do jednodňového štrajku, pre ktorý hrozí zrušenie väčšiny letov na dvoch najväčších parížskych letiskách. Oznámila to v utorok francúzska asociácia FNAM, ktorá zastrešuje viacero odborových hnutí v letectve.

Včera 19:07

Slovenská tenistka Rebecca Šramková nepostúpila do hlavnej súťaže na turnaji WTA v Madride. Vo finále kvalifikácie dvojhry prehrala s Američankou Hailey Baptisteovou nasadenou ako číslo 22 hladko 2:6, 0:6.

Včera 19:04

Španielsko v utorok schválilo plán na odškodnenie a ekonomické kompenzácie pre obete sexuálneho zneužívania, ktoré spáchali ľudia spojení s katolíckou cirkvou. Minister spravodlivosti Félix Bolaňos povedal, že plán je založený na odporúčaniach z vlaňajšej správy španielskeho ombudsmana. Dodal, že podľa správy v Španielsku zrejme až približne 440.000 dospelých sexuálne zneužívali ľudia napojení na cirkev. Odškodné podľa jeho slov zaplatí cirkev. Viac podrobností o odškodnení ani o dátume verejného uznania obetí nezverejnili.

Včera 19:00

Z Fínska sa vstupom do Severoatlantickej aliancie stala krajina na frontovej línii vzhľadom na zdvojnásobenie dĺžky hraníc NATO s Ruskom. Vyhlásil to v utorok fínsky prezident Alexander Stubb počas návštevy Švédska.

kráľ Gustav  Alexander Stubb
Na snímke švédsky kráľ Gustav (vľavo) a fínsky prezident Alexander Stubb
Včera 18:59

Viac než 130 osôb bolo v noci na utorok zatknutých počas pro-palestínskych protestov v areáli New York University (NYU) v USA. Biely dom antisemitské vyjadrenia počas študentských protestov na viacerých univerzitách slovne odsúdil.

Včera 18:56

Švédska prokuratúra obvinila v utorok klimatickú aktivistku Gretu Thunbergovú z občianskej neposlušnosti. Ide o prípad demonštrácií pred švédskym parlamentom, počas ktorých ignorovala výzvu polície na opustenie miesta.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali